Ξεκίνησε η πιλοτική φάση δοκιμών για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό

Ξεκίνησε η πιλοτική φάση δοκιμών για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό
epa08924681 A view of a billboard for the European recovery plan hanging from the European Commission headquarters, also called Berlaymont building, seen from Schuman square in Brussels, Belgium, 07 January 2021. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε 18 χώρες της ΕΕ και στην Ισλανδία.

To ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Μαΐου μια πιλοτική φάση δοκιμών σε 18 χώρες της ΕΕ (συν της Ισλανδίας) για να είναι τεχνικά λειτουργικό έως την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτές οι δοκιμές (δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα πολιτών) θα πραγματοποιηθούν για δύο εβδομάδες με τη συμμετοχή δύο ή τριών χωρών ημερησίως, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Γιοχάνες Μπάρκε. «Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών και είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος. Στις χώρες που συμμετέχουν στη δοκιμή περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Παράλληλα με την τεχνική προετοιμασία, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση για το ζήτημα αυτό. Στόχος είναι ο κανονισμός για το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» να εγκριθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δοθεί την εβδομάδα της 21ης Ιουνίου.