Ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Ζάεφ

Ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Ζάεφ
epa07933170 Macedonian Prime Minister Zoran Zaev addresses a press conference to announce early Parliamentary election, in Skopje, Republic of North Macedonia, 19 October 2018. Zaev called for early parliamentary elections a day after EU leaders delayed the decision for accession talks with North Macedonia and Albania for the third time as they gathered in Brussels for a two-day summit dominated by Brexit talks. EPA/GEORGI LICOVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ θα φέρει περισσότερο όφελος στην ΕE και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που λιμνάζουν για χρόνια.

«Η πρόταση της Γαλλίας δεν είναι η καλύτερη, αλλά είμαστε στα Βαλκάνια και χρειαζόμαστε να αδράξουμε την ευκαιρία και νομίζω ότι πρέπει να επιλυθεί αυτό το θέμα ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και στη Βουλγαρία και για το μέλλον των δύο χωρών», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στην πρόταση της Γαλλίας, ώστε να αρθεί το βέτο της Σόφιας σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη γειτονική χώρα.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε διαβουλεύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, προσπαθώντας να βρούμε μία πρόταση για να κάνουμε αποδεκτή τη γαλλική πρόταση», σημείωσε ο κ. Ζάεφ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, επισημαίνοντας ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η κυβέρνηση.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η ΕΕ κάνουν ένα ιστορικο βήμα προς τα εμπρός. Η τελευταία πρόταση της Γαλλικής Προεδρίας ήταν θετική για τη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης. Η Βόρεια Μακεδονία έλαβε πολλές δύσκολες αποφάσεις τα τελευταία χρόνια. Ιστορικά δικαιούμαστε να ζητήσουμε και να πάρουμε τις διαπραγματεύσεις που χρειαζόμαστε με την ΕΕ», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» της Βόρειας Μακεδονίας την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της χώρας του είπε: «Συμβουλεύω την κυβέρνηση να λάβουν αποφάσεις, όπως κάναμε εμείς με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έφερε σταθερότητα, ένα καλό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εδώ στα Βαλκάνια, με τον ευρωπαϊκό τρόπο, μπορούμε να βρούμε λύσεις σε δύσκολα θέματα μέσω της διπλωματίας και μπορούμε να αποτελέσουμε ένα καλό παράδειγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ θα φέρει περισσότερο όφελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που λιμνάζουν για χρόνια.

«Θα ήθελα να συγχαρώ την Ουκρανία και τη Μολδαβία και τους εύχομαι να μη χρειαστούν να περιμένουν 17 χρόνια σαν και εμάς. Γιατί περιμένουμε 17 χρόνια για να ξεκινήσουμε τις πρώτες συνομιλίες και για τη δημιουργία πλαισίου διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαική Ενωση», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι αυτό που βιώσαμε εμείς θα βοηθήσει τις άλλες χώρες να μάθουν από τα λάθη μας. Μετά από 17 χρόνια πιστεύω ότι είναι καιρός να πάμε μπροστά. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη Βόρεια Μακεδονία και για τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παρά να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο κ. Ζάεφ σημείωσε: Η Βόρεια Μακεδονία είναι από τις πρώτες φορές που συμμορφώθηκε με την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταδίκασε τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ηταν μία ηθική επιλογή και απόφαση της Βόρειας Μακεδονίας, ως ανεξάρτητο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και ως υποψήφια χώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ηθική υποχρέωσή μας και επειδή πραγματικά σεβόμαστε και μοιραζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες».

«Είχαμε ξεχάσει πολλά πράγματα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα, πλέον, έρχονται ξανά στο προσκήνιο η σταθερότητα, η ασφάλεια και όλα τα θετικά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντίδραση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιθετικότητα της Ρωσίας ήταν καταλυτική», επεσήμανε ο κ. Ζάεφ