Ξεκινούν σήμερα οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Ξεκινούν σήμερα οι ενδιάμεσες εκπτώσεις
Κόσμος περπατά μπροστά από βιτρίνες κατά την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014. Από σήμερα, Σάββατο, έως και τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου θα ισχύσουν οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης

Σήμερα ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017.

Σε μια προσπάθεια αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης, η οποία τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ήταν μειωμένη, προσδοκά ο εμπορικός κόσμος κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Σήμερα ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων, τα καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει στους εμπόρους πως σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.

Αν επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης τόνισε ότι «μπροστά μας έχουμε ένα νέο πλαίσιο για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, το οποίο στηρίχθηκε επάνω στην πρόταση της ΕΣΕΕ να δοθεί στις τοπικές κοινωνίες το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα, δύο εκπτωτικές περιόδους σε συνεργασία με τις περιφέρειες τους. Καλούμε κατά την φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδο τον καταναλωτή, που σίγουρα θα συναντήσει δελεαστικές διπλές τιμές, να τις εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο και να κάνει από νωρίς «έξυπνες» χειμερινές αγορές».

Αναμονή για την Black Friday

Τα επιτελεία μεγάλων αλυσίδων προετοιμάζονται τόσο για την Black Friday αλλά και για τη Cyber Monday, που συνήθως ακολουθεί εκπτώσεις στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Και οι δύο εκπτωτικές ημέρες ή περίοδοι έκαναν την εμφάνισή τους κατ’ αρχάς στις ΗΠΑ, όπου «η ισχύς του λιανεμπορίου είναι ανίκητη, με το χονδρεμπόριο και τους προμηθευτές να ακολουθούν τις εμπορικές πολιτικές του», όπως αναφέρει έμπειρο στέλεχος του ελληνικού εμπορίου.

Απεργία εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου προκηρύσσει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), με ομόφωνη απόφαση της διοίκησής της.

Η ΟΙΥΕ απευθύνει κάλεσμα στα σωματεία και τους εργαζόμενους «να δώσουν μαζικά την απεργιακή μάχη ενάντια στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων» και τονισε ότι «καλούμε τις εργοδοτικές οργανώσεις των μικρομεσαίων επαγγελματιών να σταθούν δίπλα μας και να μην ανοίξουν τα καταστήματα στις 5 Νοεμβρίου».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η απεργιακή συγκέντρωση της ΟΙΥΕ και των σωματείων θα γίνει στην οδό Ερμού (Σύνταγμα), στις 11:00.