Ξεκινούν τυχαία δωρεάν μαζικά τεστ – H νέα πλατφόρμα και ο ρόλος του στρατού

Ξεκινούν τυχαία δωρεάν μαζικά τεστ – H νέα πλατφόρμα και ο ρόλος του στρατού
Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην τακτική ενημέρωση των συντακτών του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού, Αθήνα Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Nέα πλατφόρμα για τον έλεγχο της διασποράς στην κοινότητα με τυχαία δωρεάν τεστ παρουσίασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε, μέχρι και σήμερα, τεστ διενεργούνταν σε ασθενείς με συμπτώματα συμβατά με Covid-19, δειγματοληψίες σε περιοχές υψηλής επίπτωσης (πλατείες και drive through) και προληπτικοί έλεγχοι (π.χ. ΜΦΗ).

Πλέον στην στρατηγική προστίθενται 12.000 τυχαίοι έλεγχοι με στόχο να βελτιωθεί η προβλεπτική ικανότητα. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται νέα πλατφόρμα, η testing.gov.gr.

Θα υπάρχουν 386 σημεία, τα 278 σε Κέντρα Υγείας, 98 σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 σημεία του ΕΟΔΥ. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί τη Δευτέρα και η πρώτη ομάδα 12.000 ανθρώπων θα ειδοποιηθεί το Σάββατο, ώστε να κάνει τεστ τη Δευτέρα.

Ο καθηγητής ζήτησε τη συμμετοχή των πολιτών, τονίζοντας ότι το μέτρο αφορά όλους εκτός από αυτούς που έχουν συμπτώματα. Η επιλογή είναι τυχαία, οπότε ένας πολίτης μπορεί να μην επιλεγεί ακόμα και αν κάνει αίτηση ή να επιλεγεί σε διαφορετικό χρόνο. Οσοι έχουν συμπτώματα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλουν συμμετέχοντας σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη 130 σταθμών δειγματοληψίας. Όπως εξήγησε οι σταθμοί έχουν ήδη στελεχωθεί.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μείωση κρουσμάτων, όσο και εισαγωγών. Ωστόσο σε Δυτική Αττική και Κοζάνη καταγράφεται αυξημένος αριθμός μολύνσεων. Είναι πάντως η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός αυτών που μπήκαν σε ΜΕΘ ήταν λιγότεροι από αυτούς που βγήκαν, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε η καθηγήτρια, παρά την παραπάνω εικόνα η Επιτροπή ανησυχεί, καθώς οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες. Ζήτησε να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα ώστε να έχουμε μια πιο φυσιολογική ζωή τις επόμενες εβδομάδες και να γίνει εφικτό το άνοιγμα των σχολείων.

Θύμισε ότι στις ΗΠΑ τρεις εβδομάδες μετά την γιορτή των Ευχαριστιών υπήρξε αύξηση 20% στα κρούσματα και τα νοσοκομεία βρίσκονται πάλι υπό πίεση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε ένα βράδυ σε ένα σπίτι ένας ασυμπτωματικός φορέας μπορεί να μολύνει όλους τους παραβρισκόμενους.