Χένρι Κίσινγκερ: Πώς θα αποφευχθεί ένας ακόμα παγκόσμιος πόλεμος

Χένρι Κίσινγκερ: Πώς θα αποφευχθεί ένας ακόμα παγκόσμιος πόλεμος
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Είναι ώρα να επιτευχθεί ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης αναφέρει ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης.

Πλησιάζει η ώρα για μια ειρήνη μέσω διαπραγμάτευσης στην Ουκρανία προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ακόμα καταστροφικού παγκόσμιου πολέμου, αλλά τα όνειρα για διάλυση της Ρωσίας μπορεί να εξαπολύσουν πυρηνικό χάος, δήλωσε ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης Χένρι Κίσιντζερ.

Ο Κίσιντζερ, που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, έχει συναντήσει πολλές φορές τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που εκείνος ανήλθε στην προεδρία το 2000.

«Πλησιάζει ο χρόνος για να οικοδομήσουμε πάνω στις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη επιτευχθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή προς την επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγμάτευσης», έγραψε ο Κίσιντζερ στο περιοδικό The Spectator, σε άρθρο με τίτλο «Πώς να αποφευχθεί ένας ακόμα παγκόσμιος πόλεμος».

Ο Κίσιντζερ, 99 ετών σήμερα, δήλωσε ότι τον Μάιο είχε προτείνει κατάπαυση πυρός, βάσει της οποίας η Ρωσία θα υποχωρούσε στις γραμμές του μετώπου πριν την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου αλλά η Κριμαία θα αποτελούσε αντικείμενο «διαπραγμάτευσης».

«Για κάποιους, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι μια Ρωσία που θα καταστεί αδύναμη από τον πόλεμο. Διαφωνώ. Παρά την τάση της προς τη βία, η Ρωσία έχει συμβάλει καθοριστικά στην παγκόσμια εξισορρόπηση και στην ισορροπία δυνάμεων για πάνω από μισή χιλιετία. Ο ιστορικός της ρόλος δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Οι στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας δεν έχουν εξαλείψει την παγκόσμια πυρηνική της εμβέλεια, επιτρέποντάς της να απειλεί με κλιμάκωση στην Ουκρανία. Ακόμη και αν αυτή η ικανότητα μειωθεί, η διάλυση της Ρωσίας ή εξάλειψη της ικανότητάς της για στρατηγική πολιτική θα μπορούσε να μετατρέψει την τεράστια επικράτειά της σε ένα πεδίο αντιπαραθέσεων» αναφέρει.

«Ο εσωτερικός ανταγωνισμός των πληθυσμών της ενδέχεται να οδηγήσει σε επίλυση των διαφορών τους με τη βία. Επιπλέον, άλλες χώρες μπορεί να επιδιώξουν να επεκτείνουν τις αξιώσεις τους σε αυτή, επίσης μέσω της ισχύος. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι, λόγω της παρουσία χιλιάδων πυρηνικών όπλων που καθιστούν τη Ρωσία μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου», υποστηρίζει ακόμη.