Ξεπέρασαν τα 76 δισ. ευρώ οι προσφορές για τα ομόλογα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ

Ξεπέρασαν τα 76 δισ. ευρώ οι προσφορές για τα ομόλογα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ
Photo: AFP
Η Danske Bank A / S και η ABN Amro Bank NV αναμένουν από την ΕΕ να συγκεντρώσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση χρέους δεκαετούς λήξης

Ξεπέρασαν τα 76 δισεκατομμύρια ευρώ οι προσφορές για τα ομόλογα του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους επενδυτές να εμφανίζουν τρομερή διάθεση να τοποθετηθούν σε ευρωπαϊκούς τίτλους χρέους.

Aν μη τι άλλο, σε αυτό συμβάλλει και το τριπλό A, με το οποίο είναι χαρακτηρισμένη η πιστοληπτική τους διαβάθμιση. Η Danske Bank A / S και η ABN Amro Bank NV αναμένουν από την ΕΕ να συγκεντρώσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση χρέους δεκαετούς λήξης.

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του 2021, η ΕΕ σκοπεύει να συγκεντρώσει από τις αγορές 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου αναμένονται δύο ακόμη δημοπρασίες: στα τέλη Ιουλίου και το φθινόπωρο.

Yπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες ανέθεσαν στις τράπεζες BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMIIntesa Sanpaolo και Morgan Stanley να αναλάβουν κύριοι ανάδοχοι της δημοπρασίας, ενώ οι Danske Bank και Santander, θα ενεργήσουν ως δευτερεύοντες ανάδοχοι.

Τα προσκόμματα

Παρότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια σημαντική τομή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Ένωσης, που σηματοδοτεί την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης εκ μέρους των κρατών μελών, σημαντικοί αναλυτές εντοπίζουν τρία προσκόμματα:

α) Την πιθανότητα μελλοντικής άρνησης των πλουσίων χωρών να λειτουργήσουν ως «συλλογικοί εγγυητές» και να ταχθούν υπέρ μιας γραμμής δημοσιονομικής πειθαρχίας

β) Το μελλοντικό χαμηλό ενδιαφέρον των επενδυτών εξαιτίας του μεγάλου όγκου των εκδόσεων χρέους

γ)Το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης στερείται κοινές εγγυήσεις, όπερ σημαίνει ότι κάθε χώρα είναι υπόλογη μόνο για ένα μέρος του χρέους

Τι απειλεί το Ταμείο Ανάκαμψης;

Ο Domenico Campogrande, γενικός διευθυντής της FIEC, προειδοποίησε, μέσω των Financial Times, ότι η αύξηση των τιμών και οι επιπλέον καθυστερήσεις στις αποστολές προμηθειών απειλούν να μειώσουν τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών κεφαλαίων της ΕΕ.

«Έχουμε αυτό το μεγάλο σχέδιο για την ανάκαμψη της ΕΕ, αλλά εάν το 30% έως 40% αυτών των κεφαλαίων απορροφηθεί από τις υψηλότερες τιμές, θα ήταν πραγματική ανοησία να το εφαρμόσουμε καθώς δεν θα πάει στην πραγματική οικονομία» αναφέρει ο Domenico Campogrande.

Σε πρόσφατη επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η FIEC εξέφρασε «ανησυχία» της για τις αυξήσεις στις τιμών όσο και για τις ελλείψεις υλικών, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού της τιμής των ράβδων χάλυβα στην Ιταλία. Αν μη τι άλλο, αυτό το φαινόμενο θέτει σε κίνδυνο τη συμβολή του κατασκευαστικού τομέα στην οικονομική ανάκαμψη.