Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της Αlphabet

Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση της Αlphabet
Letters spell the word "Alphabet" as they are seen on a computer screen with a Google search page in this photo illustration taken in Paris, France, August 11, 2015. Google Inc is changing its operating structure by setting up a new company called Alphabet Inc, which will include the search business and a number of other units. REUTERS/Pascal Rossignol - RTX1NWLA Photo:

Η μητρική της Google, Αlphabet, είναι η τέταρτη αμερικανική εταιρεία που μπαίνει στο κλειστό κλαμπ του 1 τρισ. δολαρίων.

Ποιας εταιρείας η κεφαλαιοποίηση έφθασε για πρώτη φορά χθες το 1 τρισ. δολ.; Μια ματιά στο Google ίσως μας βοηθήσει να το βρούμε. Η μητρική εταιρεία της μεγάλης αυτής μηχανής αναζήτησης, η Αlphabet, κατέλαβε και εκείνη μια θέση στη λίστα των εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία 1 τρισ. δολ. και αναδεικνύεται η τέταρτη αμερικανική εταιρεία που μπαίνει στο κλειστό κλαμπ του 1 τρισ. Mάλιστα, ήδη από τις αρχές της εβδομάδας η τεχνολογική εταιρεία «φλέρταρε» με τα επίπεδα του 1 τρισ. δολ., κάτι που το πέτυχε στο τέλος της εβδομάδας.

Η πρώτη που κατόρθωσε να ξεπεράσει το ορόσημο αυτό ήταν η Apple, το 2018, ενώ ακολούθησαν η Microsoft και η Amazon. Η χρηματιστηριακή αξία των δύο πρώτων τεχνολογικών κολοσσών ξεπερνά το 1 τρισ. δολ., με την Αmazon ωστόσο να έχει υποχωρήσει στα 930 δισ. δολ. Εάν υπολογιστεί και η κεφαλαιοποίηση της Facebook, τότε η συνολική αξία των πέντε τεχνολογικών γιγάντων υπερβαίνει τα 5 τρισ. δολ. αντιπροσωπεύοντας έτσι, σύμφωνα με το CNBC, πάνω από το 17% του δείκτη S&P 500.

Οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alphabet, Σούνταρ Πιτσάι, o oποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πρόσφατα. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το CNBC, σε μια απρόσμενη ανακοίνωση τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ιδρυτής της Alphabet, Λάρι Πέιτζ, γνωστοποίησε τα σχέδιά του να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, μαζί με τον συνιδρυτή και πρόεδρο, Σεργκέι Μπριν.

O Πιτσάι ήταν ήδη διευθύνων σύμβουλος της Google, η οποία περιλαμβάνει όλη τη βασική επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου –μηχανή αναζήτησης, διαφήμιση, YouΤube, Android– και συνέβαλε στη σημαντική ενίσχυση σχεδόν όλων των κερδών και των εσόδων του ομίλου. Ωστόσο, ο ίδιος έδινε αναφορά στον κ. Πέιτζ, ο οποίος επόπτευε και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θέτοντας φιλόδοξους στόχους όσον αφορά την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας, όπως τα αυτόνομα οχήματα αλλά και τα drones που κάνουν διανομή πακέτων. Σύμφωνα λοιπόν με το CNBC, τώρα, ο κ. Πιτσάι αναλαμβάνει την εποπτεία ολόκληρου του ομίλου, παρότι ο κ. Πέιτζ μαζί με τον κ. Μπριν εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο για τα περισσότερα δικαιώματα ψήφου, γεγονός που καθιστά σοβαρή την επιρροή τους στη λήψη μεγάλων αποφάσεων.

Θετική όμως είναι και η πορεία της εταιρείας, εάν προσέξει κανείς και την ανάπτυξη της δραστηριότητας του cloud. Αυτή –παρότι απέχει από την ηγέτιδα Amazon αλλά και τη Microsoft– κατόρθωσε να διπλασιάσει τα έσοδά της από 1 έως 2 δισ. δολ. ανά τρίμηνο το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2018 και Ιουλίου 2019. Η εταιρεία μάλιστα αναμένει αντίστοιχη πορεία και φέτος, Αlphabetδεδομένου ότι έχει διοχετεύσει κεφάλαια σε αυτόν τον τομέα δραστηριότητας. Ωστόσο, αντιμετωπίζει και σημαντικές προκλήσεις, αφού καλείται να δια-χειριστεί θέματα εμπιστοσύνης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τους τελευταίους τρεις μήνες η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού έχει σημειώσει άνοδο 17%, ξεπερνώντας έως και 6 ποσοστιαίες μονάδες την άνοδο που σημείωσε ο δείκτης S&P 500.

Οπως μεταδίδει το CNBC, αναλυτές έχουν παρατηρήσει ότι η διαφημιστική δραστηριότητα της εταιρείας έχει σταθερή πορεία και αυτό ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Bank of America αύξησε τον περασμένο Ιανουάριο την τιμή-στόχο της μετοχής της. Με την κεφαλαιοποίησή του να φθάνει τα 620 δισ. δολ., ο έτερος αμερικανικός κολοσσός Facebook φαίνεται να είναι η επόμενη εταιρεία της οποίας η κεφαλαιοποίηση θα φθάσει το 1 τρισ. δολάρια.