«Ξεπουπουλιάστηκαν» τα Angry Birds;

«Ξεπουπουλιάστηκαν» τα Angry Birds;

Η Rovio είδε τα έσοδα της να μειώνονται το 2014 και εναποθέτει τις ελπίδες της για ανάκαμψη στο Χόλυγουντ.

Το 2014 εξελίχθηκε άσχημα για τη Rovio, τη δημιουργό εταιρεία του διάσημου διαδικτυακού παιχνιδιού Angry Birds καθώς η φινλανδική εταιρεία είδε τα έσοδά της να πέφτουν κατά 8% σε σχέση με το 2013. Αναγκάστηκε, επίσης, να περιορίσει κατά 14% το εργατικό της δυναμικό, κόβοντας 110 θέσεις εργασίας, για να αντιμετωπίσουν την πτώση των κερδών.

Τα έσοδα του 2014, αναφέρει η Wall Street Journal, έκλεισαν στα 158,3 εκατομμύρια ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό για το 2013 έφτασε τα 173,5 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη περιορίστηκαν στα 10 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα σημαντικά σε σχέση με τα 36,5 εκατομμύρια του 2013.

Εκτός της περικοπής των θέσεων εργασίας, η εταιρεία είδε τον μέχρι τότε CEO της, Mikael Hed, να αποχωρεί από τη διοίκηση της. Αντικαταστάτης του ορίστηκε ο Rekka Rantala, ο οποίος εργαζόταν μέχρι τότε στη Nokia.

Μερικά από τα προβλήματα της Rovio πηγάζουν από την άρνηση της εταιρείας να υιοθετήσει το μοντέλο «freemium», για την προώθηση του παιχνιδιού της. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, ο παίκτης μπορεί να αποκτήσει δωρεάν τη βασική έκδοση του παιχνιδιού , αλλά αργότερα χρεώνεται για διάφορες επεκτάσεις του περιεχομένου του. Αντίθετα, η Rovio επιμένει στην εξ αρχής χρέωση των πελατών της, που αποκτούν το σύνολο του παιχνιδιού.

Ωστόσο, η βασική αιτία της πτώσης των εσόδων δεν ήταν τα έσοδα από το ίδιο το παιχνίδι, που με τη βοήθεια νέων συνεργασιών στην Ασία αυξήθηκαν τα νούμερά τους, αλλά ο περιορισμός των εσόδων από τα καταναλωτικά προϊόντα που συνδέονται με αυτό.  Προϊόντα όπως παιδικά παιχνίδια, ρούχα, αναψυκτικά ή καρτούν.

Ο νέος επικεφαλής της Rovio εναποθέτει πια τις ελπίδες για ανάκαμψη των κερδών στην βιομηχανία του Χόλιγουντ. Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, η νέα στρατηγική της εταιρείας βασίζεται πια στην προώθηση της επερχόμενης 3D ταινίας, με πρωταγωνιστές τους ήρωες του δημοφιλούς παιχνιδιού.

Η Rovio έχει δαπανήσει πάνω από 180 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και εμπορία της ταινίας, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο. Η φινλανδική εταιρεία αποφάσισε να μην πουλήσει τα δικαιώματά της σε κάποιο στούντιο, για να επωφεληθεί των εσόδων από τα εισιτήρια και το εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με αυτή.

Με τον τρόπο αυτό, ωστόσο, το στίγμα της εταιρείας μετακινείται σταδιακά από τον τομέα του mobile gaming στον τομέα της ψυχαγωγίας. Κάτι που δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον Rantala, αλλά μάλλον τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.  Άλλωστε, τα πρώτα στοιχεία για το 2015 δείχνουν πως το αρνητικό κλίμα του 2014 μπορεί να αναστραφεί.

«Θα κάνουμε την εταιρεία να αναπτυχθεί ξανά», δηλώνει ο Rantala. «Είναι ένα ταξίδι.»