Xiaomi Mi 10T Pro: Το πήραμε, το δοκιμάσαμε και ιδού τα συμπεράσματά μας

Xiaomi Mi 10T Pro: Το πήραμε, το δοκιμάσαμε και ιδού τα συμπεράσματά μας
Η Xiaomi απευθύνεται στους απαιτητικούς της φωτογραφίας και των social media και δίνει μια λύση η οποία στοχεύει να ακολουθήσει τα trends της εποχής.

Στις αρχές του 2021, η αγορά ενός flagship κινητού τηλεφώνου έχει ορισμένα βασικά ζητούμενα: υψηλό ρυθμό ανανέωσης της οθόνης, τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστή, μνήμη τουλάχιστον 8GB RAM, αποθηκευτικό χώρο άνω των 100GB, γυαλί και μέταλλο σε όλο το σώμα της συσκευής, λειτουργία γρήγορης φόρτισης, δυνατή μπαταρία, υψηλού επιπέδου κάμερα, stereo ήχο, οθόνη υψηλής ποιότητας και ταχείας απόκρισης και δυνατότητα 5G. Το Xiaomi 10T Pro επιχειρεί να φτάσει όλα αυτά τα υψηλά στάνταρντς προσφέροντας ένα πακέτο το οποίο λάβαμε, εξετάσαμε και αξιολογούμε με τα δεδομένα ενός απαιτητικού χρήστη που αναζητά μια all around συσκευή για εργασία και ψυχαγωγία.

Πρώτη αίσθηση

Το review sample που παραλάβαμε είναι το Xiaomi 10T Pro Lunar Silver. Στο κουτί περιείχε τον ταχυφορτιστή 33W, διάφανη θήκη σιλικόνης, τοποθετημένη προστασία οθόνης, αντάπτορα USB Type-C σε 3,5’’ για ακουστικά (πολύ το εκτίμησα όταν το είδα) και εγχειρίδιο χρήσης. Πρώτη μου κίνηση ήταν να κρατήσω το κινητό στα χέρια μου. Για όσους έρχονται από μικρότερες συσκευές, θα το νιώσουν στο χέρι κάπως βαρύ. Κι αυτό γιατί η 5000mAh μπαταρία έχει σκοπό να κρατήσει αρκετές ώρες λειτουργίας χωρίς την ανάγκη φόρτισης (αν το κατάφερε θα το δούμε παρακάτω), ενώ παίζει τον ρόλο του και το γυαλί αντοχής επιπέδου Gorilla Glass 5 σε οθόνη και πίσω μέρος της συσκευής.

Η συσκευή έχει οθόνη FHD+ 6,67 ιντσών. Κοινώς, είναι μεγάλη. Στο δικό μου χέρι που το θεωρώ φυσιολογικό για άνδρα, κάθεται καλά. Και το πιο σημαντικό, δεν γλιστράει από το χέρι. Στην πρώτη ματιά το γκρι φινίρισμα μοιάζει σαν καθρέπτης αλλά «μαγκώνει» στο χέρι όταν το κρατάς (σημείωση για όσους τους πέφτουν συχνά συσκευές από το χέρι: μην αρκεστείτε σε αυτήν την εμπειρία. Βάλτε την θήκη!). Η συσκευή δίνει την αίσθηση του premium, «γεμίζει» το μάτι όποιου την δει και θέλει προσοχή ειδικά εάν την χρησιμοποιείτε χωρίς θήκη γιατί η τριπλή πίσω κάμερα βγαίνει αρκετά έξω από το σώμα του κινητού με αποτέλεσμα να μην κάθεται σταθερά πάνω σε λεία επιφάνεια. Αλλά, όπως είπαμε, βάλτε θήκη!

Εμπειρία λογισμικού

Η διαδικασία να ανοίξω τη συσκευή, να μπω στον λογαριασμό μου στην Google μέσω του λογισμικού MIMU Global που βασίζεται στο Android 10, να συνδεθώ και στον υπάρχοντα λογαριασμό μου στην Xiaomi που είχα φτιάξει όταν αγόρασα έναν «έξυπνο» θερμομετρητή, να κλωνοποιήσω την καθημερινή μου συσκευή για να μεταφέρω εφαρμογές και άλλες πληροφορίες, να στήσω τη διαδικασία για PIN και δαχτυλικό αποτύπωμα και να κάνω όλα (ΟΛΑ) τα updates, κράτησε περίπου μια ώρα. Με μια μόνο επανεκκίνηση. Καθόλου άσχημο σαν πρώτη εμπειρία.

Πριν μιλήσουμε για το λογισμικό, να πω δύο πράγματα που μου άρεσαν κι ένα που είτε δεν βρήκα εάν αλλάζει, είτε θα χρειαζόταν αλλαγή. Το πρώτο που μου άρεσε ήταν το πόσο γρήγορα ξεκλειδώνει με το δαχτυλικό αποτύπωμα. Το δεύτερο που επίσης μου άρεσε ήταν πως όταν σέρνω το δάχτυλο μου αριστερά κατά μήκος της οθόνης βλέπω όλα τα notifications, ενώ με την ίδια κίνηση στο υπόλοιπο της οθόνης κατεβάζω το control center. Μου φάνηκε ιδιαίτερα πρακτικό, καθώς πολλές φορές σε άλλες συσκευές προσπαθώ να δω τα notifications και κατεβάζω κατά λάθος το γρήγορο μενού ρυθμίσεων. Αυτό που δεν βολεύει είναι το άνοιγμα των Settings. Όχι από πλευράς επιλογών, αλλά επειδή το μενού του ξεκινάει ψηλότερα από το σημείο που φτάνει ο αντίχειράς μου όταν κρατώ τη συσκευή με το ένα χέρι. Κάτι που έχω δει σε άλλες Android συσκευές είναι το «κόλπο» να κατεβάζουν το αρχικό μενού πιο χαμηλά στην οθόνη για να βολεύει η άμεση πρόσβαση με ένα χέρι. Επίσης, το haptic feedback ήταν βολικό, χωρίς να τραντάζει πολύ το χέρι κάθε φορά που πατούσα ένα πλήκτρο στο chat, ενώ και τα δύο ανεξάρτητα πλήκτρα αυξομείωσης ήχου είναι σε βολικό σημείο όταν κρατάς το κινητό με το δεξί χέρι.

Όσον αφορά τις προεγκατεστημένες εφαρμογές, αυτές δεν ήταν πάρα πολλές και απλά τις μάζεψα σε ένα σημείο. Εκείνο που φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το app Security, στο οποίο μεταξύ άλλων επιλογών ασφαλείας υπάρχει και η λειτουργία Game Turbo όπου ανοίγεις και προσθέτεις παιχνίδια για να τρέχουν σε βελτιστοποιημένο περιβάλλον χωρίς να διακόπτεται το gaming session από άλλες εφαρμογές (παρακάτω θα πω περισσότερα για το gaming experience). Το ίδιο το MIMU Global έχει κατά ένα ποσοστό την αίσθηση stock Android και όσοι έρθουν από άλλη συσκευή δεν θα δυσκολευτούν καθόλου να εξοικειωθούν μαζί του. Προτείνω 100% τη χρήση πλήρους οθόνης με gestures στα πλάγια και στο κάτω μέρος της οθόνης για περιήγηση μεταξύ των εφαρμογών και με τα δύο χέρια. Παράλληλα, οι επιλογές customization ποικίλουν. Προσαρμογή των εικονιδίων, των εργαλείων και της εικόνας είναι μερικά από αυτά, τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα και παραμετροποιήσιμα.

Οι κάμερες

Είναι η ατραξιόν αυτή της συσκευής. Ο λόγος για τον οποίο πολλοί επιλέγουν κινητό σε πρώτη φάση. Το Xiaomi Mi 10T Pro έχει τριπλή κάμερα. Η βασική (Wide) είναι 108MP, η δεύτερη βασική (Ultra Wide) 13MP και η τρίτη βασική (Macro) 5MP. Μπροστά υπάρχει φυσικά η selfie κάμερα (ευτυχώς δεν είναι στο κέντρο της οθόνης αλλά πάνω αριστερά και δεν ενοχλεί σχεδόν καθόλου). Αυτή είναι 20MP. Οι τεχνικές τους λεπτομέρειες βρίσκονται αναλυτικά εδώ. Εμείς εξετάζουμε τώρα την αίσθηση στον χρήστη. Ειδικά της βασικής κάμερας.

Η επιλογή των 108MP δεν είναι ενεργοποιημένη by default. Τι προσφέρει όμως όταν ενεργοποιηθεί; Λήψεις οι οποίες χάνουν ελάχιστη λεπτομέρεια για όποιον θελήσει να ζουμάρει και να «κροπάρει» (το ξέρω είναι άσχημα ελληνικά αλλά μόνο έτσι μπορεί να γίνει σε αυτήν την περίπτωση). Επομένως κάνει και τη δουλειά ενός τηλεφακού με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και η αμεσότητα θέασης και επεξεργασίας φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης είναι εξαιρετική, χάρη στην ταχύτητα του αποθηκευτικού χώρου. Κοινώς, δεν είδα κανένα σημάδι loading page την ώρα που πήγαινα από τη λειτουργία της κάμερας στο photo gallery και πίσω.

H Ultra Wide κάμερα πιάνει πεδίο λήψης 123 μοίρες. Πολύ ικανοποιητικό νούμερο σε όποιον αρέσει να φωτογραφίζει τοπία.

Από την Macro κάμερα ομολογώ ότι δεν περίμενα πολλά. Αλλά με διέψευσε. Η εικόνα είναι λεπτομερής, τα χρώματα σωστά και η Ροζαλία φαίνεται να διασκεδάζει το photoshooting.

Κι αφού είπαμε τα βασικά, πάμε τώρα στα όμορφα. Τα features. Κρατάτε σημειώσεις: 20 φωτογραφικά φίλτρα. Night vision. Time-lapse. Slow Motion. Short Video 15 δευτερολέπτων. Documents mode. Panorama. Portrait. Dual Video με λήψη από πρόσθια και πίσω κάμερα. Pro version για να ρυθμίσεις ISO, φακό, focus, exposure. Vlog mode για να προσαρμόσεις τις λήψεις βίντεο πάνω στο μοτίβο των Instagram/Facebook Stories. Εντοπισμός κινούμενου αντικειμένου για σωστή λήψη. Αναλύσεις βίντεο από 720p/30FPS ως 4K 60FPS. Βίντεο 8K (για όποιον μπορεί να έχει το πορτοφόλι να αγοράσει μόνιτορ αυτής της ανάλυσης στην Ελλάδα). Τεχνητή νοημοσύνη (AI) που παίζει τον ρόλο ψηφιακού βοηθού. Long exposure modes για φωτογραφίες που θυμίζουν λήψεις από στούντιο.

Και κάτι που δεν είχα ξαναδεί μέχρι σήμερα: Κλωνοποίηση εικόνας ή βίντεο. Δηλαδή, τραβάς ένα άτομο φωτογραφία ή βίντεο 5’’. Τον μετακινείς δίπλα από την αρχική του θέση στο ίδιο πλάνο. Τον ξανατραβάς. Και τον έχεις διπλό ή τριπλό (μόνο φωτογραφία) μαζί με τον κλώνο του στο ίδιο κάδρο! Πολύ γέλιο στο σπίτι, αλλά μεγάλος κόπος να το καταφέρω με την Ροζαλία. Όσες φορές κι αν προσπάθησα, αυτή δεν κουνιόταν για να εντοπιστεί από τον αισθητήρα. Τα κατάφερα, μεν στο τέλος, αλλά το δείγμα με άνθρωπο που κατανοεί τις οδηγίες είναι πολύ καλύτερο. Χρειάζεται σταθερό χέρι για να κρατάς το κάδρο χωρίς να δίνει την αίσθηση ταρακούνησης. Εδώ, με το παιχνίδι της στο χέρι, η κατάσταση βγήκε λίγο παραπάνω κουνημένη από το κανονικό!

Η Xiaomi έβαλε όλα αυτά τα εργαλεία για να υποστηρίξει το μότο της «Εκφράσου δυνατά». Σίγουρα, με τόσες επιλογές, η έκφραση ενός Vlogger, Instagramer και λοιπών ανθρώπων των social media θα έχει μεγάλη ποικιλία. Το πόσο δυνατή θα είναι αυτή τη ποικιλία, βασίζεται στο ταλέντο και τη φαντασία.

Και κάτι ακόμη. Με ένα απλό σκρολάρισμα προς τα πάνω σε μια φωτογραφία από το media gallery μπορείς να την κάνεις αμέσως share στα social media. Σκρολάρισμα προς τα κάτω, και επιστρέφεις στη συλλογή. Είμαι περίεργος άνθρωπος με όλα όσα φτιάχνονται για να κάνουν τη ζωή μου ευκολότερη. Κι όταν -όπως εδώ- την κάνουν χωρίς να το έχω καν ζητήσει ή σκεφτεί, τότε εκτιμώ ακόμη περισσότερο αυτό που έχω στα χέρια μου.

Η οθόνη

Το Xiaomi Mi 10T Pro έχει οθόνη IPS FHD+ 6,67’’ με ρυθμό ανανέωσης 60Hz-90Hz-144Hz. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο λόγος της τοποθέτησης IPS πάνελ και όχι AMOLED/OLED είναι ξεκάθαρος. Προσφέρει τη δυνατότητα χαμηλότερου κόστους χωρίς εκπτώσεις στις επιδόσεις της συσκευής. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, περνάμε στο άλλο μεγάλο κομμάτι που κάνει αυτήν την οθόνη ξεχωριστή. Τον ρυθμό ανανέωσης. Όσοι χρησιμοποιούν στις συσκευές τους κλασικά πάνελ 60Hz και περάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πάνω από τα 90Hz, τότε απλά δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω. Το έπαθα πριν λίγα χρόνια με την οθόνη του desktop μου, το έπαθα αμέσως μετά με την οθόνη του λάπτοπ (το αγόρασα εν γνώσει μου με πάνελ 60Hz και άλλαξα σε πάνελ 120Hz) και πρόσφατα μου συνέβη και με το κινητό μου. Η αίσθηση ομαλότητας στην κίνηση των εφαρμογών -από απλό σκρολάρισμα μεταξύ των εικόνων, ως την κάθετη κίνηση στο Twitter ή το Facebook Feed- είναι μια εμπειρία την οποία δεν γνωρίζεις ότι τη θέλεις μέχρι να τη ζήσεις. Αυτομάτως δημιουργείται η αίσθηση πως η συσκευή είναι γρηγορότερη, ανταποκρίνεται καλύτερα και δεν κολλάει. Αυτό το «κόλλημα» θα το δεις αμέσως εάν βάλεις δίπλα μια άλλη πανάκριβη συσκευή με πάνελ 60Hz, ανοίξεις το Facebook κι αρχίσεις να σκρολάρεις με ταχύτητα.

Πρέπει να γνωρίζετε πως οτιδήποτε άνω των 60Hz σε μόνιμη χρήση καταναλώνει γρηγορότερα τα αποθέματα της μπαταρίας. Αυτό είναι δεδομένο και πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Γι’ αυτό η Xiaomi έβαλε στο 10T Pro δύο ωφέλιμες λειτουργίες. Η μία είναι η προεπιλογή 60Hz-90Hz-144Hz από τις ρυθμίσεις. Για όποιον πρόκειται να περάσει μια ολόκληρη busy ημέρα έξω από το σπίτι ή το γραφείο, χωρίς να γνωρίζει εάν θα βρει πρίζα για φόρτιση, καλύτερα να βάλει τα 60Hz εξ αρχής. Τα 90Hz θεωρώ ότι είναι η ιδανική μέση λύση, ενώ τα 144Hz τα βλέπω περισσότερο ως το κερασάκι στην τούρτα. Κάτι το οποίο οι gamers θα εκτιμήσουν πολύ. Η δεύτερη λειτουργία είναι η δυνατότητα AdaptiveSync. Σε αυτό το περιβάλλον η οθόνη αντιστοιχεί αυτόματα κάθε App στον καταλληλότερο ρυθμό ανανέωσης από 30Hz – 144Hz, προσφέροντας την πλέον ομαλή εμπειρία και βελτιώνοντας την ενεργειακή κατανάλωση.

Ας επιστρέψουμε, όμως, εκεί που ξεκινήσαμε. Το IPS πάνελ είναι ένα από τα καλύτερα που έχουν πέσει στα χέρια μου. Δεν θα μπω στη διαδικασία σύγκρισης με AMOLED/OLED, αλλά θα πω ότι όσα αναφέρουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για χρωματική γκάμα (Υποστηρίζει DCI-P3) και TrueColor (JNCD≈0.39 Delta E≈0.63) φαίνονται στις περισσότερες των περιπτώσεων στο γυμνό μάτι. Προσπάθησα αρκετά να εντοπίσω διαφορές μεταξύ των δύο πάνελ, και αυτές τονίζονται μόνο σε πολύ βαθύ μαύρο. Μην ξεχνάμε ότι είναι HDR certified και η θέαση προγραμμάτων στο Netflix το βράδυ πριν τον ύπνο ήταν εξαιρετικά ευχάριστη (με ακουστικά βέβαια για να μην ενοχλείτε τον κόσμο!). Μου άρεσε πολύ η αλλαγή της χρωματικής απόδοσης της οθόνης σε sRGB για την απλή χρήση της συσκευής, καθώς η default επιλογή μου φαινόταν πολύ «πράσινη» για τα γούστα μου σε ολόκληρο το interface. Με δυο λόγια και χωρίς να κουράσω άλλο, η οθόνη είναι παραπάνω από ικανοποιητική πιθανότατα για τους 8 στους 10 δέκα χρήστες εκεί έξω.

Η παρακολούθηση προγράμματος Netflix σε HDR ήταν εξαιρετική.

Απόδοση, gaming και ήχος

Όλες οι ναυαρχίδες του 2020 πρέπει να έχουν τον οκταπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 865, την κάρτα γραφικών Adreno 650 και -οι περισσότερες- αποθηκευτικό χώρο τεχνολογίας UFS 3.1 που προσφέρει τις γρηγορότερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής περιεχομένου. Το Xiaomi Mi 10T Pro έχει όλα αυτά. Σε single core/multi core benchmark του GeekBench 5.1 είναι στην κορυφαία πεντάδα κινητών της αγοράς. Το χρησιμοποίησα σε ελεγχόμενο περιβάλλον για τρεις συνεχόμενες ώρες αντί του υπολογιστή μου κάνοντας τα πάντα για να δω πόσο μπορεί να αντέξει. Ανέβασα άρθρα στο Fortune, δοκίμασα φωτογραφική μηχανή και βίντεο, προσπαθούσα να βρω μια καλή λήψη Clone την Ροζαλία, έπαιξα Cyberpunk 2077 μέσω GeForce Now, τελείωσα κάποια updates από τις εφαρμογές της Xiaomi. Σε σύνδεση Wi-Fi η μπαταρία έπεσε από το 100% στο 60%, με always on display λειτουργία μέσα σε αυτό τον χρόνο. Πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τα δικά μου δεδομένα. Το γεγονός ότι δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση προσωπικά δεν πρόκειται να επηρεάσει τη γνώμη μου ότι μιλάμε για μια μπαταρία ικανή να αντέξει όλη μέρα σε κανονική χρήση και να φορτίσει από 0-100% σε λιγότερο από μια ώρα.

Η συσκευή χώρεσε μια χαρά στο Razer Kishi που χρησιμοποίησα για controller.

Ανέφερα, όμως, το Cyberpunk 2077 μιλώντας για το πόσο η αίσθηση παιχνιδιών σε οθόνη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης είναι ξεχωριστή (ξέρω για τι παιχνίδι μιλάμε και γιατί ακόμη κι ένας “υπολογιστής της ΝΑΣΑ” μπορεί να «ιδρώσει» μαζί του, αλλά σε οθόνη κινητού η ανάλυση είναι πολύ χαμηλότερη). Σε native παιχνίδι έπαιξα Grimvalor και Gear.Club σε υψηλό ρυθμό ανανέωσης και τα καλύτερα δυνατά γραφικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Για τέλος, άφησα το Monster Hunter World Iceborne. Σύνδεση μέσω Moonlight με τον υπολογιστή μου σε περιβάλλον Wi-Fi 5GHz και η εμπειρία ήταν επιπέδου 144Hz. Για του λόγου το αληθές, έριξα για δεύτερη φορά σόλο το δυσκολότερο (και τελευταίο) τέρας ενός παιχνιδιού, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο απαιτητικών μετά από τα Dark Souls και Demon Souls όσον αφορά την ταχύτητα που απαιτείται από τον παίκτη για να ανταποκριθεί στη ροή μιας μάχης και να παραμείνει ζωντανός. Με δύο λόγια, το high refresh rate ακόμη και σε μια οθόνη κινητού κάνει τη διαφορά.

Τέλος, κρίνοντας την ποιότητα των στέρεο ηχείων θα τα αξιολογούσα ως ικανοποιητικά. Το στέρεο ήταν ορθό, ακόμη και στα παιχνίδια που η προέλευση του ήχου μετράει για να εντοπίσεις κινήσεις άλλων αντικειμένων. Το μπάσο χρειάζεται δουλίτσα αλλά οι μεσαίες και οι ψηλές ήταν αρκετά καθαρές. Το βασικό «αντικείμενο ελέγχου» ήταν το Stairway to Heaven μέσω Spotify, άρα δεν του έβαλα και πολύ εύκολα για αρχή. Το καλύτερο (ίσως) τραγούδι ροκ όλων των εποχών αποδόθηκε ικανοποιητικά όχι όμως «γεμάτα». Όμως για τέτοια τεστ χρειαζόμαστε ακουστικά. Και γενικά, να γνωρίζετε ότι τα κινητά δεν είναι ηχεία. Μια επένδυση σε ένα καλό ζευγάρι ασύρματα ακουστικά δεν πάει ποτέ χαμένη και με λίγη προσοχή αντέχει στον χρόνο και στην αλλαγή πολλών διαφορετικών κινητών.

Συμπέρασμα

Η νέα πρόταση της Xiaomi μας άφησε την εντύπωση μιας συσκευής η οποία μπορεί να κάνει πολύ καλά τα πάντα. Σε επίπεδο φωτογραφίας, ειδικά, οι επιλογές είναι τόσες πολλές που μπορεί να χαθείς για ώρες δημιουργώντας νέο υλικό. Ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης αποζημιώνει και με το παραπάνω την ανάγκη για ψυχαγωγία και ο Snapdragon 865 κάνει τη μετάβαση μεταξύ των εφαρμογών μια πολύ ομαλή και εύχρηστη διαδικασία. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί η συσκευή αυτή και στο άμεσο μέλλον, όταν επεκταθεί η πρόσβαση στο 5G σε περισσότερες περιοχές της πόλης.