«Χωρίς εισιτήριο» στα… Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

«Χωρίς εισιτήριο» στα… Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;
Ο νέος αυτόματος πωλητής ηλεκτρονικού εισιτηρίου, στον σταθμό μετρό στο Μοναστηράκι, Αθήνα Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017. Από την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017, με εντολή του υπουργού Μεταφορών, σταμάτησε η έκδοση χάρτινων εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας της Αθήνας. Οι επιβάτες, από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να προμηθεύονται τα νέα «έξυπνα» εισιτήρια του ΟΑΣΑ, για το μετρό, το τραμ, τον ηλεκτρικό ή τα λεωφορεία και τρόλεϊ. του ΟΑΣΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πότε θα ισχύσουν οι ανέπαφες συναλλαγές στα ΜΜΜ – Τι γίνεται με την τηλεματική σε μετρό και λεωφορεία.

Πόσες φορές έχετε δει να περνάει από μπροστά σας λεωφορείο και, ενώ σας εξυπηρετεί η διαδρομή, να μην επιβιβάζεστε διότι δεν έχετε εισιτήριο και το πλησιέστερο περίπτερο για την αγορά του βρίσκεται αρκετά μακριά; Η απάντηση είναι αρκετές και αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που πολύς κόσμος αποφεύγει τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς στην καθημερινότητά του, λόγω έλλειψης ευελιξίας.

Ζώντας σε μια εποχή όπου οι πόλεις γίνονται “έξυπνες”, θεωρείται αυτονόητο ότι ο εκσυγχρονισμός ξεκινάει από τα δίκτυα υποδομών και αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση των αστικών συγκοινωνιών. Όπως αναφέρει στο Fortune ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος, η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και γίνονται διαρκώς επενδύσεις που θα αλλάξουν, τόσο την ποιότητα ζωής των πολιτών, όσο και τη δημόσια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετικό πρόσημο κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS Morningstar. Παράλληλα, τρέχουν επενδύσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει σημαντικούς πόρους στήριξης του επιχειρείν. Το smart mobility είναι η εξέλιξη που προετοιμάζεται και θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δούμε τις πρώτες εφαρμογές που σχετίζονται με τη δυνατότητα ανέπαφης πληρωμής εισιτηρίων».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, κατά την επιβίβαση στο λεωφορείο ή την είσοδο στο μετρό, ο πολίτης με την πιστωτική κάρτα ή με οποιαδήποτε άλλη ανέπαφη κάρτα έχει στην κατοχή του, θα έχει τη δυνατότητα, χωρίς να προμηθευτεί εισιτήριο από κάποιο μηχάνημα, να κινείται ελεύθερα και νόμιμα.

«Πρόκειται για ένα έξυπνο σύστημα το οποίο είναι σε θέση να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει εάν μέσα στη μέρα κινηθείς περισσότερες φορές ώστε να μην ξεπεράσει το ανώτατο ημερήσιο όριο και σε χρεώσει έξτρα χρήματα. Επομένως δεν χρειάζεται να αγοράσεις ημερήσιο εισιτήριο εάν δεν κινείσαι όλη μέρα και κάνεις για παράδειγμα λιγότερες από τρεις διαδρομές».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΑΣΑ, η εν λόγω επένδυση θα κοστίσει, μαζί με τη συντήρηση, σε βάθος τριετίας, περί τα 16 εκατομμύρια ευρώ και θα εφαρμοστεί σε 8.000 σημεία. «Ήδη μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει στα λεωφορεία του αεροδρομίου και ανάλογα με το ρυθμό υλοποίησης του έργου, εκτιμώ ότι, αν όλα πάνε βάσει του αρχικού προγραμματισμού, θα εφαρμόζεται παντού έως την Άνοιξη του 2024» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιόπουλος.

Εκσυγχρονισμός της αστικής συγκοινωνίας

Η τηλεματική βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε 1.000 συνολικά στάσεις και μέσω της εφαρμγογής oasa telematics θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάθε στάση “έξυπνη” μέσα από το κινητό μας. Θα υπάρχει δηλαδή ένα QR Code που όταν το σκανάρεις θα σου εμφανίζει τον πίνακα του telematics χωρίς να τοποθετηθεί πίνακας telematics, διότι καθώς έρχονται νέες τεχνολογίες στο εγγύς μέλλον η τηλεματική δεν θα είναι και τόσο απαραίτητη.

Σχολιάζοντας την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ο κ. Σπηλιόπουλος κάνει λόγο για μια κουλτούρα μετακίνησης που αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

«Σταδιακά βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που προβαίνουν  σε χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Οι υποδομές ακολουθούν την αγορά και αντίστοιχα η αγορά ακολουθεί τις υποδομές» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: