Χρειάζεσαι πτυχίο το 2025; Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ λέει… ίσως όχι

Χρειάζεσαι πτυχίο το 2025; Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ λέει… ίσως όχι
(FILES) Mark Zuckerberg, CEO of Meta, looks on during the US Senate Judiciary Committee hearing "Big Tech and the Online Child Sexual Exploitation Crisis" in Washington, DC, on January 31, 2024. Social media giant Meta announced on January 7, 2025, a significant rollback of its content moderation policies, including the termination of its third-party fact-checking program in the United States. "We're going to get rid of fact-checkers and replace them with community notes similar to X (formerly Twitter), starting in the US," Meta Founder and CEO Mark Zuckerberg said in a post on social media. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
Ο Mark Zuckerberg αμφισβητεί ανοιχτά τον ρόλο του πανεπιστημίου στην εποχή των τεχνολογικών αλλαγών και της φοιτητικής υπερχρέωσης, τονίζοντας ότι ίσως δεν είναι πια η ιδανική διαδρομή για όλους.  

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Mark Zuckerberg — ο δισεκατομμυριούχος και πρώην φοιτητής του Harvard που παράτησε τις σπουδές του — εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο τα πανεπιστήμια προετοιμάζουν επαρκώς τους νέους για τη σημερινή αγορά εργασίας.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι το πανεπιστήμιο προετοιμάζει τον κόσμο για τις δουλειές που χρειάζονται σήμερα», δήλωσε ο CEO της Meta σε συνέντευξη με τον κωμικό Theo Von, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα — και το ίδιο ισχύει και για το πρόβλημα του φοιτητικού χρέους».

Παρόλο που αναγνώρισε πως η πανεπιστημιακή ζωή μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική κοινωνική εμπειρία, τόνισε ότι οι σπουδαστές πρέπει να σταθμίσουν σοβαρά αν αξίζει να χρεωθούν για ένα πτυχίο που ίσως να μην οδηγεί σε εργασία.

«Θα είχε νόημα αν ήταν απλώς μια κοινωνική εμπειρία», ανέφερε. «Αν όμως δεν σε προετοιμάζει για τις δουλειές που χρειάζεσαι και ξεκινάς με ένα τεράστιο χρέος, τότε αυτό δεν είναι καλό. Θα υπάρξει κάποια στιγμή μια “αποτίμηση” και ο κόσμος θα πρέπει να αναρωτηθεί αν αυτό έχει όντως νόημα».

Σύμφωνα με στοιχεία του CollegeBoard, το μέσο φοιτητικό χρέος για αποφοίτους του 2022-23 ήταν $29.300 ανά δανειολήπτη. Η γενιά Ζ που αποφοιτά φέτος αντιμετωπίζει μια δύσκολη αγορά εργασίας, με απολύσεις στον τεχνολογικό και δημόσιο τομέα.

Μια μελέτη της Deloitte του 2024 έδειξε ότι το ένα τρίτο των Gen Z και millennials επιλέγουν να μην σπουδάσουν λόγω του κόστους και επειδή τα επαγγέλματα που επιλέγουν δεν απαιτούν πτυχίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ήταν κάπως ταμπού να πεις ότι ίσως δεν χρειάζεται να πάνε όλοι πανεπιστήμιο, αλλά τώρα ο κόσμος αρχίζει να το αποδέχεται περισσότερο από ό,τι πριν 10 χρόνια», είπε ο Zuckerberg.

Ο ίδιος εγκατέλειψε το Harvard το 2005, στη δεύτερη χρονιά του, για να αφοσιωθεί στην ανάπτυξη του Facebook. Δώδεκα χρόνια αργότερα, έλαβε τιμητικό πτυχίο.

Αναφερόμενος στην εμπειρία του, είπε ότι γνώρισε στο πανεπιστήμιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του, όπως τη σύζυγό του Priscilla Chan και τους συνιδρυτές του Facebook. «Ήταν καλή εμπειρία. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχεις λίγο χρόνο μακριά από το σπίτι πριν μπεις στον “πραγματικό κόσμο”», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν οι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν για την τεχνητή νοημοσύνη ήδη από το γυμνάσιο, απάντησε ότι η τεχνολογία αλλάζει διαρκώς και ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποιεί πλέον τις γνώσεις που απέκτησε στα 15 του. Ωστόσο, δήλωσε ότι «έχει αξία να κατανοούμε την τεχνολογία και το πώς να τη χρησιμοποιούμε».

Τέλος, τόνισε τη σημασία των καλών καθηγητών, ανεξάρτητα από το μάθημα. «Όταν ήμουν στο οικοτροφείο, μου άρεσε πολύ να μελετώ λατινικά και αρχαία ελληνικά — όχι ότι είναι χρήσιμα πρακτικά, αλλά ήταν διασκεδαστικά», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ