«Χρυσάφι» η σοκολάτα το 2023 – Η τιμή του κακάο στο υψηλότερο σημείο από το 1989

«Χρυσάφι» η σοκολάτα το 2023 – Η τιμή του κακάο στο υψηλότερο σημείο από το 1989
Photo: pixabay.com
Αυξάνοντας το κόστος για τους παραγωγούς γλυκών και καραμελών.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) κακάο στο Λονδίνο αναμένεται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων τριών και πλέον δεκαετιών, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να γίνει ακόμη πιο ακριβή η σοκολάτα για τους καταναλωτές.

Οι προκλήσεις της συγκομιδής στη Δυτική Αφρική -τη μεγαλύτερη παγκόσμια περιοχή καλλιέργειας του κακάο- εμπόδισαν τις προμήθειες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ακραίες βροχοπτώσεις προκάλεσαν μια πλημμύρα από ασθένειες των καλλιεργειών τους τελευταίους μήνες και η εποχιακή εμφάνιση των σκονισμένων, σαχάριων ανέμων απειλεί τώρα τις καλλιέργειες, ανέφερε το Bloomberg.

Οι αντίξοες συνθήκες έχουν εκτοξεύσει τα futures στα ύψη, αυξάνοντας το κόστος για τους παραγωγούς γλυκών και καραμελών. Το πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 72% για το 2023, τη μεγαλύτερη σε δεδομένα που καλύπτουν το 1989, και είναι σε καλό δρόμο για να κλείσει το έτος πάνω από τις 3.500 λίρες ανά τόνο.

Το συμβόλαιο της Νέας Υόρκης έχει επίσης ανέβει, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Η έλλειψη αναμένεται να παραμείνει. Η Rabobank προέβλεψε αυτό το μήνα ότι η παραγωγή θα υπολείπεται κατά 160.000 τόνους της κατανάλωσης κατά την τρέχουσα περίοδο.

«Τα προβλήματα εφοδιασμού της Δυτικής Αφρικής αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο έτος, και αυτό έχει στηρίξει τις τιμές του κακάο κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου» εκτίμησαν οι αναλυτές της Radobank.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com