Xριστούγεννα με πληθωρισμό και «σινιάλο» από τις Κεντρικές Τράπεζες

Xριστούγεννα με πληθωρισμό και «σινιάλο» από τις Κεντρικές Τράπεζες
Euro-Sculpture in front of former ECB building in Frankfurt am Main, Hesse, Germany. Photo from 01. January 2016. (Photo by Daniel Kalker / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Ρεκόρ πληθωρισμού, αυξήσεις σε βασικά αγαθά ενόψει εορταστικών αγορών και νέος γύρος αντιμήσεων από το 2022 – Προς αύξηση επιτοκίων οι Κεντρικές Τράπεζες.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός μετά το 4,8% που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ελλ.Στατ. για τον Νοέμβριο, καθώς αυτό το μήνα αναμένεται να ενσωματωθούν στον δείκτη τιμών καταναλωτή οι ιστορικά υψηλές τιμές στα ενεργειακά προϊόντα αλλά και η καταναλωτική κίνηση των γιορτών.

Ας σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια αυξάνουν το κόστος στη βιομηχανία, που μετακυλύει κατά συνέπεια βάρος στις τιμές βασικών αγαθών όπως τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ενώ πολλές επιχειρήσεις προαναγγέλλουν νέο κύκλο ανατιμήσεων από το 2022. Ενδεικτικές είναι σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Ελλ.Στατ. οι αυξήσεις της τάξης του 21,3% στο κρέας, αρνί και κατσίκι, για να ακολουθήσουν ελαιόλαδο (18,5%), άλλα βρώσιμα έλαια (16,7%), πατάτες (11,9%), νωπά ψάρια (9,8%), καφές (3,9%), τυριά (3,5%) ακόμη και το ψωμί (4,3%).

Σταθερά ανοδικά κινούνται φυσικό αέριο (180,9%), πετρέλαιο θέρμανσης (45,2%), ηλεκτρισμός (37,8%) και καύσιμα (24,9%).

Αν και τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 9,3% στο 9μηνο του 2021, σε επίπεδο νοικοκυριών επικρατεί αίσθημα ανησυχίας. Ενόψει δε των εορτών αναμένεται εκ των πραγμάτων αύξηση της κατανάλωσης που θα τροφοδοτήσει την άνοδο του πληθωρισμού.

Πρόκειται πάντως για διεθνές φαινόμενο, με ενδεικτικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία στο 5,2% τον Νοέμβριο από 4,5% τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1992. Στις ΗΠΑ επικρατούν παρόμοιες τάσεις, με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 6,8% εν μέσω της αναταραχής στην προσφορά και τη ζήτηση που έχει προκληθεί με την πανδημία. Η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να επιταχύνει το tapering προωθώντας μετέπειτα αυξήσεις επιτοκίων εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακώνεται αργά εντός του α’ εξαμήνου του 2022.

Κι ενώ οι οικονομικοί αναλυτές μιλούν για μια ξεκάθαρη πρόθεση της Fed να επιταχύνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων για την πανδημία για να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022, στην ΕΕ η ΕΚΤ δεν έχει δώσει ξεκάθαρο στίγμα για τις προθέσεις της. Αναπτύσσεται προβληματισμός για την επιβάρυνση των εισοδημάτων από τις συνεχείς ανατιμήσεις, ειδικά αναφορικά με το κόστος ενέργειας και γίνεται συζήτηση γύρω από τον πληθωρισμό και την δυνητική τάση ανόδου των μισθών.

Σημειώνεται επίσης ότι το πρόγραμμα της πανδημίας για αγορές ομολόγων (ΡΕΡΡ) από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου. Εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, στις 16 Δεκεμβρίου. Μια μέρα νωρίτερα συνεδριάζει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα ενώ αυτή την εβδομάδα συνεδριάζουν και ορισμένες ακόμη κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων, αυτή της Ιαπωνίας και της Αγγλίας.