Yodiwo: Η ψηφιακή λύση για ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον

Yodiwo: Η ψηφιακή λύση για ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον
Οι ψηφιακές πλατφόρμες των «έξυπνων» κτιρίων και πόλεων μπορούν να δώσουν πραγματικές απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονος λόγος για τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που απασχολεί κυβερνήσεις, οργανισμούς κι επιχειρήσεις παγκοσμίως. Οι στρατηγικές ESG αποτελούν πλέον μετρήσιμους δείκτες απόδοσης για την αύξηση της αξίας μιας εταιρείας μακροπρόθεσμα. Για την ταυτόχρονη και βέλτιστη επίτευξη τέτοιων στρατηγικών, η εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών IoT και ΑΙ/ML αποδεικνύεται κρίσιμη.

Βασισμένα στη χρήση τέτοιων τεχνολογιών, τα έξυπνα κτίρια έκαναν την εμφάνισή τους κιόλας από τη δεκαετία του ’80. Ο όρος «έξυπνο» αναφέρεται στη δυνατότητα ενός κτιρίου να «απαντάει» με συντονισμένο και αυτοματοποιημένο τρόπο σε οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα συμβαίνει στις υποδομές του. Ένα έξυπνο κτίριο προσαρμόζεται στις ανάγκες των κατοίκων του, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και κάνει χρήση των big data από πληθώρα πηγών για να επιτύχει προηγμένους δείκτες απόδοσης. Σε επίπεδο πόλεων, οι έξυπνες τεχνολογίες μπορούν επίσης να εφαρμοστούν προς την ψηφιοποίηση του αστικού ιστού, δημιουργώντας πιο πράσινα περιβάλλοντα, παρέχουν αίσθημα ασφάλειας και συνδεσιμότητας στους κατοίκους και επισκέπτες των πόλεων.

Η Yodiwo προσφέρει έξυπνα ψηφιακά συστήματα που επιτρέπουν τη βιώσιμη διαχείριση εγκαταστάσεων (sustainable facility management) και πόλεων (sustainable city management). Για την καθολική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητημάτων εργασίας, η Yodiwo επενδύει στην ταυτόχρονη ψηφιακή μεταρρύθμιση τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα.

Έχει να επιδείξει δυο αλληλένδετες λύσεις

Yodifem – Το εξελιγμένο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης εγκαταστάσεων της Yodiwo μέσω του οποίου συνδυάζονται συστήματα ή services που βελτιώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα των εγκαταστάσεων, μειώνουν το κόστος συντήρησης αυτών και του Η/Μ εξοπλισμού τους και εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας σε αυτούς.

Είναι ένα ανοιχτό σύστημα που εκμεταλλεύεται κατά κόρον τεχνολογίες του Internet of Things (IoT) και Τεχνητής Νοημοσύνης αξιοποιώντας παράλληλα οποιαδήποτε προεγκατεστημένη μετρητική συσκευή και κτιριακό αυτοματισμό με 24ωρη επεξεργασία δεδομένων.

Οι χρήστες διαχειρίζονται παντός τύπου ενεργειακά θέματα, assets και πραγματοποιούν ενέργειες συνεχούς βελτίωσης όχι μόνο κτιρίων αλλά και στόλων οχημάτων ή οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στο συνολικό ενεργειακό κόστος ενός οργανισμού. Υποστηρίζεται επίσης η παρακολούθηση κρίσιμων ESG δεικτών, μέσω έξυπνων προσαρμόσιμων περιοδικών αναφορών.

Yodicity – Η πλατφόρμα για την έξυπνη διαχείριση πόλεων η οποία χρησιμοποιείται τόσο από δήμους όσο και από τους πολίτες τους μέσω εφαρμογής για κινητά. Μεταξύ άλλων, εφαρμόζεται στον δήμο Λευκωσίας, ένα από τα μεγαλύτερα smart city projects στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με έξυπνα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων, οδικής κυκλοφορίας, χώρων στάθμευσης, ποιότητας του αέρα και οδοφωτισμού, το YodiCity δημιουργεί μια αρθρωτή πλατφόρμα που παρέχει στους δήμους μια ολοκληρωμένη εικόνα της πόλης τους και απομακρυσμένο έλεγχο όλων των συστημάτων.

Αποτελέσματα

Μέσω της συλλογής και συνδυασμού κάθε είδους real time και ιστορικού δεδομένου και τη χρήση advanced analytics, η Yodiwo βοηθάει οργανισμούς να «μεταφράσουν» τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα σε ESG metrics. Στοχεύει στη μακροπρόθεσμη επιτυχία και συνεχή βελτίωση των στρατηγικών των πελατών της με in-house συστήματα που διαμορφώνονται σε συνεργασία με καινοτόμους ακαδημαϊκούς φορείς και προσαρμόζονται ακριβώς στις ανάγκες κάθε οργανισμού. Η Yodiwo ελέγχει 100% του κώδικα για τα προϊόντα της και προσφέρει πλήρη έλεγχο των λύσεών της, οι οποίες μπορούν να επεκταθούν ή /και να προσαρμοστούν στις ανάγκες των πελατών της. Επίσης, υποστηρίζει την προσθήκη οποιωνδήποτε 3rd party εφαρμογών και συστημάτων.

Τέλος, χαρακτηριστικό των λύσεων της Yodiwo είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση που στοχεύει όχι μόνο στο να κάνει τα συστήματα ενός οργανισμού πιο έξυπνα, αλλά στη ριζική αλλαγή του τρόπου οργάνωσης κάθε ομάδας και αρμόδιου φορέα. Χάρη στην αδιάλειπτη επικοινωνία που παρέχουν οι πλατφόρμες της Yodiwo σε ευέλικτο περιβάλλον πολυδιαχείρισης, κάθε χρήστης γίνεται κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης και παράγεται συλλογική κατανόηση των παραμέτρων της.
Επιπλέον, παρέχεται εύκολη πρόσβαση πολιτών και επισκεπτών στα στοιχεία της πλατφόρμας έξυπνης πόλης διευκολύνοντας την κινητικότητα και ενισχύοντας τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση, ενώ οι εργαζόμενοι μπορούν να ελέγξουν άμεσα οτιδήποτε τους αφορά στο κτίριο εργασίας τους.

*To άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου.