Yπάρχει τρόπος να ανακοινώνετε άσχημα νέα σε συναδέλφους;

Yπάρχει τρόπος να ανακοινώνετε άσχημα νέα σε συναδέλφους;

Ένας από τους πιο «άχαρους» ρόλους των μάνατζερ είναι η ανακοίνωση άσχημων ειδήσεων σε συναδέλφους. Πως τα καταφέρνουν;

της Αν Φίσερ

Ας υποθέσουμε ότι μόλις πήρατε προαγωγή σε ένα τμήμα της εταιρείας που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγικότητα. Ο ρόλος σας, όπως σας τον περιέγραψε ήδη το αφεντικό, είναι να σώσετε την κατάσταση διώχνοντας κάποιους εργαζόμενους και προειδοποιώντας άλλους ότι θα πρέπει να αλλάξουν στάση και να γίνουν πιο παραγωγικοί. Ποιος είναι άραγε ο καλύτερος τρόπος για να ανακοινώσετε τα άσχημα νέα σε συναδέλφους;

«Θα σας απογοητεύσω, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος τρόπος», επισημαίνει ο Τζέφρυ Τάμλιν, επικεφαλής της εταιρείας επικοινωνίας Mouthpeace Communications. Στην καριέρα του έχει κληθεί να κάνει ακριβώς αυτό που καλείστε να κάνετε κι εσείς στη νέα σας θέση. «Είναι απίστευτο πόσα προβλήματα μπορούν να συσσωρευτούν σε έναν οργανισμό μόνο και μόνο επειδή κανείς δεν θέλει να “ξεφορτωθεί” έναν εμφανώς κακό εργαζόμενο». Από την άλλη, κατανοεί και την αντίθετη όχθη: «Είναι σκληρό να απολύεις ανθρώπους».

Διαβάστε ακόμη: Οδηγίες επιβίωσης στα…. «τοξικά» αφεντικά

Ο Τάμλιν προτείνει τέσσερις συμβουλές για να φέρετε σε πέρας την αποστολή σας:

1. Μπείτε κατευθείαν στο ψητό. Δεν ωφελεί να χρυσώσετε το χάπι· κάτι τέτοιο ίσως μπερδέψει τον άλλον, και μπορεί να καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο γι’ αυτόν να συμβιβαστεί με την απόφαση της εταιρείας.

2. Μην παραδώσετε τα όπλα. Ο συνάδελφός σας θα προσπαθήσει να σας μεταπείσει λέγοντάς σας πράγματα όπως «Δουλέψαμε μαζί για 15 χρόνια!» ή «Δεν εννοείς στα σοβαρά ότι πρέπει να φύγω, έτσι;». Αντισταθείτε στην οποιαδήποτε προσπάθεια καλοπιάσματός σας.

3. Μην αρχίσετε τις λεπτομερείς εξηγήσεις. Μπορείτε να χωρέσετε το μήνυμα και την αιτιολόγηση της απόφασης σε μία και μόνη πρόταση – για παράδειγμα: «Αναγκαζόμαστε να σου ζητήσουμε να φύγεις επειδή αλλάζουμε όλη την κατεύθυνση του τμήματος». Αν θέλετε να πείτε κι άλλα λόγια, μπορείτε να το κάνετε, χωρίς όμως να προσθέσετε επιπλέον λεπτομέρειες και πληροφορίες.

4. Ολοκληρώστε τη συζήτηση. Είναι λάθος να αφήσετε την κουβέντα να συνεχίζει για ώρες. Βεβαίως, μπορείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις του στυλ «Πότε είναι η τελευταία μέρα μου στη δουλειά;». Φροντίστε όμως να μην απαντήσετε σε οποιαδήποτε υποθετική ερώτηση και να μην πείτε τίποτα που θα μπερδέψει την κατάσταση και θα σπείρει σύγχυση στον άλλον.

«Η συνταγή είναι απλή: να είστε σαφής, ακριβής, και σύντομος», καταλήγει ο Τάμλιν.

Διαβάστε ακόμη: Δέκα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να λέτε στη δουλειά