Yπό περιορισμό ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Evergrande 

Yπό περιορισμό ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Evergrande 
(FILES) In this file photo taken on September 15, 2021, this photo shows signage on the China Evergrande Centre in Hong Kong. - World stocks sank on September 20, 2021 as trading floors were gripped by contagion fears from the expected collapse of debt-plagued Chinese property giant Evergrande, while spiking energy costs and the standoff over the US borrowing limit also put investors on red alert. (Photo by Peter PARKS / AFP) Photo: AFP
Ακόμη ένα πλήγμα σε μια αξιοσημείωτη κατρακύλα…

Yπό περιορισμό από τις κινεζικές αρχές έχει τεθεί o δισεκατομμυριούχος πρόεδρος του developer China Evergrande Group Χούι Κα Γιαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Δεν είναι σαφές γιατί ο Χούι βρίσκεται υπό τη λεγόμενη «οικιακή επιτήρηση» ένα είδος αστυνομικής δράσης που υπολείπεται της επίσημης κράτησης ή σύλληψης και δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ο Χούι θα κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα ή αδίκημα. Ωστόσο, το μέτρο σημαίνει ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει την τοποθεσία, να συναντηθεί ή να επικοινωνήσει με άλλους χωρίς έγκριση. 

Η κίνηση είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι το δράμα του πιο χρεωμένου κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο έχει εισέλθει σε μια νέα φάση που περιλαμβάνει το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, αφού οι αρχές συνέλαβαν νωρίτερα αυτό το μήνα μέλη του προσωπικού στη μονάδα διαχείρισης περιουσίας και δύο πρώην στελέχη. 

Για τον Χούι, ο οποίος διέθετε μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες στον κόσμο, η εξέλιξη είναι ακόμη ένα πλήγμα σε μια αξιοσημείωτη κατρακύλα. Κάποτε θεωρείτο ένας από τους πιο πολιτικά διασυνδεδεμένους επιχειρηματίες στην Κίνα, με φιλοδοξίες σε τομείς από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το ποδόσφαιρο, ενώ πια έχει γίνει πλέον το πιο υψηλού προφίλ θύμα της καταστολής της υπερβολικής μόχλευσης και της κερδοσκοπίας στον τομέα των ακινήτων από τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.  

Οι μετοχές της Evergrande υποχωρούσαν 7,6% στα 0,365 δολάρια Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη. Οι τιμές των ομολόγων της εταιρείας σε δολάριο παραμένουν σε τραγικά χαμηλά επίπεδα, κάτω από τα 5 σεντ.

Ο δείκτης Bloomberg Intelligence των κινεζικών μετοχών εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων υποχώρησε 2,9%, οδεύοντας προς το χαμηλότερο επίπεδό του από το 2011. Το κλίμα μεταξύ των αγοραστών κατοικιών παραμένει εύθραυστο ενόψει μιας κομβικής σημασίας περιόδου εορταστικών πωλήσεων που θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων τόνωσης που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Γιος ενός υλοτόμου που μεγάλωσε στη φτώχεια, ο Χούι έκανε την Evergrande στη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας, χρησιμοποιώντας μόχλευση, προτού αρχίσει να επενδύει σε κλάδους που κυμαίνονταν από το εμφιαλωμένο νερό μέχρι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ήταν κάποτε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, μόνο για να δει την καθαρή αξία της περιουσίας του να κατακρημνίζεται, καθώς κατέρρεε η περιουσιακή του αυτοκρατορία. Η περιουσία του Χούι αξίζει τώρα περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, από 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

Η Evergrande έχει υποχρεώσεις 2,39 τρισεκατομμυρίων γιουάν (327 δισ. δολαρίων). Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει επιρρίψει την κατάρρευση της Evergrande στη «δική της κακή διαχείριση» και την «αλόγιστη επέκτασή» της, ενώ η κινεζική κυβέρνηση έχει προτρέψει τον Χούι να χρησιμοποιήσει την περιουσία του για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των επενδυτών.

Πηγή: Bloomberg