Ζάεφ: Συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα, αλλά όχι ακόμη τελική λύση

Ζάεφ: Συμφωνία επί της αρχής με την Ελλάδα, αλλά όχι ακόμη τελική λύση
epa06341788 Zoran Zaev, the Prime Minister of the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), talks with his Serbian counterpart Ana Brnabic (not in picture) in Belgrade, Serbia, 21 November 2017. Zoran Zaev is in Serbia on an official visit. EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι θα υπάρξει τηλεφωνική συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου στην πρωθυπουργία των Σκοπίων.

Σε αυτή αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» και ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας».

Ξεκαθάρισε ότι η τελική συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία προτού πάει σε δημοψήφισμα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στη συνέχεια η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.

Ακόμη ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε, αύριο ή την Παρασκευή», σημειώνοντας ότι αναμένει να γίνει το επόμενο βήμα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν αποκάλυψε πληροφορίες για τα βήματα που θα χρειαστούν εάν επιτευχθεί μια συμφωνία σε ό,τι αφορά την ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αλλά και το δημοψήφισμα που θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να τοποθετηθούν για τη συμφωνία με την Ελλάδα. «Θα γίνει δημοψήφισμα, οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο», είπε ο Ζάεφ και επεσήμανε ότι «οι πολίτες περιμένουν κάποιον που θα μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες».

Εξάλλου, ο Ζόραν Ζάεφ παρείχε τη διαβεβαίωση ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο
χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση».

Τέλος, ανέφερε ότι η «”Μακεδονία” θα έχει το “τέταρτο Ιλιντεν”» και πως «λαχταρά για μια “Μακεδονία” στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος». Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει εάν η πρόταση για «Μακεδονία του Ιλιντεν» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Σκοπιανά ΜΜΕ: «Βόρεια Μακεδονία» το επικρατέστερο όνομα