Ζελένσκι: Η ΕΕ δεν θα έπρεπε να είναι «σούπερ μάρκετ» για τους Ρώσους που έχουν χρήματα

Ζελένσκι: Η ΕΕ δεν θα έπρεπε να είναι «σούπερ μάρκετ» για τους Ρώσους που έχουν χρήματα
TOKYO, JAPAN - MARCH 23 : Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy addresses Japan's lower house lawmakers via videolink at the House of Representatives office building in Tokyo on March 23, 2022. Behrouz Mehri/AFP/Pool / Anadolu Agency (Photo by Behrouz Mehri/AFP/Pool / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρότεινε να απαγορευτεί η χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου στους Ρώσους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε χθες Παρασκευή νέα έκκληση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσουν τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας, προκειμένου να γίνουν «σούπερ μάρκετ» όποιου διαθέτει τα μέσα να ταξιδεύει σε αυτά.

Έσπευσε να συμπληρώσει πως η πρόταση αυτή δεν αφορά τους Ρώσους που χρειάζονται βοήθεια διότι διακινδύνευσαν την ελευθερία ή τη ζωή τους προβάλλοντας αντίσταση στις πολιτικές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις πως οι Ρώσοι δολοφόνοι ή συνεργοί στην κρατική τρομοκρατία δεν θα λαμβάνουν βίζες Σένγκεν», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα, αναφερόμενες στις θεωρήσεις εισόδου που επιτρέπουν στους κατόχους των διαβατηρίων να κινούνται ανεμπόδιστα στον χώρο Σένγκεν, στον οποίο είναι ενταγμένες 26 χώρες – συμπεριλαμβανομένων 22 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και τεσσάρων κρατών που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

«Δεύτερον, δεν πρέπει να καταστρέψουμε την ίδια την ιδέα της Ευρώπης, των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μας. Η Ευρώπη δεν πρέπει κατά συνέπεια να μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ όπου δεν έχει καμία σημασία ποιος μπαίνει και το κύριο είναι αυτοί που μπαίνουν απλά να πληρώνουν για τα αγαθά που αγοράζουν».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρότεινε να απαγορευτεί η χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίου στους Ρώσους σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post, κρίνοντας πως οι κάτοικοι της χώρας αυτής πρέπει να απομονωθούν από τον υπόλοιπο κόσμο ώσπου να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους.

Την πρόταση αυτή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει ενστερνιστεί μέχρι τώρα καμία από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ. Μολαταύτα, ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι τον ενεθάρρυνε η υποστήριξη των κρατών της Βαλτικής, άλλοτε σοβιετικών δημοκρατιών, και της Τσεχίας, που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ. Η Φινλανδία έχει επίσης ταχθεί υπέρ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, φάνηκε να υποβαθμίζει την πρόταση την οποία διατύπωσε ο ουκρανός πρόεδρος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας πως «οποιαδήποτε προσπάθεια να απομονωθούν οι Ρώσοι ή η Ρωσία είναι διαδικασία χωρίς καμιά προοπτική».