Το ζήτημα των τραπεζών θεωρείται λήξαν

Το ζήτημα των τραπεζών θεωρείται λήξαν

Δεν υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες για αυτό το θέμα, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

«Πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών», επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι έως την άλλη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους.

Ειδικά για το ζήτημα των τραπεζών, ο συγκεκριμένος παράγοντας διευκρίνισε ότι σημαντικό ρόλο, προς την επίλυση του προβλήματος διαδραμάτισε η πρωινή συνάντηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, του Γιάννη Στουρνάρα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Κατ’ αυτήν τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές ακραίες θέσεις του και να δεχθεί την ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές. Από την πλευρά του, έτερος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι υπέρ της επίλυσης μπορεί να συνετέλεσαν οι ανακοινώσεις δύο συστημικών τραπεζών για Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου.

Ερωτηθείς ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το εάν αιφνιδιάστηκαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την ένταση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ έχει εμπλοκή σε όλες τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα. Θα πρέπει να βρουν φόρμουλα στην Ευρώπη για αυτόν τον ρόλο του ΔΝΤ».

Διαβάστε ακόμη: Οι «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενδεχομένως την άλλη εβδομάδα να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το φορολογικό (για το τελευταίο, υπάρχει πιθανότητα μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση, π.χ. για τον φόρο υπεραξίας και τις αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα).

Στο υπουργείο Οικονομικών, είχαν μεταβεί το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα συμπεριληφθεί το θέμα των ανασφάλιστων. Επεξηγώντας, ότι η κυβέρνηση αναμένει πρώτα τη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. «Μετά είναι δική μας υποχρέωση να βρούμε το ποσό», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ελληνική πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο, εντός των φαρμακείων, με πλαφόν την ανώτατη τιμή. Ενώ, σχετικά με το claw back, δήλωσε ότι «συζητούμε πού θα μπει ο “κόφτης”. Περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εμείς θέλαμε παραπάνω».

Στο υπουργείο Οικονομικών διεξήχθη και συνάντηση στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε ότι υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα όσον αφορά στην τιμή των βιβλίων, αλλά τα άλλα βασικά θέματα (π.χ. γάλα, φάρμακα) είναι ανοικτά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργού Ανάπτυξης και επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν από την προσεχή Τετάρτη, με την επάνοδο στην Ελλάδα των εκπροσώπων των δανειστών.

Διαβάστε ακόμη: Προς συμβιβαστική λύση για τις τράπεζες

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα συμφωνία, μετά η δόση
Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δώσει το Eurogroup το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάϊσελμπλούμ, δύο μέρες πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας.

«Είμαι ξεκάθαρος ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συζήτηση για την παροχή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα», δήλωσε στα Νέα ο Γερούν Ντάϊσελμπλούμ.

«Μόλις υπάρξει τελική αξιολόγηση τότε θα συζητήσουμε το ζήτημα της εκταμίευσης στο Eurogroup. Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να βιάζεται, αλλά εγώ δεν βιάζομαι,» δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη: H ώρα των τραπεζών

Απόλυτα κατηγορηματικός εμφανίστηκε και όσον αφορά στο ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. «Αναπόφευκτα το ζήτημα των τραπεζών είναι τμήμα του προγράμματος και συνεπώς πρέπει να περιληφθεί στην τρέχουσα αξιολόγηση. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση χωρίς το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών» δήλωσε, απορρίπτοντας την συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, η οποία προβλέπει να εξαιρεθεί το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από τον τρέχοντα γύρο των διαπραγματεύσεων και να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Μάλιστα, ο ίδιος έδειξε ότι δίνεται έμφαση στα stress test που θα διεξάγει η ΕΚΤ. «Τα παρόντα τεστ είναι υπευθυνότητα της Τράπεζας της Ελλάδος και οι εκπρόσωποι της τρόικας, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής θα τα λάβουν υπόψη τους. Οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν και στα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας», κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Τα Νέα