Ζούκερμπεργκ: Κάναμε τεράστιο λάθος, αλλά δεν παραιτούμαι

Ζούκερμπεργκ: Κάναμε τεράστιο λάθος, αλλά δεν παραιτούμαι
epa05614707 (FILE) A file picture dated 04 April 2013, shows Facebook co-founder and CEO Mark Zuckerberg speaking during an event at the Facebook headquarters in Menlo Park, California, USA. Social media giant Facebook on 02 November 2016 posted for its Q3 of 2016's adjusted earnings of 1.09 US dollars per share on revenue of some seven billion US dollars and an advertising revenue of 6.82 billionUS dollars, outperfoming analysts' expectations. EPA/PETER DASILVA *** Local Caption *** 52556509 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ισχυρός άνδρας του Facebook επιχειρεί να αντιστρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του έκανε ένα «τεράστιο λάθος» επειδή απέτυχε να κατανοήσει εγκαίρως πόσο μεγάλη ήταν η διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του, όμως δήλωσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων την Τετάρτη, ο ισχυρός άνδρας του Facebook ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά από κρίσεις τις οποίες περνά το τελευταίο διάστημα η εταιρεία του. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η διασπορά ψευδών ειδήσεων για την οποία κατηγορείται η Ρωσία, και η φερόμενη χρησιμοποίηση του Facebook από την εταιρεία Cambridge Analytica με στόχο να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές.

«Νομίζω πως η ζωή είναι για να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να βρίσκεις τρόπο να προχωράς», είπε ο Ζούκερμπεργκ. «Αυτό που βγαίνει όταν χτίζεις κάτι σαν το Facebook που είναι μοναδικό στον κόσμο, είναι πως θα υπάρξουν στιγμές που θα τα κάνεις μούσκεμα».

Παρά όλα όσα έχουν ειπωθεί από μερίδα μετόχων του Facebook, ο Ζούκερμπεργκ επέμεινε πως παραμένει το καλύτερο πρόσωπο για να ηγηθεί της εταιρείας. Όταν ρωτήθηκε εάν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ζήτησε την παραίτησή του, ο ίδιος απάντησε ότι «δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο». Συμπλήρωσε επίσης ότι κανένας υπάλληλος του Facebook δεν έχει απολυθεί εξαιτίας του σκανδάλου Cambridge Analytica, για το οποίο νέες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των χρηστών που επηρεάστηκαν από τα 50 εκατ. στα 87 εκατ.

«Εγώ το ξεκίνησα, εγώ το έχτισα, εγώ είμαι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει εδώ», είπε ο Ζούκερμπεργκ. «Δεν σκοπεύω να πετάξω κανέναν από το τρένο για λάθη τα οποία μπορεί να έχουν γίνει».

Απαντώντας στο φερόμενο ως κίνημα διαγραφής λογαριασμών του Facebook, ο Ζούκερμπεργκ απάντησε ότι δεν ανησυχεί και πως ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός.

Τον τελευταίο χρόνο ο Ζούκερμπεργκ είπε ότι το Facebook πραγματοποιεί μια μακρά αξιολόγηση για την πραγματική του επιρροή σε όλο τον κόσμο. Παρότι για πολύ καιρό η εταιρεία είχε επικεντρωθεί στην αποστολή να συνδέει φίλους και μέλη οικογενειών καθώς και να βοηθά στην ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων, οι επικεφαλής της πλατφόρμας δεν είδαν ποια ήταν τα αρνητικά στοιχεία αυτής της τόσο μεγάλης ανάπτυξης. «Είναι ξεκάθαρο πως δεν επικεντρωθήκαμε στο ζήτημα της κατάχρησης», είπε. «Δεν σχηματίσαμε μια ολοκληρωμένη άποψη για το πραγματικό  ύψος των ευθυνών μας. Αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος. Αυτό ήταν ένα δικό μου λάθος».

Ο Ζούκερμπεργκ έκανε αναφορά στην ανάπτυξη του τμήματος ασφαλείας του Facebook για το οποίο ο αριθμός των εργαζόμενων αναμένεται να φτάσει τους 20.000. Είπε επίσης ότι η εταιρεία βρίσκεται ήδη στην πορεία μιας τριετούς αναδιοργάνωσης για αυτό το θέμα.

«Μακάρι να χτυπούσα τα δάχτυλά μου και μέσα σε τρεις ή έξι μήνες να λύνονταν τα πάντα», είπε. «Όμως η πραγματικότητα δείχνει πόσο σύνθετο είναι το Facebook και πόσα συστήματα υπάρχουν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τους ανθρώπους όσον αφορά την ευθύνη μας απέναντι στον κάθε έναν για όσα κάνουμε. Και αυτό είναι κάτι που θα πάρει αρκετά χρόνια».