40 UNDER 40 2023: Όλοι οι νέοι επιχειρηματίες που ξεχώρισαν φέτος

Γιάννης Τσιώρης, Iωάννα Αγγελιδάκη

Δημιούργησαν μία πρωτοποριακή startup στον τομέα του fast grocery delivery στο Ντουμπάι το 2015, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα από το 2020. Σε επίπεδο συνεργασιών ενέταξε το 2022 στο χαρτοφυλάκιο της τα σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Θανόπουλος, Ergon και Ναταλί στην Θεσσαλονίκη, ενώ φέτος προστέθηκαν τα Bazaar. Η Instashop έχει παρουσία σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτο, Κατάρ, Λίβανο, Σαουδική Αραβία, Ομάν και Κουβέιτ, ενώ υπενθυμίζεται ότι το 2020 εξαγοράστηκε από την Delivery Hero  έναντι 360 εκατ. ευρώ.

Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος

Η Softweb εξειδικεύεται στην ανάπτυξη επιχειρηματικών λογισμικών και λύσεων με σημαντικές απαιτήσεις σε επίπεδο λειτουργιών και διασυνδέσεων με τρίτα συστήματα (ERP, CRM, WMS, CSM κ.ά.). Η εταιρεία μετράει στο portfolio της περισσότερους από 900 πελάτες και 15 χρόνια εμπειρίας. Σήμερα, η γκάμα των λύσεων της περιλαμβάνει 11 πρωτοποριακά προϊόντα που στόχο τους έχουν τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως πεδίου δραστηριότητας και κλάδου αγοράς. Η Softweb έχει διακριθεί στα European Business Awards ως National Winner στην κατηγορία Digital Technology.

Παναγιώτης Μακρυνιώτης

Η Lenovo αποτελεί στην Ελλάδα τον κυρίαρχο «παίκτη» στην αγορά laptop με ποσοστό 27,69% για τη χρονιά που πέρασε, ενώ αποτελεί τον προτιμητέο προμηθευτή για τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις με ποσοστό 41,53%, εξασφαλίζοντας έτσι την πρώτη θέση στο σύνολο των καταναλωτικών κατηγοριών σε φορητούς και σταθερούς υπολογιστές με 25,59% για το οικονομικό έτος 2022 – 2023. Ο Παναγιώτης Μακρυνιώτης έχει ήδη κλείσει μια πενταετία στο «τιμόνι» του τεχνολογικού κολοσσού σε Ελλάδα και Κύπρο, έχοντας διαχειριστεί με επιτυχία τις τεράστιες προκλήσεις που προέκυψαν από την περίοδο της πανδημίας και μετά.

Ευθύμης Βαφειάδης, Δημήτρης Κυριακάτης

Η Reatcode Group επεκτείνεται συνεχώς σε νέες αγορές. Το πιο γνωστό της πρότζεκτ είναι το Workearly, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο στο να εκπαιδεύει επαγγελματίες σε δεξιότητες υψηλής τεχνολογίας και ανάλυσης δεδομένων, ώστε να αποκτήσει κάποιος περιζήτητα skills σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η εταιρεία έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως αυτό της καλύτερης εκπαιδευτικής πλατφόρμας στα Educational Leaders Awards. Επιπλέον καινοτομεί και στα sports analytics, έχοντας σημαντικές συμφωνίες με ποδοσφαιρικούς συλλόγους.

Eιρήνη Σλόσερ

Eργάστηκε στη Morgan Stanley, όμως επέλεξε να ασχοληθεί με κάτι που είχε ονειρευτεί δύο δεκαετίες πριν, όταν ως μαθήτρια περνούσε τα καλοκαίρια της οργανώνοντας και ψηφιοποιώντας τους ιατρικούς φακέλους των ασθενών του πατέρα της. Η Dyania Health, που ίδρυσε το 2020, είναι σήμερα μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία τεχνολογίας που επικεντρώνεται στην εφαρμογή της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας σε ανωνυμοποιημένα ιατρικά αρχεία και φακέλους ασθενών, με στόχο την εξεύρεση δεδομένων κατάλληλων για χρήση στην κλινική έρευνα. Η Dyania Health έχει «σηκώσει» πάνω από 9 εκατ. ευρώ από επενδυτές όπως οι Innospark Ventures, Outsiders Fund κ.ά.

Μιχάλης Πετυχάκης

Ο Μιχάλης Πετυχάκης είναι ο γενικός διευθυντής τεχνολογίας του παγκόσμιου τεχνολογικού ηγέτη παροχής λύσεων λογισμικού, δεδομένων και αδειοδότησης στη βιομηχανία της μουσικής και της ψυχαγωγίας. Ως CTO της ORFIUM, διευθύνει το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης που, παρ’ όλη τη διεθνή δραστηριότητα της εταιρείας, εδράζεται στην Ελλάδα και αποτελείται από περισσότερα από 220 άτομα, κυρίως επιστήμονες δεδομένων, προγραμματιστές, Product Managers και Designers. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνητικών προγράμματων σε θεματικές γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη Ρομποτική και τις μελλοντικές εκδόσεις του «www» και του Διαδικτύου.

Πάνος Ισμαήλος

Ο Πάνος Ισμαήλος «τρέχει» την εταιρεία που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξουσιοδοτημένο διανομέα και επισκευαστή της Mercedes Benz στην Ελλάδα. Παράλληλα, η εταιρεία δραστηριοποιείται ενεργά στην πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, με τον αριθμό ανάπτυξης να φτάνει το εκπληκτικό ποσοστό του 100% από το 2022 στο 2023. Επιπλέον, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα του flexible leasing μέσω της IRC Automotive A.E. «Όταν ξεκίνησα, μία από τις πιο επιδραστικές συμβουλές που πήρα ήταν: "Ό,τι δεν θες να το πεις όνειρο, μπορείς να το πεις πλάνο"» αναφέρει ο Πάνος.

Σωκράτης Χαρίσης, Κωνσταντίνος Κοπανίδης

Ο Σωκράτης Χαρίσης και ο Κωνσταντίνος Κοπανίδης ίδρυσαν μαζί με τον Αλέξανδρο Δασκαλάκη το 2018 την Quintessential SFT. Η εταιρεία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη προϊόντων τεχνολογίας, εστιάζοντας ολιστικά σε όλους τους βασικούς τομείς επιτυχίας ενός προϊόντος λογισμικού: Έρευνα, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη. Παράλληλα, τα τελευταία δύο έτη, η Quintessential SFT αυξάνει συνεχώς το μερίδιό της στην αγορά του Staff Augmentation. Την τελευταία τριετία η εταιρεία έχει υπερδιπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό της, ενώ τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 15% σε ετήσια βάση.  

Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης, Κωνσταντίνος Φαλιάγκας

Το Wealthyhood είναι μια έξυπνη και πλήρως εξατομικευμένη wealth-building εφαρμογή, που απευθύνεται σε αρχάριους επενδυτές και τους καθοδηγεί στο πώς να επενδύσουν τα χρήματά τους ορθολογικά και με ελάχιστο κόστος. Ο Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης μαζί με τον Κωνσταντίνο Φαλιάγκα έχουν αναπτύξει επενδυτικά μοντέλα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που καθοδηγούν τους χρήστες σε κάθε βήμα της επένδυσής τους, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη επενδυτών αλλά και την παρουσία τους σε σχετικές fintech λίστες με τις πιο καινοτόμες εφαρμογές σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη.

Αντώνης Σαμοθράκης, Αντώνης Ζώης

Με μια μεγάλη χρηματοδότηση ύψους 55 εκατ. μπήκε το 2023 για τo instacar, με στόχο να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό την ανάπτυξή της σε διεθνείς αγορές. Η εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων παρέχει μια καινοτόμα λύση η οποία γεφυρώνει το χάσμα της αγοράς μεταξύ της παραδοσιακής ενοικίασης και του leasing όπως το γνωρίζαμε πριν μερικά χρόνια. Ήδη το instacar έχει αναπτύξει τη στρατηγική one stop για τη μίσθωση οχημάτων, με ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών που περιλαμβάνει από το service ως το πλύσιμο ή ακόμη και το παρκάρισμα.

Βίβιαν Χιονά

Λίγους μήνες αφότου η ψυχολόγος Βίβιαν Χιονά ίδρυσε σε ηλικία 29 ετών, το 2013, την Εxpat Nest είχε ένα ατύχημα. Αυτή η δυσκολία-πρόκληση, όπως λέει, αποδείχθηκε ότι ήταν μια συγκαλυμμένη ευλογία. Γιατί αυτή την κρίση την είδε ως ευκαιρία προς την επιτυχία. Και δεν έπεσε έξω. Το 2020 αναγνωρίστηκε ως μία από τις 100 πιο εμπνευσμένες γυναίκες στον κόσμο για τη θετική συνεισφορά της στην κοινωνία και ως «οραματίστρια γυναίκα που υπηρετεί την ανθρωπότητα». Όλα αυτά γίνονται πράξη μέσω της Expat Nest, που προωθεί τη συναισθηματική ευημερία προσφέροντας επαγγελματικές διαδικτυακές συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Χάρης Πυλαρινός

Η ελληνική τεχνολογική startup, δημιουργός λογισμικού εκπαίδευσης για την κυβερνοασφάλεια, ανακοίνωσε και επίσημα το 2023 την ολοκλήρωση επένδυσης Series Β ύψους 55 εκατ. δολαρίων. Της επένδυσης ηγήθηκε η Carlyle, ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως. Με συνοδοιπόρους τους Τζέιμς Χούκερ και Άρη Ζηκόπουλο,  ο Χάρης αναφέρει ότι στόχος της εταιρείας είναι να κάνει πιο προσιτή την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια. Για τον σκοπό αυτό η startup δημιούργησε μια πλατφόρμα «ηθικού χάκινγκ» μέσω της οποίας οι χρήστες μαθαίνουν να «χακάρουν» τα υπολογιστικά συστήματα, αναπτύσσοντας δεξιότητες για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων.

Μαρία Χάτζου Dunford

Η Lifebit είναι μια κορυφαία εταιρεία cloud based τεχνολογίας στον χώρο των Genomics. Μέσω της τεχνολογίας που αναπτύσσει, εκδημοκρατίζει την πρόσβαση και ανάλυση βιοϊατρικών δεδομένων, με σκοπό τη γρήγορη διάγνωση ασθενειών και την ανάπτυξη φαρμάκων. Έχει πελάτες σε όλο τον κόσμο, από κυβερνητικούς φορείς και εθνικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ιατρικής ακρίβειας, όπως την Genomics England, μέχρι μεγάλες φαρμακευτικές. Η εταιρεία της δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2017, με έδρα το Λονδίνο, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. δολαρίων από την Tiger Global.

Αναστάσης Γερμανίδης

Τον Ιούνιο συγκέντρωσε 141 εκατ. δολ. σε χρηματοδότηση από Google, Nvidia Corp., Salesforce Inc. και άλλους επενδυτές της Alphabet, ενώ το Τime την συμπεριέλαβε στις 100 εταιρείες με τη μεγαλύτερη επιρροή το 2023. Όχι άδικα. Η Runway, που έχει και ελληνικό DNA μέσω του Αναστάση Γερμανίδη, CTO και co-founder της, είναι μια startup με έδρα τη Νέα Υόρκη που δημιουργεί εργαλεία «κειμένου σε βίντεο» με υποστήριξη AI και επεξεργασίας βίντεο που μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε —συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας πίσω από τη βραβευμένη  με 7  Όσκαρ ταινία  Εverything Everywhere all at Once— να μετατρέψει τις ιδέες του σε εικόνες.

Kατερίνα Μπουζιάνα, Μαργαρίτα Νικήτα

Έχει βραβευτεί στην Αμερική ως κορυφαία εταιρεία παραγωγής φωτορεαλιστικών υπηρεσιών (Best of Houzz 2020-2023, Lux). Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς όπως το D5 Render Challenge II, έχει συνεργασίες με celebrity interior designers, με διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων και στην Ελλάδα με τη Lamda Development, τους Pembrooke & Ives, την USP και τους Makridis Associates. Όλα αυτά φέρουν την υπογραφή της  Μαργαρίτας και της Κατερίνας, που «τρέχουν» την εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τάσος Χατζηθεοδοσίου

Η Mega Brokers βοηθάει επιχειρήσεις και ιδιώτες να αποκτήσουν τα καλύτερα ασφαλιστικά προϊόντα της αγοράς και να μειώσουν τα κόστη ασφάλισής τους. Η εταιρεία  γιόρτασε τα 30 χρόνια παρουσίας της στο ελληνικό επιχειρείν με 30 κερδοφόρες χρήσεις,  έχει διακριθεί δύο φορές ως Great Place to Work και τα τελευταία πέντε χρόνια είναι χορηγός και Επίσημος Ασφαλιστικός Συνεργάτης της ΠΑΕ ΑΕΚ. «Να μένεις πάντα πιστός στις αρχές και τις αξίες σου και να κρατάς χαρούμενους τους πελάτες σου. Ό,τι και αν κάνεις, αυτό που μετράει πάντα στο τέλος της χρονιάς είναι η κερδοφορία» είναι οι τρεις πιο πολύτιμες συμβουλές αναφέρει στο Fortune Greece o Τάσος Χατζηθεοδοσίου.

Xρήστος Τσούνης, Ιωάννα Φωτοπούλου

Η Ιωάννα και ο Χρήστος προσφέρουν μέσα από τη Financial Greeks επενδυτική γνώση για όλες τις εξελίξεις στον κόσμο σε ό,τι αφορά τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας την αμεσότητα και την ευρηματικότητα των καναλιών social media, στα οποία είναι ιδιαίτερα δραστήριοι. Η εταιρεία τους δημιουργεί πρωτότυπο περιεχόμενο οικονομικού και επενδυτικού χαρακτήρα και βοηθά με τον βέλτιστο τρόπο χρηματοοικονομικές και επενδυτικές πλατφόρμες να διεισδύσουν σε νέες αγορές στην Ευρώπη. Το 2022 κέρδισαν το Stelios Philanthropic Foundation Αward και στην γκάμα των υπηρεσιών τους περιλαμβάνονται το influencing marketing και το social media marketing, καθώς και η συμβουλευτική.

Hλίας Κοκκίνης

Όταν πριν από μια δεκαετία αποφάσιζε να ιδρύσει, μαζί με τον Αλέξανδρο Τσιλφίδη, την εταιρεία προηγμένης ηχητικής τεχνολογίας Accusonus, ίσως να μην μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξή της. Όμως τα πρώτα δείγματα γραφής έδειχναν ότι ήταν σωστός ο δρόμος που είχαν αποφασίσει να ακολουθήσουν. Επιστέγασμα η εξαγορά της το 2022 από τη Meta (a.k.a. Facebook) και το γεγονός ότι έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που εξαγοράστηκε από μία από τις FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google). Βέβαια, αυτό δεν ήρθε ξαφνικά. Είχε προηγηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα μια ακόμη σημαντική συμφωνία με την Adobe.

Νικόλαος Σμυρλάκης

Τα Roots είναι μια ελληνική οικογένεια premium λικέρ, που βασίζονται σε παλιές συνταγές με πλούσια παράδοση και 100% φυσικά συστατικά. Όλα ξεκίνησαν το 2013 από τον Μάνο και τον Νικόλα Σμυρλάκη, όταν εμπνευσμένοι από τις ρίζες τους στο παλαιότερο αποστακτήριο στην Ελλάδα πήγαν «πίσω στις ρίζες» και δημιούργησαν τη Roots. Το 2019 κυκλοφόρησαν δύο νέα βερμούτ χωρίς αλκοόλ (Roots Divino 0%), μπαίνοντας στην αγορά των ΗΠΑ και κερδίζοντας αναγνώριση από τους New York Times,  που τους συμπεριέλαβαν στα καλύτερα non alcoholic brands. Το 2021 ο Νικόλας συμμετείχε στη δημιουργία του sipit.gr, την πρώτη online πλατφόρμα στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στο αλκοόλ.

Αριστείδης Ντάλας

Ο Αριστείδης έκανε το μεγάλο βήμα μετεγκατάστασης στην Τήνο το 2014, όταν και δημιούργησε το πρώτο αρχιτεκτονικό γραφείο του. Το 2017 εξαγόρασε το ακίνητο στο οποίο εδρεύει η εταιρεία και το 2018 επελέγη μεταξύ των 40 καλύτερων αρχιτεκτόνων κάτω των 40 ετών στην Ευρώπη. Το 2018 έκανε τα πρώτα βήματα στην Αθήνα με την ίδρυση της AD Architects ΙΚΕ, η οποία μετονομάστηκε σε Pnoes Tinos. Το 2020 δημιούργησε την Aristides Dallas Architects ΜΙΚE, ενώ έναν χρόνο μετά το έργο Lap Pool House βρέθηκε στους φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe. Το 2023 λειτουργεί το τουριστικό κατάλυμα «Pnoes Tinos».

Kυριάκος Ελευθερίου

Τη διετία 2021 – 2022 «σήκωσε» περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ με βασικούς επενδυτές τους: Y-Combinator, General Catalyst, Samsung NEXT κ.ά.  Όμως ο δρόμος προς την επιτυχία για τον Kυριάκο Ελευθερίου, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Πριν καταφέρει να «σηκώσει» αυτά τα λεφτά είχε 150 απορρίψεις από επενδυτές από την Ευρώπη, γι’ αυτό άλλωστε πήρε την απόφαση να απευθυνθεί στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Και δικαιώθηκε. Η Terra ανέπτυξε μια τεχνολογία που συνδέει τα δεδομένα υγείας με application. Δηλαδή, αν κάποιος χρησιμοποιεί το Spotify για να ακούει μουσική, να αντιλαμβάνεται το Spotify ότι έχει stress και να βάζει τα ανάλογα τραγούδια.  

Ράνια Λάμπρου, Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, Σπύρος Μανδέκης

Η τεχνολογία της Simpler αποτελεί ένα «διαβατήριο», έτσι ώστε κάθε αγορά να γίνεται με ένα κλικ, σε δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειάζεται μακροσκελείς και χρονοβόρες φόρμες. Η πλατφόρμα της εταιρείας δίνει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να αγοράσει απευθείας ένα προϊόν με ένα απλό βήμα, απλώς κάνοντας κλικ σε ένα «link» σε μια διαφήμιση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε newsletters, blogs κ.λπ. ή σκανάροντας έναν κωδικό QR. Αποτέλεσε μία από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες η οποία κατάφερε να σηκώσει χρηματοδότηση ένα εκατ. ευρώ σε pre seed επίπεδο. Έναν χρόνο μετά το λανσάρισμά της είχε ήδη παρουσία σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, με εκατοντάδες πελάτες και πάνω από 90 χιλιάδες χρήστες.

Γιώργος Νικολετάκης

Μαζί με τον Μιλτιάδη Ζεϊμπέκη και την Ελίνα Μπαζίνα έχουν δημιουργήσει τo 100mentors, το μόνο context-specific GenAI εργαλείο στον κόσμο. Η εφαρμογή  τους τοποθετεί και αξιοποιεί, σε λίγα λεπτά, 9.000 μέντορες που επιτρέπουν στις εταιρείες τους να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες του Generative AI, χωρίς να διατρέχουν το σύνηθες ρίσκο της ψεύτικης ή ανακριβούς πληροφορίας που πολλές φορές παράγει το GenAI. Η εταιρεία έχει ήδη προπωλήσει όλα τα licenses SaaS του καινούργιου GenAI 100mentors app, ανοίγει νέο  επενδυτικό γύρο με roadshow στις ΗΠΑ και το 2024 αναμένει τριπλασιασμό των μεγεθών της και διπλασιασμό της ομάδας.

Nικόλαος Χατζηδάκης

Η AfterSalesPro προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση (SaaS) για τη δημιουργία αλλά και τη διαχείριση των αποστολών που δρομολογούνται μέσω όλων των γνωστών εταιρειών courier στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα υποστηρίζει μαζική δημιουργία voucher, έξυπνη παρακολούθηση των αποστολών, αποστολή SMS στον παραλήπτη, ταυτόχρονη χρήση δύο ή περισσότερων εταιρειών courier καθώς και πολλές άλλες λειτουργίες. «Το όραμά μας είναι το AfterSalesPro να αποτελέσει το one-stop solution των merchants ή των  3PL για την αυτοματοποίηση των e-commerce διαδικασιών γύρω από τη διαχείριση πελατών, παραγγελιών, αποστολών και after sales υπηρεσιών» αναφέρει στο Fortune Greece.

Αντώνης Μαλαξιανάκης

H Harborlab εξασφαλίζει την απόλυτη διαφάνεια κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πλοίου στο λιμάνι μέσω μιας απόλυτα ενσωματωμένης πλατφόρμας για τη διαχείριση του κόστους του λιμανιού, η οποία είναι επίσης προσαρμόσιμη στις ανάγκες του πελάτη. To λογισμικό ανάλυσης λογαριασμών ηλεκτρονικών πληρωμών υπολογίζει αυτόματα και αξιολογεί τα λιμενικά έξοδα έναντι τιμολογίων σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας τη διαδικασία διαχείρισης του κόστους ελλιμενισμού. Η εταιρεία έχει τραβήξει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον με χρηματοδοτήσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.

Βασίλειος Βέλκος, Ιωάννης Νικολακόπουλος

Ο  Όμιλος Code.Hub αποτελεί έναν επιτυχημένο συνδυασμό μιας 360ο προσέγγισης συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρείες εντάσεως τεχνολογίας. Καλύπτει μια γκάμα από τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες, όπως τη δημιουργία ομάδων, την αναβάθμιση ή τον μετασχηματισμό των skills και την τελική υλοποίηση έργων. Η εταιρεία «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 20%, ενώ το 2023 προχώρησε σε μια σημαντική επένδυση με την εξαγορά πολυώροφου κτιρίου (1.500 τ.μ.) στην Αθήνα για την υλοποίηση ενός campus για την παροχή συμβουλευτικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών έργων.

Νικόλαος Γκίκας, Κέλλυ Δρίτσα

Η Nereus Digital Bunkers είναι μια πρωτοποριακή, ελληνική εταιρεία που δημιούργησε την ψηφιακή πλατφόρμα εμπορικής διαχείρισης ναυτιλιακών καυσίμων Nereus. Η πλατφόρμα αυξάνει τη διαφάνεια και την ορατότητα της αγοράς καυσίμων πλοίων, χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα , τρέχουσες τιμές αγοράς και οργανωμένες πληροφορίες για να παρέχει την πιο προηγμένη λύση διαχείρισης καυσίμων πλοίων και να φέρει επανάσταση στην αγορά. Επιπλέον, παρέχει στους ενδιαφερόμενους φορείς στον ναυτιλιακό τομέα όλα τα εργαλεία για τη βελτιστοποίηση των αναγκών τους για προμήθειες καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των τιμών και της διαθεσιμότητας. Η τεχνολογία αιχμής προσφέρει διαφάνεια τιμών και μειωμένο φόρτο εργασίας στις προμήθειες για τους τελικούς χρήστες.

Κώστας Καραχάλιος, Δημήτρης Νικολαΐδης

Με τη χρήση drones, ΑΙ, και μηχανικής μάθησης προσφέρει αυτόνομες επιθεωρήσεις τουρμπίνας σε ανεμογεννήτριες τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές λύσεις. Την εταιρεία ίδρυσαν το 2016 ο Κώστας Καραχάλιος, ο Δημήτρης Νικολαΐδης και ο Kevin Lind, και το 2019 απέκτησε την ευρωπαϊκή της βάση στην Αθήνα. Η Perceptual Robotics παρέχει 14% πιο σαφή αποτελέσματα από άλλες μεθόδους, αναλύοντας τα δεδομένα από τις επιθεωρήσεις και εντοπίζοντας πιθανές βλάβες προτού προκληθούν σοβαρότερες ζημιές στις ανεμογεννήτριες.

Γιώργος Καγγέλης, Γιώργος Οικονομόπουλος

Η PAROSTEC, με έδρα την Πάρο, είναι μία ελληνική κατασκευαστική εταιρεία που πρωταγωνιστεί στις Κυκλάδες έχοντας κατασκευάσει περισσότερες από 160 πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών σε Πάρο και Αντίπαρο. Με γραφεία σε Πάρο, Αντίπαρο και Αθήνα, εξυπηρετεί ένα ευρύ πελατολόγιο από εφοπλιστές, CEOs πολυεθνικών μέχρι αστέρες του Hollywood. To 2022 η εταιρεία προχώρησε σε μια «στροφή» προς τα «πράσινα» κτίρια, ενώ το 2023 ολοκλήρωσε την κατασκευή της πρώτης βιώσιμης κατοικίας υψηλών προδιαγραφών στις Κυκλάδες, που αναμένεται να λάβει πιστοποίηση BREEAM.

Γιώργος Βαρβαρέλης, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος

Η Augmenta, που εξαγοράσθηκε έναντι 110 εκατ. δολ. από τη CNH Industrial, ιδρύθηκε στον Βόλο το 2016. Το αξιομνημόνευτο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ότι εξαγοράστηκε από έναν διεθνή κολοσσό αλλά το ότι η Augmenta έχει φέρει επανάσταση στην αγροτική παραγωγή. Πρόκειται για μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της γεωργίας ακριβείας, που προσφέρει στους αγρότες μια εύκολη λύση για τον απόλυτο έλεγχο των εισροών τους, τη βιώσιμη καλλιέργεια και τη διασφάλιση ή ακόμη και την αύξηση των αποδόσεων.

Γιώργος Δεσύλλας, Γιώργος Μπιζάς

Tον Mάιο του 2022 η Flexcar ανακοίνωσε επένδυση-ρεκόρ για ελληνική startup ύψους 210 εκατ. ευρώ, λίγους μήνες μετά τη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ από εγχώριους και διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. To 2023 η εταιρεία «σήκωσε» νέα χρηματοδότηση, χάρη στην οποία τα συνολικά επενδυτικά κεφάλαιά της εκτινάχθηκαν σε ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ μέσα σε μια διετία. Μια εξέλιξη η οποία έρχεται χρονικά να «δέσει» με το «άνοιγμα» της εταιρείας στην αγορά του Μεξικού, παράλληλα με την παρουσία της σε αυτές της Ιταλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, με την προοπτική επέκτασής της και σε άλλες χώρες, αλλά και την υλοποίηση του νέου μεγάλου business plan της, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία ενός στόλου αποτελούμενου από 50.000 αυτοκίνητα.  «Δεν υπάρχει κάποιο όριο, κάποιο ταβάνι στο τι μπορεί να πετύχει κάποιος ξεκινώντας από την Ελλάδα. Με τη βοήθεια του Θεού όλα μπορεί να τα πετύχει κάποιος» είχε δηλώσει στο Fortune Greece o Γιώργος Δεσύλλας.

Αλέξανδρος Κούμπας

H startup που ίδρυσαν το 2021, στην «καρδιά» της πανδημίας, ο Αλέξανδρος Κούμπας και ο Γιώργος Σολωμός λύνει τον γρίφο της εξοικονόμησης κόστους στην Εστίαση. Το 2023, η εταιρεία ολοκλήρωσε γύρο χρηματοδότησης με κεντρικό επενδυτή την Genesis Ventures και τη συμμετοχή της Gaze Capital και ιδιωτών επενδυτών. «Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα, βρες ένα πρόβλημα το οποίο επηρεάζει μια αγορά και επικεντρώσου σε αυτό. Αφού το βρεις, μίλησε στους ανθρώπους που το βιώνουν. Η διαίσθηση είναι σημαντική, αλλά στα πρώτα στάδια πρέπει να έχεις ανοιχτό μυαλό» αναφέρει ο Αλέξανδρος στο Fortune Greece.

Αντώνης Χαλκιόπουλος

To 2019 o Αντώνης Χαλκιόπουλος μαζί με τον Χρήστο Στεργίου ίδρυσαν την Triparound, με στόχο να εντάξουν τα οφέλη της τεχνολογίας στις τουριστικές επιχειρήσεις. Η εταιρεία αναπτύσσει έξυπνες λύσεις για τους επαγγελματίες στον Τουρισμό για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και τη ροή εσόδων τους, και να επωφεληθούν από νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Την τελευταία διετία «τρέχει» με ανάπτυξη 60% και από τα μέσα του 2022 ξεπέρασε τους 100 πελάτες. Το 25% του τζίρου προέρχεται από την αγορά της Αμερικής. Τον Αύγουστο του 2023 προχώρησε σε μια σημαντική συνεργασία με την Onefinestay, η οποία διαθέτει προς ενοικίαση πάνω από 10.000 σπίτια σε όλο τον κόσμο.

Γιάννης Ήµελλος, Στέφανος Αλκίδης

Ο Στέφανος Αλκίδης με τον Γιάννη Ήμελλο δημιούργησαν τη μεγαλύτερη πλατφόρμα απασχόλησης «Entry-Level» στην Ελλάδα, τον συνδετικό κρίκο των νέων με την καριέρα που ονειρεύονται, καθώς και των εταιρειών με νέα ταλέντα. Η εταιρεία με την επωνυμία «CollegeLink» προσφέρει υπηρεσίες recruitment στις άλλες εταιρείες, όσο και υπηρεσίες γραφείου, εργασίας, επαγγελματικού προσανατολισμού και εκπαίδευσης  στους υποψηφίους. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2016 και τα τελευταία τρία χρόνια σημειώνει 100% αύξηση τού τζίρου της ανά έτος.

Γιώργος Ελευθερίου, Χάρης Τσίρμπας

Η Feel Therapeutics είναι μια Digital Precision Medicine εταιρεία που φέρνει αντικειμενική και παθητική μέτρηση για να ανανεώσει τον τρόπο με τον οποίο διαγιγνώσκουμε, διαχειριζόμαστε και φροντίζουμε την ψυχική υγεία. Υποστηρίζεται από κορυφαίους επενδυτές (Felicis, Anthemis, SOSV) και συνεργάζεται με μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις και εταιρείες Life Science, με στόχο να ενισχύσει τις κλινικές μελέτες τους, τα επιστημονικά δεδομένα και τις εμπορικές στρατηγικές τους. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους 4,7 εκατ. δολαρίων.

Ελένα Σιαπάνη

Ηγείται του ομίλου MIBS, μίας από  τις πιο ανερχόμενες επιχειρήσεις στον κλάδο των οικιστικών projects, που αποτελεί κορυφαίο real estate developer, με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη και διαχείριση σύγχρονων ακινήτων σε προνομιακές τοποθεσίες της Αττικής. Υιοθετώντας τεχνολογίες αιχμής, παρακολουθώντας συνεχώς τις τάσεις της αγοράς και λειτουργώντας σύμφωνα με τα κριτήρια ESG, ο όμιλος προσφέρει υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες στο σύνολο των πελατών του. Βασική αρχή αποτελούν η τεχνογνωσία, η εμπιστοσύνη και η διαφάνεια. Το «moto» της Ελένας είναι η φράση του Σοφοκλή από την τραγωδία Αίας «η καλοσύνη γεννά πάντα καλοσύνη».

Φώτης Φωτιάδης

Η Better Origin, μια startup αγροτεχνολογίας με ιδρυτές τους Φώτη Φωτιάδη και Miha Pipan, έχει δημιουργήσει μίνι-φάρμες εντόμων, τα Better Origin X1, εντός των οποίων τα απορρίμματα τροφίμων μετατρέπονται σε τροφή για τα ζώα. Ήδη η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία με την αλυσίδα Morrisons, ένα από τα μεγαλύτερα σουπερμάρκετ της Μεγάλης Βρετάνιας. Η καινοτομία της εταιρείας δεν έχει διαφύγει από τα ραντάρ των διεθνών επενδυτών, που έδωσαν στην νεοφυή επιχείρηση χρηματοδοτική ψήφο εμπιστοσύνης ύψους 16 εκατ. δολ., με τη συνολική χρηματοδότηση από την αρχή της λειτουργίας της να ξεπερνά τα 19 εκατ. δολάρια.  

Ιωάννης Μαυροειδής, Νικόλας Μιχαλάτος

Η WorkEthix γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των αναγκών πρόσληψης στην αγορά και των ταλέντων. Ξεκίνησε το 2020 εν μέσω της πανδημίας με τους δύο ιδρυτές της σε ένα μικρό γραφείο και εν συνεχεία κατάφερε να μεγαλώσει προσθέτοντας στο δυναμικό της περισσότερους  επαγγελματίες και δύο γραφεία σε Άμστερνταμ και Αθήνα, υποστηρίζοντας μια σειρά από τεχνολογικές startup επιχειρήσεις. Η εταιρεία ακολουθεί μια ιδιαίτερη προσέγγιση η οποία επιδιώκει την ποιότητα και μια ισχυρή επαγγελματική ηθική, αυξάνοντας κατά 20% το πελατολόγιό της το 2022.

Θωμάς Δούζης, Γιώργος Δούζης

Με τη δημιουργία του foodie hotel «Ergon House» η Ergon Foods άλλαξε τα δεδομένα όσον αφορά τη γαστρονομία, προσφέροντας ταυτόχρονα και φιλοξενία. Θωμάς και Γιώργος Δούζης έχουν ήδη επεκταθεί επιχειρηματικά και εκτός Αθηνών, με τη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου project στη Χαλκιδική. Στα σκαριά βρίσκεται επένδυση άνω των 5 εκατ. ευρώ στο νησάκι του Διαπόρου, ενώ υπάρχουν και πλάνα επέκτασης στο Λονδίνο. Το 2022 ξεκίνησε τη λειτουργία του το τέταρτο franchise της Ergon στην Κύπρο, καθώς και το πρώτο στη Ντόχα του Κατάρ.

Νίκη Γουλιμή

Σπουδάζοντας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το 2015, ιδρύσε τη Nova Credit, το πρώτο διασυνοριακό γραφείο πίστωσης. Η εταιρεία δημιουργεί ένα «πιστωτικό διαβατήριο» που ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τη φερεγγυότητα και την πιστοληπτική ικανότητα όσων μεταβαίνουν στις ΗΠΑ. Η Nova Credit εξασφάλισε τη συνεργασία με εταιρείες όπως η American Express και η HSBC, συγκέντρωσε 70 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές όπως η General Catalyst και η Kleiner Perkins και το 2019 εντάχθηκε στο δίκτυο Endeavor. Η Νίκη Γουλιμή ονομάστηκε ως μία από τις «100 γυναίκες που χτίζουν τις πιο καινοτόμες και φιλόδοξες επιχειρήσεις της Αμερικής».