10 χρόνια Apifon: Μια startup που έγινε κυρίαρχος του business messaging

10 χρόνια Apifon: Μια startup που έγινε κυρίαρχος του business messaging
Ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης μιλά στο Fortune Greece για τη δεκαετή πορεία της εταιρείας, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε και τα στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίσει.

Χρονιά ορόσημο αποτελεί για την Apifon το 2024, καθώς η τεχνολογική εταιρεία κλείνει αισίως 10 χρόνια «ζωής». Μια δεκαετία η οποία ξεκίνησε από τον Κωνσταντίνο Στρουμπάκη στη Θεσσαλονίκη το 2014, όταν σε ηλικία μόλις 24 ετών έκανε το πρώτο του επιχειρηματικό βήμα με στόχο να βάλει στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων το business messaging.

Μια δεκαετία αργότερα, η Apifon μεταμορφώθηκε από μια ιδέα σε έναν πρωτοπόρο του direct marketing στην Ελλάδα, με περισσότερους από 100 εργαζόμενους και πάνω από 2.000 πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Με αφορμή, λοιπόν, τα δέκατα «γενέθλιά» της, ο ιδρυτής και CEO της Apifon μιλά στο Fortune Greece για την εξέλιξή της, τις προκλήσεις και την επιμονή να κάνει πράξη το όραμά του. Όπως σημειώνει, μάλιστα, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της εταιρείας, «γιορτάζουμε με περηφάνια και ευγνωμοσύνη αυτά τα δέκα χρόνια και είμαστε έτοιμοι για μια ακόμη δεκαετία πρωτοπορίας και επιτυχιών».

Περιγράψτε μας τα πρώτα χρόνια «ζωής» της Apifon. Πώς ήταν το ξεκίνημά σας;

Πάντα στο μυαλό μου υπήρχαν οι πολλά υποσχόμενες επιχειρηματικές προοπτικές που ανοίγονταν μέσω της αλματώδους προόδου της τεχνολογίας και ειδικότερα του messaging.

Έτσι το 2014 ίδρυσα την Apifon στη Θεσσαλονίκη από το μηδεν, χωρίς καμία εξωτερική χρηματοδότηση, και μέχρι το 2017, που η εταιρεία βραβεύτηκε από το Sir Stelios Foundation και τον Στέλιο Χατζηιωάννου, ο οποίος επέλεξε να απονείμει ένα από τα οκτώ βραβεία «Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2016», η Apifon μεγάλωνε με τις δικές της και μόνο δυνάμεις.

Από τότε ακολούθησαν πολλαπλές βραβεύσεις επιχειρηματικότητας και διακρίσεις καινοτομίας, ενώ η πελατειακή μας βάση αυξήθηκε από 500 πελάτες το 2018 σε περισσότερους από 2.000 πελάτες το 2023. Αξίζει δε να σημειώσω ότι οι επενδύσεις ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία τρία χρόνια καταδεικνύουν τη δέσμευση της εταιρείας στη συνεχή καινοτομία και ανάπτυξη.

«Οι επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία σε έρευνα και ανάπτυξη καταδεικνύουν τη δέσμευσή μας στη συνεχή καινοτομία».

Ποιοι σας στήριξαν περισσότερο αυτά τα 10 χρόνια;

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η επιτυχία μας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αφοσίωση και τη στήριξη ανθρώπων που πραγματικά πίστεψαν στην αποστολή και το όραμά μας. Νιώθουμε βαθιά ευγνωμοσύνη προς κάθε άτομο που συνέβαλε στην πορεία μας, διαμορφώνοντας την Apifon ως ηγέτιδα στον χώρο της τεχνολογίας και του direct marketing. Συνοδοιπόροι είναι πάντα οι πελάτες και οι συνεργάτες μας, οι οποίοι με τη συνεχή τους υποστήριξη και συνεργασία ενέπνευσαν και ενίσχυσαν την επιχειρηματικότητά μας.

Πόσο εξελίχθηκε η τεχνολογία σας μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα;

Η Apifon ξεκίνησε το ταξίδι της αντιλαμβανόμενη τη σημασία του messaging για τις επιχειρήσεις. Θυμάμαι κάποιον γνωστό να με ρωτάει «Κωνσταντίνε, πώς θα μπορούσαμε να στείλουμε μηνύματα στους πελάτες μας με ένα κλικ;». Στα πρώτα μας βήματα, η ανάγκη για μαζική επικοινωνία μέσω μηνυμάτων κυριαρχούσε στις επιχειρήσεις. Καθώς, όμως, εξελισσόταν η επικοινωνία, προσαρμοζόμασταν και εμείς στις νέες απαιτήσεις της εποχής, προσπαθώντας να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις.

Η Apifon ήταν η πρώτη εταιρεία που ενεργοποίησε το Viber business messaging στην Ελλάδα ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην επικοινωνία, ενώ ακολούθησε η προσθήκη του email στην πλατφόρμα που μεταμόρφωσε τη δυναμική της δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τρία διαφορετικά κανάλια από ένα σημείο.

Αργότερα, με την εφαρμογή του GDPR, διασφαλίσαμε για τους πελάτες μας εργαλεία διαχείρισης των συνδρομητών τους προκειμένου να διατηρήσουν τις επαφές τους με σεβασμό και συμμόρφωση στους κανονισμούς ασφαλείας, ενώ φροντίσαμε για την εύκολη συλλογή στοιχείων με Sign up forms και landing pages.

Αυτήν τη χρονιά, κλείνοντας τη δεκαετία, και με επίκεντρο τα ecommerce businesses, κάναμε το επόμενο μεγαλύτερο βήμα στις λύσεις direct marketing που παρέχουμε. Με κυρίαρχη την ανάγκη για εξατομικευμένη επικοινωνία πιο πολύ από ποτέ, αλλά και τη συλλογή first party data, ενισχύσαμε τις λύσεις μας δημιουργώντας ένα σημείο συλλογής δεδομένων για τους πελάτες μας, ενώ με την εφαρμογή machine learning και AI προσφέρουμε τη δυνατότητα για εξατομικευμένη και στοχευμένη επικοινωνία με advanced αυτοματισμούς, συστήματα ασφαλείας και GDPR Features.

Τι ήταν αυτό που έστρεψε το ενδιαφέρον σας στο ecommerce;

Η ιστορία της Apifon στην αγορά του business messaging συνδέεται στενά με τη δυναμική εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου (ecommerce). Κάθε online συναλλαγή δημιουργεί μια ακολουθία μηνυμάτων, και όσο μεγαλώνει η αγορά του ecommerce, τόσο επεκτείνεται και η ανάγκη για αποτελεσματική επικοινωνία. Στην ευρωπαϊκή αγορά του ecommerce, προβλέπεται ότι τα έσοδα θα φτάσουν τα 631,87 δισ. δολάρια το 2023 και θα αυξηθούν στα 716,35 δισ. δολάρια το 2024, ενώ παγκοσμίως το 21,2% των λιανικών πωλήσεων θα πραγματοποιούνται online. Στο επίκεντρο, λοιπόν, της Apifon βρίσκεται η τεράστια ευκαιρία που ανοίγουν η ανάπτυξη του ecommerce και η ανάγκη για επικοινωνία. Στοχεύοντας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προκλήσεις με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, χτίζουμε λύσεις που διευκολύνουν την καθημερινή επικοινωνία και προωθούν τη συναλλαγή.

Κάνουμε τη ζωή εκατομμυρίων καταναλωτών πιο απλή, εξασφαλίζοντας αποτελεσματική επικοινωνία στον σύγχρονο κόσμο του ecommerce.

«Οι λύσεις της Apifon έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επικερδείς για διάφορους κλάδους: Από το λιανεμπόριο και τα μεγαλύτερα ηλεκτρονικά φαρμακεία μεχρι τον τραπεζικο τομεα».

Από ποιους κλάδους προέρχεται το σημαντικότερο ποσοστό των συνεργατών σας;

Οι λύσεις της Apifon έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επικερδείς για διάφορους κλάδους. Από το λιανεμπόριο και τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην Ελλάδα, έως τις μεγαλύτερες εταιρείες courier, τράπεζες και ασφαλιστικές.

Με το μεγάλο τεχνολογικό άλμα και την επένδυση στα επίπεδα ασφαλείας που κάναμε το 2021 και αφορούν στην προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, ανοίξαμε τον δρόμο τόσο για τον χώρο της τραπεζικής, αλλά και για τις μεγαλύτερες εταιρείες στην ελληνική αγορά με μεγάλες βάσεις δεδομένων. Την ίδια χρονιά σημειώσαμε κατακόρυφη εκτόξευση του κύκλου εργασιών στα 24 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με τα 9,5 εκατομμύρια του προηγούμενου έτους.

Σε ποιες περιοχές δραστηριοποιείστε αυτή την περίοδο;

Το 65% του τζίρου της Apifon προέρχεται από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, κ.α., με διεθνείς συνεργασίες με εταιρείες όπως Microsoft, Deloitte, ΙΒΜ, Endeavor, Viber, ΜΕΤΑ, καθώς και αρκετές εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως η Telefonica, η Vodafone, η Deutsche telekom κ.ά. που επικυρώνουν την επιτυχημένη πορεία της εταιρείας.

Μια από τις σημαντικότερες πτυχές της επίδρασης της Apifon όλα αυτά τα χρόνια, είναι οι επιτυχημένες ιστορίες πελατών που έχουν αξιοποιήσει τις υπηρεσίες μας. Συνεργασίες με κορυφαίες επιχειρήσεις όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, IKEA, easyGroup και πολλές άλλες, αποτελούν ισχυρά παραδείγματα.

Ποια είναι λοιπόν τα επόμενα βήματα της Apifon;

Εστιάζοντας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, παρέχουμε λύσεις για τις επιχειρήσεις που απλοποιούν τη διαδικασία ανάλυσης δεδομένων, διευκολύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και οδηγούν στην εξοικονόμηση χρημάτων με μείωση της αποστολής μηνυμάτων έως και 50%, send less, save more.

Μέσα σε έναν κόσμο, λοιπόν, που εξελίσσεται από e-commerce σε conversational commerce, η Apifon βάζει τα θεμέλια για μια επιτυχημένη στρατηγική επέκταση στο εξωτερικό, με στόχο τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Διακρίσεις

 • Μέλος του Endeavor Scale-Up Προγράμματος, 2021.
 • Ξεχωριστή Θέση στο Fortune 40 under 40 για τρία συναπτά έτη, 2018, 2019 & 2020.
 • Χρυσό Βραβείο στα Envolve Awards το 2018 με χρηματοδότηση 40.000 ευρώ.
 • Βραβείο με έπαθλο 10.000 ευρώ στο Fortune and Industry Disruptors, 2018.
 • Διάκριση στο πρόγραμμα θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων «Invest in Spain» το 2017.
 • Πανελλήνιος Νικητής του European Business Awards, 2016/2017.
 • Μέλος του Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, 2016.

Milestones

 1. Αξιοποίηση της ανάπτυξης της αγοράς του trading.
 2. Συνεχόμενη τεχνολογική εξέλιξη των προϊόντων και υπηρεσιών με αντίστοιχες προσαρμογές της τιμολογιακής πολιτικής.
 3. Αύξηση του προσωπικού και πρόσληψη έμπειρου στελεχιακού δυναμικού με έμφαση το προσωπικό τεχνολογίας, με περισσότερους από 40 engineers.
 4. Εγκατάσταση στην Αθήνα, την Αυστρία και την Ισπανία.

*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Πέμπτη 21/12 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: