Nέο τεύχος Fortune: Κυκλοφορεί η μεγαλύτερη διπλή έκδοση της χρονιάς

Nέο τεύχος Fortune: Κυκλοφορεί η μεγαλύτερη διπλή έκδοση της χρονιάς
Οι λίστες με τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα και με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο φιλοξενούνται στη νέα έκδοση του Fortune Greece - Μαζί ο επενδυτικός οδηγός για το 2024 και μια ειδική έκδοση για το CEO Initiative Forum 2023.

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των απολογισμών. Και συμπίπτει στο Fortune με την ετήσια έκδοση, που περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο βάσει κύκλου εργασιών, τις 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τις 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στη χώρα μας. 

Ένα τεύχος «μαμούθ» που κυκλοφορεί μαζί με το CEO Book. 36 διευθύνοντες σύμβουλοι επικεφαλής εθνικών και πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας παίρνουν θέση στα «καυτά» ζητήματα της ενεργειακής μετάβασης, της κλιματικής κρίσης, του τεχνολογικού μετασχηματισμού, της ανθρώπινης ενίσχυσης, χαράσσοντας έναν οδικό χάρτη με τις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των σύνθετων επιχειρηματικών προκλήσεων που αναδιατάσσουν τον κόσμο σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η ταύτιση, σύμφωνα με τις έρευνες γνώμης που διενεργεί το Fortune διεθνώς, των προκλήσεων και ευκαιριών που οι διευθύνοντες σύμβουλοι περιγράφουν ως κυρίαρχες σήμερα. Τρία είναι τα μεγάλα θέματα: Πρώτο απ’ όλα, ο ρυθμός της αλλαγής που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Ποτέ δεν υπήρξε τεχνολογία που εισέβαλε στον επιχειρηματικό κόσμο τόσο ρηξικέλευθα όσο η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, μετασχηματίζοντας τη λειτουργία των εταιρειών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Είναι το μεγάλο «στοίχημα» των νικητών της επόμενης ημέρας. Το δεύτερο είναι η γεωπολιτική. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η γεωπολιτική βρίσκεται στο μυαλό κάθε CEO με τρόπο που έχει να συμβεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Υπάρχει πολύς στοχασμός για την αλλαγή και την αναπροσαρμογή των αλυσίδων εφοδιασμού, με μετακινήσεις επιχειρήσεων σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.

Το διαπιστώσαμε όσοι βρεθήκαμε στο Fortune Global Forum, που πραγματοποιήθηκε παραμονές της Συνόδου Κορυφής COP28 για το Κλίμα στο Άμπου Ντάμπι, με τη δυναμική που αποτυπώνεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έναν ισχυρό παίκτη στην παγκόσμια οικονομία, που στεγάζει μια εντυπωσιακά μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας σε πάρα πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και του agtech. Το τρίτο στοιχείο είναι η τεράστια πρόκληση του ενεργειακού μετασχηματισμού και της αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ενεργειακή μετάβαση για τις εταιρείες δεν είναι απλώς προαπαιτούμενο για τα ESG κριτήρια ή για την ευθυγράμμισή τους με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών· είναι μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία να βρεθούν στην αιχμή του ενεργειακού μετασχηματισμού, γιατί αν δράσουν έγκαιρα ξέρουν ότι θα έχουν μεγάλα κέρδη από αυτή την αλλαγή.

Στην Ελλάδα, τα καλά νέα είναι ότι η οικονομία, με βάση και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, παραμένει ισχυρή. Παρατηρώντας τη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες, η πλειονότητα των επιχειρήσεων (69 από τις 100) εµφανίζει θετική µεταβολή στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, ενώ ο ελάχιστος κύκλος εργασιών είναι στα 265,2 εκατ. ευρώ, όταν το 2021 ήταν 214,1 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της οικονομίας. Και όπως δείχνουν τα νούμερα του 2023, οι επιχειρηματικές προσδοκίες παραμένουν θετικές.

Όμως, για να διατηρηθούν, υπάχουν προαπαιτούμενα και η ανθεκτικότητα στο κλίμα είναι ένα από αυτά. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο παγκόσμιος σύμβουλος στρατηγικής Parag Khanna (σελ. 14) οι πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι μια προειδοποίηση. Χρειάζονται υποδομές και επενδύσεις. Τα κεφάλαια, όμως, δεν πάνε σε χώρες επειδή το λέει η Moody’s. Εάν η κάθε χώρα δεν είναι ανθεκτική στο κλίμα, δεν αυξάνεται σε πληθυσμό, δεν προσελκύει ταλέντα, δεν διαφοροποιεί την οικονομία της, δεν θα είναι στις νικήτριες του αύριο.

*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Πέμπτη 21/12 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης.