AbbVie – Allergan: Ένας «γάµος» που οδήγησε στη δηµιουργία της 4ης µεγαλύτερης φαρµακευτικής στον κόσµο

AbbVie – Allergan:  Ένας «γάµος» που οδήγησε στη δηµιουργία της 4ης µεγαλύτερης φαρµακευτικής στον κόσµο
Ο Πασχάλης Αποστολίδης, διευθύνων σύμβουλος της AbbVie, και ο Γιάννης Μπεσσής, Country Manager της Allergan Aesthetics, μιλούν για μια ισχυρή συνεργασία προς όφελος των ασθενών.

Ένας επιχειρηματικός «γάμος» που συντελέστηκε µέσα στην πανδηµία υπογράµµισε, για ακόµα µία φορά, την ανάγκη δηµιουργίας ισχυρών επιχειρηµατικών σχηµάτων µε µεγαλύτερη αντοχή, ευελιξία και προσαρµοστικότητα στους µεταβαλλόµενους καιρούς που ζούµε. Για τον κλάδο του φαρµάκου, η συγχώνευση των AbbVie και Allergan το 2020 χαρακτηρίστηκε ως το επιχειρηµατικό γεγονός της χρονιάς − και όχι άδικα, αφού δύο καταξιωµένα brands, µε εξωστρεφή δραστηριότητα και καινοτόµο προσανατολισµό, αλλά και ένα εξίσου δυνατό χαρτοφυλάκιο, ενώθηκαν εις σάρκαν µίαν, σχηµατίζοντας την τέταρτη µεγαλύτερη φαρµακευτική εταιρεία στον κόσµο.

Υπό το κοινό όραµα της ανάπτυξης ασφαλών και αποτελεσµατικών θεραπειών, ικανών να βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών, το management του νέου σχήµατος δεσµεύεται ότι θα συνεχίσει να επενδύει στη δηµιουργία καινοτόµων προϊόντων, όπως επίσης και στους ανθρώπους του, οι οποίοι καθηµερινά δίνουν του 100% για να διασφαλίζουν σε όλους εµάς το ύψιστο αγαθό της Υγείας. Ο Πασχάλης Αποστολίδης, διευθύνων σύµβουλος της AbbVie, και ο Γιάννης Μπεσσής, Country Manager της Allergan Aesthetics εκ των κορυφαίων εταιρειών στον κλάδο της Αισθητικής Ιατρικής, µιλούν στο Fortune για το deal που µετέβαλε τις ισορροπίες στον παγκόσµιο φαρµακευτικό χάρτη, ενώ αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους για την επόµενη µέρα.

Μέσα στην πανδημία, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία, με τις επιχειρήσεις να βάζουν «στον πάγο» σημαντικά projects, η AbbVie ολοκλήρωσε την εξαγορά της Allergan, μια κίνηση ματ που διευρύνει    το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και πελατολόγιο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η συνένωση; Γιατί έγινε τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Π.Α. Σε µια πρωτόγνωρα αµφίρροπη περίοδο, κοινωνικά και επιχειρηµατικά, η AbbVie προχώρησε µε αυτοπεποίθηση σε µια εµβληµατική επιχειρηµατική κίνηση, η οποία σχεδιάστηκε µεθοδικά από τις οµάδες των δύο εταιρειών. Δύο σπουδαίες εταιρείες µε δυνατά χαρτοφυλάκια, ενωµένες δηµιουργούν την τέταρτη µεγαλύτερη φαρµακευτική εταιρεία παγκοσµίως. Έχουµε στη διάθεσή µας τους απαραίτητους οικονοµικούς και ανθρώπινους πόρους για να επενδύσουµε δυναµικά στους τοµείς που µας ενδιαφέρουν, διασφαλίζοντας βιώσιµη και µακροπρόθεσµη ανάπτυξη. Παράλληλα, συνεχίζουµε να λειτουργούµε απρόσκοπτα στο ανώτατο επίπεδο της βιοµηχανίας, µε ισχυρή κερδοφορία και σηµαντικές ταµειακές ροές παγκοσµίως, ενισχύοντας νέες επενδύσεις. Προστιθέµενη αξία προσδίδουν οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στους πιο παραγωγικούς κόµβους καινοτοµίας στον κόσµο. Η συνένωση είναι κινητήριος δύναµη και αναδεικνύει ότι και υπό αντίξοες συνθήκες, υπάρχουν λύσεις − αρκεί να επιζητείς την εξέλιξη και να ακολουθείς το όραµά σου. Για εµάς, το όραµα είναι οι ασθενείς µας και επενδύουµε στις συνεργασίες, καθώς αυτές είναι το «κλειδί» για να εξαλείψουµε εµπόδια και να διευρύνουµε τα σύνορα της επιστήµης.

Γ.Μ. Είµαστε περήφανοι που ανήκουµε στην οικογένεια της AbbVie. Ξεκινάµε µεν από διαφορετικές αφετηρίες όσον αφορά στα χαρτοφυλάκιά µας, καθώς η Allergan έρχεται µε πλούσια ιστορία στην Αισθητική Ιατρική, όµως διαθέτουµε και ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην Οφθαλµολογία και τη Νευρολογία. Το έδαφος είναι πάντα πρόσφορο όταν µια συνεργασία έχει γερές βάσεις και στηρίζεται σε κοινές αξίες και πρακτικές. Είναι θεµελιώδες ότι οι δύο εταιρείες επενδύουν και εστιάζουν στην έρευνα και την καινοτοµία, για να αναπτύξουν ασφαλείς και αποτελεσµατικές θεραπείες. Σηµαντική πτυχή είναι, επίσης, η διεύρυνση των θεραπευτικών τοµέων, η οποία γεννά µια ισχυρή εταιρεία που κάνει τη διαφορά για εκατοµµύρια ασθενείς, παγκοσµίως. Αυτά µας γεµίζουν αυτοπεποίθηση για το µέλλον, το οποίο εδώ και έναν χρόνο αποδεικνύεται άκρως ελπιδοφόρο.

Το έδαφος είναι πάντα πρόσφορο όταν µια συνεργασία έχει γερές βάσεις και στηρίζεται σε κοινές αξίες και πρακτικές

Το νέο, διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αναμένεται να δώσει ώθηση στην υφιστάμενη πλατφόρμα ανάπτυξης της AbbVie, η οποία, από κύκλο εργασιών περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, μετά την εξαγορά θα φτάσει σε ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ποιοι στόχοι έχουν τεθεί για την επόμενη πενταετία;

Π.Α. Αυτού του βεληνεκούς η συνεργασία θέτει νέες προκλήσεις. Όµως αποτελεί µια νέα ευκαιρία, ώστε να πραγµατοποιήσουµε σηµαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη καινοτόµων φαρµάκων προς όφελος των ασθενών. Οι δύο εταιρείες δηµιουργούν σηµαντική παρακαταθήκη µε φαρµακευτικά σκευάσµατα και υπηρεσίες που αλληλοσυµπληρώνονται σε σηµαντικούς θεραπευτικούς τοµείς. Όπως αναφέρετε, ο ενοποιηµένος κύκλος εργασιών έχει ανέλθει σε 46 από 30 δισεκατοµµύρια δολάρια το 2020. Αυτό υπογραµµίζει την οικονοµική ευρωστία και το εύρος των κοινών εµπορικών δραστηριοτήτων µας. Αυτά πυροδοτούν επενδύσεις για την ανακάλυψη καινοτόµων θεραπειών, µε χρονοδιάγραµµα δεκαετίας. Σήµερα διαθέτουµε πάνω από 30 brands και πρωταγωνιστικές θέσεις σε 60 θεραπευτικές κατηγορίες. Το πάθος των συνεργατών µας και οι καινοτόµες θεραπείες µας αποτελούν τα δοµικά συστατικά, που µας δείχνουν τον δρόµο του µέλλοντος.

Παρά τις αβέβαιες επιχειρηµατικές συνθήκες που αντιµετωπίζουµε στην Ελλάδα, ως φαρµακευτικές επιχειρήσεις είµαστε προετοιµασµένοι για όποιες εξωγενείς προκλήσεις και κυρίως είµαστε ανοιχτοί να συνεργαστούµε µε την Πολιτεία προς ένα βιώσιµο σύστηµα υγείας το οποίο υπηρετεί τους ασθενείς. Βλέπουµε πέρα από τα στενά επιχειρηµατικά µας όρια και πιστεύουµε ότι η ευηµερία του κλάδου, συνολικά και διαχρονικά, είναι προς όφελος όλων.

Σε επίπεδο διοίκησης, πόσο εύκολη θα είναι η σύμπλευση δύο καταξιωμένων brands ώστε να μην υπάρξουν αλληλεπικαλύψεις;

Γ.Μ. Ήδη οι δύο οµάδες λειτουργούν ως µία, µε δυναµισµό, στόχους και σεβασµό χάρη στο κοινό όραµα. Από επιχειρηµατικής άποψης, η AbbVie χρησιµοποιείται ως επίσηµη επωνυµία. Στις περιπτώσεις µε ιδιαίτερη βαρύτητα για τους εξωτερικούς συνεργάτες και το ευρύ κοινό, η επωνυµία Allergan διατηρείται, για την Αισθητική Ιατρική ως «Allergan Aesthetics, µία εταιρεία της AbbVie. Για το χαρτοφυλάκιο οφθαλµολογικών προϊόντων και για τη θεραπευτική χρήση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α, ως «Allergan, µία εταιρεία της AbbVie». Σύντοµα αναµένεται να ολοκληρωθεί και η πλήρης µετάβαση, µόλις ρυθµιστούν όλοι οι εµπορικοί, επιχειρησιακοί, νοµικοί και ρυθµιστικοί παράγοντες.

Όλοι µαζί προκρίνουµε τη διαφάνεια και τη συνεργασία. Θα αξιολογούµε και θα αξιοποιούµε τις πιο χρήσιµες ιδέες απ’ όπου και αν προέρχονται, ώστε η ενοποίηση των δύο εταιρειών να είναι επωφελής για τους ασθενείς και το σύστηµα Υγείας. Κοιτάµε µπροστά, θέλουµε να προοδεύουµε, να δίνουµε λύσεις και να διατηρήσουµε την ηγετική θέση µας στη βιοµηχανία.

Η Allergan έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια την ηγετική της παρουσία στην Αισθητική Ιατρική. Τι μερίδιο αγοράς κατέχετε στην ελληνική αγορά, πόσα προϊόντα είναι διαθέσιμα και τι αλλάζει με την εξαγορά;

Γ.Μ. Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για κοσµητική χρήση (VISTABEL®), η κορυφαία σειρά fillers προσώπου µε υαλουρονικό οξύ (Juvéderm®) και η εγκεκριµένη θεραπεία κρυολιπόλυσης (CoolSculpting®) αποτελούν την κορωνίδα των προϊόντων και χαίρουν διαχρονικής εµπιστοσύνης από τους επαγγελµατίες υγείας. Διαφοροποιηθήκαµε από τον ανταγωνισµό χάρη στην ασφαλή χρήση των σκευασµάτων µας και την εφαρµογή των θεραπειών µας, αλλά και χάρη στην αξία των στοχευµένων εκπαιδευτικών προγραµµάτων µέσω του Allergan Medical Institute, που παρέχει στους επαγγελµατίες υγείας σύγχρονη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση για την ασφαλή και βέλτιστη χρήση των σκευασµάτων µας. Από το 2016 έως το 2018, περισσότεροι από 276.000 ασθενείς έλαβαν αγωγή της Allergan στην Οφθαλµολογία και τη Νευρολογία, ενώ περισσότεροι από 1.700 επαγγελµατίες υγείας εκπαιδεύτηκαν µέσω των προγραµµάτων µας. Η επόµενη ηµέρα περιλαµβάνει σκληρή δουλειά, για να συνεχίσουµε να ερευνούµε νέες τεχνολογίες και νέους δρόµους, να αναπτύσσουµε βελτιωµένες θεραπείες και συσκευές που αντιµετωπίζουν αποτελεσµατικά τις παθήσεις του δέρµατος, τη µείωση λίπους, τη βελτίωση των γραµµών και την αποκατάσταση του όγκου του προσώπου. Χάρη στους διευρυµένους πόρους και τις υποδοµές, αναµένονται εξαιρετικά αποτελέσµατα στην έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπευτικών λύσεων, ενώ θα αξιοποιήσουµε περισσότερες ευκαιρίες, θα καλλιεργήσουµε καινοτόµες ιδέες και θα προωθήσουµε την ιατρική εκπαίδευση.

Θα αξιολογούµε και θα αξιοποιούµε τις πιο χρήσιµες ιδέες απ’ όπου και αν προέρχονται

Σε ποια νέα προϊόντα θα εστιάσετε και τι ποσοστό των επενδύσεων θα αφορά στο R&D κομμάτι;

Π.Α. Ανοσολογία, Αιµατολογία, Οφθαλµολογία, Νευρολογία και Αισθητική Ιατρική. Επικεντρωνόµαστε σε πέντε βασικούς θεραπευτικούς τοµείς, στους οποίους διαθέτουµε αποδεδειγµένη εµπειρογνωσία. Απόλυτη προτεραιότητά µας, η ανάπτυξη φαρµάκων µε αποδεδειγµένες κλινικές επιδόσεις, που προσφέρουν ουσιαστικό όφελος στους ασθενείς.Κρίσιµης σηµασίας χαρτοφυλάκιο είναι αυτό της Αισθητικής Ιατρικής, το οποίο παραµένει ανεξάρτητο χάρη στα εµβληµατικά της brands. Με την ενσωµάτωση της Allergan, η AbbVie πλέον διαθέτει ένα από τα καλύτερα χαρτοφυλάκια οφθαλµολογικών φαρµάκων και στη Νευρολογία µε τη βοτουλινική τοξίνη τύπου Α για θεραπευτική χρήση.

Οι διάφορες κρίσεις, οικονομικού, κοινωνικού και υγειονομικού χαρακτήρα που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια οδήγησαν πολλούς κλάδους στη λογική των συγχωνεύσεων-εξαγορών, καθώς έγινε αντιληπτό ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα. Θεωρείτε ότι είναι μονόδρομος και για τον φαρμακευτικό κλάδο;

Π.Α. Ο φαρµακευτικός κλάδος πρέπει να είναι ισχυρός για να επιτελεί το έργο του. Προσφέρουµε ένα κοινωνικό αγαθό, που διασφαλίζει την υγεία και την καλύτερη ποιότητα ζωής. Μονόδροµος είναι η πρόοδος, η διεύρυνση των επιστηµονικών οριζόντων και η τεχνολογική ανάπτυξη που είναι η ειδοποιός διαφορά για τη ζωή εκατοµµυρίων ασθενών στον κόσµο. Οι ισχυρές συνεργασίες, που στηρίζονται σε γερά θεµέλια και µπορούν να εγγυηθούν βιωσιµότητα και µακροπρόθεσµη ανάπτυξη, προς όφελος των ασθενών και των συστηµάτων Υγείας, είναι ένα από τα όπλα που διαθέτουν οι επιχειρήσεις για να εξελίσσονται και να προσφέρουν επίκαιρες υπηρεσίες, όπως απαιτεί κάθε εποχή.

Γ.Μ. Θεµελιώδες αγαθό για κάθε άνθρωπο είναι να ζει µε σεβασµό και να πραγµατοποιεί τα όνειρά του, χωρίς η υγεία του να στέκεται εµπόδιο. Αυτή είναι η αποστολή όλης της φαρµακευτικής βιοµηχανίας. Γι’ αυτό προκρίνουµε τις υγιείς συνεργασίες, αν αυτές κρίνονται αναγκαίες και επωφελείς. Αυτές που στηρίζονται σε ενδελεχή στρατηγικό σχεδιασµό και αποτελούν ορθό επιχειρηµατικό πρότυπο. Είµαστε ενθουσιασµένοι, γιατί παραµένουµε πιστοί στη δέσµευσή µας προς τους ασθενείς ώστε να είµαστε χρήσιµοι και αποτελεσµατικοί, υλοποιώντας το όραµά µας απρόσκοπτα και µε τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί