ACS: Η εταιρεία που έδωσε πρόσωπο στις ταχυμεταφορές

ACS: Η εταιρεία που έδωσε πρόσωπο στις ταχυμεταφορές

Ο Απόστολος Γεωργαντζής μιλά στο Fortune Greece για το μέλλον των ταχυμεταφορών, την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και τις επενδύσεις της  ACS.

ΑΣΦAΛΕΙΑ, ΤΑΧYΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜOΣ είναι τα βασικά στοιχεία που αναγνωρίζουν στην ACS οι πελάτες της, οι οποίοι την εµπιστεύονται καθηµερινά για την αποστολή πολύτιµων αγαθών και εγγράφων. Μέλος του οµίλου Quest, ενός από τους µεγαλύτερους και πλέον εύρωστους ελληνικούς οµίλους εταιρειών, η ACS, leader στον κλάδο των ταχυµεταφορών, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια µια πορεία συνεχούς ανάπτυξης, µε παραγωγή θετικών χρηµατορροών, που συνδυάζεται µε συνεχείς επενδύσεις σε καινοτοµικά συστήµατα και υπηρεσίες, αποσκοπώντας στη βέλτιστη ανταπόκρισή της στις σύγχρονες προκλήσεις.

Παράλληλα, έχοντας στον πυρήνα της στρατηγικής της τις αρχές της βιώσιµης ανάπτυξης, επενδύει συστηµατικά στο ανθρώπινο δυναµικό της, εξελίσσει συνεχώς τη λειτουργία και τις υπηρεσίες της, επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώµατος ανά αποστολή, ενώ υλοποιεί και εκτενές πρόγραµµα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Στο τιµόνι της ACS βρίσκεται ο Απόστολος Γεωργαντζής, ο οποίος, εκτός από την ιδιότητα του διευθύνοντος συµβούλου της εταιρείας, φέρει και τον τίτλο του διευθύνοντος συµβούλου της Quest Συµµετοχών. Μηχανολόγος µηχανικός, µε πρότερη επαγγελµατική πείρα στον κλάδο των κατασκευών και των επενδύσεων, αναλαµβάνει το 2001 στον Όµιλο Quest τη διαχείριση του Investor Relations και την παρακολούθηση των θυγατρικών.

Το 2003 του γίνεται πρόταση να µεταπηδήσει στην ACS, η οποία τότε αντιµετώπιζε προβλήµατα, και ο ίδιος µαζί µε µια οµάδα έµπειρων συναδέλφων και συνεργατών, µέσα από σκληρή δουλειά, επιµονή και υποµονή κατάφερε να τη µετατρέψει σε ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της. Τα 18 χρόνια δραστηριοποίησής του στον Όµιλο Quest τον κάνουν να αισθάνεται ότι έχει αποκτήσει µια δεύτερη οικογένεια. Άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος γελώντας, ήταν το πρώτο και τελευταίο βιογραφικό που έστειλε κατά τη διάρκεια του επαγγελµατικού του βίου.

Άνθρωπος µετρηµένος, που του αρέσει να µιλά, όχι θεωρητικά, αλλά έχοντας στοιχεία και αποτελέσµατα στα χέρια του, γνωρίζει όσο λίγοι τον κλάδο των ταχυµεταφορών και τον τρόπο που λειτουργεί. Για να αντιληφθεί κανείς το µέγεθος και τη σηµασία του εν λόγω κλάδου, αρκεί να λάβει υπόψη του πως ο τζίρος της ελληνικής αγοράς ταχυµεταφορών ανέρχεται σε 360 εκατοµµύρια ευρώ, µε τους επτά µεγάλους «παίκτες» να κατέχουν το 90%. Τα 2/3 αφορούν εγχώριες αποστολές και το 1/3 διεθνείς.

Στον τοµέα των υπηρεσιών ταχυµεταφορών δραστηριοποιούνται περισσότερες από 400 εταιρείες, κατέχοντας γενική άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδροµείων (ΕΕΤΤ). Στις µεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου (εταιρείες µε τζίρο πάνω από 10 εκατ.) εντάσσονται τρεις πολυεθνικές, οι οποίες ασχολούνται κυρίως µε τον διεθνή τοµέα υπηρεσιών της αγοράς, που αφορά αποστολές από και προς το εξωτερικό, καθώς επίσης και τέσσερις ελληνικές εταιρείες οι οποίες έχουν και πανελλαδικό δίκτυο και ασχολούνται ως επί το πλείστον µε τον εγχώριο τοµέα υπηρεσιών της αγοράς, που αφορά κυρίως αποστολές εντός Ελλάδας. Στον τοµέα των υπηρεσιών ταχυδροµείου, ο οποίος αποτιµάται στα 200 εκατ. ευρώ, δραστηριοποιούνται περισσότερες από 10 εταιρείες, κατέχοντας ειδική άδεια από την ΕΕΤΤ, εκ των οποίων µόλις δύο εµφανίζουν τζίρο άνω των 10 εκατοµµυρίων ευρώ.

 

Το µερίδιο αγοράς της ACS στον τοµέα των ταχυµεταφορών ανέρχεται σε περίπου 24%, ενώ, σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες ταχυδροµείου, διαµορφώνεται µεταξύ 6%-7%, από σχεδόν µηδέν που ήταν το 2013, κατέχοντας τη δεύτερη σε µέγεθος θέση.

Κατά την περίοδο της κρίσης, ο Όµιλος Quest συνέχισε να επενδύει στις νέες τεχνολογίες και στην εκπαίδευση των εργαζοµένων και του δικτύου, ενώ έµφαση δόθηκε στη διακράτηση πωλήσεων, στη βελτίωση του λειτουργικού κόστους, στην ανάπτυξη νέων περιοχών, αλλά και στη διαχείριση ρίσκου, σε µια δύσκολη εποχή και έχοντας στον νου την επόµενη µέρα – πολιτική την οποία εφήρµοσε και η διοίκηση της ACS.

«Το 2015 ήταν µια δύσκολη χρονιά, καθώς η δουλειά υποχώρησε πάνω από 30% στις ταχυµεταφορές. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα αντικείµενο εντάσεως εργασίας στο οποίο απασχολούνται χιλιάδες εργαζόµενοι. Μόνο στην ACS εργάζονται 3.000 άνθρωποι. Οι χειρισµοί έπρεπε να είναι προσεκτικοί» λέει στο Fortune Greece ο Απόστολος Γεωργαντζής. Για τον ίδιο καλός µάνατζερ δεν είναι αυτός που δίνει εντολές στην οµάδα του, αλλά εκείνος που είναι έτοιµος να αναλάβει δράση και να διαχειριστεί προκλήσεις. Οι «doers», όπως λέει, φέρνουν πάντα αποτελέσµατα ακριβώς επειδή υλοποιούν πράγµατα και έχουν µάθει να αναλαµβάνουν την ευθύνη.

«Για να είσαι σωστός επαγγελµατίας, πρέπει να διαθέτεις γνώση, να είσαι επικοινωνιακός, µα πάνω από όλα συνεργάσιµος. Τίποτα δεν επιτυγχάνεται χωρίς σκληρή δουλειά. Για µένα σηµασία δεν έχει µόνο η επίτευξη του στόχου, αλλά και η διαρκής βελτίωση» προσθέτει.

Μεγάλο µέρος της επιτυχίας της ACS, από την οποία προέρχεται το 1/5 του συνολικού τζίρου του Οµίλου Quest, οφείλεται, σύµφωνα µε τον Απόστολο Γεωργαντζή, στο οµαδικό πνεύµα που χαρακτηρίζει το µοντέλο εργασίας που ακολουθείται. Παραδέχεται ότι πολλές φορές µπορεί να αργούν να πάρουν µια απόφαση, όµως, όταν αυτή ληφθεί θα έχει συµφωνηθεί από όλους. Ένα πρόβληµα που ανέφερε είναι το υφιστάµενο, µη φιλικό, επενδυτικό περιβάλλον. Όπως λέει η Ελλάδα είναι από τις πιο όµορφες χώρες για να ζει κανείς, αλλά και ίσως από τις δυσκολότερες για να δουλεύεις και να επενδύεις.

Στον όμιλο Quest η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών είναι στο DNA μας. 50% των εσόδων προέρχεται από αυτούς τους τομείς.

Το ηλεκτρονικό εµπόριο

Στη χώρα µας, το ηλεκτρονικό εµπόριο άρχισε να παίρνει τα πάνω του από το 2013 και µετά, όταν η Info-quest µέσω της ACS συζητούσε για την ανάδυση αυτής της αγοράς ήδη από το 1999. Σήµερα η διείσδυση του e-commerce στην ελληνική αγορά λιανικής εκτιµάται ότι είναι ακόµα στα επίπεδα του 5%, δηλαδή πολύ χαµηλή σε σχέση µε τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ στις πιο προχωρηµένες χώρες, όπως η Αγγλία, έχει φτάσει ακόµα και το 20%. Εκτός από το Ηνωµένο Βασίλειο, που αποτελεί πρότυπο στις ταχυµεταφορές λόγω της µεγάλης διείσδυσης του ηλεκτρονικού εµπορίου, του γεγονότος ότι λειτουργεί ως γέφυρα µεταξύ Αµερικής και Ευρώπης, αλλά και της ευρείας διάδοσης της αγγλικής γλώσσας, εξίσου δυνατή είναι και η Γερµανία, η αγορά της οποίας είναι µεγαλύτερη σε µέγεθος, βρίσκεται σε σηµαντική γεωγραφική θέση και διαθέτει µεγάλο ποσοστό εξαγωγών.

Πάντως, η αναµενόµενη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εµπορίου θα συνεχίσει να επιφέρει δυναµική ανάπτυξη στον κλάδο των ταχυµεταφορών στην Ελλάδα. Οι αποστολές που προέρχονται από το ηλεκτρονικό εµπόριο εκτιµάται ότι έχουν ξεπεράσει το 40% των αποστολών ταχυµεταφορών και τα τελευταία έτη αυξάνονται µε διψήφιο ποσοστό κατ’ έτος.

«Αυτός είναι και ο λόγος που η αγορά ταχυµεταφορών έχει ανακάµψει. Η θεαµατική αυτή αύξηση, όµως, για να αντιµετωπιστεί και να υποστηριχτεί, απαιτεί επενδύσεις σε υποδοµές από τις εταιρείες ταχυµεταφορών σε µεγαλύτερα κέντρα διαλογής, µεγαλύτερους χώρους διακίνησης των αποστολών, καθώς και περισσότερα και µεγαλύτερα µεταφορικά µέσα» τονίζει ο Απόστολος Γεωργαντζής. Η ACS το κάνει πράξη µε την υλοποίηση επενδύσεων σε καινοτόµα συστήµατα στοχεύοντας στον ψηφιακό της µετασχηµατισµό, οι οποίες αναµένονται τα επόµενα χρόνια να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ. Σ’ αυτές εντάσσεται και ο πλήρης ανασχηµατισµός των επικοινωνιακών συστηµάτων της εταιρείας σε όλο το δίκτυο εξυπηρέτησης, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019, το οποίο περιλαµβάνει πολλαπλές δυνατότητες επικοινωνίας και προσφέρει αυτοµατοποιηµένη εξυπηρέτηση χωρίς καθυστερήσεις, ενώ παράλληλα ενσωµατώνει πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως αναγνώριση φωνής.

Παράλληλα έχουν προγραµµατιστεί και υλοποιούνται και άλλες επενδύσεις, όπως, µεταξύ άλλων, η αναβάθµιση του στόλου της ACS µε σύγχρονης τεχνολογίας µεταφορικά µέσα, η αυτοµατοποίηση του κέντρου διαλογής της Θεσσαλονίκης, η επέκταση των ACS Smart Points. Να σηµειωθεί ότι η ACS διαθέτει το µεγαλύτερο δίκτυο καταστηµάτων εξυπηρέτησης ταχυµεταφορών – µε περισσότερα από 500 σηµεία ανά την Ελλάδα. Με στόχο τη συνεχή βελτίωση της εξυπηρέτησης των καταναλωτών που πραγµατοποιούν ηλεκτρονικές αγορές, ενέταξε τα τελευταία χρόνια στο δίκτυο των σηµείων παράδοσης και παραλαβής αποστολών, 291 «ACS Smart Point» που λειτουργούν σε πρατήρια Shell σε όλη την Ελλάδα. Μέσα στο 2020 έχει προγραµµατιστεί η επέκταση του δικτύου αυτού και στα νησιά του Αιγαίου προκειµένου να επεκταθεί η υφιστάµενη πανελλαδική κάλυψη.

Ο Απόστολος Γεωργαντζής υπογραµµίζει πως η αξιοποίηση της τεχνολογίας και του Διαδικτύου δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα για εύχρηστες ηλεκτρονικές-online υπηρεσίες που µειώνουν τους χρόνους επικοινωνίας και παράδοσης, δηλαδή τυχόν καθυστερήσεις και επιστροφές, ενώ προσφέρουν στους χρήστες άµεση (real time) ενηµέρωση και καλύτερη εξυπηρέτηση. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η εταιρεία έχει ενσωµατώσει συστήµατα και λύσεις τελευταίας τεχνολογίας στο σύνολο της λειτουργίας της και του «customer journey»: από την παραλαβή (από τον αποστολέα) έως την τελική παράδοση στον παραλήπτη. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε όλα τα στάδια της διακίνησης αποστολών και της λειτουργίας της, όπως στην αναβάθµιση των αυτόµατων µηχανηµάτων και συστηµάτων διαλογής, στις κινητές συσκευές τελευταίας τεχνολογίας που χρησιµοποιούν οι διανοµείς της ACS πανελλαδικά, σε συστήµατα αυτόµατης ενηµέρωσης του πελάτη µέσω e-mail ή Viber/SMS, στην αυτόµατη απόδοση των αντικαταβολών µε online µεταφορά, στην ηλεκτρονική κλήση διανοµέα µέσω του ACS site (e-shipping), σε online µηχανογραφικές λύσεις προετοιµασίας, ελέγχου, διαχείρισης και παρακολούθησης των καθηµερινών αποστολών (ACS Connect – ACS Web Business Tools), καθώς και σε mobile εφαρµογές όπως το ACS ReDirect (online ανακατεύθυνση αποστολών) και το ACS Mobile App, για την πιο άµεση εξυπηρέτηση του πελάτη από το κινητό του.

Για να είσαι σωστός επαγγελματίας, χρειάζεσαι γνώση, να είσαι επικοινωνιακός, μα πάνω από όλα συνεργατικός.

«Στον Όµιλο Quest, η αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών είναι στο DNA µας, αφού περισσότερο από το 50% των δραστηριοτήτων και των εσόδων του Οµίλου προέρχεται από τους τοµείς αυτούς. Παράλληλα διαρκώς αναζητούµε νέες περιοχές ανάπτυξης» τονίζει, προσθέτοντας πως εδώ και πολλά έτη οι εταιρείες υλοποιούν πολλαπλές δράσεις ψηφιακού µετασχηµατισµού, ενώ πλέον ερευνούν τους τοµείς τεχνητής νοηµοσύνης, πειραµατίζονται µε τα Data Analytics αξιοποιώντας τις µεγάλες βάσεις δεδοµένων που διαθέτουν, καθώς και το IoT, µε σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του Οµίλου µέσα από αυτούς τους τοµείς.

Σχολιάζοντας το ευρύτερο µακροοικονοµικό περιβάλλον, µετά και την αλλαγή πολιτικού σκηνικού ο Απόστολος Γεωργαντζής δηλώνει αισιόδοξος, χαρακτηρίζοντας θετικά τα πρώτα δείγµατα γραφής. «Η µείωση των φόρων, καθώς και οι µεταρρυθµίσεις που ανακοινώθηκαν, φαίνεται να οδηγούν ανοδικά το επιχειρηµατικό κλίµα, το οποίο βελτιώθηκε σηµαντικά και έχει ανέλθει στα επίπεδα πριν από το 2010. Παράλληλα, η διευκόλυνση των νέων επενδύσεων να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία είναι ιδιαίτερα θετική. Με τη σταδιακή υλοποίηση και άλλων αντίστοιχων µέτρων και µε την επίτευξη σταθερότητας χωρίς αρνητικές αλλαγές εκτιµούµε ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω το κλίµα».

Υπενθυµίζει δε πως ο Όµιλος Quest το διάστηµα 2013-2018 επένδυσε στη χώρα πάνω από 80 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη κατά το 2019 έχουν υλοποιηθεί νέες επενδύσεις της τάξης των 28 εκατ. ευρώ. «Δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι η Ελλάδα µετά την κρίση έγινε price sensitive στα πάντα. Το µέσο εισόδηµα έχει υποχωρήσει πάνω από 10% και, δυστυχώς, ο Έλληνας καταναλωτής δεν πληρώνει την ποιότητα, αλλά επιλέγει τις οικονοµικότερες επιλογές. Αναγνωρίζω, ωστόσο, ότι σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια, έχει επέλθει σταθεροποίηση» προσθέτει.

Το business plan 

Η διοίκηση της ACS σκοπεύει να συνεχίσει τη στρατηγική των τελευταίων ετών, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων, µε στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνεργατών και των πελατών της τόσο για τις Β2Β υπηρεσίες όσο και για την ικανοποίηση των καταναλωτών της, που την κάνουν να διαφοροποιείται από τον ανταγωνισµό. Θα συνεχίσει να επενδύει συστηµατικά στην εξυπηρέτηση του πελάτη-παραλήπτη του ηλεκτρονικού εµπορίου, µε υπηρεσίες και λύσεις που στόχο έχουν να βελτιώσουν την εµπειρία του, αξιοποιώντας την τεχνολογική υπεροχή της και το µεγαλύτερο δίκτυο εξυπηρέτησης στην Ελλάδα που συνεχώς επεκτείνει. Ενδεικτική είναι η υπηρεσία Εκτιµώµενου Χρόνου Παράδοσης (Estimated Time of Arrival). Με βάση αυτή, ο παραλήπτης θα µπορεί από το κινητό του να επιλέγει ένα χρονικό περιθώριο για την παράδοση της αποστολής του. Επίσης, ξεχωριστή είναι και η υπηρεσία Card on delivery, µε την οποία ο παραλήπτης θα µπορεί πλέον να πληρώνει για τις παραγγελίες του µε τραπεζική κάρτα και από το σπίτι του (µέσω Mobile POS).

Η εταιρεία τα επόµενα χρόνια στοχεύει σε µια ανάπτυξη η οποία θα προέλθει κυρίως από την άνοδο του ηλεκτρονικού εµπορίου. Mε τις σχεδιαζόµενες επενδύσεις, επιθυµεί να έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ταχύτερα από ό,τι η αγορά, βελτιώνοντας και το µερίδιό της. Έτσι, πρώτος στόχος της είναι να µπορέσει µέσα στα επόµενα 3-5 χρόνια να ξεπεράσει σε έσοδα τα 130 εκατ. ευρώ, κάτι που επιτυγχάνεται ακόµα και µε µια ήπια µονοψήφια ανάπτυξη 6%-8% ανά έτος, και να το κάνει αυτό διατηρώντας, επίσης, τα καλά περιθώρια κέρδους που έχει επιτύχει έως σήµερα. Η τρέχουσα χρονιά αναµένεται να κλείσει, αντίστοιχα, µε αύξηση των βασικών οικονοµικών µεγεθών της ACS, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.

Όσο για τον Όµιλο Quest, το α’ εξάµηνο του 2019 πέτυχε διψήφια ανάπτυξη στις πωλήσεις (12,3%) σε σχέση µε την περσινή περίοδο και διψήφια αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA (27%). Ο Απόστολος Γεωργαντζής δεν κρύβει την ικανοποίησή του, κάνοντας λόγο για µια εικόνα οικονοµικών αποτελεσµάτων, απόρροια εφαρµογής µιας σωστά καταρτισµένης στρατηγικής. «Όταν έχεις πέντε διαφορετικούς τοµείς δραστηριότητας, αυτό από µόνο του σου επιτρέπει να µειώσεις σηµαντικά το ρίσκο. Ανεβαίνουµε µε θετικό ρυθµό χρόνο µε τον χρόνο και παραµένουµε πιστοί στη φιλοσοφία µας να επενεπενδύουµε στο εσωτερικό του Οµίλου το 80% των συνολικών κερδών» καταλήγει.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα. 

**Η ACS διακρίθηκε στις 20 πρώτες θέσεις της έρευνας Most Admired Companies in Greece για το 2019.