Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί: Χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μεγαλύτερους ομίλους και funds

Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί: Χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μεγαλύτερους ομίλους και funds
H Δέσποινα Καρφοπούλου, γενική διευθύντρια της Delta Engineering - Σύμβουλοι Μηχανικοί, είναι υπέρμαχος της άποψης ότι «Η πρόοδος είναι αδύνατη χωρίς αλλαγή, η αλλαγή, όμως, απαιτεί νέο τρόπος σκέψης». Στη συνέντευξή της στο Fortune μιλάει για την εταιρεία, το unique case study του ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» και για τη δυναμική θέση των γυναικών στο επιχειρείν.

Η Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί, μέλος του ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», αν και ιδρύθηκε λίγο πριν από το ξέσπασμα της δεκαετούς κρίσης χρέους που προηγήθηκε, ξεκινώντας με μόλις δύο συνεργάτες, διαχειρίστηκε με επιτυχία τις προκλήσεις, έχοντας πλέον εδραιώσει τη θέση της στην αγορά, ως μια υγιής και σταθερά αναπτυσσόμενη εταιρεία μελετών, επιβλέψεων και διαχείρισης τεχνικών έργων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, γραφεία στην Αθήνα και συνεργασίες εντός και εκτός συνόρων. Η Δέσποινα Καρφοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί, περιγράφει στο Fortune πώς η εταιρεία αλλά και ο όμιλος, που συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας στην αγορά, κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των μεγαλύτερων ομίλων, εταιρειών και funds, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Delta Engineering -Σύμβουλοι Μηχανικοί εγκαινίασε τη δραστηριότητά της λίγο πριν τη δεκαετή οικονομική κρίση και έχτισε μερίδιο σε περιόδους προκλήσεων. Ποια είναι τα στοιχεία που εδραιώνουν το brand της εταιρείας και την καθιστούν  ανθεκτική;

Ο Όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες» ξεκίνησε από τον Δημήτρη Σαμαρά, με όραμα και εξαιρετικές ικανότητες. Η μοναδικότητά μας οφείλεται στο ότι οι 350 InHouse συνεργάτες μας μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες ολιστικές λύσεις: από την αφετηρία έως την ολοκλήρωση και τη διαχείριση ενός project. Η Delta Engineering-Σύμβουλοι Μηχανικοί αποτέλεσε βασικό μέρος του ομίλου μαζί με άλλες εδραιωμένες εταιρείες, όπως η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ-Σύμβουλοι Μηχανικοί», που ήδη είχε μια παρουσία δεκαπέντε ετών στην αγορά.

Στην αρχή της διαδρομής είχε φανεί η επερχόμενη κρίση, αλλά δεν ήμασταν μόνοι μας και ξέραμε εξαρχής ότι το «κλειδί» βρίσκεται στη συνεργασία. Ακόμη θέλαμε να δουλέψουμε, να μάθουμε, να μεγαλώσουμε και να διαμορφώσουμε συνθήκες ανάπτυξης για την πόλη και τους μηχανικούς της. Αφουγκραζόμαστε τι χρειάζεται η αγορά από εμάς και προσαρμόζουμε τη δουλειά μας αναλόγως, με συνεχείς εκπαιδεύσεις και νέες συνεργασίες. Το βασικότερό μας πλεονέκτημα, λοιπόν, είναι η προσαρμοστικότητα. Όπως είχε πει και ο Αμερικανός ιστορικός και συγγραφέας Χάουαρντ Ζιν, «δεν μπορείς να είσαι ουδέτερος πάνω σε ένα τρένο που κινείται». Εμείς δεν σταματήσαμε στιγμή να κινούμαστε, να αναζητούμε γνώση, νέα αντικείμενα και συνεχή βελτίωση.

Η διαρκής ενασχόληση μας με διευρυμένα αντικείμενα μηχανικού, επενδύσεων και κλάδων μάς προίκισε με σφαιρικότητα αντίληψης στη δουλειά μας και στις αναπτυξιακές ευκαιρίες που συνδέονται με τη χώρα μας, γενικότερα. Από την καθημερινή τριβή με πολλαπλά αντικείμενα αποκτήσαμε βαθιά κατανόηση της νομοθεσίας, πολυσύνθετες τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις, και πλέον υπηρετούμε καλύτερα την ανάπτυξη ως πολύτιμοι σύμβουλοι σημαντικών επιχειρηματικών ομίλων και επιχειρήσεων της χώρας και του εξωτερικού. Προσθέστε φυσικά τη διαρκή εγρήγορση μαζί φυσικά με σκληρή δουλειά. Έτσι πια σήμερα η Delta Engineering-Σύμβουλοι Μηχανικοί αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μελετών, επιβλέψεων και διαχείρισης τεχνικών έργων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, γραφεία στην Αθήνα και συνεργασίες ανά την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, που αφήνει το δικό της ισχυρό αποτύπωμα στον χώρο.

Φέτος συμπληρώνονται τα 30 χρόνια του Ομίλου. Από αυτήν τη διαδρομή δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τη δημιουργία της Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί το 2006.

Σε ποιους κλάδους απευθύνεται κατά βάση το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών σας και ποια projects είναι σήμερα σε εξέλιξη;

Παρέχουμε υπηρεσίες Engineering και Consulting σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως στην εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), τη βιομηχανία, το εμπόριο τροφίμων, τις σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις, τον χωρικό σχεδιασμό, την εξυπηρέτηση οχημάτων, την υγεία και εκπαίδευση, καθώς επίσης και πληθώρα έργων και υπηρεσιών προς φορείς του (ευρύτερου) Δημόσιου Τομέα.

Συμπληρωματικά, έχουμε συνεχή συμμετοχή, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξή σε Επιτροπές, Συμβούλια και Επιμελητήρια, συνδιαμορφώνοντας το αναπτυξιακό μέλλον. Η Delta Engineering-Σύμβουλοι Μηχανικοί ειδικεύεται στη μελέτη, την αδειοδότηση, την επίβλεψη και τη διαχείριση ειδικών κτιρίων και σύνθετων τεχνικών έργων, στο technical consulting αξιολόγησης και αξιοποίησης ακινήτων, κτιρίων και επενδύσεων, και στον χωρικό σχεδιασμό, ως όχημα ενός υγιούς επενδυτικού περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα έχουμε αναλάβει περισσότερα από 2.000 έργα −επί συνόλου 9.000 του Ομίλου− σε όλη την Ελλάδα, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, λαμβάνοντας διακρίσεις για την αισθητική και τη λειτουργικότητά τους. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω πως ως μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» έχουμε αναλάβει μαζί με τη «Ροϊκός Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ» μελετητικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες κατάρτισης του φακέλου μελετών της  ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων (11.350 στρμ.), το πρώτο της κατηγορίας του. Ακόμη, τελούμε ως  Ανεξάρτητος Μηχανικός στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης κ.ά.

Στον κλάδο που δραστηριοποιείται η εταιρεία η αξία έρχεται από τους ανθρώπους. Ποια είναι η ομάδα της Delta Engineering σήμερα;

Στον Όμιλο μετριόμαστε περί τους 350 δυνατούς, inhouse μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, που σημαίνει ότι για εμάς μια έξτρα γνώση βρίσκεται ένα τηλεφώνημα μακριά. Ειδικότερα, την Delta συνθέτουν 75 έμπειροι και εξειδικευμένοι αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και χωροτάκτες, λειτουργώντας με ομαδικό πνεύμα, πρωτοβουλία και συνεχή εξέλιξη. Δίνουμε στους συνεργάτες μας χώρο να αναπτυχθούν, κάτι που μας έχει καταστήσει ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς. Οι συνεργάτες μας στέκονται δίπλα στον πελάτη από τη σύλληψη μέχρι την ολοκλήρωση κάθε έργου και έτσι καταφέρνουν να εξελίξουν τις απλές επαφές πελατών σε μακροχρόνιες επαγγελματικές σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Βέβαια, χαιρόμαστε να βλέπουμε νέα ικανά στελέχη να ενσωματώνονται στην οικογένειά μας.

Μέχρι τώρα είχα την τύχη, να έχω δίπλα μου εξαιρετικούς συνεργάτες, επαγγελματίες ικανούς με ήθος και αρχές και είμαι περήφανη για την επαγγελματική μου οικογένεια, για όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, αλλά και επειδή είμαι απολύτως σίγουρη ότι μπορώ να βασιστώ σε αυτούς για να φτάσουμε όχι μόνο την εταιρεία ακόμα πιο ψηλά, αλλά και για να προσφέρουμε στους πελάτες μας υπεραξία. Κάθε συνεργάτης μας έχει το βλέμμα του στραμμένο στη σκληρή δουλειά και την προσωπική και συλλογική επαγγελματική μας εξέλιξη, αξιοποιώντας καινοτόμες βιώσιμες σχεδιαστικές, κατασκευαστικές και λειτουργικές λύσεις, για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των έργων, την ενεργειακή αναβάθμιση, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την πρόοδο και την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι γυναίκες μηχανικοί αν και βελτιώνουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας και ειδικότερα σε θέσεις διοίκησης, εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται και δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες. Εσείς συναντήσατε δυσκολίες όταν επιχειρούσατε για παράδειγμα ένα νέο βήμα καριέρας;

Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες που διευθύνονται από γυναίκες καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις και δείκτες κερδοφορίας σε σύγκριση με το σύνολο, δυστυχώς, στην Ε.Ε. η συμμετοχή των γυναικών στο «επιχειρείν» και σε διοικητικά συμβούλια αγγίζει μόλις το 23%, κατά μέσο όρο.

Πάντα πίστευα ότι είμαστε οι επιλογές μας. Αυτό για να πω ότι στην Delta Engineering-Σύμβουλοι Μηχανικοί πάνω από το 50% των συνεργατών είναι γυναίκες, δυναμικές, άρτιοι επιστήμονες, σύμβουλοι και project managers, αποτελώντας για εμάς πολύτιμο κεφάλαιο και επένδυση για το μέλλον.

Γενικότερα, στον Όμιλο «Σαμαράς & Συνεργάτες» αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η επιστήμη και το «επιχειρείν» χρειάζονται εξίσου τις γυναίκες, αφού σχεδόν το 40% των στελεχών είναι γυναίκες, ενώ πάγια πολιτική όλων των εταιρειών του Ομίλου είναι η ίση μεταχείριση και η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην επαγγελματική εξέλιξή τους. Προσωπικά, είχα την τύχη η σκληρή δουλειά και οι προσπάθειές μου να αναγνωρίζονται − κάποιες φορές μέσω της επιμονής μου και κάποιες μέσω της επιλογής των συνεργατών μου, που δεν καθοδηγούνταν από στερεότυπα και προκαταλήψεις, υπήρξαν ανοιχτοί στις προτάσεις μου μη παραβλέποντας την εργατικότητα, την τόλμη, την επιμονή, αλλά και την αποτελεσματικότητά μου. Εξάλλου, όπως είπε και ο Μπέρναρντ Σο, «η πρόοδος είναι αδύνατη χωρίς αλλαγή, η αλλαγή όμως απαιτεί νέο τρόπο σκέψης».

Υπάρχει μέθοδος διαχείρισης αυτού του ανταγωνισμού με τους άνδρες στις θέσεις ηγεσίας, αλλά και στο επίπεδο αμοιβών, και ποια είναι η θέση της Delta Engineering στα θέματα ίσων ευκαιριών;

Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω με τον τίτλο του βιβλίου της Κέιτ Πάνκχερστ Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο, που είχα ανακαλύψει ψάχνοντας για δώρο για τη βαφτισιμιά μου, και το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και μιλάει για σπουδαία επιτεύγματα ανά τον κόσμο που φέρουν γυναικείο αποτύπωμα. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με την παιδεία και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, κοριτσιών και αγοριών. Οι «πριγκίπισσες» των παραμυθιών, που δεν αποφασίζουν και §περιμένουν τον πρίγκιπα, θέτουν λάθος πρότυπα.

Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας και μετρώντας πολλά χιλιόμετρα επαγγελματικής διαδρομής, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η σκληρή δουλειά και οι ικανότητες δεν έχουν φύλο. Απαιτούνται θυσίες και από την προσωπική σου ζωή και την οικογένειά σου. Στους μηχανικούς υπάρχουν απρόβλεπτα, deadlines, υψηλά διακυβεύματα, και μόνο με αφοσίωση και βοήθεια εντός της ομάδας μπορεί κανείς να προχωρήσει.

Όσο για τις αμοιβές, για εμάς παράγοντες είναι οι ικανότητες, η προϋπηρεσία και η αποδοτικότητα. Είναι προτεραιότητά μου να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται η εργατικότητα και η συνέπεια, ώστε να υπάρχει μια υγιής επαγγελματική σχέση. Συνεπώς, ούτε οι αμοιβές ούτε τα bonus έχουν φύλο, στον Όμιλό μας. Εξάλλου, σκεφτείτε ότι απέναντί σας έχετε μια αρχικώς εργαζόμενη στην εταιρεία, που σήμερα είναι γενική διευθύντρια της και partner.

*Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο

**Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα