Έλλη Ανδριοπούλου: Η δύναμη της τεχνολογίας μάς βοήθησε να επεκτείνουμε «γεωγραφικά» το ΚΠΙΣΝ

Έλλη Ανδριοπούλου: Η δύναμη της τεχνολογίας μάς βοήθησε να επεκτείνουμε «γεωγραφικά» το ΚΠΙΣΝ
Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μιλά στο Fortune Greece για το όραμά της από όταν ανέλαβε καθήκοντα και πώς οι δράσεις του Κέντρου σχεδιάζονται ειδικά για να παρουσιάζονται με ψηφιακό τρόπο.

Γνωρίζει το ΚΠΙΣΝ από τα θεμέλια και είναι υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος με πολυετή εμπειρία σε ηγετικές θέσεις. Το 2014, και ενώ η κατασκευή του Κέντρου είχε μόλις ξεκινήσει, ανέλαβε Διοικητική Διευθύντρια της ΚΠΙΣΝ ΑΕ προετοιμάζοντας τον οργανισμό για την μελλοντική του λειτουργία. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον τέλος του 2013 ήταν co-COO του γραφείου της Αθήνας με ευθύνη για τις δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Κοινωνική Πρόνοια και την Υγεία.

Οξυδερκής και αεικίνητη, η Έλλη Ανδριοπούλου ανέλαβε πριν μόλις δέκα μήνες την θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας.

Όραμά της για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι να αποτελεί ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο τοπόσημο για τη σύγχρονη Αθήνα και να εμπλουτίζει τις ζωές των επισκεπτών μέσα από τον πολιτισμό, την παιδεία, τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία.

Αυτό το όραμα το έθεσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και συγκεκριμένα ο πρόεδρός του, Ανδρέας Δρακόπουλος, όταν αποφάσισε το ΙΣΝ να δημιουργήσει το ΚΠΙΣΝ και να το δωρίσει στην Ελληνική Πολιτεία. «Στόχος μας ήταν να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα και να μεγιστοποιήσουμε τον κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της δωρεάς μέσα από τις δράσεις μας. Είδαμε  πως τα τέσσερα πρώτα χρόνια ο κόσμος αγκάλιασε το έργο του ΚΠΙΣΝ περισσότερο και από τις προσδοκίες όλων μας. Πιστεύω πως είμαστε ακόμα στην αρχή. Το Κέντρο Πολιτισμού έχει μία τεράστια δυναμική την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα. Αυτός είναι ο στόχος μας», δηλώνει στο Fortune Greece η Έλλη Ανδριοπούλου.

Οι πρώτες κινήσεις στην πανδημία

Η Έλλη Ανδριοπούλου ανέλαβε καθήκοντα στις 11 Ιουνίου, λίγο καιρό αφότου είχαμε βγει από το πρώτο lockdown. Το ΚΠΙΣΝ είχε μόλις επιστρέψει σε λειτουργία και το κοινό μπορούσε να το επισκεφτεί μόνο με προκράτηση. «Πρώτος μας στόχος ήταν να εξετάσουμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να ανοίξουμε εντελώς το Κέντρο ώστε να είναι διαθέσιμο σε όλους, για μία «ανάσα» που όλοι μας είχαμε ανάγκη, αλλά με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Θέλαμε να ανοίξουμε τους εξωτερικούς χώρους και έτσι οι ομάδες της ασφάλειας, των εγκαταστάσεων, της εξυπηρέτησης επισκεπτών, της επικοινωνίας και των νομικών υπηρεσιών συνεργάστηκαν και συνεργάζονται προκειμένου να εφαρμόζουν τα μέτρα που ορίζει η πολιτεία. Στόχος μας ήταν να προσφέρουμε όσα προσφέραμε και πριν στο μέτρο που αυτό ήταν εφικτό», αναφέρει η Έλλη Ανδριοπούλου.

Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα έγινε αναγκαστικά για τους περισσότερους γρήγορα.

«Κάθε εβδομάδα οι συνθήκες άλλαζαν και εμείς ως Κέντρο Πολιτισμού οφείλαμε να προσαρμοζόμαστε άμεσα. Αυτή ήταν και η πρώτη μου προτεραιότητα. Όλη η ομάδα του Κέντρου έδειξε τρομερό πείσμα, ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε όλα όσα θέλαμε».

Αυτό που η ίδια παραδέχεται πως την δυσκόλεψε περισσότερο είναι η έλλειψη φυσικής συνύπαρξης με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του Κέντρου από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα. «Η τεχνολογία μάς έχει βοηθήσει απίστευτα στην επικοινωνία, όμως θα ήθελα πολύ να βρεθούμε σύντομα από κοντά, όταν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες», αναφέρει η Πρόεδρος του ΚΠΙΣΝ.

Μία από τις παραδόσεις του Κέντρου Πολιτισμού είναι οι θερινές προβολές κινηματογράφου, κάτι που σε κατάσταση πανδημίας φαινόταν ως ένα δύσκολο έργο. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ένα πλήρες σχέδιο με γνώμονα την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων, προστέθηκαν κύκλοι εν είδει θέσεων και ταξιθεσία στο γκαζόν για να διατηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των επισκεπτών, μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό και προβάλλονταν βίντεο πριν και μετά την προβολή που εξηγούσαν στον κόσμο πώς θα εισέλθει και πώς θα εξέλθει στον χώρο με ασφάλεια και χωρίς συνωστισμό, ενώ είχαν προστεθεί σημάνσεις και σημεία προβολών με ταυτόχρονες προβολές σε πολλά σημεία του πάρκου.

«Εξετάσαμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε με τις απαραίτητες προσαρμογές κάθε δράση που πραγματοποιούνταν και πριν την πανδημία. Θέλαμε να μείνουμε κοντά στους επισκέπτες και στις εγκαταστάσεις με ασφάλεια. Το 2020 κάναμε συνολικά όσες εκδηλώσεις πραγματοποιήσαμε και το 2019, μία από τις πιο έντονες χρονιές του Κέντρου Πολιτισμού», λέει χαρακτηριστικά η Έλλη Ανδριοπούλου.

Πώς το ΚΠΙΣΝ πέτυχε την «γεωγραφική επέκταση»

«Οι δράσεις του Κέντρου πέρασαν στον ψηφιακό κόσμο πρωτίστως από ανάγκη», αναφέρει η Έλλη Ανδριοπούλου και συμπληρώνει πως «η πρώτη αντίδραση ήταν να πραγματοποιήσουμε ψηφιακές δράσεις προκειμένου να μείνουμε κοντά στους επισκέπτες μας. Τελικά αυτό έκρυβε μέσα του την ευκαιρία της διεύρυνσης των γεωγραφικών μας ορίων, καθώς μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ψηφιακό περιβάλλον μάς γνώρισε μεγαλύτερο κοινό, εκτός Αθηνών και εκτός Ελλάδας».

Αυτό ήταν που έδωσε τη δυνατότητα στο Κέντρο να μεγεθύνει τον αντίκτυπο των δράσεών του, αλλά και τον κοινωνικό αντίκτυπο του νοήματος της δωρεάς του στην Ελληνική Πολιτεία. «Ήταν μια τρομερά μεγάλη ευκαιρία την οποία δεν θα είχαμε δει αν δεν είχαν έρθει έτσι τα πράγματα και οι συνθήκες. Είναι κάτι που θα συνεχίσουμε και μετά το πέρας της πανδημίας. Σκοπός μας είναι να μείνουμε κοντά στο κοινό εκτός Αθηνών και εκτός Ελλάδας με συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες πλέον δημιουργούνται και σχεδιάζονται με γνώμονα το ψηφιακό τους υπόβαθρο. Πλέον οι δράσεις μας σχεδιάζονται ειδικά για να παρουσιαστούν με ψηφιακό τρόπο».

Η δυναμική της τεχνολογίας εκτός από χρήσιμη φάνηκε και κρίσιμη την περίοδο της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το Κέντρο δημιούργησε μία διαδικτυακή πλατφόρμα όπου σχεδιάστηκαν εκ του μηδενός όλα τα εκπαιδευτικά του προγράμματα με τον ίδιο στόχο, αυτό της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, όμως με έναν τελείως διαδραστικό και διαδικτυακό τρόπο ο οποίος προσφέρεται στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Οι εκπαιδευτικοί με τη σειρά τους μπορούν να υλοποιούν αυτές τις δράσεις μέσα στην σχολική τάξη όπου και αν βρίσκονται. Μάλιστα δημιουργήθηκαν και ειδικά webinars προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να εξοικειωθούν με την πλατφόρμα και τις λειτουργίες της.

Με το βλέμμα στην επόμενη τριετία

Ο πολιτισμός, η παιδεία και η βιωσιμότητα είναι τρεις τομείς που ζουν κάτω από την ίδια στέγη του Κέντρου και εκπροσωπούνται από τρεις διαφορετικούς φορείς. Στο ΚΠΙΣΝ συστεγάζονται η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ. Ένας από τους βασικούς στόχους του Κέντρου είναι η συνεργασία μεταξύ των τριών αυτών φορέων ώστε να αναδειχτούν οι τομείς της παιδείας, της βιωσιμότητας και του πολιτισμού ακόμη περισσότερο, κάτι το οποίο δεν ήταν εφικτό στο παρελθόν διότι όλοι οι φορείς ήταν καινούριοι στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και έπρεπε να επικεντρωθούν στη δημιουργία των δικών τους εσωτερικών διαδικασιών και προγραμμάτων. «Ο καθένας έχει τον ρόλο του και το όραμά του, ωστόσο ο κάθε ένας χωριστά και όλοι μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε συνέργειες ώστε να πετύχουμε αντίκτυπο και αποτέλεσμα πολλαπλάσιο του αθροίσματός μας. Αυτός είναι στόχος και των τριών μας για την επόμενη τριετία», δηλώνει η Έλλη Ανδριοπούλου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας και των τριών φορέων αποτελεί η σειρά εκδηλώσεων «Πρόσωπα του Ήρωα» με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, όπου σχεδιάστηκαν κοινές δράσεις μεταξύ των τριών φορέων που πραγματοποιούνται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ. «Σε αυτόν τον τομέα πιστεύω πως υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες. Το Κέντρο Πολιτισμού αυτή τη στιγμή αξιοποιεί τη γνώση των τεσσάρων ετών λειτουργίας του, αξιολογεί όσα προσέφερε και επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική των εκδηλώσεών του», καταλήγει η Πρόεδρος του ΚΠΙΣΝ.

ΚΠΙΣΝ: Γιώργος Ξένος – Διερχόμενοι Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
ΚΠΙΣΝ: Γιώργος Ξένος – Διερχόμενοι
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Η συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με το Lincoln Center for the Performing Arts

Η εξωστρέφεια και οι συνέργειες είναι από τους βασικούς στόχους του Κέντρου Πολιτισμού. Η πρώτη μεγάλη διεθνής συνεργασία του Κέντρου είναι αυτή με το Lincoln Center for the Performing Arts στην Νέα Υόρκη. Το Lincoln Center έλαβε μία δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με σκοπό την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων που διαθέτει. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SNF-Lincoln Center Agora Initiative, το ΚΠΙΣΝ και το Lincoln Center θα διοργανώσουν ένα σύνολο κοινών δράσεων πολιτιστικού χαρακτήρα. Η πρώτη δράση που θα πραγματοποιηθεί είναι η δημιουργία έκθεσης στην οποία προσκαλούνται από την Ελλάδα φοιτητές και απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και αντίστοιχα στην Νέα Υόρκη το Lincoln Center καλεί τους φοιτητές του Parsons School of Design να ετοιμάσουν έργα στην θεματική «Πρόσωπα του Ήρωα» που θα εκτεθούν και στους δύο χώρους. Δέκα έργα που θα επιλεγούν από τους Έλληνες φοιτητές και δέκα έργα από θα επιλεγούν από το Lincoln Center στην Νέα Υόρκη θα παρουσιαστούν και στους δύο χώρους. Πρόκειται για μία συνεργασία με βάθος ετών και ήδη υπάρχει συζήτηση για περαιτέρω δράσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν από κοινού.

Φυσικά, στο κομμάτι των προγραμμάτων και των εκδηλώσεων το Κέντρο Πολιτισμού δεν «επαναπαύεται», καθώς βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς αναζήτησης φορέων με τους οποίους μπορεί να συνεργαστεί, έτσι ώστε η παραγωγή των όποιων εκδηλώσεων να πραγματοποιείται και σε συνεργασία με άλλους φορείς.

*Credits κεντρικής φωτογραφίας: Σοφία Παπαστράτη