Οι Έλληνες «μάγοι» των μεταφορών

Οι Έλληνες «μάγοι» των μεταφορών

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου αποκαλύπτει στο FortuneGreece πώς χτίστηκε η Nestcargo, η πρώτη ηλεκτρονική αγορά φορτίων στην Ελλάδα.

Με το δεξί μπήκε ο Σεπτέμβριος για την Nestcargo, την πρώτη ηλεκτρονική αγορά φορτίων στην Ελλάδα, αφού η πλατφόρμα τέθηκε και επισήμως σε εφαρμογή με τις πρώτες συνεργασίες να κάνουν την εμφάνισή τους.

Πρόκειται για την ελληνική start up που φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις με μεταφορικές και διαμεταφορικές εταιρείες, και βοηθά τους φορτωτές να βρουν με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο συνεργάτη για μεταφορά φορτίων μέσω ξηράς, θαλάσσης και αέρος. « Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της προσπάθειάς μας. Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε την τιμολόγηση της υπηρεσίας μας και είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που είδαμε μία πολύ θετική ανταπόκριση από τους χρήστες της πλατφόρμας μας. Αυτό μας δίνει την απαραίτητη ώθηση και αισιοδοξία στο να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να αναζητούμε τρόπους να επεκταθούμε πιο γρήγορα» αναφέρει στο Fortune Greece ο Γιάννης Παπαγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της nestcargo.

Συνοδοιπόρος του Γιάννη σε αυτό το ταξίδι στον κόσμο των επιχειρήσεων είναι ο Δημήτρης Ανδριανόπουλος με τον οποίο έσπευσαν να καλύψουν το κενό που υπήρχε στην αγορά των μεταφορών. «Ο Δημήτρης μέσα από την εργασία του στο χώρο της συμβουλευτικής στους τομείς του Supply Chain & Logistics και εγώ μέσα από το μάθημα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο ΕΜΠ, αντιληφθήκαμε πως ήταν πολύ δύσκολο να ταιριάξεις προσφορά και ζήτηση στις μεταφορές. Από τη μία έχουμε τα φορτηγά αυτοκίνητα που έχουν χαμηλό ποσοστό πληρότητας και από την άλλη έχουμε επιχειρήσεις που θέλουν να εισάγουν ή να εξάγουν προϊόντα και δεν μπορούν να βρουν τη βέλτιστη τιμή και τον κατάλληλο συνεργάτη για τη μεταφορά».

nestcargo1
Ο Γιάννης Παπαγεωργίου και ο Δημήτρης Ανδριανόπουλος της Nestcargo.

Η πλατφόρμα της nestcargo αν και ενεργή από το Σεπτέμβριο του 2014, βρισκόταν σε πιλοτική φάση για ένα χρόνο, προκειμένου να ερευνηθούν σε βάθος οι πραγματικές ανάγκες των φορτωτών και να εξευρεθούν οι πιο αξιόπιστες μεταφορικές και διαμεταφορικές εταιρείες που θα εξυπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν πως η προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει η nestcargo αφορά κυρίως σε διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές. « Οι μεταφορικές και διαμεταφορικές εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε είναι αυτές που διακρίθηκαν μέσα στην πιλοτική φάση και μπορούν αποδεδειγμένα να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές».

Ως νέοι επιχειρηματίες ο μεγαλύτερος «φόβος» που αντιμετωπίζουν είναι το αβέβαιο μέλλον δραστηριοποίησης και παραμονής στην Ελλάδα. Όπως τονίζει ο Γιάννης, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, η παρούσα χρονική περίοδος δεν είναι ιδανική για κάποιον που τώρα ξεκινά τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα, γιατί το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν ευνοεί τις επενδύσεις, ώστε να δοθεί μια ώθηση στις επιχειρήσεις. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εδραιωμένες, σταθερές και υγιείς επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, οπότε καταλαβαίνει κανείς πως τα κεφάλαια και η αρχική επένδυση που χρειάζεται μία νέα επιχείρηση είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρεθούν».

Βοηθάμε επιχειρήσεις να βρουν τον κατάλληλο συνεργάτη την κατάλληλη στιγμή για τη μεταφορά των εμπορευμάτων τους

Για τον Γιάννη το πιο σημαντικό πράγμα για τη σύσταση μιας νεοφυούς επιχείρησης που θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία της είναι αναμφίβολα η ομάδα που τη συγκροτεί. «Το να ξεκινήσεις ένα νέο εγχείρημα είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο και συνεπώς τα άτομα που επιχειρούν πρέπει να είναι πλήρως αφοσιωμένα στο στόχο τους και διατεθειμένα να επενδύσουν πολύτιμο χρόνο, κόπο και εργασία. Θέλει αφοσίωση, θυσίες και γερό στομάχι εάν θες να μετατρέψεις μία ιδέα σε ένα ακατέργαστο, ελάχιστο βιώσιμο προϊόν. Και αυτό είναι μόνο η αρχή ενός δύσκολου ταξιδιού. Το πιο σημαντικό πράγμα σε μία startup είναι το ποιόν και η αφοσίωση των ανθρώπων που αποφασίζουν να επιχειρήσουν και όσο πιο νωρίς το καταλάβει αυτό, τόσο λιγότερα προβλήματα θα συναντήσει στο μέλλον».

«Transport made easy» είναι το moto που ακολουθεί τη Nestcargo από τα πρώτα της κιόλας βήματα και ο στόχος για τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής αγοράς που κάνει πιο αποτελεσματική και άμεση τη διάχυση της πληροφορίας στο χώρο των μεταφορών φαίνεται να έχει επιτευχθεί.

«Βοηθάμε επιχειρήσεις να βρουν τον κατάλληλο συνεργάτη την κατάλληλη στιγμή για τη μεταφορά των εμπορευμάτων τους και παράλληλα βοηθάμε τις συνεργαζόμενες μεταφορικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, το πελατολόγιο αλλά και την προβολή τους εντός και εκτός συνόρων».

Το business plan που έχει καταρτιστεί περιλαμβάνει το «άνοιγμα» νέων αγορών και κυρίως τη λειτουργία της nestcargo στη Βουλγαρία και την Τουρκία εντός του 2016, ώστε να αυξηθεί σημαντικά η εισροή των φορτίων στην ηλεκτρονική αγορά. Παράλληλα εξετάζονται και κάποιες συνεργασίες στις ΗΠΑ, με κάποια διαφοροποίηση όμως στις υφιστάμενες υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία.