Ιωάννης Καλλιάς: Η Πιστοποίηση είναι Πολιτισμός

Ιωάννης Καλλιάς: Η Πιστοποίηση είναι Πολιτισμός
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV AUSTRIA Hellas, Ιωάννης Καλλιάς, μιλά για τη σημαντικότητα της πιστοποίησης στην επιχειρηματική συνέχεια.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα εν γένει δεν είναι ξεκομμένη από την κοινωνία και υπάρχουν κοινές προκλήσεις με την καθημερινότητα των πολιτών. Λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες που είχαμε τα τελευταία χρόνια, από την κλιματική αλλαγή και την πανδημία μέχρι τις γεωπολιτικές εξελίξεις, είναι αξιοσημείωτο ότι η αειφορία και η βιωσιμότητα παραμένουν κορυφαία θέματα συζήτησης τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και στην κοινωνία.

Βιωσιμότητα χωρίς περιβαλλοντικό πρόσημο δεν νοείται − όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τη ζωή μας. Η πιστοποίηση έρχεται ως αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια της επιχειρησιακής βιωσιμότητας για να διασφαλίσει την επιχειρησιακή συνέχεια. Είμαστε υπερήφανοι ως εταιρεία που συμμετέχουμε σε έργα πράσινης μετάβασης έχοντας επιθεωρήσει και επαληθεύσει έργα μεγάλης κλίμακας που κάνουν τη διαφορά στον χάρτη της ενεργειακής διαχείρισης. Έχουμε συνάψει πάνω από 500 συνεργασίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, που παράγουν αξία τόσο για τους Οργανισμούς που μας εμπιστεύονται όσο και για την κοινωνία, αλλάζοντας την κουλτούρα σχετικά με την αξία της Πιστοποίησης. Διότι στην TÜV AUSTRIA Hellas πιστεύουμε ότι η πιστοποίηση είναι κουλτούρα. Υπό αυτό το πρίσμα αναπτύσσουμε διαρκώς καινοτόμες υπηρεσίες που ενισχύουν το ευρύ χαρτοφυλάκιο που διαθέτουμε σε 40 κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς την παρουσία της εταιρείας αλλά και ως προς την πορεία της χώρας προς τη βιωσιμότητα ενόψει των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί. Βρισκόμαστε ως χώρα σε πολύ καλό επίπεδο ως προς τη μέτρηση, την πιστοποίηση και την επαλήθευση, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό αν ληφθεί υπόψη ότι ακόμη και χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης παραμένουν πιο πίσω σε αυτά τα θέματα, σε ό,τι αφορά την αειφορία και το περιβάλλον.

Είναι κρίσιμης σημασίας η επαλήθευση και πιστοποίηση από την πλευρά των επιχειρήσεων
ώστε να αποδεικνύεται ότι αυτό που λένε το κάνουν. Οι αυτοδηλώσεις συμμόρφωσης δεν αρκούν πλέον.

Άλλωστε, το «Green Deal» θέτει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 για όλες τις επιχειρήσεις. Επιπλέον δεσμεύσεις προβλέπει το πακέτο «Fit for 55» για τη μείωση κατά 55% του ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το 2030. Επίσης, από τα τέλη Μαΐου του 2022, ο νέος κλιματικός νόμος στη χώρα μας θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τις επιχειρήσεις και την αγορά, ενώ έχουμε για πρώτη φορά και ισολογισμούς άνθρακα πιστοποιημένους από ανεξάρτητους οργανισμούς, οι οποίοι είναι υποχρεωτικοί σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Συνεπώς, είναι κρίσιμης σημασίας η οργάνωση, η επαλήθευση και η πιστοποίηση από την πλευρά των επιχειρήσεων ώστε να αποδεικνύεται ότι οι ισχυρισμοί τους είναι αληθείς και μετρήσιμοι.

Είναι αντιληπτό ότι οι αυτοδηλώσεις συμμόρφωσης δεν αρκούν πλέον. Ενδεικτικά, μια έρευνα στον κλάδο μας σε 17 χώρες της Ευρώπης δείχνει ότι οι καταναλωτές εμπιστεύονται τις δηλώσεις αυτοσυμμόρφωσης σε ένα ποσοστό 20%, το οποίο διπλασιάζεται όταν υπάρχει ανεξάρτητος τρίτος φορέας που επαληθεύει και πιστοποιεί τις αναφορές και περίπου τριπλασιάζεται το ποσοστό όταν το όνομα αυτού που επαληθεύει και πιστοποιεί έχει μια αυξημένη αναγνωρισιμότητα στην αγορά.

Εν κατακλείδι, οι πρόσφατες κρίσεις έφεραν έντονα στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας και της αξιοπιστίας, θέτοντας τις βάσεις για την υιοθέτηση στρατηγικών που δίνουν έμφαση στην ευελιξία και την προσαρμοστικότητα στις γρήγορες αλλαγές, στη βιωσιμότητα, αλλά και στο κοινωνικό και πράσινο αποτύπωμα. Στο σύνολό της η αγορά έγινε πιο απαιτητική, επαναξιολογήθηκαν οι υφιστάμενες συνεργασίες και τα standards ανέβηκαν ακόμα πιο ψηλά.

Ο επιχειρηματικός κόσμος αντιλαμβάνεται την ανάγκη ανάπτυξης ευέλικτων και αποτελεσματικών μηχανισμών επιχειρηματικής συνέχειας για να μπορεί να θωρακίζει την ομαλή του λειτουργία υπό όποιες συνθήκες και μπροστά σε όποια μελλοντική πρόκληση. Και εδώ η πιστοποίηση αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος, διασφαλίζοντας την επιχειρηματική συνέχεια.

Δείτε σε βίντεο όλη τη συζήτηση του Ιωάννη Καλλιά με την Αλεξία Τασούλη, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022

*Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο

**Το άρθρο δημοσιεύται στην ειδική έκδοση του CEO Initiative 2022, που κυκλοφορεί  Παρασκευή 23/12 μαζί με την ετήσια έκδοση του Fortune Greece με τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα