Κωνσταντίνα Μπάρκα: Η νέα εργασιακή νοοτροπία ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον

Κωνσταντίνα Μπάρκα: Η νέα εργασιακή νοοτροπία ανάπτυξης της Coca-Cola Τρία Έψιλον

Tο να συγκαταλέγεται το όνοµά σου µεταξύ των καλύτερων εργοδοτών της χώρας είναι τιµή, παράλληλα, όµως συνιστά και ευθύνη, γιατί το να διατηρήσεις τη θέση σου στην κορυφή είναι ένας διαρκής αγώνας και η έκβασή του δεν θεωρείται δεδοµένη. Πρέπει να αφουγκράζεσαι διαρκώς τις ανάγκες των εργαζοµένων σου, να καινοτοµείς, αλλά και να εξελίσσεσαι δίνοντας το παράδειγµα στον κλάδο που δραστηριοποιείσαι. Κοινώς, µέσα από τις πρακτικές που εφαρµόζεις, να δείχνεις τον δρόµο στον ανταγωνισµό.

Εταιρείες, όπως η Coca-Cola Τρία Έψιλον, αποδεικνύουν καθηµερινά ότι η διαχρονικότητα και η επιτυχία εναπόκεινται στην ευελιξία της επιχείρησης να αγκαλιάζει τις αλλαγές και να προσαρµόζεται γρήγορα στα νέα δεδοµένα.

Στην περίπτωση της πανδηµίας, οι επιπτώσεις στην εργασιακή σφαίρα ήταν µεγάλες και κάποια από τα σηµάδια της θα µείνουν ανεξίτηλα, γεγονός που δυσχεραίνει ακόµα περισσότερο τα πράγµατα για τους οργανισµούς µε µεγάλο αριθµό εργαζοµένων. Θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, η διοίκηση της Coca-Cola Τρία Έψιλον επενδύει στο εργασιακό περιβάλλον του µέλλοντος παρέχοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία, τεχνολογικά και µη, που θα συµβάλουν στην εξέλιξη, καθώς και στην ενίσχυση της απόδοσης των εργαζοµένων. Η Κωνσταντίνα Μπάρκα, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναµικού της Coca-Cola Τρία Έψιλον παρουσιάζει τη νέα προσέγγιση του οργανισµού, εστιάζοντας στα πλεονεκτήµατα της ψηφιοποίησης.

Κυρία Μπάρκα, το remote working ξεκίνησε ως trend από τη Silicon Valley και μέσα στην πανδημία κατέστη αναγκαιότητα. Δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι και μετά την πανδημία, ποια είναι η νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί;

Είναι αλήθεια ότι η πανδηµία επιτάχυνε τις αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον. Επέσπευσε την ψηφιοποίηση και ανέδειξε τα πλεονεκτήµατα της προσαρµοστικότητας και της ευελιξίας. Για µεγάλο χρονικό διάστηµα, έπρεπε να εργαστούµε µόνο από το σπίτι και όλοι κληθήκαµε να προσαρµοστούµε σε µια νέα πραγµατικότητα, που φαινόταν εξαιρετικά ρευστή. Αν κάτι, όµως, µας έδειξε η περίοδος του Covid-19 είναι ότι οι ενδυναµωµένες οµάδες µπορούν να δουλεύουν και από το σπίτι µε απόλυτη προσήλωση σε αυτό που κάνουν. Ως Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναµικού είµαι ιδιαίτερα χαρούµενη που στην Coca-Cola Τρία Έψιλον διαθέτουµε τέτοιες οµάδες. Στην µετά-covid εποχή δεν θα µπορούσαµε να µην αφουγκραστούµε τις ανάγκες των ανθρώπων µας και να εξελιχθούµε για να αξιοποιήσουµε τα οφέλη της τεχνολογίας, προσφέροντάς τους έτσι το εργασιακό περιβάλλον του αύριο. Υιοθετούµε λοιπόν µία νέα εργασιακή νοοτροπία ανάπτυξης που στηρίζεται στην αµφίδροµη εµπιστοσύνη. Ενισχύουµε την τηλεργασία και µεταβαίνουµε σε ένα πρωτοποριακό µοντέλο που δίνει τη δυνατότητα επιλογής υβριδικής εργασίας. Αυτό είναι το µοντέλο που πιστεύοµε ότι θα λειτουργήσει καλύτερα στη νέα εποχή.

Η ομαλή λειτουργία των υβριδικών μοντέλων εργασίας προϋποθέτει έναν καλό σχεδιασμό από την πλευρά των επιχειρήσεων. Τι είδους παροχές θα προσφέρει η Coca-Cola Τρία Έψιλον προκειμένου η εμπειρία της εργασίας στα smart offices να είναι ίδια με αυτή που είχαμε προ πανδημίας;

Κατ’ αρχάς να πούµε ότι η συµµετοχή είναι εθελοντική. Το νέο µοντέλο εργασίας προσφέρει 4 διαφορετικές επιλογές, συνδυάζοντας την εργασία από το γραφείο και το σπίτι, µε βάση πάντα τη φύση και τις ανάγκες του κάθε ρόλου. Έτσι, οι άνθρωποί µας µπορούν να επιλέξουν να εργάζονται από το σπίτι έως και δύο ηµέρες την εβδοµάδα.

Μπορεί όµως κάποιος να επιλέξει να εργάζεται µόνο από το γραφείο και όχι από το σπίτι. Γιατί καθένας µας είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικές ανάγκες, που κι αυτές µπορεί να αλλάζουν µε την πάροδο του χρόνου. Φυσικά, η κίνηση αυτή συνοδεύεται και µε την παροχή όλων των απαραίτητων λειτουργικών εργαλείων για εργασία από το σπίτι. Παρέχουµε ένα σύγχρονο, πλήρες πακέτο εξοπλισµού που βοηθά την αποδοτικότητα και εξασφαλίζει την εργονοµία. Η παροχή επαγγελµατικού γραφείου και καρέκλας, επιδότηση για επιπλέον χρήση internet και οθόνη υπολογιστή – επιπλέον, από το laptop που ήδη όλοι οι εργαζόµενοι διαθέτουν- είναι µερικά παραδείγµατα.

Ταυτόχρονα, αναδιαµορφώνουµε και τα γραφεία µας και αξιοποιούµε τις τεχνολογικές εξελίξεις, για να εξυπηρετήσουµε καλύτερα τους ανθρώπους µας σε αυτήν τη νέα εποχή. Το καινούριο µοντέλο µας επιτρέπει να λειτουργούµε τους χώρους µας ως smart offices. Οι εργαζόµενοί µας, δηλαδή, θα µπορούν ψηφιακά, µέσω ενός συστήµατος online booking, να κλείνουν τη θέση τους στα ανανεωµένα µας γραφεία αλλά και τη θέση πάρκινγκ που τους προσφέρει η εταιρεία.

Πιστεύετε ότι το τίμημα της μη φυσικής παρουσίας στο γραφείο θα είναι ο περιορισμός των οικονομικών κινήτρων στο όνομα της ευελιξίας;

Δεν πιστεύω ότι η ευελιξία και τα οικονοµικά κίνητρα είναι δύο στοιχεία που αποκλείουν το ένα το άλλο. Η ευελιξία µπορεί να κάνει έναν εργαζόµενο πιο ήρεµο, να του επιτρέψει να έχει µια καλύτερη ισορροπία µεταξύ προσωπικής και επαγγελµατικής ζωής, να ιεραρχήσει προτεραιότητες πιο σωστά και να οργανώσει καλύτερα τον χρόνο του. Να τον κάνει, εν τέλει, πιο παραγωγικό και πιο καλό στη δουλειά του, κάτι που προφανώς ανταµείβεται µέσα από την επαγγελµατική του εξέλιξη και τις οικονοµικές απολαβές που τη συνοδεύουν.

Είναι επίσης στο χέρι µας να διασφαλίσουµε ότι η ευελιξία αυτή που παρέχουµε για εργασία από το σπίτι δεν θα οδηγήσει σε υποεκπροσώπηση κάποιων οµάδων στο γραφείο µε τρόπο που να δυσχεραίνει την εξέλιξή τους, και ότι το υβριδικό µοντέλο θα εφαρµοστεί µε τρόπο που θα µας κρατά όλους ουσιαστικά συνδεδεµένους µε τους συνεργάτες µας και την αγορά. Άλλωστε, µέσα από το µοντέλο αυτό µπορούµε να έχουµε τα πλεονεκτήµατα της φυσικής παρουσίας εκεί όπου κάνει διαφορά, ενδυναµώνοντας τους ανθρώπους µας να φέρνουν τη δουλειά τους εις πέρας µε τον τρόπο που επιλέγουν οι ίδιοι.

Μιλάμε για αλλαγή εταιρικής κουλτούρας τη στιγμή που βρίσκεται σε άνθιση το gig economy, η αυτοματοποίηση διαδικασιών και σε πολλές ειδικότητες επιλέγονται λύσεις outsourcing. Με αυτά τα δεδομένα, πώς θα μπορέσουν να ενσταλάξουν τα brands τις βασικές τους αξίες και να δημιουργήσουν μεγαλύτερο engagement με τους εργαζόμενους;

Με ενσυναίσθηση χτίζεται η εµπιστοσύνη. Καµία επιχείρηση δεν λειτουργεί από µόνη της. Οι άνθρωποι φτιάχνουν ισχυρούς οργανισµούς, όταν εργάζονται αρµονικά και οµαδικά για έναν κοινό σκοπό. Εµείς γνωρίζουµε καλά ως εταιρεία, ότι ξεχωρίζουµε χάρη στους ανθρώπους µας. Πρόκειται για µια σχέση αµφίδροµη – περνάµε στους εργαζόµενούς µας τις αξίες µας κι εκείνοι, µε την πάροδο του χρόνου, διαµορφώνουν τις αξίες της εταιρείας µας.

Η νέα φιλοσοφία που βρίσκεται στην καρδιά των αλλαγών που κάνουµε στο εργασιακό περιβάλλον έχει τον άνθρωπο στον επίκεντρο. Το κλειδί σε αυτή τη νέα φιλοσοφία είναι η εµπιστοσύνη. Ακούµε τους ανθρώπους µας και τους δίνουµε την ευελιξία που είναι για εκείνους σηµαντική. Τους εµπιστευόµαστε και τους εξοπλίζουµε µε γνώσεις και εργαλεία που αναπτύσσουν και εξελίσσουν τις απαιτούµενες δεξιότητες για τη νέα εποχή. Φροντίζουµε για την ευηµερία, την αναγνώριση και την ανάπτυξή τους και προσπαθούµε διαρκώς να τους παρέχουµε έµπνευση, εµπειρίες, νέα ερεθίσµατα, σύγχρονες δεξιότητες, αλλά και ασφάλεια, ευελιξία και τον χρόνο που χρειάζονται για να κάνουν όλα όσα αγαπούν.

Ευσυναίσθηση, προσαρμοστικότητα, έμφαση στην καινοτομία και στις ψηφιακές δεξιότητες και learning agility μας οδηγούν στη νέα εποχή.

Είτε ως κορυφαίος εργοδότης στην Ελλάδα, είτε ως best place to work, είτε ως μια από τις «Most Admired companies», η Coca-Cola 3E φιγουράρει σταθερά στις αντίστοιχες λίστες. Πόσο σημαντική είναι αυτή η αναγνώριση και πόσο ψηλά ανεβαίνει ο πήχης;

Η εξέλιξη, η ενδυνάµωση και η ευεξία των ανθρώπων µας είναι πάντα στο επίκεντρο. Για αυτό και οι αναγνωρίσεις που αναφέρετε µας κάνουν ιδιαίτερα περήφανους. Ειδικά φέτος, η ανάδειξή µας στους κορυφαίους εργοδότες της χώρας για 2η συνεχή χρονιά από το Top Employers Institute έχει ακόµη µεγαλύτερη βαρύτητα, στο πλαίσιο των ιδιαίτερων συνθηκών που επέβαλε η πανδηµία. Είναι µία επιβράβευση που αναδεικνύει τις άριστες πρακτικές που εφαρµόζουµε για τη δηµιουργία ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, ενδυναµώνει και εξελίσσει όλους τους ανθρώπους του.

Θέλουµε συνέχεια να γινόµαστε καλύτεροι, να εξελισσόµαστε και να τους προσφέρουµε το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που µας επιτρέπει να απολαµβάνουµε αυτό που κάνουµε, ακόµη κι όταν τα δεδοµένα αλλάζουν. Πρωτοπορούµε λοιπόν για τους ανθρώπους µας και υιοθετούµε µία νέα νοοτροπία ανάπτυξης και ένα νέο υβριδικό µοντέλο εργασίας. Παράλληλα, ενισχύουµε προγράµµατα ταχείας ανάπτυξης όπως το Fast Forward και το LEAP που αναπτύσσουν διαρκώς τις δεξιότητες τους και τους δίνουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν την εξέλιξή τους. Δηµιουργούµε όµως και νέα, όπως η «Ακαδηµία Πωλήσεων», που προσφέρει µια πλήρως ολοκληρωµένη εµπειρία ανάπτυξης και καλύπτει επιχειρηµατικές και εµπορικές γνώσεις, ηγετικές ικανότητες και προσωπικές δεξιότητες.

Πώς οραματίζεται η εταιρεία το μέλλον της εργασίας;

To µέλλον είναι ήδη εδώ. Η πανδηµία µας οδήγησε να υιοθετήσουµε πιο σύντοµα αλλαγές, οι οποίες όµως ήρθαν για να µείνουν. Πρέπει λοιπόν να εξελιχθούµε, τόσο σαν εταιρείες, όσο και σαν επαγγελµατίες, µε ακόµη πιο γρήγορους ρυθµούς. Το νέο υβριδικό µοντέλο εργασίας που ήδη έχει υιοθετήσει η εταιρείας µας, πιστεύω ότι είναι ένα µοντέλο που θα βλέπουµε να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο. Πέρα όµως από τις αλλαγές σε επίπεδο υποδοµών, απαιτούνται σηµαντικές αλλαγές σε επίπεδο δεξιοτήτων για να είµαστε σε θέση να διαπρέψουµε στη νέα κανονικότητα που έρχεται: Ευσυναίσθηση, προσαρµοστικότητα, έµφαση στην καινοτοµία και στις ψηφιακές δεξιότητες, και learning agility, να µαθαίνουµε δηλαδή συνέχεια από τις εµπειρίες µας και να εξελισσόµαστε. Αυτές είναι οι πιο σηµαντικές δεξιότητες που οδηγούν εµάς στη νέα εποχή.