Κωνσταντίνος Στρουμπάκης: Εξελίσσουμε το messaging και τον διάλογο εταιρειών και κοινού

Κωνσταντίνος Στρουμπάκης: Εξελίσσουμε το messaging και τον διάλογο εταιρειών και κοινού
Ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης, Founder & Διευθύνων Σύμβουλος της Apifon, αποκαλύπτει τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι κρίσεις για τις εταιρείες

H Αpifon είναι μια εταιρεία τεχνολογίας στον χώρο του business messaging με έδρα στη Θεσσαλονίκη και εκπροσωπεί μια γενιά που έζησε μέσα στις κρίσεις, όπως τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 με τον «σεισμό» των real estate δανειακών χαρτοφυλακίων στις ΗΠΑ. Σήμερα έχουμε νέες τεκτονικές αναταράξεις όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή και η γεωπολιτική κρίση.

Βιώσαμε και στο παρελθόν προκλήσεις, όπως με την πανδημία, αλλά είδαμε και την αγορά να έχει αντανακλαστικά και το κράτος να είναι έτοιμο. Ακούσαμε τον υπουργό να μιλά για τα SMS και τα εμβόλια, ενώ η Αγγλία έβγαζε… χαρτάκια για τα εμβόλια. Μπορεί να ξεχάσαμε το SMS που στέλναμε στα lockdown, παρ’ όλ’ αυτά αντεπεξήλθαμε.

Το messaging βοήθησε επίσης τις εταιρείες να κάνουν νέα πράγματα και να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους. Το συμπέρασμα είναι ότι η τεχνολογία λειτούργησε γρήγορα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των συναφών κρίσεων.

Είμαστε επίσης σε μία χώρα που υπάρχει ετοιμότητα, υπάρχουν υποδομές και αυτό βοήθησε πάρα πολύ στη διαχείριση των έκτακτων συνθηκών.

Ο κόσμος –από τη φύση μας οι άνθρωποι– θέλει να επικοινωνεί και σήμερα με τον σύγχρονο τρόπο της ανταλλαγής μηνυμάτων και τη διάδραση, την αλληλεπίδραση.

Η τεχνολογία ξεκίνησε για να εξυπηρετεί μονοσήμαντα τους ανθρώπους. Αλλά, αυτό αλλάζει και πλέον η αγορά και ο κόσμος αναζητά τη διάδραση, γι’ αυτό και περάσαμε στο βίντεο. Αυτά τα εργαλεία έχουν μπει πλέον στη ζωή μας και προσπαθούμε να εξελίσσουμε το messaging ώστε οι εταιρείες να ανοίγουν τη συνομιλία με το κοινό και το αντίστροφο.

Κάνουμε λάθη, αλλά δεν κάνουμε μεγάλα λάθη. Κι αυτό είναι το σημαντικό, να μην κάνεις καταστροφικά λάθη, ενώ αξιοποιείς μεγάλες ευκαιρίες.

Η καλύτερη διαφήμιση για εμάς έγινε από το ίδιο το κράτος, όταν εφάρμοσε την αποστολή μηνυμάτων μέσα σε μια νύχτα. Προέκταση του χεριού μας είναι πλέον το κινητό, και αυτό θα μας βοηθήσει για να νιώθουμε ότι ζούμε σε μια νορμάλ κατάσταση.

O επιχειρηματικός μας ορίζοντας διευρύνθηκε, αφού, για παράδειγμα, με την Covid επιταχύνθηκε η ανάγκη για την εξ αποστάσεως επικοινωνία και σε προσωπικό αλλά και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Οι δυνατότητες των επιχειρήσεων αυξήθηκαν σημαντικά αναφορικά με την προσέγγιση των πελατών τους καθώς και με την εσωτερική τους λειτουργία, τα κόστη τους μειώθηκαν και αυξήθηκε επίσης και η αποτελεσματικότητά τους.

Εν κατακλείδι, με τις κρίσεις μάθαμε ότι αυτές γεννούν μεγάλες ευκαιρίες, αλλά και μεγάλους κινδύνους, και ότι κάνουμε λάθη, αλλά δεν κάνουμε μεγάλα λάθη, αυτό είναι σημαντικό, να αξιοποιείς τις ευκαιρίες και να μην κάνεις καταστροφικά λάθη.

Δείτε σε βίντεο όλη τη συζήτηση του Κωνσταντίνου Στρουμπάκη με τον Τάσο Ζάχο, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022

*Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο

**Το άρθρο δημοσιεύται στην ειδική έκδοση του CEO Initiative 2022, που κυκλοφορεί  Παρασκευή 23/12 μαζί με την ετήσια έκδοση του Fortune Greece με τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα