Λαυρέντης Αλβέρτης: Η εκπαίδευση και η συμμετοχή είναι το κλειδί για το Zero Waste

Λαυρέντης Αλβέρτης: Η εκπαίδευση και η συμμετοχή είναι το κλειδί για το Zero Waste
Το πρόγραμμα «Just Go Zero» στην Τήλο αποδεικνύει ότι τα μηδενικά απόβλητα δεν είναι μόνον φιλοδοξία, αλλά και πράξη.

Η ενεργειακή μετάβαση, σαφώς, δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες, αλλά για εμάς, στην Polygreen, η Κυκλική Οικονομία είναι η δουλειά μας, όχι μια δουλειά πλάι στη δουλειά μας. Επενδύουμε στις υποδομές μας μέσω εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης για να ολοκληρώσουμε τη λύση μας στη συλλογή, επεξεργασία, ανακύκλωση και επαναφορά των υλικών των αποβλήτων. Επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην καινοτομία, γιατί και στα απόβλητα το μέλλον είναι ψηφιακό.

Το πρόγραμμά μας «Just Go Zero» στην Τήλο αποδεικνύει ότι τα μηδενικά απόβλητα δεν είναι μόνον φιλοδοξία, αλλά και πράξη. Το κάναμε σε μια «δύσκολη» περιοχή, ένα ακριτικό νησί, για να αποδείξουμε ότι γίνεται. Το κάναμε έξυπνα, με σωστό εξοπλισμό και συλλογή πόρτα-πόρτα. Διαχειριστήκαμε το εγχείρημα τοπικά, επιστρέφοντας αξία σε ένα νησί μόλις 500 κατοίκων, απομακρυσμένο μέλος μιας νησιωτικής αλυσίδας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, που προσείλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πλέον, το νησί δεν έχει κάδους, ούτε χωματερή. Η Polygreen ανέλαβε το κόστος της αποκομιδής και της διαχείρισης αποβλήτων, φέρνοντας παράλληλα αποτέλεσμα. Πετύχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, στα επίπεδα του 90%. Παράλληλα, το «Just Go Zero» στην Τήλο διαμόρφωσε ένα παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση στον δρόμο για την «πράσινη μετάβαση» και απέδειξε ότι η Κυκλική Οικονομία μπορεί να γίνει πράξη.

«First you dream, then you believe in your dreams, and then it happens». Το ονειρευτήκαμε, το σχεδιάσαμε, είδαμε ότι γίνεται και το υλοποιήσαμε. Βεβαίως κάναμε λάθη, αλλά, αν δεν κάνεις λάθη σε ένα πιλοτικό project, τότε χάνεται  η σημασία του πιλοτικού προγράμματος. Είχαμε, όμως, τη συμμετοχή του κόσμου.

Το Just Go Zero Tilos δείχνει ότι για την Polygreen τα μηδενικά απόβλητα δεν είναι μόνον φιλοδοξία, αλλά και πράξη.

Οι άνθρωποι άλλαξαν συνήθειες, κάνοντας νέες συνειδητές επιλογές για να παράγουν λιγότερα απόβλητα και να αξιοποιούν όσα παράγουν, δίνοντάς τους μία δεύτερη ζωή. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά προστατεύουν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Τήλου, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής στο νησί.

Η μαγική λέξη, όμως, είναι η εκπαίδευση και το πρόγραμμά μας είναι αμιγώς εκπαιδευτικό. Στην περίπτωση της Τήλου, η πρόκληση ήταν η εκπαίδευση ενός «δύσκολου» κοινού, των ηλικιωμένων που μένουν στο νησί τον χειμώνα. Η εκπαίδευση είχε συνέπεια, συνέχεια και χρειάστηκε επιμονή και υποδείξεις σε όποιον έκανε κάτι λάθος. Είναι ενδεικτικό ότι από την τέταρτη εβδομάδα και μετά τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης άρχισαν να πηγαίνουν καλά, μέχρι που ήρθε το «τσουνάμι» του καλοκαιριού και χρειάστηκε νέος κύκλος εκπαίδευσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή των κατοίκων του νησιού στο πρόγραμμα και το commitment τους είναι πολύ μεγάλο γιατί αναγνωρίζουν ότι στο τέλος την αξία την καρπώνονται οι ίδιοι. Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο το commitment των μικρών παιδιών που προσπαθούν όλο και περισσότερο και θέλουν την πρόοδο της Τήλου. Εξάλλου, πέρα από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που επιτύχαμε στην ανακύκλωση, ένα απρόσμενο αποτέλεσμα ήταν και η μείωση των αποβλήτων. Για εμάς, είναι αντίφαση, δεδομένου ότι θα θέλαμε να διαχειριζόμαστε μεγαλύτερους όγκους αποβλήτων, αλλά είναι σημαντική η μείωσή τους, διότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο.

Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί επεκτείνοντας την καινοτομία. Με το πρόγραμμα που εισαγάγαμε πιλοτικά στην Τήλο και παράλληλα σε επαγγελματικούς χώρους και events, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποδεικνύουμε ότι το «Just Go Zero» μπορεί να γίνει πραγματικότητα, με αποτελέσματα που είναι απτά. Πολλές εταιρείες έχουν ανταποκριθεί και, αξιοποιώντας τα μοντέρνα εργαλεία, που έχει ενσωματώσει στο portfolio της η Polygreen, κάνουν τα γραφεία τους zero waste με τον πιο σύγχρονο και τεχνολογικά εξελιγμένο τρόπο. Αν επεκτείναμε αυτή την κουλτούρα στα σπίτια μας, θα είχαμε ένα πολύ καλύτερο αύριο για τον πλανήτη. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πρώτη σ’ αυτήν τη μετάβαση, με τους υδάτινους πόρους, την ηλιοφάνεια και τη γεωγραφική θέση που διαθέτει.