Λευτέρης Τσακιρίδης: «Η επένδυση στο Cloud θα γίνει επιτακτική ανάγκη»

Λευτέρης Τσακιρίδης: «Η επένδυση στο Cloud θα γίνει επιτακτική ανάγκη»
O CEO της Dataways απαντά στο πώς οι καινοτόμες τεχνολογίες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναδιαμορφώνουν τις επιχειρήσεις και τις ζωές μας.

Ορμώμενη εκ Θεσσαλονίκης αλλά με αέρα πολυεθνικής, η Dataways εδώ και δύο δεκαετίες συγκαταλέγεται στις κορυφαίες και πλέον αξιόπιστες επιχειρήσεις που προσφέρουν υψηλού επιπέδου λύσεις παροχής υπηρεσιών τεχνολογίας και πληροφοριών.

Η τεχνογνωσία, η μακρόχρονη πείρα, καθώς επίσης και η εξατομικευμένη επαφή, είναι στοιχεία που συντελούν στην οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων εμπιστοσύνης με τον εγχώριο επιχειρηματικό ιστό, αλλά και στην υλοποίηση πάνω από 2.500 έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο CEO της Dataways Λευτέρης Τσακιρίδης μιλά στο Fortune Greece για την επόμενη ημέρα στον κλάδο της Πληροφορικής, εστιάζοντας στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται, ενώ αποκαλύπτει το business plan της εταιρείας του, η οποία φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στα έργα ψηφιακής αναβάθμισης της Ελλάδας.

Έχετε τοποθετηθεί στην αγορά του Cloud ήδη από το 2012. Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί;

Η στρατηγική απόφαση για επένδυση στη δική μας υποδομή Cloud το 2012, το Cyano Cloud, ήταν αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανάγκης των εταιρειών για συνδρομητικές διαχειριζόμενες υπηρεσίες εξαιτίας δύο παραγόντων: αφενός της μεταβολής της κατανάλωσης υπηρεσιών από το μοντέλο Capital Expenditure (CapEx) στο Operational Expenditure (OpEx), αφετέρου της ανάγκης των ΙΤ τμημάτων να αξιοποιούν πιο παραγωγικά τον χρόνο τους με την απελευθέρωση από χρονοβόρες διαδικασίες.

Η επένδυση σε ιδιόκτητη υποδομή cloud μάς έδωσε εξαρχής μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: ευελιξία και customer-tailored υπηρεσίες.

Παρέχουμε αξιόπιστες τεχνολογικές υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών μας. Ως ανεξάρτητοι πάροχοι Cloud, συνεργαζόμαστε με κορυφαίους προμηθευτές για να υιοθετούμε τις αναδυόμενες τεχνολογίες και να καινοτομούμε ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της αγοράς.

Προσφορά ποιότητας με βέλτιστη σχέση κόστους – απόδοσης: Το Cyano Cloud προσφέρει οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες, χωρίς κρυφά κόστη και χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα ή την απόδοση.

Εξατομικευμένη και εξειδικευμένη υποστήριξη 24×7: Η γρήγορη επίλυση προβλημάτων είναι εγγυημένη, καθώς ελέγχουμε ολόκληρη τη δέσμη τεχνολογιών (technology stack).

Συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και data sovereignty: Το Cyano Cloud προσφέρει φιλοξενία των δεδομένων εντός Ελλάδας στο data center της Digital Realty, εξασφαλίζοντας υψηλή διαθεσιμότητα, χαμηλό χρόνο απόκρισης και συμμόρφωση τόσο με τις απαιτήσεις για data sovereignty όσο και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας. Το ποσοστό διατήρησης των πελατών μας είναι σταθερά πάνω από 97%, καθώς οικοδομούμε μακροχρόνιες σχέσεις, παρέχοντας συνεχή υποστήριξη, τακτικές ενημερώσεις και προληπτικές προτάσεις για την κάλυψη των εξελισσόμενων αναγκών τους.

Dataways Solutions

Η εταιρεία δραστηριοποιείται με ένα σύνολο βραβευμένων λύσεων και υπηρεσιών που καλύπτουν πέντε κύριους τομείς της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

 

 – Παροχή υψηλής ποιότητας εταιρικών υπηρεσιών DIA (Dedicated Internet Access).

 – Υπηρεσίες Cloud μέσω της ιδιόκτητης πλατφόρμας Cyano Cloud. 

–  Διαχειριζόμενες υπηρεσίες ψηφιακής ασφάλειας.

 – Διαχειριζόμενες υπηρεσίες υποδομής.

–  Υπηρεσίες συνεργασίας και επικοινωνίας μέσω της πλατφόρμας iNODE, που αποτελεί προϊόν του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης.

 

Το προφίλ των πελατών της Dataways απαρτίζουν εταιρείες που απασχολούν τουλάχιστον 25 άτομα και πάνω, με επιθυμητό κριτήριο τη λειτουργία εσωτερικού Τμήματος Πληροφορικής.

Με παρουσία σε επτά χώρες στο εξωτερικό και σε όλη την Ελλάδα, πάνω από 2.500 έργα φέρουν την υπογραφή σας. Πόσο ψηλά ανεβαίνει ο πήχης για τα επόμενα χρόνια σε επίπεδο νέων συνεργασιών και εξωστρέφειας;

Στόχος μας είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουμε να συνεχίσουν να είναι σύγχρονες και ελκυστικές. Θεωρούμε ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ότι ο πήχης ανεβαίνει μόνο εάν αφουγκράζεσαι σωστά την αγορά. Επιλέγουμε πού θα εστιάσουμε, αναζητώντας συνεχώς μικρά σημεία διαφοροποίησης, ικανά να προσφέρουν δυνατότητες ανάπτυξης.

Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το Next Big Thing στον κλάδο της τεχνολογίας;

Παρακολουθώντας συνεχώς τις τεχνολογικές εξελίξεις και όντας και οι ίδιοι κέντρο παραγωγής γνώσης μέσω του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας μας, θεωρούμε ότι η επόμενη μεγάλη επανάσταση είναι η ενσωμάτωση του ΑΙ στις καθημερινές μας λειτουργίες. Πρέπει, βέβαια, να τονίσουμε ότι, όπως σε όλες τις τεχνολογικές επαναστάσεις, χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσει, ώστε να δούμε τα πραγματικά οφέλη του ΑΙ στην καθημερινότητά μας.

Καταρτίζοντας το επιχειρησιακό πλάνο για την επόμενη τριετία, πού «βλέπετε» να υπάρχουν οι σημαντικότερες ευκαιρίες;

Αυτό που εκτιμάμε για την επόμενη τριετία είναι η αυξημένη μεταφορά ολοένα και περισσότερων βασικών λειτουργιών και υποδομών εκτός «των τειχών» μιας επιχείρησης. Το cloud θα αναλάβει ακόμα πιο σημαντικούς ρόλους τόσο στην τεχνολογική υποδομή όσο και στην ασφαλή αποθήκευση και προστασία των δεδομένων. «Βλέπουμε», δηλαδή, μια ξεκάθαρη διεύρυνση του ρόλου του cloud σε μια επιχείρηση, αλλά και αυξημένες απαιτήσεις για τους ίδιους τους cloud providers, όπως εμείς. Γι’ αυτό τον σκοπό αναπτύσσουμε συνεχώς νέες υπηρεσίες και λύσεις του Cyano Cloud όπως Container as a Service, Storage as a Service, αλλά και υπηρεσίες Data Lake για κάθε χρήση.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει σχεδιασμό και στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους», σύμφωνα με τον CEO της Dataways Λευτέρη Τσακιρίδη.
«Το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει σχεδιασμό και στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους», σύμφωνα με τον CEO της Dataways Λευτέρη Τσακιρίδη.

Μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευτούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ. Τι ευκαιρίες δημιουργούνται για μια εταιρεία όπως η δική σας και ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε;

Τα κονδύλια αυτά είναι σημαντικά, γιατί κατάφεραν να μειώσουν τον χρόνο λήψης αποφάσεων για δαπάνες Πληροφορικής. Και σε συνδυασμό με τη συνεχή ενημέρωση για θέματα τεχνολογίας, κάνει τις επιχειρήσεις πλέον πιο δεκτικές σε νέες προσφορές. Πιστεύουμε ότι τα κεφάλαια από τα προγράμματα στήριξης βοηθούν την αγορά να ωριμάσει λίγο πιο γρήγορα. Ένας μετριοπαθής στόχος της δικής μας εταιρείας είναι η αύξηση της συνδρομητικής βάσης στην Ελλάδα κατά τουλάχιστον 30%.

Αξιολογώντας την ελληνική αγορά, είστε ικανοποιημένος από το σύνολο των επενδύσεων που κάνουν οι επιχειρήσεις όσον αφορά τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό;

Κρίνουμε ότι σίγουρα υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στο κομμάτι αυτό. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει σχεδιασμό και στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Ακολουθούν τάσεις και λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες δεν είναι απαραίτητα ώριμες. Επενδύουν κυρίως σε υπηρεσίες τεχνολογίας που κατανοούν και που αποδέχονται σαν προαπαιτήσεις, με κυριότερο το software. To αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να εκτιμήσουν αξιόπιστα τους κινδύνους και να επιλέξουν έμπιστους συνεργάτες.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί με διαρκή επικοινωνία και ενημέρωση, και φυσικά με την ανάληψη δράσης από την ίδια την επιχείρηση.

«Το Cloud θα αναλάβει ακόμα πιο σημαντικούς ρόλους, τόσο στην τεχνολογική υποδομή όσο και στην ασφαλή αποθήκευση και προστασία των δεδομένων».

Στον χώρο της τεχνολογίας είναι κορεσμένη η ελληνική αγορά;

Η Πληροφορική χαρακτηρίζεται από καινοτομία και όχι από κορεσμό. Οι καθιερωμένες εταιρείες συχνά ενσωματώνουν νεοφυείς επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες με νέες, πιο ανταγωνιστικές τεχνολογίες για να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και να συμβαδίσουν με τις τάσεις.

Ωστόσο, η ελληνική αγορά δεν είναι τόσο ώριμη όσο σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά και, δυστυχώς, ουραγός στις παγκόσμιες τάσεις. Η ατμομηχανή της ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι ο δημόσιος τομέας και οι εξαγορές έχουν σκοπό την αύξηση του κύκλου εργασιών μιας εταιρείας. Με αυτό το πρίσμα και μετά τις επιπτώσεις των πρόσφατων κρίσεων, τα επόμενα ένα με δύο χρόνια θα δούμε σίγουρα εξαγορές.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα 40UNDER40

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: