Martin Brandenburger, Lidl Ελλάς: «Πρώτη επιλογή για τους καταναλωτές, τους επιχειρηματικούς εταίρους και τους εργαζόμενους»

Martin Brandenburger, Lidl Ελλάς: «Πρώτη επιλογή για τους καταναλωτές, τους επιχειρηματικούς εταίρους και τους εργαζόμενους»
Ο CEO και πρόεδρος του Δ.Σ. της Lidl Ελλάς μιλά για το αποτύπωμα της εταιρείας στην ελληνική οικονομία αλλά και για τις τάσεις που αναδιαμορφώνουν τον κλάδο.

Aπό το 1999 η Lidl Ελλάς αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής για προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης. Για πολλούς η ανάπτυξή της στην ελληνική αγορά θεωρείται case study, καθώς έχει καταφέρει για περισσότερο από δύο δεκαετίες να χτίσει ένα πιστό καταναλωτικό κοινό, έχει αναδείξει σημαντικά την κατηγορία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και έχει δώσει σε μικροπαραγωγούς τη δυνατότητα να βρουν τη θέση που τους αξίζει στο ράφι του σουπερμάρκετ, αλλά και στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας.

Όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει έμπρακτα την ελληνική οικονομία με επενδύσεις που ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ για την επόμενη τριετία «τρέχει» επενδυτικό πλάνο ύψους 120 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η εταιρική κουλτούρα και οι δράσεις της Lidl Ελλάς έχουν ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, με την καινοτομία και τη βιωσιμότητα να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του DNA της.

Ο Martin Brandenburger, CEO και προέδρος του Δ.Σ. της Lidl Ελλάς, σχολιάζει στο Fortune τις εξελίξεις στον κλάδο του λιανεμπορίου, μιλά για το project που τρέχουν από κοινού με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ εστιάζει στον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις στην περιβαλλοντική και οικονομική ευημερία των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Κύριε Brandenburger, πρόσφατα η Lidl παρουσίασε την 8η κατά σειρά μελέτη που αφορά στην κοινωνικοοικονομική επίδρασή της στη χώρα μας. Μιλώντας με νούμερα, ποιο είναι το αποτύπωμα που αφήνει η εν λόγω πολυεθνική στην Ελλάδα και την τοπική οικονομία;

Η εξέλιξή μας είναι άρρηκτα δεμένη με την ανάπτυξη του τόπου. Εδώ και σχεδόν 25 χρόνια βαδίζουμε αποφασιστικά προς το μέλλον έχοντας τους Έλληνες καταναλωτές στο επίκεντρο. Μεγαλώνουμε μαζί με τη δική τους πρόοδο, γιατί προτεραιότητά μας είναι να βρισκόμαστε δίπλα τους, να καλύπτουμε καθημερινά τις βασικές ανάγκες τους, προσφέροντας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας σε πραγματικά χαμηλές τιμές. Είμαστε, επομένως, υπερήφανοι που προσφέρουμε μετρήσιμη πρόσθετη αξία στην οικονομία, την αγορά και την κοινωνία. Και το πετυχαίνουμε τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Για το 2022, συγκεκριμένα, η συνολική προστιθέμενη αξία που προσφέραμε στην ελληνική οικονομία ήταν 953 εκατ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί στο 0,46% του ΑΕΠ. Για κάθε ευρώ άμεσης συνεισφοράς μας στο ΑΕΠ, δημιουργούνται επιπλέον 3,89 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, προσφέρουμε όλο και περισσότερες θέσεις απασχόλησης σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα υποστηρίζουμε στη χώρα περισσότερες από 33.000 θέσεις εργασίας, με τις άμεσες να ξεπερνούν τις 6.700. Μόνο πέρυσι δημιουργήσαμε περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί, φυσικά, ότι στρατηγικός μας στόχος είναι να παρέχουμε αμοιβές και επιπρόσθετες παροχές που είναι ανταγωνιστικές και άνω του μέσου όρου της αγοράς ως ανταμοιβή και επιβράβευση για όλους τους εργαζομένους μας. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώσαμε από την 1η Δεκεμβρίου 2023 τον κατώτατο μισθό πλήρους απασχόλησης στα 1.000 ευρώ μικτά για όλους τους εργαζομένους μας. Παράλληλα θέτουμε σε εφαρμογή νέα μισθολογική πολιτική που αφορά τους εργαζομένους στα logistics centers σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Πάτρα και Θήβα, η οποία προβλέπει αυξήσεις έως και 18%, συνολικού ύψους 650.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απαιτούν τη λήψη δραστικών μέτρων από όλους. Τι είδους μηχανισμούς στήριξης έχει αναπτύξει ο όμιλος πάνω στη διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων; Σε τι βάση έχει χτιστεί η συνεργασία σας με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας;

Η φιλοσοφία της πρόληψης ήταν η κινητήρια δύναμη που μας ώθησε στο να αναπτύξουμε τη συγκεκριμένη συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Δημιουργούμε μια ανατροφοδοτούμενη βάση, ένα hub που σε συνθήκες ακραίων φυσικών φαινομένων θα μπορεί σε κάθε στιγμή να καλύψει τις πρώτες βασικές ανάγκες. Η ανταπόκριση θα είναι άμεση και θα απλώνεται επιχειρησιακά σε όλη την Ελλάδα. Η άμεση παρέμβαση σε τέτοιου είδους συνθήκες εφαρμόζεται ήδη στον σχεδιασμό που έχουμε κάνει ως επιχείρηση για την ανταπόκριση σε ανάλογα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Μπορούμε να βρεθούμε μέσα σε ώρες στον τόπο της ανάγκης, χάρη στο δίκτυο των υποδομών μας.

Η αλήθεια είναι πως παρατηρείται ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το κράτος, με τους πολίτες να περιμένουν από τις μεγάλες εταιρείες να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσουν γρηγορότερα έργα ή να επιλυθεί ένα πρόβλημα άμεσα. Αυτό είναι κάτι που σας επιφορτίζει με πρόσθετο βάρος – ευθύνη;

Θέλουμε να βρισκόμαστε στην πρωτοπορία των εξελίξεων, να βελτιώνουμε το σήμερα και κυρίως να ανοίγουμε καινούργιους δρόμους που οδηγούν σε ένα καλύτερο αύριο. Δεν στεκόμαστε ανταγωνιστικά απέναντι στην πολιτεία. Συμπληρώνουμε και βελτιώνουμε όπου χρειάζεται. Η νέα μας βιώσιμη στρατηγική στηρίζεται σε δύο κρίσιμες περιοχές: «Καλό για τον πλανήτη», «Καλό για τους ανθρώπους» και καταλήγει στο «Καλό για σένα», δηλαδή στον άνθρωπο. Υλοποιείται σε 6 πυλώνες: «Σεβασμός της βιοποικιλότητας», «Προστασία του κλίματος», «Διατήρηση των πόρων», «Δίκαιο επιχειρείν», «Προάσπιση της υγείας» και «Συμμετοχή σε διάλογο». Κάθε πρωτοβουλία μας σε αυτές τις θεματικές περιοχές είναι και άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνολική εταιρική στρατηγική. Την εκφράζει και ταυτόχρονα τη δυναμώνει.

Εστιάζοντας στη βιωσιμότητα, πόσο «πράσινη» θα λέγατε ότι είναι η Lidl;

Συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην Κλιματική Στρατηγική 2030, στις ενέργειες Προσαρμογής και Μετριασμού, με προτεραιότητα τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C. Στοχεύουμε στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τις λειτουργίες σε όλες τις χώρες κατά 80%, σε σύγκριση με το 2019. Επιδιώκουμε παράλληλα να δεσμεύσουμε τους προμηθευτές και τους συνεργάτες μας, που ευθύνονται για το 75% των εκπομπών που σχετίζονται με προϊόντα, να θέσουν τους δικούς τους κλιματικούς στόχους μέχρι το 2026.

Σε αυτό το πλαίσιο καταναλώνουμε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια στο 100% σε όλες τις εγκαταστάσεις και χρησιμοποιούμε 100% λαμπτήρες LED στους χώρους πώλησης των καταστημάτων.

Επιπλέον προωθούμε έως το 2025 τη μείωση της χρήσης πλαστικού κατά 20%. Εξίσου σημαντικός στόχος μας είναι και η κατά 25% μέση περιεκτικότητα ανακυκλωμένου πλαστικού και η μέγιστη δυνατή ανακυκλωσιμότητα για το 100% των συσκευασιών των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Στον τομέα των πράσινων επενδύσεων, επί του παρόντος αριθμούμε 16 καταστήματα με εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες τους, ενώ πριν μερικούς μήνες ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και ενεργοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις αποθήκες της εταιρείας στα Καλύβια Αττικής και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Έως το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους θα έχουν προστεθεί τέσσερις νέες εγκαταστάσεις, ενώ προγραμματίζουμε μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2025 να έχουμε ολοκληρώσει την προσθήκη 17 επιπλέον φωτοβολταϊκών συστημάτων σε καταστήματα, φτάνοντας συνολικά τα 37. Παράλληλα, βάζουμε προτεραιότητα στην εγκατάσταση σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης στα γραφεία και τα καταστήματα. Σήμερα λειτουργούν σταθμοί σε 28 καταστήματα καθώς και στις κεντρικές εγκαταστάσεις μας στη Σίνδο, ενώ αναμένεται να εγκατασταθούν σταθμοί ηλεκτρικής φόρτισης σε επιπλέον 29 καταστήματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Εκτός από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη, οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες και με τον υψηλό πληθωρισμό. Δραστηριοποιείστε σε έναν κλάδο όπου ο αντίκτυπος των πληθωριστικών πιέσεων είναι άμεσος στο πορτοφόλι του καταναλωτή. Πώς διατηρείτε την ανταγωνιστικότητά σας όταν τα περιθώρια κέρδους είναι ήδη αρκετά συμπιεσμένα;

Πράγματι, τα περιθώρια κέρδους στο λιανικό εμπόριο τροφίμων δέχονται σοβαρές πιέσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε εμάς. Το μέσο περιθώριο κέρδους του κλάδου στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 1,3-1,5%.

Είναι στο DNA της Lidl Ελλάς να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσφέρουμε πάντα στους πελάτες μας τις καλύτερες τιμές και την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

Σύμφωνα με έρευνες που εκπονούμε εσωτερικά και σε τακτική βάση σε πάνω από 200 προϊόντα βασικής ανάγκης, προκύπτει πως είμαστε τουλάχιστον 10% φθηνότεροι σε σχέση με τα υπόλοιπα σουπερμάρκετ. Ο καταναλωτής βρίσκεται σταθερά στο κέντρο της προσοχής μας, και όχι συγκυριακά. Είμαστε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία και ταυτόχρονα ένας ευέλικτος discounter. Αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο το ευρύ δίκτυο προμηθευτών μας και τη διαπραγματευτική δυναμική των συνεργασιών μας. Γι’ αυτό και διαθέτουμε περισσότερα από 330 προϊόντα με μόνιμα χαμηλή τιμή έως και 37%, που πραγματικά κάνουν τη διαφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Χωρίς εκπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, μέσα από το πρόγραμμα Lidl Plus o μέσος καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 1.000 ευρώ τον χρόνο. Συνοψίζοντας, στα Lidl κάθε μέρα αξίζει.

Για να εξασφαλιστούν καλές τιμές στην αγορά προϋπόθεση είναι να προάγεται ο υγιής ανταγωνισμός και όχι να τίθενται συνεχώς περιορισμοί μέσα από υποχρεωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Προϋπόθεση για να εξασφαλιστούν καλές τιμές στην αγορά είναι να προάγεται ο υγιής ανταγωνισμός».

Και λόγω οικονομικών δυσχερειών, αλλά και λόγω της διάχυσης της πληροφορίας, οι καταναλωτές είναι περισσότερο ψαγμένοι και απαιτητικοί. Πώς εξηγείται η στροφή στα pl προϊόντα; Είναι μια τάση που θα συνεχιστεί;

Πέρα από κάθε συγκυρία και τις επιμέρους αντικειμενικές ανάγκες, όπως είναι το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, είναι πλέον σαφές ότι οι Έλληνες καταναλωτές εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, αναγνωρίζοντας την ποιοτική τους αξία. Εμείς ανταποκρινόμαστε σε αυτή την τάση, με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μας να προέρχονται από αναγνωρισμένους προμηθευτές και να ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα και τις υψηλές διατροφικές προδιαγραφές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι σειρές «Νώμα» και «Γάλπο». Οι καταναλωτές αξιολογούν θετικά τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και τα εντάσσουν πλέον ως συνειδητή επιλογή ποιοτικής διατροφής στην καθημερινότητά τους.

Για πολλούς η Lidl θεωρείται case study ως προς το μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης που ακολουθεί και το engagement που έχει χτίσει με το ελληνικό αγοραστικό κοινό. Πού αποδίδεται η επιτυχημένη επιχειρηματική διαδρομή της;

Στα θεμέλια της επιτυχίας μας βρίσκεται ασφαλώς η φιλοσοφία που γίνεται πράξη μέσα από το μοναδικό μας επιχειρηματικό μοντέλο. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρουμε στους πελάτες μας μια εύκολη και γρήγορη αγοραστική εμπειρία με την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής, δίνοντας παράλληλα μεγάλη σημασία στη βιωσιμότητα.

Αλλά αυτή η επιτυχία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς το πάθος, την αφοσίωση και τον εξαίρετο επαγγελματισμό των πάνω από 6.700 ανθρώπων μας. Γι’ αυτό καταφέρνουμε να μεγαλώνουμε την πελατειακή μας βάση χτίζοντας ακόμα περισσότερη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.

Βρισκόμαστε στο κατώφλι της νέας χρονιάς. Τι να περιμένουμε μέσα στο 2024;

Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να προσφέρουμε απλές και γρήγορες αγορές, καινοτομία στην αγοραστική εμπειρία και πάντα την καλύτερη ποιότητα στην καλύτερη τιμή. Και σε αυτό ακριβώς μπορούν να βασιστούν οι Έλληνες καταναλωτές. Και τη νέα χρονιά, φυσικά, θα έχουν ακόμα περισσότερους λόγους να επισκεφθούν ένα κατάστημα Lidl, με γνώμονα την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής, την εξοικονόμηση χρόνου, αλλά και τη βιωσιμότητα.
Εξελισσόμαστε σταθερά, με όραμα να γίνουμε η πρώτη επιλογή για τους καταναλωτές, τους επιχειρηματικούς εταίρους και τους εργαζόμενους. Και αυτό το όραμα υπηρετούμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

  • >1,4 δισ. ευρώ οι επενδύσεις της Lidl Ελλάς τα τελευταία 25 χρόνια.
  • 120 ΕΚΑΤ. ευρώ είναι το επενδυτικό πλάνο που «τρέχει» η Lidl Ελλάς για την επόμενη τριετία.
  • 953 ΕΚΑΤ. η συνολική προστιθέμενη αξία της Lidl Ελλάς στην ελληνική οικονομία για το 2022.
  • 33.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υποστηρίζει η Lidl Ελλάς σε όλη τη χώρα.

*Το νέο τεύχος του Fortune Greece κυκλοφορεί από την Πέμπτη 21/12 στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με τα σημεία πώλησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: