Mike Penrose: Οι λαϊκίστικες πολιτικές εμποδίζουν τη διεθνή σταθερότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Mike Penrose: Οι λαϊκίστικες πολιτικές εμποδίζουν τη διεθνή σταθερότητα και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Ο Co-Founder της FuturePlus και του The Sustainability Group μιλά στο Fortune Greece για τη σημασία της βιωσιμότητας και τον ρόλο που διαδραματίζει στην πορεία των εταιρειών προς την επιτυχία με αφορμή στη συμμετοχή του στο ESG & Sustainability Conference της KPMG στην Ελλάδα, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.

Όντας συνιδρυτής και συνεργάτης του Sustainability Group και της πλατφόρμας Sustainability Management Platform FuturePlus, ο Mike Penrose αποτελεί το δεξί χέρι πολλών επιχειρήσεων, family offices, αθλητικών οργανισμών, πολυεθνικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών παρέχοντας τους χρήσιμες συμβουλές για το πώς να κάνουν τη βιωσιμότητα και τον κοινωνικό σκοπό αναπόσπαστο μέρος των επιχειρηματικών και επενδυτικών τους στρατηγικών.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει Εκτελεστικός Διευθυντής της Unicef UK, Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής ανθρωπιστικής υπηρεσίας Action Contre Le Faim και Διευθυντής Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Υπηρεσίας στο Save the Children International, ενώ έχει εργαστεί για τον εμπορικό οργανισμό Ιατρικής και Διαχείρισης Κρίσεων International SOS καθώς και για το UK Government Department DFID.

Με αφορμή την συμμετοχή του στο «ESG & Compliance Conference» που διοργανώνει για πρώτη φορά η KPMG στις 7 Δεκεμβρίου, ο κ. Penrose μιλά στο Fortune για τη σημασία που τείνει να λάβει η βιωσιμότητα σε μια εποχή, που η επιτυχία των εταιρειών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κοινωνικό τους αποτύπωμα.

Κύριε Penrose, το μέλλον είναι ψηφιακό και ηλεκτρικό. Πόσο μακριά είμαστε από το να δούμε εταιρείες συνολικά να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση και να μιλούν για ψηφιακό εκδημοκρατισμό;

Οι εταιρείες και οι κοινότητες κινούνται ήδη προς πιο δημοκρατικές και κατανεμημένες λύσεις. Οι ψηφιακές λύσεις είναι απαραίτητες και μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα, την παραγωγικότητα και να δημιουργήσουν έναν πιο συνδεδεμένο κόσμο. Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα, όπου οι πιο δημοκρατικοί και κατανεμημένοι μηχανισμοί μπορούν να ενισχυθούν μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών συστημάτων ελέγχου. Για παράδειγμα, όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κινούμαστε σε περισσότερο προσαρμοστικές λύσεις, που εξασφαλίζουν ότι η ενέργεια παράγεται και αποθηκεύεται με τοπικό και κατανεμημένο τρόπο. Οι ψηφιακές λύσεις ελέγχου μπορούν να εξασφαλίσουν ότι αυτό γίνεται αποδοτικά και αποτελεσματικά, και αυτό που μερικές φορές αποκαλείται κατανεμημένη ενέργεια μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Το μέλλον προβλέπει μειωμένη εξάρτηση από υψηλά ρυπογόνα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, αύξηση των εταιρειών που θα εγκαθιστούν δικές τους παραγωγικές μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας και αποδοτικά συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που θα κατανέμονται σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου κατά τις περιόδους αυξημένης κατανάλωσης οι επιχειρήσεις να μπορούν να αντλούν ενέργεια από τις τοπικά αποθηκευμένες πηγές ενέργειας, ενώ κατά τις χαμηλές περιόδους αυτή να ανανεώνεται από την υπερπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από αυτά τα κατανεμημένα δίκτυα.

«Εάν συνεχιστούν τα ανεπαρκώς σχεδιασμένα έργα δέσμευσης του άνθρακα, θα καταλήξουμε με λιγότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά με μια ραγδαία επιδείνωση του περιβάλλοντός μας».

Πολλοί θεωρούν ότι η βιωσιμότητα συνδέεται αποκλειστικά με περιβαλλοντικές δράσεις και ενεργούν αμυντικά, σκεπτόμενοι τα αυστηρά κανονιστικά πλαίσια και τους νόμους που συνδέονται με την εφαρμογή κανόνων και την επιβολή προστίμων. Γιατί έχει επικρατήσει αυτή η λανθασμένη εικόνα;

Μερικές φορές εστιάζουμε μόνο στον άνθρακα όταν πρόκειται για τη βιωσιμότητα, και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Τα προγράμματα δέσμευσης του άνθρακα που δεν είναι καλά μελετημένα και δεν επικεντρώνονται επίσης σε θέματα όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η ενίσχυση των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες. Εάν συνεχιστούν τα ανεπαρκώς σχεδιασμένα έργα δέσμευσης του άνθρακα, θα καταλήξουμε με λιγότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά με μια ραγδαία επιδείνωση του περιβάλλοντός μας.

Επιπλέον, τα εμπόδια στα πιο διαδεδομένα σχέδια μείωσης του άνθρακα είναι συχνά κοινωνικοοικονομικά. Εάν δεν εξετάσουμε θέματα όπως ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος και η δίκαιη συμπερίληψη, τότε θα εμποδίσουμε την ένταξη της πλειονότητας των ανθρώπων στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε και να βελτιώσουμε το ήδη ευάλωτο περιβάλλον μας. Γι’ αυτό, στο FuturePlus, βοηθάμε πάντα τις οργανώσεις να κατανοήσουν, να μετρήσουν, να διαχειριστούν και να βελτιώσουν τις πρακτικές τους στα θέματα του κλίματος, του περιβάλλοντος, της οικονομίας, της κοινωνίας της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης.

Υπάρχει τρόπος να μετρήσουμε την απόδοση των εταιρειών στη βιώσιμη ανάπτυξη; Έχουμε συγκρίσιμα δεδομένα και συγκεκριμένους δείκτες αξιολόγησης, ή κάθε εταιρεία παρουσιάζει τα δεδομένα που την συμφέρουν;

Η επιλεκτική μέτρηση των θεμάτων που ενδιαφέρουν τις εταιρείες και τους επενδυτές, καθώς και η έλλειψη κατανόησης από πολλούς για την αλληλοσύνδεση των θεμάτων του κλίματος, του περιβάλλοντος, της οικονομίας, της κοινωνίας, της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Παρατηρούμε πολλές οργανώσεις και επενδυτές να επιλέγουν μόνο ένα από αυτά τα θέματα και, συνεπώς, να χάνουν πολλές από τις μη προβλεπόμενες, αλλά αρνητικές συνέπειες.

Συχνά, εστιάζουμε μόνο σε απλούς ποσοτικούς δείκτες, καθώς είναι εύκολοι να αναφερθούν και να μετρηθούν. Πολλά από τα πιο πολύτιμα πράγματα που μπορούμε να εστιάσουμε, έχουν και πολλές ποιοτικές πτυχές, και η έλλειψη γνώσης στο πώς μπορούμε να αναπτύξουμε ποσοτικά μέτρα για να έχουμε ποιοτικά αποτελέσματα είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος παράγοντας που μας εμποδίζει από το να εστιάσουμε στον πραγματικό αντίκτυπο και όχι απλώς στην ανάπτυξη πολιτικών πλαισίων από εταιρείες και επενδυτές.

Δημιουργήσαμε το FuturePlus για να καταστήσουμε εύκολη στις εταιρείες την αναφορά του πλήρους φάσματος της βιωσιμότητας (κλίμα, περιβάλλον, οικονομία, κοινωνία, ποικιλομορφία και συμπερίληψη) και να αναφέρουμε μια ευρεία γκάμα, τόσο ποιοτικών όσο και ποσοτικών αποτελεσμάτων με έναν τρόπο που μπορεί να κατανοηθεί από ενδιαφερόμενους, πελάτες, επενδυτές και κοινότητες. Επιπλέον, τους επιτρέπουμε να αξιολογήσουν τις ενέργειές τους σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, καθώς πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πλέον περιεκτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο για την αναφορά δράσεων σε εθνικό επίπεδο.

Μέχρι σήμερα, υπήρχε μια εμμονική προσπάθεια στο να βρεθούν λύσεις για τις καταχωρημένες αγορές και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά οι περισσότερες οικονομίες αποτελούνται και κινούνται περισσότερο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρά από τη μεγάλη βιομηχανία. Το 98% όλων των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απασχολούν περισσότερο από το ήμισυ του εργατικού δυναμικού. Στο FuturePlus, παρέχουμε υποστήριξη στους πελάτες μας για τη βιωσιμότητα βασισμένη στην «εξέλιξη», καθώς αυτό εξασφαλίζει το όφελος όλων των οικονομιών και όχι μόνο λίγων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

Ο Co-Founder της FuturePlus και The Sustainability Group, Mike Penrose.
Ο Co-Founder της FuturePlus και The Sustainability Group, Mike Penrose.

Για τις τράπεζες, οι ενδείξεις ESG λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για την παροχή χρηματοδότησης. Σε ποιο βαθμό όμως οι επενδυτές χρησιμοποιούν τη βιωσιμότητα ως παράμετρο στις αξιολογήσεις τους;

Πολλοί δανειστές και επενδυτές έχουν πλέον υιοθετήσει τη βιωσιμότητα ως ένα κριτήριο κλειδί, αλλά επειδή επιλέγουν οι ίδιοι στο που θα επικεντρωθούν, οι δείκτες που χρησιμοποιούν συχνά εξετάζουν αυτό που είναι εύκολο να μετρηθεί, όχι αυτό που είναι αξιόλογο, και αυτό που συλλέγουν και αναφέρουν είναι συχνά αποσπάσματα ενός συνόλου που δεν μπορούν να συγκριθούν, άρα συνεπώς δεν έχει χρησιμότητα.

Επιπλέον, συχνά επικεντρώνονται σε βασικά οικονομικά δεδομένα για θέματα, όπως η μέτρηση του άνθρακα, και όλα αυτά σας λένε πόσα έχουν ξοδευτεί, για παράδειγμα, σε επαγγελματικά ταξίδια. Αυτό δεν είναι πολύ χρήσιμο, καθώς οι τιμές πραγμάτων όπως τα δωμάτια ξενοδοχείων, οι πτήσεις και τα ταξίδια με τρένο μπορεί να ποικίλουν σημαντικά ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την περίοδο του έτους, οπότε η κατανόηση πραγμάτων όπως οι εκπομπές του Scope 3 που προκύπτουν από την ανάγνωση ενός υπολογιστικού φύλλου είναι ασαφής στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Στο FuturePlus, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να συλλέγουμε πρωτογενή δεδομένα απευθείας από τις εταιρείες, με έναν τρόπο που είναι συγκρίσιμος σε διαφορετικούς κλάδους βιομηχανίας, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη γεωγραφία. Μετράμε το τι πρέπει να κάνει μια εταιρεία για να δημιουργήσει πραγματικό αντίκτυπο με βάση το τι κάνει, πώς το κάνει και τον αντίκτυπο που έχει στις κοινότητες που δραστηριοποιείται και από τις οποίες προμηθεύεται και πουλάει. Κοιτάμε επίσης τόσο τη βιωσιμότητα των προϊόντων τους όσο και των μεθόδων παραγωγής ή εργασίας τους, έτσι ώστε να μην καταλήγουμε με βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες που παράγονται με μη βιώσιμους τρόπους.

Δεδομένου ότι ανήκετε σε εκείνους που συμμετείχαν στο πάνελ συμβουλευτικής επιτροπής FTSE (FTSE For Good) για το Περιβάλλον, τη Βιωσιμότητα και τη Διακυβέρνηση, πώς αντιδρά το χρηματιστήριο σε αυτές τις παραμέτρους;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την μεγάλη αγορά σχετικά με τους μηχανισμούς αναφοράς είναι ότι βασίζονται κυρίως σε δευτερεύουσες πηγές για την παρακολούθηση και τις αξιολογήσεις ESG. Για το μεγαλύτερο μέρος, αυτά είναι δεδομένα που συγκεντρώνονται από πηγές ειδήσεων, εξωτερικές αναφορές και επίσημες δηλώσεις. Υπάρχουν δύο προβλήματα με αυτό: το πρώτο είναι ότι λαμβάνετε μόνο τα δεδομένα που μια εταιρεία επιλέγει να σας δώσει και με τη μορφή που επιλέγει να τα παρέχει, πράγμα που σημαίνει ότι πέρα από τα σκάνδαλα, που αναφέρονται στις ειδήσεις, λαμβάνετε μόνο ό,τι μια εταιρεία αποφασίζει να σας δώσει, και με τη μορφή που αποφασίζει να το παρέχει.

Λόγω αυτού, οι περισσότεροι δείκτες ESG είναι χρήσιμοι κυρίως για αυτό που ονομάζεται «αρνητικός έλεγχος», πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε μόνο να διαπιστώσετε ότι μια εταιρεία «δεν είναι πραγματικά κακή ή παράνομη» στη συμπεριφορά της, και δεν μπορείτε να δείτε αν κάνει κάτι θετικό ή αποτελεσματικό μέσω των επενδύσεών της ή των επιχειρηματικών της πρακτικών.

Νιώθουμε ότι το μόνο μέτρο για το εάν μια εταιρεία «δεν είναι ενεργά κακή» δεν είναι το όνειρο που πρέπει να έχουμε για τη βιομηχανία και την οικονομία του 21ου αιώνα.

«Το πρόβλημα με τον λαϊκισμό είναι ότι αναζητά εύκολες και δημοφιλείς λύσεις σε πολύπλοκα μακροπρόθεσμα προβλήματα».

 Ζούμε σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, όπου η διαχείριση κρίσεων είναι καθημερινή και το συνηθισμένο είναι πλέον παρελθόν. Τι σας φοβίζει περισσότερο;

Ειλικρινά, πιστεύω ότι είναι οι λαϊκιστικές πολιτικές που εμποδίζουν τη διεθνή σταθερότητα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Ζούμε σε πολύ ασταθείς καιρούς. Από την προοπτική για μια μελλοντική αμερικανική κυβέρνηση να μειώσει τις δεσμεύσεις της για το κλίμα και να σταματήσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, μέχρι την άνοδο εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και την γενικότερη αποχώρηση των πλούσιων χωρών από τις δεσμεύσεις τους για διεθνή ειρήνη, σταθερότητα και βοήθεια.

Το πρόβλημα με τον λαϊκισμό είναι ότι αναζητά εύκολες και δημοφιλείς λύσεις σε πολύπλοκα μακροπρόθεσμα προβλήματα. Αν ακολουθήσουμε το είδος της λαϊκιστικής και εθνικιστικής ατζέντας που αναπτύσσεται παγκοσμίως, απλώς θα περάσουμε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στα παιδιά μας. Επιπλέον, οι μη προβλεπόμενες συνέπειες για το κλίμα, την ασφάλεια και την μετανάστευση για όλους μας που προκαλούνται από την απόσυρση χωρών από τις δεσμεύσεις τους, είναι τρομακτικές.

Έχετε δηλώσει ότι ο στόχος σας είναι να χρησιμοποιήσετε την εμπειρία και τις επαφές σας για να δημιουργήσετε ένα ίδρυμα που θα έχει το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο σε ανθρώπους που πλήττονται από πολεμικές συγκρούσεις. Πόσο κοντά είστε στο να το υλοποιήσετε;

Χωρίς να δημιουργήσουμε πάρα πολύ πολιτικό θυμό, ας πούμε ότι υπάρχει τώρα η ευκαιρία και οι οικονομικοί πόροι για τη δημιουργία του πιθανότατα μεγαλύτερου ανθρωπιστικού ιδρύματος στον κόσμο. Αυτό επίσης απαιτεί συνεργασία της βρετανικής κυβέρνησης και της ΕΕ, ωστόσο, λόγω ορισμένων ζητημάτων που σχετίζονται με τον λαϊκισμό και την έλλειψη πολιτικής βούλησης που ανέφερα παραπάνω, αυτό παραμένει προς το παρόν στάσιμο και παγιδευμένο σε γραφειοκρατικά εμπόδια. Συνεχίζω να δουλεύω με συνετούς και ευαισθητοποιημένους πολιτικούς και ηγέτες προκειμένου να προσπαθήσουμε να ξεκλειδώσουμε αυτό το αδιέξοδο και ελπίζω ότι ίσως μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι σύντομα.