Νίκος Πασπαλάκης (Surprice Car Rentals): Η ευελιξία και η εντιμότητα απέναντι στον πελάτη μάς ξεχωρίζει

Νίκος Πασπαλάκης (Surprice Car Rentals): Η ευελιξία και η εντιμότητα απέναντι στον πελάτη μάς ξεχωρίζει
Ο CEO της Surprice Car Rentals μιλάει για την αγορά της μίσθωσης οχημάτων και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ομίλου διεθνώς.

Αν στο παρελθόν η ενοικίαση αυτοκινήτων θεωρούταν μια προσωρινή λύση και ταυτιζόταν με τη μετακίνηση κατά την περίοδο των διακοπών, σήμερα τείνει να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική για ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να ανανεώνουν συχνά τα οχήματά τους και να απολαμβάνουν παράλληλα το προνόμιο του να οδηγούν μοντέλα τελευταίας τεχνολογίας, δίχως τη φορολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται η ιδιοκτησία.

Η Surprice Car Rentals, ένα ταχέως αναπτυσσόμενο brand ενοικίασης αυτοκινήτων με προτεραιότητα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε προσιτές τιμές με ευέλικτους όρους και προϋποθέσεις, αλλά και την 24ωρη υποστήριξη των πελατών της, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας αγοράς. Διαθέτοντας παρουσία σε 32 χώρες, ένα δίκτυο από 52 franchisees και στόλο που ξεπερνά τα 2.500 αυτοκίνητα στην Ελλάδα, φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Πασπαλάκης μιλά στο Fortune για την αγορά της μίσθωσης οχημάτων, απαντά στο ερώτημα του πώς ο Τουρισμός και η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσουν τον κλάδο, ενώ αποκαλύπτει τα σχέδια της εταιρείας του, η οποία ανακηρύχθηκε σε WTA GOLD WINNER for Greece’s Leading Car Rental Company 2021.

Από το 2009 που κάνατε το ντεμπούτο σας στην αγορά μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει γιγαντωθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τι είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινούσατε αυτό το επιχειρηματικό ταξίδι και σε τι βαθμό έχετε πετύχει το όραμά σας;

Εκείνη την εποχή υπήρχε κενό τόσο στην τεχνολογία όσο και στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας από τις μικρές, κυρίως, εταιρείες του κλάδου μας. Εμείς επικεντρωθήκαμε σε δύο άξονες: στη δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου εσωτερικών λογισμικών και τεχνολογικών λύσεων. Αυτές οι κινήσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προκάλεσαν το ενδιαφέρον μεγάλων τουριστικών γραφείων και brokers και οδήγησαν σε σχέσεις συνεργασίας, οι οποίες στην συνέχεια μας επέτρεψαν να «ανοίξουμε τα φτερά μας» σε άλλες χώρες.

Ήταν εμφανές από το ξεκίνημα ότι η μορφή του δικτύου πρέπει να έχει ομοιογένεια, ώστε να πάρει την μορφή ενός διακριτού brand. Επενδύσαμε σε αυτή τη λογική σταθερά επί μια διετία και τελικά καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα αξιοπρόσεκτο διεθνές δίκτυο franchise.

Ταυτόχρονα, καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια στην ανάπτυξη της δικής μας πλατφόρμας κρατήσεων. Είμαστε υπερήφανοι που σήμερα είμαστε η μοναδική εταιρεία της κατηγορίας μας που διαθέτει το δικό της αξιόπιστο και ταχύτατο σύστημα που καλύπτει ταυτοχρόνως τις ανάγκες των πελατών, καθώς και των franchisees. Πρόκειται για ένα σύστημα που μας προσφέρει μεγάλες δυνατότητες ορθολογικής αξιοποίησης του στόλου των οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και αξιοποίησης των δεδομένων που συλλέγονται.

Απαντώντας στο ερώτημά σας, θα έλεγα ότι πετύχαμε τους αρχικούς μας στόχους έχοντας κατακτήσει μια διακριτή θέση στην αγορά. Προφανώς αυτό είναι ένα εφαλτήριο. Η αγορά αλλάζει πλέον με ταχύτερους ρυθμούς, οδηγώντας και εμάς να είμαστε ευέλικτοι, με γρήγορα ανακλαστικά, ώστε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τη θέση μας.  Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στους εργαζόμενους μας και σε όλους όσους μας έχουν στο παρελθόν εμπιστευτεί και εξακολουθούν να μας εμπιστεύονται σε αυτή την πορεία.

Δώστε μας μια εικόνα αναφορικά με το υφιστάμενο δίκτυο. Ποιες αγορές θωρούνται σημαντικές για εσάς και ποιες νέες αναμένετε να ενταχθούν άμεσα σε αυτό;

Η εταιρεία μας είναι σήμερα παρούσα σε 32 χώρες, από τον Καναδά έως το Κατάρ, και το δίκτυο της αποτελείται από 52 franchisees, με την Ευρώπη να έχει σημαντική συμμετοχή στα μεγέθη της Surprice Car Rentals.

Το νέο μας βήμα αφορά την επέκταση στις ΗΠΑ. Εξετάζουμε τις συνθήκες σε δώδεκα πολιτείες, ενώ σήμερα είμαστε παρόντες στη Φλόριντα (Ορλάντο, Φορτ Λότερντέιλ και Μαϊάμι). Το ίδιο ισχύει και για τον Καναδά, όπου δραστηριοποιούμαστε στο Τορόντο. Έχουμε ήδη προσλάβει νομικούς και φορολογικούς συμβούλους και προχωράμε στην πρόσληψη προσωπικού και εγκατάστασης σε δικά μας γραφεία. Αισιοδοξούμε ότι θα είμαστε η πρώτη ελληνόκτητη εταιρεία που θα δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο στη Βόρειο Αμερική.

Το νέο μας βήμα αφορά την επέκταση στις ΗΠΑ. Εξετάζουμε τις συνθήκες σε δώδεκα Πολιτείες, ενώ είμαστε παρόντες στη Φλόριντα: Ορλάντο, Φορτ Λότερντέιλ και Μαϊάμι.

Τι περιλαμβάνει η στρατηγική για την ελληνική αγορά και πού βρίσκεται σε επίπεδο επίδοσης συγκριτικά με άλλες χώρες;

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου και έχει εξελιχθεί σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική και απαιτητική αγορά που δεν υστερεί σε τίποτα από τα παγκόσμια δρώμενα. Πολλές πολυεθνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χώρο, καθώς και αρκετοί επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες. Η νέα γενιά, καθώς και η πραγματικότητα της πανδημίας, έφεραν καινούργιες συνήθειες, νέο τρόπο ζωής και νέες ανάγκες που δημιουργούν ζήτηση για καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες. Θα λέγαμε ότι κοινός τόπος αναδεικνύεται η προσφερόμενη ευελιξία στον πελάτη, είτε αυτός είναι φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία. Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να εκπλήξουμε ευχάριστα το καταναλωτικό κοινό. Άλλωστε είμαστε υπερήφανοι που κάθε τι καινούργιο της εταιρείας ξεκινά από την Ελλάδα.

Πόσα οχήματα απαριθμεί ο στόλος σας και τι ποσοστό από αυτά είναι ηλεκτρικά;

Στην Ελλάδα το δίκτυό μας εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς με πάνω από 2.500 οχήματα σε όλους τους προορισμούς. Στο τρέχον επενδυτικό μας σχέδιο, όσον αυτό αφορά την αγορά νέων αυτοκινήτων, υπάρχει η πρόβλεψη για την αγορά σημαντικού ποσοστού ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Surprice Car Rentals ανακηρύχθηκε σε WTA GOLD WINNER for Greece’s Leading Car Rental Company 2021. Τι σημαίνει αυτή η διάκριση και πόσο ψηλά ανεβαίνει ο πήχης;

Ύστερα από 15 χρόνια δραστηριοποίησης στον κλάδο, αυτή η διάκριση αποτελεί για εμάς δικαίωση. Είναι επίσης μία δύναμη η οποία μας ωθεί και μας υποχρεώνει να κοιτάζουμε την επόμενη μέρα θέτοντας ψηλά τον πήχη στην αποτελεσματικότητα της εξυπηρέτησης των πελατών μας.

Όραμά μας είναι η συνεχής βελτίωση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να είναι του υψηλότερου δυνατού επιπέδου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Surprice Car Rentals, Νίκος Πασπαλάκης, φωτογραφίζεται για το Fortune Greece.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Surprice Car Rentals, Νίκος Πασπαλάκης, φωτογραφίζεται για το Fortune Greece.

Ποιες οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης σε μια επιχείρηση, όπως η δική σας, όπου τα καύσιμα είναι η κινητήριος δύναμη;

Είναι δεδομένο ότι το υψηλό κόστος των καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο θα επηρεάσει τον μέσο καταναλωτή και στις μισθώσεις αυτοκινήτων. Πρέπει όμως να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η διεθνής μας εμπειρία μάς επιτρέπει να δούμε την κάθε χώρα ξεχωριστά με τις δικές της ιδιαιτερότητες. Παρακολουθούμε προσεκτικά αυτές τις αλλαγές και είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε και να προσφέρουμε, κατά περίπτωση, εξατομικευμένες λύσεις.

Ο πελάτης σήμερα θέλει ευελιξία και προσωποποιημένη εμπειρία. Τι διαφορετικό προσφέρετε από τον ανταγωνισμό;

Η Surprice έχει παγιώσει μία ηγετική θέση στην κατηγορία της, διεθνώς. Πίσω από αυτή την επιτυχία «κρύβεται» η αδιαπραγμάτευτη αρχή της διοίκησής μας, να προσφέρουμε συμβόλαια με ξεκάθαρους όρους, χωρίς ψιλά γράμματα και κρυφές χρεώσεις, κάτι που δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο σχεδιάζουμε την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε οικονομικά πακέτα και με ευελιξία στις όποιες αλλαγές θα επιθυμούσε ο πελάτης. Εκτιμούμε ότι αυτή η προσφερόμενη αξία, «value for money», είναι το κριτήριο επιλογής των πελατών μας.

Ποια οχήματα καταγράφουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξητική τάση στα οχήματα που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Βέβαια πρέπει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η ζήτηση των διαφορετικών τύπων αυτοκινήτων εν πολλοίς εξαρτάται από το κανάλι που έρχεται η κράτηση. Για παράδειγμα, στα ελληνικά νησιά το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τα μικρής κατηγορίας αυτοκίνητα.

Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, κινείται δυναμικά.

Είναι αλήθεια ότι η φετινή τουριστική κίνηση είναι σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες που επλήγησαν από την πανδημία. Παρ’ όλα αυτά, πολλές και διαφορετικές στατιστικές μελέτες καταγράφουν μείωση του όγκου των κρατήσεων της τάξης του 10% σε όλη την Ευρώπη σε σύγκριση με τα μεγέθη του 2019, χρονιά που θεωρείται κορυφαία για τον Τουρισμό. Από την άλλη μεριά, οι τιμές είναι σαφώς υψηλότερες, λόγω έλλειψης αυτοκινήτων που οφείλεται στη σοβαρή διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και κατ’ επέκταση ευρείας γκάμας προϊόντων.

Αναμένεται, ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, οι εταιρείες του κλάδου να σημειώσουν υψηλότερο κύκλο εργασιών από εκείνον του 2019.

Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά. είμαστε υπερήφανοι που κάθε τι καινούργιο της εταιρείας ξεκινά από τη χώρα μας.

Πώς έκλεισε το 2021 για την εταιρεία και ποιες οι οικονομικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά;

Η εταιρεία μας πέρασε από την κρίση της πανδημίας με σταθερή πορεία χωρίς επικίνδυνους κλυδωνισμούς. Παρόλο που το 2021 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, η αύξηση των τιμών και οι υψηλές πληρότητες που είδαμε στο δεύτερο εξάμηνο έφεραν καλύτερα αποτελέσματα από τις προσδοκίες μας. Το 2022 που ξεκίνησε ομαλά και με μια μικρή απόκλιση στην τιμολογιακή πολιτική (χαμηλότερη) συγκριτικά με το 2021, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα ξεπεράσουμε τον κύκλο εργασιών του 2019.

Μίσθωση αυτοκινήτων

Τι δείχνουν τα στοιχεία.

Μέγεθος

Στα 230 δισ. δολάρια αναμένεται να  φτάσει η παγκόσμια αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων μέχρι το 2029, σύμφωνα με έρευνα της Future Market Insight.

Η Βόρεια Αμερική κατέχει σχεδόν το ήμισυ του μεριδίου αγοράς μίσθωσης αυτοκινήτων, ενώ η κατηγορία στο αεροδρόμιο αντιπροσωπεύει το μέγιστο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων, λόγω της υψηλής παρουσίας τουριστών αναψυχής και για επαγγελματικούς λόγους.

Surprice Car Rentals

Η εταιρεία είναι σήμερα παρούσα σε 32 χώρες, από τον Καναδά έως το Κατάρ, και το δίκτυο της αποτελείται από 52 franchisees, με την Ευρώπη να έχει σημαντική συμμετοχή στα μεγέθη της Surprice Car Rentals. Το νέο της βήμα αφορά την επέκταση στις ΗΠΑ, όπου σήμερα έχει ήδη παρουσία σε Φλόριντα, Ορλάντο, Φορτ Λότερντέιλ και Μαϊάμι.

*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

**Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος