Νίκος Πρέζας: Υπάρχουν επιλογές SUV για όλες τις ανάγκες

Νίκος Πρέζας: Υπάρχουν επιλογές SUV για όλες τις ανάγκες

O γενικός διευθυντής επιβατηγών αυτοκινήτων της Mercedes – Benz εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αυξάνεται η πώληση των νέων SUV.

Η αύξηση της κυκλοφορίας των SUV στους ελληνικούς δρόμους ακολουθεί τις διεθνείς επιταγές και δείχνει ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις και για την εγχώρια αγορά. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τη μειωμένη κατανάλωση και την ασφάλεια που προσφέρει ο συγκεκριμένος τύπος οχημάτων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ποντάρουν πολλά στο μέλλον των λεγόμενων «οχημάτων ελεύθερου χρόνου».

Ο γενικός διευθυντής επιβατηγών αυτοκινήτων της Mercedes – Benz στην Ελλάδα, Νίκος Πρέζας, εξηγεί στο Fortune τι ακριβώς έχει αλλάξει στον κόσμο των SUV και πώς αναμένεται να εξελιχθεί η αγορά τους στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η πορεία των πωλήσεων SUV της Mercedes–Benz στην Ελλάδα;

Η πορεία των πωλήσεων μας στην εν λόγω κατηγορία είναι εξαιρετική παρά το συνολικό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των συγκεκριμένων οχημάτων που συνιστά τροχοπέδη για την επιλογή τους.

Όσον αφορά στα μοντέλα μας, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αγοραστών στην Ελλάδα επικεντρώνεται στην GLC, η οποία κατά την προσωπική μου άποψη είναι το πιο ολοκληρωμένο μοντέλο που διαθέτουμε αυτή στιγμή, καθώς συνδυάζει αρμονικά τη λειτουργικότητα και την ευελιξία ενός SUV με τη μοντέρνα και εκφραστική σχεδίαση. Ειδικά στην έκδοση Coupé η GLC θεωρώ ότι έχει ανεβάσει σημαντικά τον πήχη χάρη στη δυναμική σχεδίαση και την προοδευτική αισθητική που τη διακρίνουν. Το δε πρόσφατo λανσάρισμα της Mercedes-AMG GLC 63 4MATIC+ ενισχύει ακόμα περισσότερο αυτή μου την πεποίθηση, αφού αποτελεί το πρώτο μεσαίου μεγέθους SUV με επιδόσεις κατάλληλες για πίστα αγώνων παραμένοντας ταυτόχρονα ιδανικό για καθημερινή χρήση.

Tι είναι αυτό που κάνει όλο και περισσότερους καταναλωτές να στρέφονται τα τελευταία χρόνια σε μεγαλύτερα και πιο ασφαλή οχήματα;

Θεωρώ ότι η υιοθέτηση ενός πιο δυναμικού και δραστήριου τρόπου ζωής έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην στροφή των αγοραστών προς αυτή την κατηγορία σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα σημερινά SUV προσφέρουν έναν ισορροπημένο συνδυασμό χαρακτηριστικών όπως η άνεση, οι μεγάλοι χώροι, η στιβαρότητα, οι εκτός δρόμου δυνατότητες, ο ελκυστικός πλέον σχεδιασμός και η υψηλή θέση οδήγησης, τα οποία  ταιριάζουν απόλυτα στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Αυτό αντίστοιχα σημαίνει ότι όλοι οι κατασκευαστές έχουν επεκτείνει το φάσμα των προϊόντων τους στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό τα SUV χωρίζονται σε premium και μη, ενώ διατίθενται σε συμπαγείς, μεσαίου μεγέθους και μεγαλύτερες διαστάσεις με συμβατικούς, υβριδικούς, Plug-Ιn υβριδικούς και ηλεκτρικούς κινητήρες. Λόγω αυτής της διαφοροποίησης δεν θεωρούνται αποκλειστικά οχήματα εκτός δρόμου. Αντίθετα έχουν διττό χαρακτήρα προσαρμοσμένα από τη μια πλευρά στον αστικό τρόπο ζωής και κατάλληλα από την άλλη ως οχήματα ελεύθερου χρόνου, όπως έχει επικρατήσει άλλωστε να τα ονομάζουμε. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν επιλογές για όλες τις ανάγκες. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στην γκάμα μας είναι η GLA, με γνήσιο off road χαρακτήρα και life style επιρροές, έτοιμη για εντός και εκτός δρόμου εξορμήσεις. Για αυτό άλλωστε  αποτελεί για την ελληνική αγορά το σημαντικότερο μοντέλο μας από πλευράς πωλήσεων.

Πόσο άλλαξε η τεχνολογία των SUV τα τελευταία χρόνια;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Για χρόνια η κατηγορία αυτή ήταν συνυφασμένη με ενεργοβόρους κινητήρες μεγάλου κυβισμού και υψηλές καταναλώσεις. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς η τεχνολογική εξέλιξη των κινητήρων σε συνδυασμό με την υιοθέτηση υβριδικών λύσεων ή ακόμη και ηλεκτρικών που είναι προ των πυλών κατατάσσουν πολλά SUV σε ενεργειακές κλάσεις εφάμιλλες με οχήματα μικρότερων κατηγοριών.

Σημαντικός επίσης παράγοντας είναι η εφαρμογή νέων τεχνολογιών στον τομέα της παραγωγής μειώνοντας έτσι την αξία αγοράς. Στο παρελθόν, η μεγάλη πλειοψηφία των SUV εξοπλιζόταν αποκλειστικά με τετρακίνηση, δεδομένου ότι έφεραν το στίγμα των off-road οχημάτων που προορίζονταν για χρήση σε σκληρές συνθήκες εδάφους. Με την αύξηση της ζήτησης και τις διαφορετικές ανάγκες των καταναλωτών, οι κατασκευαστές προσάρμοσαν ανάλογα την γραμμή παραγωγής προσφέροντας είτε επιλογές με κίνηση στους δύο τροχούς, είτε διαφορετικά συστήματα τετρακίνησης. Με αυτές τις εξελίξεις είναι πλέον εφικτή η πιο μαζική παραγωγή, γεγονός που συμβάλλει στη σημαντική μείωση του κόστους και κατά συνέπεια και στην αύξηση των πωλήσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως τα SUV οχήματα της Mercedes-Benz χαρακτηρίζονται από την ίδια πρωτοποριακή τεχνολογία σε όλους τους τομείς όπως και κάθε άλλο μοντέλο της.

Βλέπετε περαιτέρω ανάπτυξη στην αγορά των SUV;

Σε παγκόσμιο επίπεδο η συγκεκριμένη κατηγορία θεωρείται η πλέον ανερχόμενη, καθώς αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέχρι το 2020 λόγω της μεγάλης ζήτησης στις λεγόμενες αναδυόμενες αγορές. Ειδικά δε όσο οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ενισχύεται αυτή η άποψη.  Στην Ελλάδα θεωρώ ότι η τάση θα συνεχιστεί λόγω της πληθώρας επιλογών στην κατηγορία των μικρών ή compact SUV. Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι σε ποιο βαθμό θα διατηρηθεί η τάση αυτή τα επόμενα χρόνια, καθώς τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν ήδη αρχίσει να ενσωματώνουν την ηλεκτροκίνηση μέσα από υβριδικές εκδόσεις, ενώ αναμένεται να την ενσωματώσουν ακόμα περισσότερο αφού αρκετές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας ηλεκτρικών SUV ανάμεσά τους και η Mercedes-Benz.

Στη χώρα μας όμως σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, καθώς έχουμε βασικές ελλείψεις τόσο σε επίπεδο νομοθετικού πλαισίου όσο και σε επίπεδο υποδομών. Συνεπώς κάθε πρόβλεψη ακόμα και μεσοπρόθεσμη είναι παρακινδυνευμένη. Παρόλα αυτά παραμένω αισιόδοξος για το μέλλον και ως εταιρία θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς γενικότερα. Προς το παρόν βέβαια το μέγεθός της παραμένει κρίσιμος παράγοντας για όλες τις κατηγορίες οχημάτων.