Ο Βασίλης Σταύρου μιλά στο Fortune για το παρόν και το μέλλον της ΑΒ Βασιλόπουλος

Ο Βασίλης Σταύρου μιλά στο Fortune για το παρόν και το μέλλον της ΑΒ Βασιλόπουλος
Ο CEO της AB Bασιλόπουλος, Βασίλης Σταύρου.

Με σπουδές στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, εξειδίκευση στην Επιστήµη και την Τεχνολογία Τροφίµων και µεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, η πορεία του Βασίλη Σταύρου στην ΑΒ Βασιλόπουλος ξεκίνησε το 1994. Οι ικανότητές του φάνηκαν από νωρίς και η πορεία προς την κορυφή ήταν σχεδόν  προδιαγεγραµµένη. Για τους συνεργάτες του είναι ένας ψύχραιµος µάνατζερ µε χιούµορ, επικοινωνιακός, που δεν φοβάται τις  δύσκολες αποστολές.

Αντίθετα, όπως και ο ίδιος επισηµαίνει, επιλέγει να τις αντιμετωπίζει ως προκλήσεις «που τον εξελίσσουν και τον κρατούν σε παραγωγική εγρήγορση». Πανύψηλος, αδύνατος, γρήγορος στις κινήσεις του και αποφασιστικός, το 2018 ανέλαβε επικεφαλής της εταιρείας, που φέτος γιορτάζει τα 80 της χρόνια, και για πέµπτη συνεχή φορά διακρίνεται στο Top 10 της λίστας µε τις πιο «Αξιοθαύµαστες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα». Τον ρωτώ πώς αισθάνεται και η απάντηση συνοδεύεται από ένα χαµόγελο που είναι βασικό χαρακτηριστικό του.

Βασίλης Σταύρου: Είµαι ιδιαίτερα ευτυχής! Για όλη την οικογένεια της ΑΒ η αναγνώριση της φιλοσοφίας µας να βάζουµε τον άνθρωπο πάντα στο κέντρο είναι µια δικαίωση που µας κάνει περήφανους. «Η χαρά να προσφέρουµε το καλύτερο» για όλους σηµαίνει να προσφέρουµε µια µοναδική αγοραστική εµπειρία, να κάνουµε τη διαφορά µέσα από τα προϊόντα µας, να βάζουµε την τεχνολογία στην καθηµερινότητα των πελατών µας και να αποτελούµε σηµείο αναφοράς για την προσφορά µας στις τοπικές κοινωνίες. Μέσα από τον Άνθρωπο –τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους προµηθευτές µας– καθηµερινά αντλούµε ενέργεια, ζωή και δύναµη, 80 χρόνια τώρα. Για όλους και σε καθέναν ξεχωριστά. Και έτσι συνεχίζουµε!

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πυλώνα της εταιρικής σας κουλτούρας. Οι πρωτοβουλίες της εταιρείας είναι πολλές. Για ποια από όλες αισθάνεστε περισσότερο περήφανος και γιατί; 

Περήφανος αισθάνοµαι για κάθε µας ενέργεια, γιατί κάθε µας πράξη είναι επιλογή. Η βιώσιµη ανάπτυξη είναι ο µοναδικός δρόµος για την οικονοµία, την ανάπτυξη, την κοινωνία και το περιβάλλον. Πρόσφατα ανακοινώσαµε δύο µεγάλες δεσµεύσεις για να φροντίσουµε το «µεγάλο µας σπίτι», τον πλανήτη. Σ’ αυτό το πλαίσιο, στην ΑΒ αλλάζουµε συνήθειες που συµβάλλουν στη µείωση του πλαστικού κατά 50% και τον περιορισµό της σπατάλης των τροφίµων κατά 50%. Πιο συγκεκριµένα, αναλαµβάνουµε δράση για τη µείωση της σπατάλης τροφίµων, αυξάνοντας τις δωρεές τροφίµων σε φορείς και συνανθρώπους µας που έχουν ανάγκη, ώστε καµία µερίδα φαγητού να µην πηγαίνει χαµένη. Παράλληλα, διερευνούµε το ζήτηµα σε όλη µας την εφοδιαστική αλυσίδα σε συνεργασία µε το Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο, αξιολογούµε όλες τις εσωτερικές µας διαδικασίες σε συνεργασία µε το WWF και ιδρύουµε την πρώτη Συµµαχία για τη «Σπατάλη Τροφίµων» σε συνεργασία µε το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

Με ποιες πρωτοβουλίες στοχεύετε στη μείωση του πλαστικού;

Το πλαστικό είναι µια συνήθεια που χρειάζεται να αλλάξουµε και γι’ αυτό στην ΑΒ καταργούµε τα πλαστικά µιας χρήσης που πωλούνται στα καταστήµατά µας µέσα στο 2020. Ταυτόχρονα και έως το 2025 µειώνουµε το βάρος του πλαστικού σε πολλές συσκευασίες και αντικαθιστούµε το 100% των υπόλοιπων πλαστικών συσκευασιών µε συσκευασίες από ανακυκλώσιµο, ανακυκλωµένο ή κοµποστοποιήσιµο υλικό.

Είστε γέννημα-θρέμμα της εταιρείας, έχετε θητεύσει σε κρίσιμα πόστα εντός και εκτός Ελλάδας και αναλάβατε επικεφαλής σε μια χρονική στιγμή που η εταιρεία συμπληρώνει τα 80 της χρόνια στην ελληνική αγορά. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που ως μάνατζερ σήμερα αντιμετωπίζετε;

Η αλήθεια είναι ότι έχω κυριολεκτικά µεγαλώσει µέσα στην ΑΒ. Για µένα είναι µια πραγµατική οικογένεια, που µε έχει διαµορφώσει σε µεγάλο βαθµό. Το ίδιο και οι πελάτες µας, που είναι µοναδικοί και διαρκώς αλλάζουν. Και αυτό αποτελεί πρόκληση, µα και παραδοχή, που συµπαρασύρει τη δική µας αλλαγή και εξέλιξη. Γιατί µαθαίνουµε να ακούµε τις ανάγκες τους και εξελισσόµαστε. Από τη µέρα που βρέθηκα στο τιµόνι της ΑΒ, το στοίχηµά µου είναι και παραµένει ένα: να είµαστε το απόλυτο σηµείο αναφοράς στο µυαλό των πελατών, των προµηθευτών και των συνεργάτων µας. Με άλλα λόγια, να αποτελούµε την καλύτερη αγοραστική επιλογή για τους πελάτες µας µέσα από την ποιότητα, την ποικιλία και την εξυπηρέτηση που προσφέρουµε. Να χτίζουµε τις καλύτερες συνεργασίες, για να φέρνουµε τα πιο διαλεχτά προϊόντα σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Να δηµιουργούµε το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για τους συνεργάτες µας και να δυναµώνουµε ολοένα και περισσότερο.

Η εταιρεία εγκαταλείπει σιγά σιγά το μοντέλο των μαζικών προσφορών και το αντικαθιστά με πιο προσωποποιημένες προτάσεις. Τι σχέση επιδιώκετε να χτίσετε με τους πελάτες σας και πώς βλέπετε τη διαρκώς αυξανόμενη τάση στο retail για «εξατομίκευση» της αγοραστικής εμπειρίας; 

Στην ΑΒ πάντα επιδιώκαµε την ποιοτική επαφή µε τους πελάτες µας. Άλλωστε, η ΑΒ διαθέτει το πιο ιστορικό σχήµα πιστότητας στην αγορά. Ταυτόχρονα, επειδή θέλουµε να δίνουµε στον καθένα αυτά που ακριβώς χρειάζεται, ακούµε τους πελάτες µας, τις ανάγκες τους και τις αγοραστικές τους προτιµήσεις. Στόχος µας είναι τα καθηµερινά τους ψώνια να τους προσφέρουν µια µοναδική αγοραστική εµπειρία. Εξελίξαµε, λοιπόν, το πρόγραµµα πιστότητας AB Plus για να προσφέρουµε στον κάθε πελάτη αυτά που χρειάζεται. Ακόµα και από το σαλόνι του σπιτιού του µπορεί να λαµβάνει ένα µήνυµα, µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου, για παράδειγµα, που να απαντά στις δικές του ανάγκες µε προϊόντα µόνο για εκείνον. Κάθε πελάτης έχει πρόσβαση σε στοχευµένο περιεχόµενο και προσφορές που µπορεί να ενεργοποιήσει µε πολύ απλές κινήσεις και να τις αναζητήσει είτε online µέσω του Click2Shop είτε µέσα στο φυσικό µας κατάστηµα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το αγοραστικό ταξίδι γίνεται το δικό του, προσωπικό ταξίδι και µπορεί να ξεκινάει από όπου και αν βρίσκεται, προσθέτοντας έξτρα πόντους στην AB Plus κάρτα του.

Η μεγάλη συζήτηση, βέβαια, στο retail διεθνώς επικεντρώνεται στο ποια πρέπει να είναι η ισορροπία ανάμεσα στις online πωλήσεις και στα φυσικά καταστήματα. Πώς μπορεί μια εταιρεία όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος να πετύχει το περίφημο «equilibrium»;

Όλα είναι θέµα ενεργής ακρόασης των πραγµατικών αναγκών και των τάσεων. Αυτό είναι που φέρνει και την ισορροπία, η οποία προκύπτει µέσα από µεθοδική δουλειά και τεχνογνωσία, µέσα από το ανοιχτό µυαλό και τη διάθεση να αλλάζουµε τα δεδοµένα και να πρωτοπορούµε. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, στην ΑΒ ακολουθούµε µια omnichannel προσέγγιση, µε συνεχείς βελτιώσεις και νέες υλοποιήσεις στον online κόσµο µας, µέσω του Click2Shop, και στα φυσικά µας καταστήµατα, για τους 2,5 εκατ. πελάτες µας. Για όλους και για καθέναν ξεχωριστά.

O μετασχηματισμός του retail περνάει παγκοσμίως μέσα από τις νέες τεχνολογίες (IoT, AR, Bots, Robots κ.ά). Πρόσφατα ανακοινώσατε αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η Pepper, το ρομπότ που θα υποδέχεται και θα ενημερώνει τους πελάτες. Πόσο μακριά είμαστε στην Ελλάδα από σούπερ μάρκετ χωρίς ταμεία και με άλλο ρόλο των εργαζόμενων, τύπου Amazon Go; 

Η τεχνολογία είναι εδώ και έχει αλλάξει ριζικά το λιανικό εµπόριο, ιδιαίτερα στις αγορές του εξωτερικού. Μένει να δούµε την ταχύτητα µε την οποία θα ωριµάσει και η ελληνική αγορά για να δηµιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να βιώσουν και οι Έλληνες καταναλωτές ανάλογες τεχνολογικές εφαρµογές, σε µεγάλη κλίµακα, εφαρµογές που λειτουργούν συµπληρωµατικά στην αγοραστική τους εµπειρία. Ως Όµιλος και ως δίκτυο καταστηµάτων ΑΒ ήδη βάζουµε την τεχνολογία στην υπηρεσία της καθηµερινότητας όλων µας, µε στόχο την ακόµη καλύτερη εξυπηρέτηση.

Για πρώτη φορά βλέπουμε την πλειονότητα των καταναλωτών να αγοράζει τρόφιμα με βασικό κριτήριο την ποιότητα και δευτερευόντως τα χρήματα, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ. Health & Wellness προϊόντα, Juice Bar, tasting corners με ιδιαίτερες γεύσεις, γωνιές «Ετοίμων Γευμάτων και Grab & Go» που μπαίνουν στα καταστήματά σας είναι η δική απάντηση σε αυτή την τάση; Και πώς «μεγαλώνει» το «καλάθι» του καταναλωτή; 

Πράγµατι, η τιµή αποτέλεσε βασικό κριτήριο για την αγοραστική συµπεριφορά και επιλογή, εδώ και χρόνια. Και αυτό φαίνεται να αλλάζει. Ο πελάτης σήµερα αναζητά τη «συνολική αξία» που οι µάρκες δηµιουργούν. Η άριστη ποιότητα και η ποικιλία είναι κάτι που µας αφορούσε από την πρώτη στιγµή της ίδρυσής µας και είναι µάλιστα αδιαπραγµάτευτες αξίες. Ταυτόχρονα, οι υγιεινές λύσεις στη διατροφή και η ευεξία είναι στοιχεία που ανεβάζουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής. Υποδεχόµαστε, λοιπόν, αυτήν τη νέα εποχή µε µεγάλη χαρά, και µάλιστα φέρνουµε στο δίκτυό µας µια σειρά από νέα concepts σε προϊόντα και κατηγορίες για να δίνουµε σε κάθε πελάτη µας τη δυνατότητα να βρίσκει ακριβώς αυτό που θέλει.

Ως εταιρεία έχετε δεσμευτεί να ενισχύσετε το κοινωνικό σας αποτύπωμα. Αυτή η τάση κερδίζει συνεχώς έδαφος στην επιχειρηματική κοινότητα. Πιστεύετε ότι είναι εφικτή μια «συμμαχία» του ιδιωτικού τομέα στην πράξη, με στόχο έναν βιώσιμο και πιο δίκαιο κόσμο; 

Είµαστε ανοιχτοί στη συνεργασία, από όπου και αν προέρχεται, όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται µέσα από τα προγράµµατα που ήδη σχεδιάζουµε και υλοποιούµε µε φορείς, οργανισµούς και προµηθευτές. Για το κοινό καλό. Για τον Άνθρωπο, για την κοινωνία, για το περιβάλλον.

Το μότο σας «η ΑΒ είναι  μια τεράστια θετική δύναμη» πώς το μεταφράζετε, αλήθεια; 

Το προσοµοιάζω µε την αστείρευτη διάθεσή µας να αλλάζουµε τα δεδοµένα και να πρωτοπορούµε, µε διάθεση, γνώση και καινοτοµίες που εµπνέουν και ανοίγουν νέους δρόµους στην ελληνική αγορά. Η ΑΒ είναι, αναµφισβήτητα, µια τεράστια θετική δύναµη για όλα τα καλά που µπορούν να γίνουν στην Ελλάδα, προς όφελος της οικονοµίας, της απασχόλησης, της ανάπτυξης, και της κοινωνίας, συνολικά.

Λόγω του μεγέθους και της σπουδαιότητας της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, το όνομα της εταιρείας εμπλέκεται συχνά σε σενάρια εξαγορών. Έχουν βάση αυτά τα σενάρια; Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν νέες επιθετικές κινήσεις το επόμενο διάστημα από ξένους «παίκτες» στην ελληνική αγορά; 

Η αγορά είναι δυναµική και συχνά αλλάζουν οι ισορροπίες µεταξύ των «παικτών», είναι λογικό. Εµείς τον ανταγωνισµό δεν τον φοβόµαστε, και µάλιστα τον καλωσορίζουµε όταν είναι υγιής και λειτουργεί προς όφελος του πελάτη.

Κύριε Σταύρου, ποια ήταν μέχρι σήμερα η πιο δύσκολη «αποστολή» που αναλάβατε; 

Μα οι δύσκολες αποστολές στο λιανεµπόριο είναι καθηµερινές. Επιλέγω να τις αντιµετωπίζω ως προκλήσεις που προσωπικά µε εξελίσσουν και µε κρατούν σε µια παραγωγική εγρήγορση.

Η κατάσταση στην αγορά δείχνει να βελτιώνεται, με την κατανάλωση να αρχίζει να ανακάμπτει. Πώς ήταν το 2019 για εσάς και ποια είναι η πρόβλεψή σας για το 2020;

Στον απόηχο της κρίσης, η αγορά αρχίζει να σταθεροποιείται όσο αυξάνονται οι επενδύσεις και τονώνεται η απασχόληση, συνδυαστικά µε την ενίσχυση της αγοραστικής δύναµης. Το ίδιο ισχύει και για εµάς, µε το 2019 να δηµιουργεί τις συνθήκες να χτίσουµε πάνω σε αυτό και να φέρουµε το καινούριο, το διαφορετικό, το καινοτόµο, για όλους και για τον καθέναν ξεχωριστά.

Έχετε εργαστεί και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα χαρακτηριστικά ενός καλού μάνατζερ;

Η πίστη στις αξίες. Το θάρρος, η οµαδικότητα, το χιούµορ, η ακεραιότητα και η φροντίδα είναι µερικά µόνο από τα συστατικά εκείνα που ξεχωρίζουν έναν καλό µάνατζερ. Και η αυθεντικότητα. Να µπορείς να είσαι ο εαυτός σου και να γίνεσαι το καλύτερο που µπορείς να γίνεις για τους συνεργάτες, τους προµηθευτές και τους πελάτες.

Με ποια κριτήρια επιλέγετε, αλήθεια, τους συνεργάτες σας;

Η επιλογή συνεργατών είναι κοµβική για το αποτέλεσµα. Για µένα, το απόλυτο κριτήριο είναι η δηµιουργικότητα και η διαφορετικότητα, γιατί αυτό το µείγµα φέρνει και την παραγωγική ζύµωση. Ένα αποτέλεσµα που τελικά κάνει τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων.

Και ποια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση ώστε ένας επιχειρηματικός ηγέτης να είναι δημιουργικός και αποτελεσματικός για την εταιρεία του και για την κοινωνία;

Οι ψύχραιµες αποφάσεις και οι µετρηµένες ενέργειες. Γιατί στο τέλος δεν µετράνε τα λόγια, αλλά οι πράξεις που «µιλούν» µε απτά… αποτελέσµατα. ​