Πολλά περισσότερα από έναν χώρο εργασίας

Πολλά περισσότερα από έναν χώρο εργασίας

Η Κατερίνα Μάνου, CEO της IWG σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, εξηγεί πώς η τάση του ευέλικτου μοντέλου εργασίας κατακτά την ελληνική αγορά.

Είναι Kυριακή βράδυ και μια συνάντηση που «κυνηγούσε» η εταιρεία εδώ και πολλές εβδομάδες επιτέλους έκλεισε. Τη Δευτέρα το πρωί ο απεσταλμένος στο Λονδίνο θα περιμένει τον πελάτη για να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα: πού θα βρεθεί τέτοια μέρα και ώρα ένας επιχειρηματικός χώρος που θα προσφέρει τις απαραίτητες ανέσεις, την υποδομή και την τεχνογνωσία για να φέρει σε πέρας το πολυπόθητο πλάνο; Οι κινήσεις για να το καταφέρει κάποιος είναι απλές. Μπαίνει στην εφαρμογή της Regus, επιλέγει την τοποθεσία, βλέπει τη διαθεσιμότητα, κάνει την κράτηση και τη Δευτέρα το πρωί έχει τον χώρο του έτοιμο να τον περιμένει.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να δουλέψουμε όποια στιγμή θέλουμε, από όπου θέλουμε και πλέον είμαστε online 24 ώρες, κάθε μέρα, για όλη την εβδομάδα, η ανάγκη να προσφέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία στους επαγγελματίες είναι πιο προφανής από ποτέ» σημειώνει η Κατερίνα Μάνου, CEO της IWG για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Με μια επίσκεψη στα μόλις λίγων εβδομάδων συνεργατικά και επιχειρηματικά γραφεία του νέου brand της IWG, Spaces, στο Μαρούσι, καταλαβαίνει κάποιος ότι ακόμη και όταν η μυρωδιά των φρεσκοβαμμένων τοίχων και των ολοκαίνουργιων επίπλων φύγει, το αίσθημα της δημιουργικότητας θα γεμίσει όλες τις αισθήσεις με μια νότα θετικής αύρας και αισιοδοξίας. Όπως ακριβώς συνέβη πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, όταν σε ένα επιχειρηματικό ταξίδι στο Βέλγιο, ο Βρετανός ιδρυτής της IWG, Mark Dixon, βρέθηκε στη δύσκολη θέση να αναζητά έναν επαγγελματικό χώρο εκτός του δωματίου που του παρείχε το ξενοδοχείο του για να κλείσει τις επιχειρηματικές του συμφωνίες. «Τότε συνειδητοποίησε ότι λείπει αυτή η υπηρεσία από την αγορά. Έτσι, από το 1989 στις Βρυξέλλες άρχισε το πρώτο επιχειρηματικό κέντρο με το brand Regus, λόγω αυτής της ανάγκης που ο ίδιος διαπίστωσε ότι υπάρχει».

spaces1

Κάθε γωνιά του πλανήτη και ένας χώρος επιχειρηματικότητας

Η Spaces μαζί με τα άλλα θυγατρικά brands της International Workplace Group (IWG plc) έχει σήμερα παρουσία σε 100 χώρες, με 3.150 σημεία και επιχειρηματικά κέντρα. Στόχος της είναι να καταφέρει μέσα στην επόμενη πενταετία να «εκτοξευτεί» στα 20.000 σημεία παγκοσμίως και να γίνει ο σημαντικότερος «παίκτης» της αγοράς στην προσφορά χώρων ευέλικτης ή πλήρους εργασίας, όταν και όποτε της ζητηθεί. Το στοίχημα για μια τέτοιων διαστάσεων επέκταση γεννά τεράστιες απαιτήσεις. Η πολυπλοκότητα της σύγχρονης εργασίας και η ανάγκη για αλλαγές στη διαθεσιμότητα, φυσική παρουσία και προσαρμοσμένες υποδομές σε τεχνολογικό επίπεδο προϋποθέτουν έναν αυστηρό προγραμματισμό που δεν γνωρίζει σύνορα, ζώνες ώρας ή ημισφαίρια. «Η φιλοσοφία μας όσον αφορά στον εξοπλισμό των χώρων μας είναι να διαμορφώνονται με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να είναι κάποιος όσο το δυνατόν πιο mobile» τονίζει η Κατερίνα Μάνου. «Έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις για να παρέχουμε έναν καλά εξοπλισμένο χώρο επικοινωνίας. Δεν παρέχουμε κάτι λιγότερο, παρά μόνο συνδέσεις με ταχύτητες οπτικής ίνας, αλλά μπορούμε και να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε τον πελάτη σε κάθε του βήμα στον νέο του χώρο».

Το προσωπικό στοίχημα της Ελλάδας

Τα νέα γραφεία της Spaces στο Μαρούσι διαθέτουν τον πλέον σύγχρονο σχεδιασμό, στη λογική των συνεργατικών χώρων, και αποτελούν το επόμενο βήμα της εκπλήρωσης ενός concept που συμβαδίζει απόλυτα με την ανάγκη να μπει η ελληνική οικονομία σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Το επιχειρηματικό κέντρο της εταιρικής «οικογένειας» στο βόρειο προάστιο της Αττικής, μαζί με τα γραφεία στην Ερμού, στη λεωφόρο Συγγρού και στον Πύργο Αθηνών σύντομα θα αποκτήσουν και άλλα «μέλη». Νότια προάστια Αττικής, κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκη θα δουν τα brands της εταιρείας να δίνουν μια νέα πνοή συνεργασίας μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ μέσα στο 2019 τα νέα πλάνα περιλαμβάνουν το Ηράκλειο Κρήτης, τον Πειραιά, αλλά και την Πάτρα.

Αυτή η σειρά σημαντικών επενδύσεων συνιστά μέρος ενός προσωπικού στοιχήματος της επικεφαλής της IWG στη χώρα μας, έπειτα από 13 χρόνια δυναμικής παρουσίας της στο δυναμικό της εταιρείας. «Ξεκίνησα από την Ελλάδα, αλλά είχα αναλάβει και άλλες χώρες στο παρελθόν, όπως την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ήταν πάντα στόχος μου να αναπτύξω τη χώρα μας. Οπότε, πραγματικά, αυτήν τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό το ότι καταφέρνουμε να ενισχύουμε διαρκώς την παρουσία μας και εδώ».

Απάντηση στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής

Όπως πολύ συχνά συμβαίνει σε άλλους τομείς, έτσι και στο κομμάτι της προσαρμογής στις απαιτήσεις του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος η Ελλάδα έμεινε σχετικά πίσω. Ενώ από τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα οι περισσότερες αγορές του εξωτερικού εγκατέλειπαν οριστικά την τάση της μόνιμης, δυσκίνητης και δαπανηρής παρουσίας σε ένα μόνο επιχειρηματικό σημείο, η χώρα μας έπρεπε να δει τα πράγματα μέσα από το πρίσμα της οικονομικής κρίσης για να διαπιστώσει ότι η ανάγκη για μια ευέλικτη και μοντέρνα εταιρική παρουσία δεν χρειάζεται κόπο, αλλά μυαλό και φαντασία. «Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ο Έλληνας εργοδότης άρχισε να νοιάζεται όλο και περισσότερο για την παραγωγικότητα των υπαλλήλων του, και όχι να τους βλέπει απλά να χτυπούν μια κάρτα “εννέα με πέντε”. Έτσι, η σκέψη τού να φεύγει ένας εργαζόμενος από το κέντρο της πόλης και να πηγαίνει σε μια πιο απομακρυσμένη περιοχή στον Νομό Αττικής χάνοντας πολύτιμο χρόνο, γέννησε την ανάγκη για μια προσαρμοσμένη εργασία στα μέτρα των “θέλω” της κάθε εταιρείας».

Έρευνα της IWG που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2018 «φωτίζει» ένα από τα βασικά στοιχεία που εξακολουθούν να κρατούν πίσω τους δείκτες παραγωγικότητας στη χώρα μας• ειδικά στο μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων επιχειρήσεων, οι οποίες διατηρούν το παλαιό μοντέλο επιχειρηματικής στέγασης. Σε σύνολο 18.000 επαγγελματιών από διαφορετικούς κλάδους σε 96 χώρες, το 91% απάντησε ότι οι ευέλικτοι χώροι εργασίας ενισχύουν την παραγωγικότητα. Στην ίδια έρευνα, το 89% πιστεύει ότι αυτός ο τρόπος απασχόλησης βοηθά στην ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ το 87% θεωρεί πως μόνο έτσι μπορεί η επιχείρησή τους να παραμείνει ανταγωνιστική.

Όλες αυτές οι ανάγκες συναντώνται σήμερα στη χώρα μας. Απλές λύσεις, όπως η δυνατότητα εταιρικής παρουσίας σε πολλά μέρη της πόλης, της χώρας ή του κόσμου ταυτόχρονα, σαν αυτή των μελών της Regus, ή η εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει η Spaces, το brand της IWG με παγκόσμια παρουσία open space σύγχρονων χώρων εργασίας και με μοντέρνο και ευέλικτο σχεδιασμό που απαντά στις ανάγκες της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα.

Άλλωστε, καλύτερο παράδειγμα από την ίδια την πορεία της IWG στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί κανείς να βρει. Από τα τρία σημεία του 1998 και τα πέντε άτομα ως το 2015, στα 25 και πλέον άτομα που απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα, στον διπλασιασμό των χώρων της σε Μαρούσι, Πύργο Αθηνών και Συγγρού, και στα πλάνα για επέκταση εντός ελάχιστων μηνών σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα.

Κινήσεις οι οποίες αναμένεται να διπλασιάσουν το εργατικό της δυναμικό, με νέα στελέχη που κατανοούν και προωθούν τη φιλοσοφία του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος, σε μια τεχνολογικά παγκοσμιοποιημένη εταιρική κουλτούρα. Με δυο λόγια, μια «επανάσταση του χώρου εργασίας», που έφτασε πλέον στο σημείο της ανατροπής.