The Conversation: Ο Chair της Egon Zehnder Michael Ensser μιλάει στο Fortune Greece

The Conversation: Ο Chair της Egon Zehnder Michael Ensser μιλάει στο Fortune Greece
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Egon Zehnder στην Αθήνα με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος, εμπειρία που του έμαθε την τέχνη των ερωτήσεων σε ισχυρούς ανθρώπους. Το 1989, με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, εντάχθηκε στην Treuhandanstalt, που δημιουργήθηκε για να ιδιωτικοποιήσει επιχειρήσεις της Ανατολικής Γερμανίας. Yπηρέτησε στο επίκεντρο της προσπάθειας που μετέτρεψε μια σοσιαλιστική οικονομία σε μια ακμάζουσα, επιχειρηματικά καθοδηγούμενη περιοχή. Είδε πώς οι σκληρές αποφάσεις υπό μεγάλη πίεση μπορούν να σεβαστούν την ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών συμφερόντων και των οικονομικών αναγκών και, σε συνδυασμό με το πάθος του για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, η Egon Zehnder έγινε το φυσικό του σπίτι. Ο Michael Ensser, νέος Chair της παγκόσμιας εταιρείας αναζήτησης στελεχών και συμβουλευτικής ηγεσίας, ενθαρρύνει τους ηγέτες να φέρουν στο παιχνίδι κάτι περισσότερο από το μυαλό τους: την καρδιά και την ψυχή τους.

«Οι ηγέτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι οργανισμοί τους είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις. Διαφορετικά, θα χαθούν».

LEADERSHIP LESSONS

Πώς αρχίσατε να ασχολείστε με την αναζήτηση στελεχών και τη συμβουλευτική ηγεσία;

Πριν ενταχθώ στην Egon Zehnder, ξεκίνησα την καριέρα μου ως δημοσιογράφος σε έναν κορυφαίο γερμανικό όμιλο. Αυτός ο ρόλος ακόνισε τη φυσική μου περιέργεια και μου έμαθε την τέχνη των ερωτήσεων σε ισχυρούς ανθρώπους. Παθιάστηκα με τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να επηρεάζουν θετικά τις ζωές των ανθρώπων. Εκείνη την εποχή, βρίσκονταν σε εξέλιξη δραματικές αλλαγές: το Τείχος του Βερολίνου έπεσε το 1989 και τον επόμενο χρόνο έγινε η επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας. Ένιωσα ότι έπρεπε να παίξω τον ρόλο μου σε αυτή τη μεταμόρφωση. Άφησα πίσω μου τα μέσα ενημέρωσης και εντάχθηκα στην Treuhandanstalt. Αυτή η εμπειρία, καθώς και το πάθος μου για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, έκαναν την Egon Zehnder ένα φυσικό επόμενο σπίτι για μένα. Μερικά χρόνια αργότερα είχα την ευκαιρία να ηγηθώ του γραφείου μας στο Βερολίνο και στη συνέχεια του γερμανικού μας οργανισμού. Έθεσα ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της συμβουλευτικής μας εργασίας για την ηγεσία ως ακρογωνιαίο λίθο της εξυπηρέτησης των πελατών μας. Αν και είμαστε υπερήφανοι για το ιστορικό μας στην τοποθέτηση πολλών επιτυχημένων CEOs, προέδρων και άλλων ηγετών στους ρόλους τους, γνωρίζουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό να βοηθήσουμε αυτούς και τις ομάδες τους να ευδοκιμήσουν σε έναν κόσμο μεγάλης πολυπλοκότητας.

Ποια κριτήρια καθορίζουν τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείστε;

Το όραμά μας είναι να δραστηριοποιούμαστε οπουδήποτε υπάρχει κρίσιμη μάζα οργανισμών και ηγετών τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε στην ενίσχυση της ηγεσίας για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτό είναι το κίνητρο για να επεκτεινόμαστε σε νέες χώρες και πόλεις.

Κίνητρο Επέκτασης: Κίνητρό μας για το άνοιγμα των νέων γραφείων είναι να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να είμαστε κοντά στους πελάτες μας – μια κρίσιμη σκέψη, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζουμε στην ανάπτυξη ηγετών και στο να τους βοηθούμε να ενισχύουν την κουλτούρα των οργανισμών τους.

Ως νέος global head της Egon Zehnder, ποια είναι τα σχέδιά σας για τα επόμενα χρόνια;

Ο πρόεδρος της Egon Zehnder εκλέγεται από όλους τους εταίρους της εταιρείας και οι συνάδελφοί μου με τίμησαν με την υποστήριξή τους σε ένα τολμηρό όραμα ανάπτυξης που παρουσίασα πέρυσι. Για να γίνουμε η κατεξοχήν συμβουλευτική εταιρεία ηγεσίας στον κόσμο, θα επεκτείνουμε την εμβέλεια και τον αντίκτυπό μας σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή είμαστε παθιασμένοι με το να φέρουμε καλύτερη ηγεσία στον κόσμο. Εμείς και πολλοί από τους πελάτες μας δραστηριοποιούμαστε σε ένα δύσκολο περιβάλλον, αλλά αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός ότι αναλαμβάνουμε να βρούμε και να ενδυναμώσουμε τους ηγέτες που χρειάζεται ο κόσμος για να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ομάδα μας, στις υποδομές μας και στις ψηφιακές μας δυνατότητες. Προσλαμβάνουμε νέους συμβούλους σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και ανοίγουμε νέα γραφεία.

Νέες Αγορές: Τους τελευταίους μήνες ανοίξαμε στην Κολωνία και το Δουβλίνο και σύντομα θα ανοίξουμε στο Σπάτλ και το Βανκούβερ, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των γραφείων μας να ανέλθει σε 65 παγκοσμίως. Τα επόμενα χρόνια θα προσθέσουμε έναν σημαντικό αριθμό τοποθεσιών -πιθανότατα με νέα γραφεία στην Ασία, την Αφρική και την Αμερική.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος στο σημερινό αβέβαιο και ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον;

Οι ηγέτες βιώνουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία όλων των εποχών. Στην αρχή αυτής της δεκαετίας σημειώθηκαν μεγάλες κρίσεις: η COVID-19, η εισβολή στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός, για να αναφέρω μερικές. Αυτές συμπίπτουν με μακροπρόθεσμες μεγα-τάσεις όπως η κλιματική αλλαγή και οι δημογραφικές αλλαγές. Οι προκλήσεις μεταβάλλονται συνεχώς – οι σημερινοί ηγέτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι οργανισμοί τους είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Διαφορετικά, θα χαθούν. Οι στρατηγικές και οι συμπεριφορές του παρελθόντος δεν λειτουργούν πλέον. Έτσι, ο ρόλος μας στην Egon Zehnder δεν αφορά μόνο την εξεύρεση των καλύτερων ηγετών, αλλά και στην ανάπτυξή τους, την ενίσχυση της κουλτούρας και της διακυβέρνησης των οργανισμών τους, καθώς και την αξιολόγηση και τη δημιουργία των ομάδων τους.

Βλέπετε να αλλάζει ο κλάδος τα επόμενα χρόνια και πώς προετοιμάζεται η Egon Zehnder γι’ αυτές τις αλλαγές;

Στην Egon Zehnder έχουμε ήδη εξελιχθεί πέρα από το να είμαστε μια αμιγώς εταιρεία αναζήτησης στελεχών, γι’ αυτό και είμαστε ιδιαίτερα αφοσιωμένοι στην επέκταση των συμβουλευτικών υπηρεσιών μας για την ηγεσία. Πιστεύω ότι αυτή είναι αναγκαία στροφή για τον κλάδο μας. Μόνο με την καλλιέργεια οραματιστών και ηγετών με ενσυναίσθηση μπορούμε να συμβάλουμε στην επίτευξη της θετικής αλλαγής που χρειάζεται ο κόσμος. Εντέλει, οι σύμβουλοι ηγεσίας όπως εμείς στην Egon Zehnder αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις με όλους τους άλλους, ανεξαρτήτως κλάδου και τομέα.

Προκλήσεις: Μεταξύ άλλων, η ψηφιοποίηση, η επιταγή της βιωσιμότητας, οι πολλαπλές κρίσεις… Παλεύουμε με όλες αυτές τις δυνάμεις εξίσου με κάθε οργανισμό. Και σε όλους αυτούς τους τομείς, πρέπει να ακολουθούμε τα λόγια μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε ένα αυθεντικό και βασισμένο στην εμπιστοσύνη περιβάλλον με ηγέτες που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι τεράστια αβεβαιότητα και αλλαγές.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρείας της οποίας ηγείστε σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Η προσέγγισή μας συνοψίζεται στα λόγια του ιδρυτή μας, Egon Zehnder: «Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να επιτύχει η εταιρεία μας, αν κανείς δεν ενδιαφέρεται για το ποιος παίρνει τα εύσημα». Ο Egon, ο οποίος απεβίωσε το 2021 σε ηλικία 91 ετών, επαναλάμβανε αυτό το ρητό πολλές φορές μέσα στα χρόνια. Ως πρόεδρος της εταιρείας μας, το υπενθυμίζω συνεχώς στον εαυτό μου και στους συναδέλφους μου. Έτσι, παρά τις αλλαγές στον κλάδο μας, η Egon Zehnder παραμένει πιστή στις αξίες της, δίνοντας προτεραιότητα στην ομαδική κουλτούρα έναντι της ατομικής επιτυχίας. Στην εταιρεία μας, τα καθήκοντα ανατίθενται πάντοτε συνεργατικά και η αμοιβή βασίζεται στην ομαδική απόδοση και όχι σε ατομικά κίνητρα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Egon Zehnder δίνει επίσης προτεραιότητα στην πρόσληψη συμβούλων απευθείας από τον κλάδο ή από εταιρείες συμβούλων στρατηγικής και όχι από τον ανταγωνισμό.

«Παρέχουμε συμβουλές και λύσεις που αντικατοπτρίζουν το πάθος μας για τη διαφορετικότητα και την ένταξη. Αμφισβητούμε τις προκαταλήψεις, κοιτάμε πέρα από ταμπέλες και στερεότυπα και φέρνουμε διαφορετική σκέψη και οπτική σε κάθε δέσμευση».

Σε μια εποχή που το ταλέντο είναι ζητούμενο, πόσο εύκολο είναι να βρείτε εξειδικευμένα στελέχη;

Στην Egon Zehnder αναγνωρίζουμε ότι, αν και τα εξειδικευμένα στελέχη είναι σημαντικά, οι δεξιότητές τους μπορεί να ξεπεραστούν μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Ως εκ τούτου, κοιτάμε πέρα από την εξειδίκευση όταν διεξάγουμε μια αναζήτηση, εστιάζοντας ολιστικά σε παράγοντες όπως η πολιτισμική καταλληλότητα, οι ικανότητες και οι δυνατότητες. Η συνεχής ανάπτυξη αποτελεί επιχειρηματική επιταγή, καθώς κανείς δεν μπορεί να τα ξέρει ή να τα έχει όλα. Για την επιτυχή αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, είναι απαραίτητο σήμερα να δημιουργηθεί και να καλλιεργηθεί μια ομάδα που να μπορεί να προσαρμόζεται και να ευδοκιμεί από κοινού.

“Η διείσδυση της γεωπολιτικής σε πολλές πτυχές των επιχειρήσεων και της καθημερινής ζωής, η οποία θα απαιτήσει από τους ηγέτες διορατικότητα και φαντασία. Να φέρουν στο παιχνίδι κάτι περισσότερο από το μυαλό τους: την καρδιά και την ψυχή τους. Να υπηρετούν τους ανθρώπους, το κέρδος και τον πλανήτη”.

Ποιες δεξιότητες προϋποθέτει η ηγεσία σήμερα και ποιες συμβουλές έχετε για τους διευθύνοντες συμβούλους;

Όταν ήμουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός νωρίτερα φέτος, άκουσα μια νέα ονομασία για την πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται ο κόσμος: πολυ-κρίση. Οι συνομιλίες μας με ηγέτες από κάθε τομέα και κάθε περιοχή μάς καθιστούν σαφές ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια μοναδικά δύσκολη κατάσταση. Ο πληθωρισμός και το φάσμα της ύφεσης −και πλέον η τραπεζική κρίση− επιτείνουν τις γεωπολιτικές, κλιματικές και υγειονομικές κρίσεις. Ως απάντηση, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι ηγέτες πρέπει να διαμορφώσουν εμπνευσμένα οράματα για το μέλλον, υιοθετώντας παράλληλα μια ευέλικτη, ρεαλιστική προσέγγιση σε ένα πολύπλοκο παρόν. Αλλά αυτό είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις: οι ηγέτες πρέπει να καλλιεργήσουν μια στάση ανοιχτή, η οποία να χαρακτηρίζεται από περιέργεια και συνεχή μάθηση. Στο παρελθόν, πολλά κορυφαία στελέχη έβλεπαν τους εαυτούς τους ως πρωτοπόρους που βάδιζαν μπροστά από την αγέλη. Η εξειδίκευση, η επιμονή και η αναλυτική σκέψη ήταν οι πιο σημαντικές δεξιότητες. Η αναθεώρηση αποφάσεων ή η επίδειξη ευπάθειας ερμηνεύονταν ως αδυναμίες. Σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει ριζικά. Για να πλοηγηθούν επιτυχώς οι εταιρείες μέσα από την κρίση και την αβεβαιότητα, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι ηγέτες πρέπει να είναι ευέλικτοι στις στρατηγικές τους, να έχουν ενσυναίσθηση στην καθοδήγηση ευέλικτων ομάδων μέσα στην αλλαγή και να είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο για να μιλήσουν στις ομάδες τους. Αυτό είναι εφικτό μόνο αν είστε πρόθυμοι να μάθετε και να επενδύσετε στην ανάπτυξη του εαυτού σας ως ηγέτη. Όλα αυτά απαιτούν θάρρος − θάρρος να εργαστείτε πάνω στον εαυτό σας και με τους άλλους, προς όφελος του οργανισμού σας.

Μπορείτε να μοιραστείτε ένα μάθημα ηγεσίας που πήρατε κατά τη διάρκεια της καριέρας σας;

Είμαι περήφανος που πολλοί συνάδελφοι και πελάτες μου με αναγνωρίζουν ως πηγή θετικής ενέργειας και ως κάποιον που δίνει στα μέλη της ομάδας την ελευθερία να ονειρεύονται. Έμαθα τη σημασία αυτής της προσέγγισης στην ηγεσία με τον δύσκολο τρόπο, σε μια εποχή που φοβόμουν ότι η καριέρα μου στην Egon Zehnder θα έπεφτε στα βράχια. Το 2001, ως σχετικά νέος σύμβουλος της Egon Zehnder, είχα χτίσει το χαρτοφυλάκιο των πελατών μου και τη φήμη μου στη δουλειά μου με νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, αλλά η αγορά των dotcom κατέρρευσε μόλις έγινα εταίρος. Ένιωθα φόβο για το μέλλον μου. Αλλά οι συνάδελφοί μου μου είπαν με εκπληκτική αυτοπεποίθηση: «Μείνε ήρεμος, κάνε απλώς το σωστό και θα βρεις τους πελάτες και τις ευκαιρίες που χρειάζεσαι, Michael». Ο φόβος μου έφυγε. Μου δόθηκε ψυχολογική ασφάλεια. Με εμπιστεύονταν, δεν με έλεγχαν. Δούλεψε! Μεγάλωσα και άκμασα. Τότε βίωσα τη γενναιοδωρία από τους ηγέτες γύρω μου και έκτοτε προσπαθώ να τη μεταδώσω μέσω της δικής μου ηγεσίας.

Γενναιοδωρία: Προσπαθώ πάντα να καλλιεργώ αυτή την αίσθηση της «δυνατότητας «για τους ανθρώπους μας. Η γενναιοδωρία του πνεύματος είναι μια ηγετική υπερδύναμη – γι’ αυτό και αποτελεί βασική αξία της εταιρείας μας.

Η ποικιλομορφία και η συμπερίληψη αποτελούν προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Πώς προσεγγίζεται, όμως, η πρόκληση της ενδυνάμωσης μέσα σε έναν οργανισμό, στελεχών με διαφορετικό υπόβαθρο, διαφορετική κουλτούρα και εμπειρίες;

Εκτιμώ αυτή την ερώτηση. Μια άλλη από τις βασικές μας αξίες στην Egon Zehnder είναι να «αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα». Η οικοδόμηση μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς απαιτεί συνεχή προσπάθεια από όλους, ιδίως από εκείνους που ανήκουν στην πλειοψηφία − και είναι ζωτικής σημασίας να εξετάζουμε συνεχώς τις δικές μας προκαταλήψεις. Έχουμε δεσμευτεί σε αυτό το έργο εδώ και πολλά χρόνια και πρόσφατα εκλέξαμε δύο ντουζίνες νέους εταίρους, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει και είμαστε αφοσιωμένοι στη συνέχιση των προσπαθειών μας για τη δημιουργία ενός εργασιακού χώρου χωρίς αποκλεισμούς. Η δέσμευσή μας για ποικιλομορφία και ένταξη εκτείνεται πολύ πέρα από τον ίδιο μας τον οργανισμό και τροφοδοτεί όλο το έργο μας για την τοποθέτηση και την ανάπτυξη ηγετών. Παρέχουμε στους πελάτες μας συμβουλές και λύσεις που αντικατοπτρίζουν το δικό μας πάθος για τη διαφορετικότητα και την ένταξη. Αμφισβητούμε τις προκαταλήψεις, κοιτάμε πέρα από ταμπέλες και στερεότυπα και, πάνω απ’ όλα, φέρνουμε διαφορετική σκέψη και οπτική σε κάθε δέσμευση.

Ποικιλομορφία: Στην Egon Zehnder πιστεύουμε με πάθος ότι οι ποικιλόμορφοι και συμπεριληπτικοί ηγέτες είναι σε θέση να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο όπου τα άτομα και οι οργανισμοί όχι μόνο αναπτύσσονται αλλά και ευημερούν.

Το προσδόκιμο ζωής υπερβαίνει σήμερα τα 80 έτη. Όμως, παρόλο που χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό εμπειρίας και ταλέντου, η συνταξιοδότηση έρχεται σχετικά νωρίς. Μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι χωρίς τόσες ποσοστώσεις και αυστηρούς κανόνες;

Είμαι πολύ υπέρ της ενσωμάτωσης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας −της χρυσής γενιάς− στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό με τρόπο που να ωφελεί τόσο τους ίδιους όσο και τον οργανισμό. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς. Επειδή πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό, συνεργαστήκαμε πρόσφατα με την Kearney για τη διεξαγωγή μιας μεγάλης μελέτης με τη συμμετοχή περισσότερων από 8.000 άτομα, σχετικά με τις οπτικές και τις προσδοκίες των εργαζομένων διαφόρων γενεών. Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι το πολυδιαφημισμένο χάσμα των γενεών είναι σε μεγάλο βαθμό μύθος. Αν και οι πολιτιστικές τάσεις, οι συνήθειες ή η πολιτική μπορεί να διαχωρίζουν τις διάφορες ηλικιακές ομάδες, όλα αυτά έχουν μικρότερη σημασία όταν πρόκειται για τις οπτικές τους σχετικά με την εργασία και την ηγεσία. Όταν μιλάμε σε διευθύνοντες συμβούλους και άλλους ηγέτες που θέλουν να εμπνεύσουν τα μέλη της ομάδας τους, επισημαίνουμε ότι η ανθρώπινη ηγεσία είναι πιο σημαντική από ποτέ − για τους ανθρώπους κάθε γενιάς.

Διαφορετικές Γενιές: Στην πραγματικότητα, υπάρχει ισχυρή ευθυγράμμιση μεταξύ των γενεών σχετικά με το τι τους ενδιαφέρει στην εργασία και στην ηγεσία. Οι ομοιότητες κυμαίνονται από την εκτίμηση της προσωπικής ευημερίας και σταθερότητας έως την επιθυμία για ηγέτες που ακούν και ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα.

Η προσπάθεια διασφάλισης της ισότητας των φύλων μέσω ποσοστώσεων είτε στα διοικητικά συμβούλια είτε στην πολιτική δεν μας δίνει συχνά τις καλύτερες λύσεις. Υπάρχει άλλος τρόπος για να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το ταλέντο;

Η Egon Zehnder παρακολουθεί την ποικιλομορφία στα διοικητικά συμβούλια εδώ και 18 χρόνια. Στο τελευταίο μας Global Board Diversity Tracker βλέπουμε τον ταχύτερο ρυθμό προόδου που έχουμε δει ποτέ, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετό. Είναι αλήθεια ότι οι χώρες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη πρόοδο είναι συχνά εκείνες που διαθέτουν ποσοστώσεις ή άλλα μέτρα πολιτικής. Ο απώτερος στόχος κάθε εταιρείας ή χώρας, ωστόσο, θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς, στην οποία η ισότητα των φύλων θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση και θα προέρχεται από βαθιά μέσα μας, όχι από ποσοστώσεις − ακόμη και αν μπορεί να τις χρειαστούμε ως προσωρινό μέτρο.

Στην πράξη, η κουλτούρα του διοικητικού συμβουλίου χωρίς αποκλεισμούς είναι ευθύνη κάθε μέλους του, αλλά ξεκινά από τον πρόεδρο και καθοδηγείται από αυτόν. Οι πρόεδροι των διοικητικών συμβουλίων πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα μέλη επικοινωνούν και λαμβάνουν αποφάσεις με ανοιχτό και συνεργατικό τρόπο, καθώς και να ελέγχουν για κάθε ενδεχόμενη προκατάληψη.

Global Board Diversity Tracker: Στο τελευταίο μας Global Board Diversity Tracker δείχνουμε ότι σε επίπεδο Δ.Σ, υπάρχει σταθερή επένδυση στην ατζέντα της πολυμορφίας, της ισότητας και της ενσωμάτωσης, με 1 στις 3 νέες προσλήψεις να είναι γυναίκες και το 27% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια να κατέχεται από γυναίκες παγκοσμίως.

Μιλήσατε για ενσυναίσθηση, γενναιοδωρία, ανθρώπινη ηγεσία. Είναι δεξιότητες που καλλιεργούνται;

Στη δουλειά μας με ηγέτες έχουμε μάθει ότι οι βασικές ηγετικές ικανότητες μπορούν και πρέπει να αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Η συναισθηματική νοημοσύνη και η ικανότητα σύνδεσης είναι κρίσιμα στοιχεία και βλέπουμε τους CEOs να επενδύουν στην καλλιέργεια αυτών των ικανοτήτων. Να εργάζονται συνειδητά για να γίνουν πιο αυθεντικοί και ευάλωτοι.

Κουλτούρα Συμπερίληψης: Στα Δ.Σ. η κουλτούρα συμπερίληψης ξεκινάει από τον Πρόεδρο που πρέπει να δημιουργήσει τον χώρο και την ευκαιρία για να βρεθούν όλες οι διαφορετικές οπτικές στο τραπέζι. Να υιοθετήσει και να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο, που αναπτύσσει, ενσωματώνει και καλλιεργεί την προοπτική κάθε μέλους, ανεξάρτητα από τη θητεία ή το υπόβαθρο.

Ποιες τάσεις βλέπετε ότι θα διαμορφώσουν την ηγεσία την επόμενη μέρα;

Μια τάση είναι η διείσδυση της γεωπολιτικής σε πολλές πτυχές των επιχειρήσεων και της καθημερινής ζωής, η οποία θα απαιτήσει από τους ηγέτες διορατικότητα και φαντασία. Η βιωσιμότητα θα αποτελέσει έναν ακόμη τομέα έντονης εστίασης. Ο ρόλος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους ηγέτες να φέρουν στο παιχνίδι κάτι περισσότερο από το μυαλό τους: την καρδιά και την ψυχή τους. Πρέπει να υπηρετούν τους ανθρώπους, το κέρδος και τον πλανήτη.

**Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με όλα τα σημεία πώλησης ΕΔΩ.

***Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος