Τζίνα Μαμιδάκη: Οι πρωτοβουλίες που έκαναν την bluegr τον ιδανικό επαγγελματικό προορισμό

Τζίνα Μαμιδάκη: Οι πρωτοβουλίες που έκαναν την bluegr τον ιδανικό επαγγελματικό προορισμό
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της bluegr Hotels & Resorts περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση οφείλει να αντιμετωπίζει τους εργαζομένους της.

O τουριστικός κλάδος και όλοι οι τομείς που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον χώρο, αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας. Μόνο για τη θερινή σεζόν του 2022, το ΙΝΣΕΤΕ* υπολόγισε ότι στα ξενοδοχεία οι θέσεις εργασίας που έπρεπε να καλυφθούν βάσει οργανογράμματος, ξεπέρασαν τις 260.000. Η ίδια, μάλιστα, μελέτη του Ινστιτούτου αναφέρει ότι οι ελλείψεις στον ξενοδοχειακό κλάδο κινήθηκαν άνω των 60.000 εργαζόμενων. Εύλογα τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα, πώς οι επαγγελματίες του χώρου προσελκύουν νέα ταλέντα και διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους και σέβεται τον προσωπικό τους χρόνο.

«Δεν είναι εύκολο να κερδίσεις το στοίχημα της ικανοποίησης και διατήρησης των εργαζομένων σου σε έναν από τους πιο απαιτητικούς κλάδους εύρεσης προσωπικού», αναφέρει στο Fortune Greece η Τζίνα Μαμιδάκη, διευθύνουσα σύμβουλος της bluegr Hotels & Resorts. Μιλώντας για το πολύ λεπτό αυτό ζήτημα, αναλύει τις βέλτιστες πρακτικές που οφείλει κάθε επιχειρηματικός ηγέτης να εφαρμόζει, ούτως ώστε να καταστεί ένας πραγματικά ελκυστικός επαγγελματικός προορισμός. Ακόμη κι όταν μιλάμε για τον τόσο δύσκολο και απαιτητικό κλάδο, όπως είναι ο ξενοδοχειακός.

Οι επαγγελματίες στον Τουρισμό «συμπάσχουν» με πολλούς ακόμη κλάδους όσον αφορά την αναζήτηση ταλέντων. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι βασικές ανάγκες των εργαζόμενων του χώρου;

Ο κλάδος του Τουρισμού είναι βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας, και μπορεί να αποτελέσει τομέα για μια σπουδαία καριέρα. Το να δίνονται ευκαιρίες σε νέα παιδιά είναι ίσως η σημαντικότερη συμβολή και συνεισφορά που μπορεί να προσφέρει μια επιχείρηση σήμερα. Είναι κομμάτι τις αποστολής της bluegr.

Το πρώτο που κοιτάμε είναι ο νέος άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας να μοιράζεται τις αξίες μας και τα πιστεύω μας, να έχει όρεξη να δουλέψει, να μάθει, να εξελιχθεί. Εμείς με τη σειρά μας επενδύουμε σε όλους τους ανθρώπους μας, αντιμετωπίζουμε κάθε εργαζόμενο ως ξεχωριστή οντότητα, εμπιστευόμαστε την κρίση του και σεβόμαστε την προσωπικότητά του.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε κάτω από συνθήκες κρίσης. Είτε υγειονομικής, είτε οικονομικής, είτε γεωπολιτικής. Κρίσεις οι οποίες μάς καταβάλουν και μπορεί να μας επηρεάζουν σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας. Ποια είναι η δική σας φιλοσοφία όσον αφορά τη διαχείριση των εργαζομένων – ανθρώπων σας;

Στην bluegr απασχολούνται 450 και πλέον εργαζόμενοι οι οποίοι μέσα από τον επαγγελματισμό, το μεράκι, την εμπειρία και το ήθος τους, φέρνουν την εταιρεία ολοένα και πιο κοντά στο όραμά της για άριστες υπηρεσίες φιλοξενίας. Η συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξή τους, η παροχή ενός ευχάριστου, ασφαλούς, ηθικού και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς και η έμπρακτη αναγνώριση και επιβράβευση των προσπαθειών τους (μέσω θεσμών όπως «Rising Star», «b-IG Ιdea Generation», «Υπάλληλος του Μήνα») συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιστής και αφοσιωμένης ομάδας ξενοδοχοϋπαλλήλων που προσφέρουν υψηλό επίπεδο φιλοξενίας.

Παράλληλα η ενθάρρυνση του προσωπικού να συμμετέχει σε δράσεις αγάπης, αλληλεγγύης και προσφοράς αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω του Ιδρύματος Γεωργίου & Αριστέας Μαμιδάκη, δίνει πρόσθετα κίνητρα και δημιουργεί διαχρονικούς και δυνατούς δεσμούς μεταξύ των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.

Βραβευτήκατε πρόσφατα στο πλαίσιο της εκδήλωσης του European Hotel Managers Association για τη «Διατήρηση των Ταλέντων και την Εργασιακή Κουλτούρα». Ποιες είναι οι εργασιακές πρακτικές που ακολουθείτε και οδήγησαν σε αυτή τη διάκριση;

Προσβλέπουμε πάντοτε σε μακροχρόνιες συνεργασίες με όλους τους συνεργάτες μας. Εκεί είναι η προστιθέμενη αξία. Επενδύουμε στους ανθρώπους μας, σε χρόνο και σε εκπαίδευση. Επιβραβεύουμε την έκφραση των αξιών μας, την καλή απόδοση, το μεράκι, την πρωτοβουλία αλλά και το ομαδικό πνεύμα και καλό κλίμα και όσους το καλλιεργούν και το διατηρούν. Η αφοσίωση και η δέσμευσή τους βασίζονται στην εμπιστοσύνη, η οποία με τη σειρά της πηγάζει από τη διαφάνεια, από το γεγονός ότι οι αξίες μας γίνονται πράξη καθημερινά και ότι δεν είμαστε μια «απρόσωπη» εταιρεία. Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και προσηλωμένοι σε ένα κοινό στόχο. Συγκεκριμένα, έχουμε θεσμοθετήσει διαδικασία ολιστικής αξιολόγησης απόδοσης όλου του προσωπικού μας, καθώς επίσης και αξιολόγηση που αφορά τους προϊσταμένους και τη στελεχιακή ομάδα, με γνώμονα τη βελτίωση, την εξέλιξη και τη διαφάνεια.

«Δεν είμαστε μια απρόσωπη εταιρεία. Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και προσηλωμένοι σε έναν κοινό στόχο».

Λάβατε και φέτος την πιστοποίηση Great Place to Work®. Πώς έχετε διαμορφώσει το εργασιακό περιβάλλον ούτως ώστε να πετυχαίνετε πολύ υψηλά ποσοστά θετικής εμπειρίας, με βάση όσα δηλώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοί σας;

Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί κατακτήσαμε τη 2η θέση στη λίστα που συντάχθηκε φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Great Place to Work®. Αυτή η διάκρισή μας, ανάμεσα στις 30 εταιρίες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για γυναίκες στη χώρα μας, μας τιμά ιδιαίτερα καθώς οι γυναίκες στην εταιρία μας αξιολόγησαν θετικά την εργασιακή τους εμπειρία, την κουλτούρα μας τόσο συνολικά όσο και αναφορικά με την ίση και δίκαιη μεταχείριση ανεξαρτήτως φύλου, τις δίκαιες αμοιβές και προαγωγές για όλους, τη δυνατότητα άδειας όταν χρειάζεται, και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η πιστοποίηση Great Place to Work® ήρθε να επιστεγάσει προσπάθειες πολλών ετών, αλλά και να επιβεβαιώσει πως μόνο όταν ανταποδίδεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων σου μπορείς να χτίσεις σπουδαία και ουσιαστική σχέση μαζί τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το 89% των ανθρώπων μας δήλωσε πως παρέχουμε ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον.

Τρέχετε και για το 2023 το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης «b_the future» σε όλα τα ξενοδοχεία του Ομίλου. Τι προβλέπει η συγκεκριμένη δράση, τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους;

Το πρόγραμμα έχει δομηθεί ώστε να συνδυάζει την εμπειρία από την Ελλάδα με καλές πρακτικές από διεθνείς φορείς και επιχειρήσεις του Τουρισμού. Προσφέρει ευκαιρία απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στα ξενοδοχεία της bluegr και επαφή με τη φιλοσοφία της Αριστείας και της Βιωσιμότητας στις υπηρεσίες φιλοξενίας.

Ο κάθε εκπαιδευόμενος αντιμετωπίζεται ως μοναδικός και στόχος είναι μέσα από την πρακτική άσκηση στην bluegr να αποκομίσει όλα εκείνα τα εφόδια για μια μετέπειτα λαμπρή καριέρα στα ξενοδοχειακά και τη φιλοξενία. Σε αυτό το πλαίσιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλεκτίμησης.

Στόχος μας είναι οι μαθητές να γαλουχηθούν κοντά μας και να παραμείνουν μετέπειτα ως επαγγελματίες στην οικογένεια της bluegr. Είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε αρκετές περιπτώσεις εργαζομένων και προϊστάμενων τμημάτων που ξεκινήσαν κοντά μας ως μαθητές, συνέχισαν ως επαγγελματίες και έχουν χαράξει μια σημαντική και αξιέπαινη πορεία.

«Εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρωτοβουλιών για ηθικές, υπεύθυνες και βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές».

Λάβατε φέτος τη διάκριση ETHOS Platinum από τη EUROCERT και το CSR Hellas για τις πρακτικές ΕΚΕ. Ποιες πολιτικές εφαρμόζετε ούτως ώστε να προσαρμόσετε τις αξίες και τα οφέλη της βιώσιμης ανάπτυξης στο επιχειρηματικό σας μοντέλο;

Η πιστοποίηση «ETHOS» ήρθε να επιστεγάσει μια μεγάλη ομαδική προσπάθεια και διαρκή προσήλωση στις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Έχουμε εντάξει πολύ ψηλά στη φιλοσοφία μας τη δέσμευση για υπεύθυνη λειτουργία με σεβασμό προς την κοινωνία, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη ως παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

*Eρευνα Iνσετε: «απασχόληση και ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν 2022».

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα. Δείτε τον χάρτη με όλα τα σημεία πώλησης ΕΔΩ.

***Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο