UTECO: Ο ιδανικός σύμμαχος για όποια εταιρεία θέλει να εξελιχθεί και να απευθυνθεί στην παγκόσμια αγορά

UTECO: Ο ιδανικός σύμμαχος για όποια εταιρεία θέλει να εξελιχθεί και να απευθυνθεί στην παγκόσμια αγορά
Ο CEO της εταιρείας Αθανάσιος Αθανασόπουλος κάνει αναδρομή στα 50 χρόνια ιστορίας της UTECO, η οποία παράγει, εισάγει και πουλάει προϊόντα τεχνολογίας, αντιπροσωπεύοντας μεγάλους παγκόσμιους οίκους.

Η UTECO, με παρουσία από το 1972, παρέχει στην ελληνική, και παγκόσμια αγορά μια ευρεία γκάμα προϊόντων τεχνολογίας. Η εταιρεία ειδικεύεται στην παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού στον τομέα του αυτοματισμού, με εξειδίκευση σε βιομηχανικές και ναυτιλιακές εφαρμογές και έργα υποδομής, ενώ κατέχει ισχυρή θέση σε 6 εμπορικές δραστηριότητες: USP (Uteco Sensor Production), M&I (Measurement & Instrumentation), APM (Automation Power & Motion), C&C (Cables &Components), ERS (Electrification –Renewable – Storage) και SRV (Service). Ο CEO της εταιρείας Αθανάσιος Αθανασόπουλος μιλά στο Fortune Greece για τη μακρόχρονη πορεία της UTECO, τα χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό, αλλά και το μέλλον της βιομηχανίας.

Ο χώρος της βιομηχανίας είναι πολύ μεγάλος αλλά και απαιτητικός. Τι σας κάνει να ξεχωρίζετε από τον ανταγωνισμό;

Η UTECO δεν πουλά απλά προϊόντα τεχνολογίας. Αντίθετα, προσαρμόζει το προϊόν ώστε ο πελάτης να πετύχει τον στόχο του, να ψηφιοποιήσει την παραγωγή του, να εξελίξει και να αναδιοργανώσει τις διαδικασίες της εταιρείας του, όχι μόνο με την προϊοντική υποστήριξη, αλλά και με την ολιστική προσέγγιση που προσφέρουμε.

Διαθέτουμε το απαραίτητο know how στην αγορά καθώς επιδιώκουμε να είμαστε updated με τις νέες τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, εστιάζουμε στο να προσαρμόζουμε τα προϊόντα μας στις διαφορετικές τεχνολογικές απαιτήσεις. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που μας διαφοροποιεί είναι o τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις έννοιες «συνεργασία» και «συνέργεια», οι οποίες αποτελούν ζωτικό πυλώνα για εμάς. Απόρροια αυτής της στρατηγικής είναι δράσεις, όπως το Business Intelligence Suite, ένα πακέτο συνεργασίας το οποίο εκτός των τεχνολογικών προηγμένων προϊόντων σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές με premium τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση, υποστηρίζει τον συνεργάτη σε όλους αυτούς τους τομείς που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη μιας εταιρείας (operation, business development, marketing, global market, networkring) στο επίπεδο που επιθυμεί ο μέσος επιχειρηματίας.

Όποια όμως και αν είναι η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, στην UTECO προχωράμε πάντα αποδεικνύοντας στους πελάτες μας πως είμαστε κάτι παραπάνω από ένας απλός προμηθευτής.

«Από την πρώτη ημέρα έως σήμερα, τα τελευταία 50 χρόνια, μας βρίσκει έτοιμους το παγκόσμιο trend της βιομηχανοποίησης».

Ποια είναι τα milestones της εταιρείας τα τελευταία 50 χρόνια;

Το γεγονός ότι η εταιρεία έχει ξεπεράσει όλες τις κρίσεις που έχουν πλήξει τη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια και σήμερα βρισκόμαστε στο peak της πορείας μας είναι ένα milestone από μόνο του.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη 2η γενιά διοίκησης, εξελίσσοντας το μοντέλο μιας παραδοσιακής οικογενειακής επιχείρησης, διατηρώντας τα θετικά της (ευελιξία, προσωπικές σχέσεις) και συνδυάζοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ενός μεγάλου οργανισμού, όπως υποδομές, διαδικασίες και operational capacity.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μας εμπιστεύονται κατασκευαστές παγκόσμιου βεληνεκούς με αποκλειστικές και μακροχρόνιες συνεργασίες 20 –  50 χρόνων. Παράλληλα μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι επιδόσεις μας είναι υψηλότερες σε σχέση με το παγκόσμιο δίκτυο των συνεργατών τους.

Ωστόσο, το βασικό μας milestone είναι ότι μας έχουν συμπεριλάβει στις εσωτερικές τους διαδικασίες και ομάδες εργασιών για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και αγορών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η συνεργασία μας με την εταιρεία Jumo Gmbh για το marine market (worldwide) και με τη MITSUBISHI Electric για το marine European market και για την ανάπτυξη των εφαρμογών σε data center για την ευρωπαϊκή αγορά. Τέλος συνεργαζόμαστε με την Power Electronics για την ανάπτυξη προϊόντων ταχυφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων EV Chargers.

«Επενδύουμε στ R&D καθώς μέσα από αυτό βελτιώνουμε τα προϊόντα μας ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς».

Ζούμε σε έναν κόσμο που οι ανάγκες της βιομηχανίας αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Πώς προσαρμόζει η UTECO το επιχειρηματικό της μοντέλο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις;

Παρότι η UTECO έχει ήδη υιοθετήσει και προωθήσει καινοτόμα προϊόντα που απασχολούν τη βιομηχανία και τη ναυτιλία σήμερα –όπως η αυτοματοποίηση, η ψηφιοποίηση, και η εξοικονόμηση ενέργειας– δεν σας κρύβω ότι η φρενίτιδα τεχνολογικών αλλαγών που βιώνουμε μας κρατάει σε εγρήγορση.

Μπορεί μεν να υπάρχει μια τεράστια ζήτηση των προϊόντων και των συστημάτων αυτοματισμού, όμως την ίδια στιγμή αλλάζει η τεχνολογία και ο τρόπος διάθεσής τους. Αυτός είναι ο λόγος που δεν εφησυχάζουμε, αλλά είμαστε πάντα σε μια διαδικασία έρευνας και αναπροσαρμογής. Δεν είναι μόνο τα προϊόντα μας καινοτόμα αλλά και ο τρόπος λειτουργίας της εταιρείας.

Έχουμε πλέον εξελιχθεί σε έναν πολυδιάστατο τεχνολογικό και επιχειρηματικό κόμβο, ο οποίος ενώνει: Κατασκευαστές προϊόντων τεχνολογίας – συνεργάτες – πελάτες  – εταιρείες που μοιράζονται την ίδια εταιρική κουλτούρα – technology & market trends (smart factories / cities / ports, RES, electrification, IoT, Industry 4) με αποτέλεσμα να έχουμε την ικανότητα να αντιληφθούμε, να αξιολογήσουμε και να δράσουμε σε οποιαδήποτε επικείμενη αλλαγή.

Πόσο ανταγωνιστική είναι σήμερα η ελληνική βιομηχανία σε διεθνές περιβάλλον;

Το brand name της Ελλάδας στην τεχνολογία δεν είναι τόσο ισχυρό όπως στον τουρισμό και στη ναυτιλία. Τα τελευταία 50 χρόνια συνομιλούμε αδιάκοπα με συνεργάτες από το εξωτερικό προσπαθώντας να τους αποδείξουμε τις δυνατότητές μας ως εταιρεία. Ωστόσο, με τον κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό, όραμα και συνέπεια, η επιτυχία είναι προδιαγεγραμμένη. Με αυτόν τον τρόπο διαχειριστήκαμε και εμείς από την πλευρά του κατασκευαστή αισθητηρίων θερμοκρασίας τη δυσπιστία και τις δυσκολίες Ελλήνων και ξένων πελατών επιτυγχάνοντας να είμαστε market leaders στην ελληνική αγορά με ισχυρό εξαγωγικό αποτύπωμα από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Δανία μέχρι τη Μαλαισία, την Καμπότζη και τον Καναδά.

Όσον αφορά την ελληνική βιομηχανία το μήνυμά μας είναι να αντιμετωπίσουμε το technological disruption ως ευκαιρία και όχι ως απειλή, επανασχεδιάζοντας την παραγωγική μας διαδικασία, το προϊόν, το μηχάνημα και τις υπηρεσίες εκμεταλλευόμενοι στο έπακρον την τεχνολογία.

“Είτε πρόκειται για ψηφιοποίηση, αυτοματοποίηση όλης της παραγωγής είτε εξοικονόμηση ενέργειας, η UTECO δίνει πληθώρα λύσεων στους πελάτες της.”

Πόσο σημαντικό είναι για την εταιρεία το ανθρώπινο δυναμικό;

Ο άνθρωπος βρίσκεται πάντα στο επίκεντρό μας και είναι ο κεντρικός παράγοντας της στρατηγικής μας.

Η φιλοσοφία που διέπει την UTECO είναι ότι προκειμένου να «χτιστούν» μακροχρόνιες σχέσεις με ικανούς ανθρώπους, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Στοχεύουμε λοιπόν στην ανάπτυξη ενός υγιούς και παραγωγικού περιβάλλοντος, με το αίσθημα της δίκαιης μεταχείρισης και της συμμετοχής σε κοινούς στόχους και όραμα. Βασική μας επιδίωξη είναι να λειτουργούμε με αίσθημα ευθύνης και συνέπεια απέναντι στους ανθρώπους μας και να παραμένουμε η κορυφαία επιλογή σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας.

Τι θα δούμε από την UTECO τα επόμενα χρόνια;

Έχοντας ολοκληρώσει το προηγούμενο στρατηγικό πλάνο στον προϊοντικό σχεδιασμό με την ενσωμάτωση στο εμπορικό μας portfolio με μετεωρολογικούς σταθμούς, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, αισθητήρια ασύρματης μετάδοσης και συστήματα μέτρησης και ανάλυσης ποιότητας ενέργειας, έχουμε ήδη επενδύσει και σύντομα θα προωθήσουμε τα παρακάτω νέα προϊόντα:

  1. Battery Energy Storage Control (BESControler).
  2. Νέα σειρά αισθητήρων θερμοκρασίας πιστοποιημένα για χρήσεις σε εκρηκτικά περιβάλλοντα (Αtex).
  3. Εστίαση σε προϊόντα κατά SIL (safety performance).
  4. Vibration, Inclination Sensors & Smart Conditioning System.
  5. Επέκταση των παραγομένων προϊόντων (USP, LEVEL & SMART SENSORS).
  6. Product Package Solutions for data center with Mitsubishi Electric.

Σε συνεργασία με 6 διαφορετικούς προϊοντικούς τομείς της ΜITSUBISHI, σχεδιάσαμε και θα προσφέρουμε στην ελληνική και κυπριακή αγορά ένα ολοκληρωμένο πακέτο για τη δημιουργία Data Center.

Επιπροσθέτως, ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά μας σχέδια είναι η επέκταση του δικτύου πέρα από την Αγγλία και τη Ρουμανία, τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Ο Αθανάσιος Αθανασόπουλος, CEO της UTECO
Ο Αθανάσιος Αθανασόπουλος, CEO της UTECO

Ποιες ενέργειες κάνει η UTECO προς την Εταιρική κοινωνική ευθύνη και βιωσιμότητα;

Η εταιρική βιωσιμότητα και υπευθυνότητα αποτελούν προτεραιότητα στο επιχειρηματικό μας όραμα και, κατ’ επέκταση, βρίσκεται στο επίκεντρο των συνεργασιών μας.

Οι βασικές επιχειρηματικές μας δραστηριότητες εστιάζουν στην ανάπτυξη και υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα από ποικίλες δράσεις και προϊόντα, στοχεύοντας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, την προστασία της βιοποικιλότητας, και γενικότερα στην πορεία για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Στο πλαίσιο της ευθύνης που κατέχουμε, δίνουμε έμφαση τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της παραγωγής μας, ακολουθώντας τα πιο αυστηρά πρότυπα.

Παράλληλα, στην προσπάθειά μας να συμβάλλουμε στο κοινωνικό σύνολο και την αγορά που δραστηριοποιούμαστε, συνεργαζόμαστε με τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, προσφέροντας γνώση και εκπαίδευση για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της βιομηχανίας.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Οι συνέργειες και οι συνεργασίες βρίσκονται στο DNA της UTECO. Από την ίδρυσή της, το 1972, η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα με ίσες ευκαιρίες, βασισμένη σε πέντε βασικούς πυλώνες: Την ακεραιότητα, το πάθος για αριστεία, την καινοτομία, την ποιότητα και την αξιοπιστία. Αυτές οι αξίες την καθοδηγούν και διαμορφώνουν τις δράσεις τόσο της ομάδας της όσο και των συνεργασιών της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Μπορεί οι τεχνολογίες να αλλάζουν και να εξελίσσονται, όμως ο σκοπός της Uteco παραμένει αμετάβλητος: να ανακαλύπτει νέους τρόπους ώστε να βελτιώσει και να αναπτύξει τις διαδικασίες των συνεργατών της, προβλέποντας και μοιράζοντας τεχνογνωσία για τις μελλοντικές τεχνολογικές απαιτήσεις.

ΟΡΑΜΑ

Έχουμε πλέον εξελιχθεί σε έναν πολυδιάστατο τεχνολογικό και επιχειρηματικό κόμβο ο οποίος ενώνει: κατασκευαστές προιόντων τεχνολογίας – συνεργάτες – πελάτες  – εταιρείες που μοιράζονται την ίδια εταιρική κουλτούρα.

ΑΞΙΕΣ

UTECO: Οδηγείται από ΕΥΕΛΙΞΙΑ & ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Πιστεύει στην ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ και τη ΔΕΣΜΕΥΣΗ.

INFO: UTECO at a Glance:

  • 50+ χρόνια εμπειρίας και αξιοπιστίας.
  • Ηγετική θέση στην παραγωγή αισθητήρων.
  • Πωλήσεις σε 35+ χώρες
  • 60+ ανθρώπινο δυναμικό.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα 40UNDER40

**Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος