Βασίλης Χατζίκος: H Siemens στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων

Βασίλης Χατζίκος: H Siemens στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων
Ο νέος επικεφαλής της εταιρείας μιλάει στο Fortune για τις καινοτόμες τεχνολογίες του Industry 4.0, για τις «γέφυρες» ανάμεσα στον ψηφιακό και τον πραγματικό κόσμο, και για τον ρόλο και τους στόχους της Siemens στην Ελλάδα.

Η είδηση ότι ο δρ Βασίλης Χατζίκος αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Siemens από την 1η Φεβρουαρίου 2022, παράλληλα με τα καθήκοντά του ως Country Head Digital Industries, δεν ξάφνιασε όσους γνωρίζουν την πορεία του και τη δέσμευσή του σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογικής εξέλιξης.

Με πολυετή επαγγελματική παρουσία σε θέσεις διοίκησης, πωλήσεων και marketing στον κλάδο της τεχνολογίας μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας και με σημαντικά ακαδημαϊκά επιτεύγματα, όπως η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, ομιλίες και δημοσιεύσεις σε διεθνή ερευνητικά περιοδικά, ο δρ Βασίλης Χατζίκος εντάχθηκε στο δυναμικό της Siemens Α.Ε. το 2016 και από πέρυσι ηγείται της προσπάθειας για μεταφορά τεχνολογικών λύσεων και καινοτομιών από το παγκόσμιο δίκτυο της εταιρείας στην Ελλάδα, με στόχο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και τη μετάβαση της ελληνικής βιομηχανίας στο Industry 4.0.

Τον συναντήσαμε στα γραφεία της εταιρείας στην πρώτη του συνέντευξη ως επικεφαλής και αμέσως προσδιόρισε τον στόχο της Siemens που δεν είναι άλλος από το να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα με τεχνολογίες αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το edge computing, το cloud computing, το βιομηχανικό 5G, το blockchain κ.ά. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στο Fortune, η Siemens βελτιστοποιεί την παραγωγική διαδικασία μεταφέροντας γνώση και δεδομένα από τον ψηφιακό στον φυσικό κόσμο και επενδύει στο reskilling και upskilling των ανθρώπων της, εργαζομένων και συνεργατών, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας.

Οπαδός ενός πιο ευέλικτου τρόπου ηγεσίας, ο Βασίλης Χατζίκος αναφέρεται στο νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας, ενώ επισημαίνει ότι η ενδυνάμωση των ανθρώπων, το λεγόμενο «growth mindset», και η ενίσχυση της ομαδικής κουλτούρας είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Η Siemens παγκοσμίως ενισχύει, άλλωστε, τις προσπάθειές της για ενίσχυση της καινοτομίας, καθώς μόνο το 2021 ξόδεψε 4,9 δισ. ευρώ για Έρευνα & Ανάπτυξη, και κατέγραψε 4.480 εφευρέσεις και 2.520 πατέντες, για να υποστηρίξει αυτό που ο επικεφαλής της ονομάζει «τεχνολογία με σκοπό».

Αναλάβατε πρόσφατα τη θέση του CEO Siemens Ελλάδας, διαδεχόμενος τον Johan Goettler. Ποια είναι οι στόχοι σας και πού θέλετε να οδηγήσετε τη Siemens στην ελληνική αγορά;

Αρχικά, να πω ότι η ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή, αλλά και ταυτόχρονα τεράστια πρόκληση. Τιμή γιατί καλούμαι να ηγηθώ μιας ομάδας εξαιρετικά ταλαντούχων ανθρώπων, που εργάζονται για να παράγουν καινοτομία και να μεταφέρουν τεχνογνωσία και τεχνολογία αιχμής με στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα και τις προοπτικές των ανθρώπων και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Πρόκληση γιατί, ως Siemens, καλούμαστε να συμβάλουμε με τις τεχνολογίες μας στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και να υποστηρίξουμε την ισότιμη συμμετοχή της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας στην Ελλάδα όχι απλώς ως μια εταιρεία τεχνολογίας με πρωτοποριακές λύσεις για μια σειρά από τομείς αιχμής, αλλά και ως σύμμαχος και σύμβουλος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, στην προσπάθεια που καταβάλλει για βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία με όχημα την ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός να μετατραπεί από ευκαιρία σε πραγματική συνθήκη που επιτρέπει σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν τις ατομικές και συλλογικές τους δυνατότητες, για να οδηγήσουν τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η Siemens είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που εστιάζει στους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής, των υποδομών, των μεταφορών και των «έξυπνων» πόλεων και κτιρίων. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας;

Στη Siemens δημιουργούμε «γέφυρες» μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου, με τη συλλογή, διαχείριση και βέλτιστη αξιοποίηση των δεδομένων και μέσα από τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το edge computing, το cloud computing, το βιομηχανικό 5G, το blockchain, το ΙοΤ. Τα δεδομένα βρίσκονται στον πυρήνα των λύσεων που αναπτύσσουμε, είτε πρόκειται για την ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, είτε για την εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων και τεχνολογιών, που συμβάλλουν στην ορθή και βιώσιμη διαχείριση των ενεργειακών και άλλων πόρων. Αυτές οι τεχνολογικά προηγμένες λύσεις και τα προϊόντα διασφαλίζουν στις επιχειρήσεις σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως βελτιωμένο time-to-market, προγνωστική συντήρηση, ανίχνευση ανωμαλιών και βελτιωμένη ποιότητα.

Στην Ελλάδα, διαθέτουμε μια πολύ ικανή ομάδα, με σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία, που βρίσκεται πάντα δίπλα στους πελάτες μας, δίνοντάς τους λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Επίσης, η Siemens παγκοσμίως, έχει ιδρύσει Κέντρα Δεξιοτήτων, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν ένα οικοσύστημα που παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη στις επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να υιοθετήσουν τις τεχνολογίες του Industry 4.0.

Η Ελλάδα έχει «ανέβει» στο τρένο της 4η Βιομηχανικής Επανάστασης. Πώς κρίνετε την επίδοσή της μέχρι στιγμής και πώς μπορούν εταιρείες όπως η Siemens να συμβάλουν στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης; Ποιες ευκαιρίες δημιουργεί το RRF;

Είναι πολύ θετικό ότι η προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με όχημα την τεχνολογία, είναι πλέον στην κορυφή της ατζέντας κάθε συζήτησης που αφορά στο αναπτυξιακό πρότυπο το οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Οι προοπτικές είναι σίγουρα εξαιρετικά ελπιδοφόρες. Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) μπορεί να εισφέρει προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2024. Ωστόσο, ο μετασχηματισμός στην Ελλάδα έχει πολλά πρόσωπα. Από τη μία πλευρά βλέπουμε μια επιτάχυνση στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, σημαντικές δημοσιές και ιδιωτικές επενδύσεις και έργα δικτύων και υποδομών που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από την άλλη πλευρά εξακολουθεί να υπάρχουν έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων, βραδεία διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία και υστέρηση σε ό,τι αφορά την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας και καινοτομίας, και στη διασύνδεση των πανεπιστημίων μας με την αγορά. Η ψηφιοποίηση παραμένει ζητούμενο για την ελληνική βιομηχανία, που καλείται σήμερα, σε περιβάλλον διαδοχικών κρίσεων οι οποίες καθιστούν επισφαλείς την παραγωγική διαδικασία και την εφοδιαστική αλυσίδα, να συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ενσωματώνοντας στις λειτουργιές της σχεδιασμούς που κάνουν διαχειρίσιμες τις απρόβλεπτες μεταβλητές.

Είναι πολύ θετικό ότι η προσπάθεια μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με όχημα την τεχνολογία, ειναι στην κορυφή της ατζέντας για την ανάπτυξη.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια στρατηγική επιλογή, και μια εταιρεία όπως η δική μας δεν θα μπορούσε να μη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να προετοιμάσει το έδαφος, ώστε οι βιομηχανίες της Ελλάδας να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σήμερα και του μέλλοντος, εφαρμόζοντας τις καινοτόμες τεχνολογίες του Industry 4.0. Εμείς στη Siemens, ως μια εταιρεία που δημιουργεί τεχνολογίες με σκοπό, βρισκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, ακούμε τις ανάγκες τους και είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την τεχνογνωσία και τις προηγμένες λύσεις μας για να υποστηρίξουμε αυτήν τη μετάβαση προς την ψηφιακή εποχή.

Για το λεγόμενο «upskilling» και «reskilling» −ή, αλλιώς, τις ψηφιακές δεξιότητες που είναι αναγκαίες στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης− γίνεται πολύς λόγος. Πόσο σας επηρεάζει το ζήτημα της έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας;

Εφόσον μιλάμε για την απαραίτητη ψηφιακή μετάβαση της χώρας, οι ψηφιακές δεξιότητες είναι προαπαιτούμενο· πολύ δε περισσότερο και σε σχέση με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Στη Siemens, η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων της εταιρείας, αλλά και η επιμόρφωση του δικτύου συνεργατών μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κουλτούρα της εταιρείας. Aυτό που αποκαλούμε «agile και growth νοοτροπία» είναι η δέσμευση της Siemens για διαρκές upskilling και reskilling του δυναμικού της. Και καλλιεργείται όλα τα χρόνια μέσω online πλατφορμών εκπαίδευσης (the Siemens Global Learning World) που ανανεώνονται συνεχώς με ενότητες και θεματικές οι οποίες κρίνονται απαραίτητες τόσο για την κατανόηση των νέων προϊόντων και των ψηφιακών λύσεων που προσφέρουμε όσο και για τη γενική κατάρτιση των ανθρώπων μας πάνω στις παγκόσμιες τεχνολογικές και επιχειρηματικές και τάσεις των αγορών.

Η Siemens από την αρχή της πανδημίας επέτρεψε στους εργαζομένους της να εργάζονται από απόσταση. Πώς τοποθετείστε  στη συζήτηση που εξελίσσεται για την υβριδική εργασία;

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι στη Siemens η δυνατότητα της εργασίας εξ αποστάσεως ήταν ήδη μια καθιερωμένη πρακτική, πολύ πριν η πανδημία της Covid-19 «χτυπήσει» τις πόρτες μας. Συνεπώς, για όλους εμάς προϋπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές για τη μετάβαση σε αυτή την ευέλικτη μορφή εργασίας. Άλλωστε, η εταιρεία αποφάσισε σε παγκόσμιο επίπεδο να διατηρήσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας, ως κύριο στοιχείο της «νέας κανονικότητας» και στη μετα-Covid εποχή. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται δύο-τρεις φορές την εβδομάδα απομακρυσμένα από οποιαδήποτε σημείο.

Αυτό που αποτελεί για εμάς κύριο μέλημα είναι η διασφάλιση της υγείας και της προστασίας των ανθρώπων μας, καθώς και των συνεργατών μας, και φυσικά στόχος μας είναι να κρατήσουμε τις ομάδες μας διασυνδεδεμένες και παραγωγικές καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. Είναι αλήθεια ότι, για έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων παγκοσμίως, η υβριδική εργασία δημιουργεί περισσότερη ευελιξία και έχει θετική επίδραση στην παραγωγικότητά τους. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υβριδική εργασία δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους: Σύμφωνα με μελέτη του Joint Research Centre (JRC) που δημοσίευσε πρόσφατα ο ΣΕΒ, από τα συνολικά 120 επαγγέλματα της διεθνούς κατηγοριοποίησης επαγγελμάτων, μόλις τα 24 έχουν πλήρη δυνατότητα τηλεργασίας.

Για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2019), από το σύνολο των 3.911.031 απασχολούμενων στη Ελλάδα προκύπτει ότι ποσοστό 18,8% (734.667 απασχολούμενοι) απασχολείται σε επαγγέλματα με πλήρη δυνατότητα τηλεργασίας. Συμπερασματικά, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η τηλεργασία και κατ’ επέκταση η υβριδική εργασία, οι πραγματικές της δυνατότητες είναι ακόμα μεγαλύτερες και συμβαδίζουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, και σε αυτό το πεδίο, μεγαλύτερη διείσδυση της ψηφιοποίησης μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη διάδοση της υβριδικής εργασίας και των πλεονεκτημάτων της για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

O δρ Βασίλης Χατζίκος φωτογραφίζεται στο Laboratory της Siemens, μαζί με ένα ψηφιακό δίδυμο, προϊόν προσθετικής κατασκευής (AM).
O δρ Βασίλης Χατζίκος φωτογραφίζεται στο Laboratory της Siemens, μαζί με ένα ψηφιακό δίδυμο, προϊόν προσθετικής κατασκευής (AM).

Τι κάνει η Siemens Ελλάδας για να καταστεί ελκυστικός προορισμός για το εγχώριο ταλέντο;

Θεωρούμε χρέος μας να είμαστε κοντά και στους φοιτητές και αποφοίτους πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών σχολών, ώστε να τους μεταφέρουμε με τα στελέχη μας την εμπειρία τους, αλλά και ενημέρωση για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα τους. Τα τελευταία χρόνια έχουμε έρθει σε επαφή με πάνω από 500 νέους και νέες μέσω της πολυετούς υποστήριξής μας στο Πάνοραμα Επιχειρηματικότητας και των Siemens Business Days που διοργανώνουμε σε συνεργασία μαζί τους, μέσω ημερίδων σε πανεπιστημιακά τμήματα και μέσω χορηγιών και mentoring σε φοιτητικούς συλλόγους. Και, φυσικά, θεωρούμε ότι η προσήλωσή μας στη διαρκή εκπαίδευση (up-skilling & re-skilling) και την εξέλιξη των εργαζομένων μας, αλλά και οι δυνατότητες ευέλικτης και υβριδικής εργασίας, είναι στοιχεία που μας διαφοροποιούν ως εργοδότες.

Πρόσφατα ελληνικές startups εξαγοράστηκαν από μεγάλους διεθνείς «παίκτες». Πόσο στενά παρακολουθείτε το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας και ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνετε για την υποστήριξή του;

Η ίδια η Siemens μπορεί να θεωρηθεί μια startup εταιρεία εν τη γενέσει της, μιας και δημιουργήθηκε από τον Werner von Siemens το 1847, έναν οραματιστή εφευρέτη της εποχής. Έκτοτε, η εταιρεία εξελίχθηκε σε παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας, ακολουθώντας τα βήματα και το καινοτόμο πνεύμα του ιδρυτή της, και σήμερα, με τις τεχνολογίες της εστιάζει στο να συνδυάζει τον φυσικό με τον ψηφιακό κόσμο. Η αφοσίωσή της σε αυτό τον σκοπό, αποτυπώνεται και με νούμερα. Μόνο κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2021 ξόδεψε 4,9 δισ. ευρώ για Έρευνα &

Ανάπτυξη, κατέγραψε 4.480 εφευρέσεις και 2.520 πατέντες, ενώ μέσω των πρωτοβουλιών της Siemens Innovation Ecosystem και Next47 υποστηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα ανά τον κόσμο, δημιουργώντας πλατφόρμες για νέους, φοιτητές, ερευνητές, συνεργάτες και για οποιονδήποτε είναι παθιασμένος με την τεχνολογία, με στόχο να αναπτυχθούν οι ίδιοι και οι ιδέες τους και να έρθουν σε επαφή με τις τελευταίες τεχνολογίες της Siemens. Η νεοφυής επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει μια μοναδική δυναμική. Παρακολουθώ από κοντά τον συγκεκριμένο χώρο τα τελευταία χρόνια και πρέπει να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος με τις ιδέες και τη θέληση των νέων ανθρώπων στη χώρα μας! Είναι, λοιπόν, μεγάλη χαρά και μεγάλο πλεονέκτημα για τη Siemens στην Ελλάδα να είναι σε άμεση επαφή με αυτούς τους ανθρώπους για να τους στηρίξει να πραγματοποιήσουν τις ιδέες τους μέσω του Elevate Greece –συμμετέχοντας στην επιτροπή αξιολόγησης και στην βράβευση του νικητή των Πρώτων Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece στην κατηγορία Industry 4.0 τεχνολογιών– και μέσω mentoring στο JA Greece.

Επίσης, η εταιρεία μας είναι μέλος της Πρωτοβουλίας για την Προσθετική Κατασκευή στην Ελλάδα (AM4GR), η οποία έχει στόχο να προετοιμάσει την ελληνική αγορά και την κοινότητα των startup εταιρειών για την άφιξη της Προσθετικής Κατασκευής (AM) / τεχνολογίας 3D Printing, η οποία αλλάζει την όψη της βιομηχανίας παγκοσμίως, εξαλείφοντας τα παραδοσιακά μοντέλα παραγωγής προς όφελος των επιχειρήσεων και των ανθρώπων.

Ο δρ Βασίλης Χατζίκος με τον πανίσχυρο SIMATIC IPC227E Nanobox PC, ειδικά σχεδιασμένο για εφαρμογές Industrial Edge.
Ο δρ Βασίλης Χατζίκος με τον πανίσχυρο SIMATIC IPC227E Nanobox PC, ειδικά σχεδιασμένο για εφαρμογές Industrial Edge.

Πώς συνδέεται η τεχνολογική εξέλιξη με την παγκόσμια προσπάθεια για περιβαλλοντική βιωσιμότητα;

Η τεχνολογική εξέλιξη δεν συνδέεται απλώς με την ανάγκη για περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ο νέες τεχνολογίες είναι η μοναδική λύση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή απαιτεί εγρήγορση, ετοιμότητα, κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπιστεί και συλλογική δράση. Μόνο αν ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία θα καταφέρουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους. Η ψηφιοποίηση μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε, να αναπτυσσόμαστε και να είμαστε ακόμη πιο παραγωγικοί, κάνοντας χρήση λιγότερων πόρων. Και αυτό είναι το «κλειδί» για τη βιωσιμότητα.

Στη Siemens αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας στη χώρα ως σύμμαχος και σύμβουλός της, στην προσπάθεια που καταβάλλει για βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία με όχημα την ψηφιοποίηση.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, το 2021 με τις τεχνολογικές μας λύσεις και τα προϊόντα μας, βοηθήσαμε τους πελάτες μας παγκοσμίως να μειώσουν κατά 150 εκατ. τόνους τις εκπομπές CO2. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, προσφέροντας τεχνολογίες που έχουν σκοπό και βοηθούν τους πελάτες, τους συνεργάτες μας και τις κοινωνίες μας να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον. Οι πόλεις και οι βιομηχανίες που θα είναι βιώσιμες τώρα και στο μέλλον είναι οι πόλεις οι οποίες θα έχουν υιοθετήσει ψηφιακές λύσεις και τεχνολογίες, όπως τα ευφυή δίκτυα, η ηλεκτροκίνηση, τα έξυπνα κτίρια και οι βιομηχανίες που θα λειτουργούν με εφαρμογές AI, ΙοΤ, Edge Computing, Machine Learning. Οι τεχνολογίες αυτές τις καθιστούν «έξυπνες», ευέλικτες, ανθεκτικές στις προκλήσεις, άρα και βιώσιμες.

BY THE NUMBERS

Innovation is the basis for success

  • H Siemens το 2021 επένδυσε 4,9 δισ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη, κατοχύρωσε 2.520 πατέντες, ενώ στον συγκεκριμένο τομέα, απασχολεί 42.500 υπαλλήλους.
  • Συνολικά 10 δισ. ευρώ έχει επενδύσει η εταιρεία τα τελευταία δέκα χρόνια σε ψηφιακές επιχειρήσεις.
  • Η Siemens απασχολεί σε ψηφιακές θέσεις 44.000 εργαζομένους.
  • Η Siemens το 2021 με τις τεχνολογικές της λύσεις και τα προϊόντα της, βοήθησε τους πελάτες της παγκοσμίως να μειώσουν κατά 150 εκατ. τόνους τις εκπομπές

*Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

**Φωτογραφίες: Σύλβια Διαμαντοπούλου