Βασίλης Πετίνης: Το αποτελεσματικό σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης

Βασίλης Πετίνης: Το αποτελεσματικό σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης
O Managing Partner της RSM Greece, Βασίλης Πετίνης, αποκαλύπτει τα μυστικά της Εταιρικής Διακυβέρνησης

Tο συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον έχει αναμφισβήτητα αυξήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σε περιόδους συνεχών μεταβολών και αβέβαιων προκλήσεων, η ορθή και αποτελεσματική Εταιρική Διακυβέρνηση έχει στρατηγική σημασία για τις επιχειρήσεις, αλλά και για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς συμβάλλει στην εποπτεία, στη βελτιστοποίηση όλων των διαδικασιών και στη μείωση του κόστους. Παράλληλα, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές, η εταιρεία γίνεται πιο ελκυστική στους επενδυτές καθώς και στις τράπεζες.

Συνεπώς, η ανάγκη για δημιουργία και διατήρηση ενός κατάλληλου συστήματος αρχών, πολιτικών και διαδικασιών είναι επιτακτική με σκοπό τη διαχείριση των κρίσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις αλλά και την επίτευξη των στόχων που θέτουν. Επιπλέον, η δημιουργία μιας κουλτούρας συμπερίληψης στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων μπορεί να φέρει ποικιλομορφία στις απόψεις και άρα καλύτερες αποφάσεις και αποτελέσματα. Παράλληλα, η ύπαρξη μονάδας διαχείρισης κινδύνων και ο ρόλος του εσωτερικού ελεγκτή, μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία μέσω των οποίων δημιουργείται η γραμμή δράσης και αντιμετώπισης όλων των ρίσκων και προσθέτουν μεγαλύτερη ασφάλεια στις εταιρείες.

Δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσα από την αξιοποίηση ενός αποτελεσματικού συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση παρέχει ασφάλεια στις επιχειρήσεις και τις καθιστά ελκυστικές στους stakeholders της

Εφόσον οι επιχειρήσεις εστιάσουν στην ουσιαστική εφαρμογή του νόμου 4706/2020, κατανοήσουν πως η Εταιρική Διακυβέρνηση λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάπτυξή τους και εφαρμόσουν ουσιαστικά το νέο νόμο θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα καταστούν «game changers». Ο νόμος 4706/2020, ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης και όλες οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο οφείλουν να διοικούνται οι εισηγμένες εταιρείες. Ταυτόχρονα όμως, αποτελούν και ένα πρότυπο για όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες αξιοποιώντας τους νέους κανονισμούς μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη σύνθεση και την αποτελεσματικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου τους και του ουσιαστικού ρόλου που διαδραματίζει.

Για παράδειγμα, οι νέοι κανονισμοί δίνουν κατευθύνσεις για την πολιτική καταλληλόλητας μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις μπορούν να αναγνωρίσουν την αποτελεσματικότερη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου που τους ταιριάζει ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο ανήκουν, με τους στόχους που θέλουν να πετύχουν, τα χαρακτηριστικά των μελών που το απαρτίζουν καθώς και τους ρόλους που απαιτείται να έχουν ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, στην RSM Greece συνεργαζόμαστε με εταιρίες με σκοπό τον σχεδιασμό αποτελεσματικών δομών και συστημάτων διακυβέρνησης τα οποία να διασφαλίζουν μία αποτελεσματική διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων. Η προσπάθεια μας διαχρονικά στοχεύει στον ουσιαστικό σχεδιασμό συστημάτων διακυβέρνησης και στη μεταστροφή της κουλτούρας του οργανισμού και τον ρόλο των επιχειρηματικών ηγετών, ώστε να διασφαλίζουν ένα κλίμα πολυμορφίας και συμπερίληψης, να προσφέρονται ίσες ευκαιρίες σε όλους, η εταιρεία να προωθεί και να αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και να διασφαλίζει με τον τρόπο αυτό την ουσιαστική εμπιστοσύνη μεταξύ της εταιρίας και όλων των stakeholders.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τα ποικιλόμορφα Διοικητικά Συμβούλια

Με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της δημιουργίας μιας κουλτούρας συμπερίληψης στα σύγχρονα Διοικητικά Συμβούλια για την αποτελεσματικότερη διαχείριση κρίσεων και στρατηγικού σχεδιασμού η RSM Ελλάδος διεξάγει την έρευνα «The RSM Board Diversity Survey», εξετάζοντας κατά πόσον η υιοθέτηση του νέου νόμου έχει συμβάλλει στη βελτίωση της ποικιλομορφίας των Διοικητικών Συμβουλίων των εισηγμένων εταιριών.

Αναγνωρίζοντας την αξία της ποικιλομορφίας ως στρατηγικής σημασίας για τις επιχειρήσεις καθώς και την αναγκαιότητα δημιουργίας κουλτούρας συμπερίληψης που θα ενισχύσει τα αποτελέσματά τους, είναι επιτακτική η ανάγκη ουσιαστικής υιοθέτησης των κατευθυντήριων γραμμών του νόμου για την δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει έμπρακτα τις αξίες αυτές. Η αρχή αυτής της προσπάθειας πρέπει να γίνει από τα ίδια τα Διοικητικά Συμβούλια, τα μέλη των οποίων πρέπει να ενθαρρύνουν με το παράδειγμα τους και τον υπόλοιπο οργανισμό ούτως ώστε να κάνουν «set the tone at the top».

Δείτε σε βίντεο όλη τη συζήτηση του Βασίλη Πετίνη με τον Τάσο Ζάχο, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022

*Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο

**Το άρθρο δημοσιεύται στην ειδική έκδοση του CEO Initiative 2022, που κυκλοφορεί  Παρασκευή 23/12 μαζί με την ετήσια έκδοση του Fortune Greece με τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα