Βασίλης Σταύρου: Έχουμε χρέος να βάλουμε πλάτη για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία. Και θα το κάνουμε για όσο χρειαστεί

Βασίλης Σταύρου: Έχουμε χρέος να βάλουμε πλάτη για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία. Και θα το κάνουμε για όσο χρειαστεί
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ μιλάει στο Fortune για τον τρόπο που η νέα πραγματικότητα, στη σκιά του covid-19 επηρεάζει τις λειτουργίες της εταιρείας στην οποία ηγείται.

Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα στα νέα ζητούμενα ήταν και είναι η προτεραιότητά του, με πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Η διαρκής αναζήτηση για νέες λύσεις, η καινοτομία, η φροντίδα και η εστίαση στους εργαζόμενους, τους συνεργάτες, τους πελάτες, τους προμηθευτές και την κοινωνία καθόρισαν την στρατηγική του από την πρώτη στιγμή, έχοντας ήδη έτοιμα σενάρια και για την «επόμενη ημέρα».

Η εταιρεία στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με δωρεά ύψους 494.000 ευρώ για την αγορά ιατρικού εξοπλιστικού πακέτου τελευταίας γενιάς, που ενσωματώνει Artificial Intelligence τεχνολογίες και μπορεί να υποστηρίξει 30 ΜΕΘ, διαθέτει 500.000 ευρώ σε Δήμους, ΜΚΟ και Κοινωφελείς Οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα και προσέφερε 200.000 μάσκες στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης, διέθεσε στους εργαζόμενους της περισσότερα από τρία εκατ. ευρώ. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε χρέος να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σταθούμε δίπλα στην Πολιτεία. Να βάλουμε πλάτη για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία. Και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όσο χρειαστεί» αναφέρει στην συνέντευξη που ακολουθεί και  εξηγεί γιατί το νέο «eating out» και οι online αγορές ήρθαν για να μείνουν.

Κύριε Σταύρου, η κρίση της πανδημίας άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη το περιβάλλον βίαια. Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις σας, συναισθήματα και πρωτοβουλίες, όταν βεβαιωθήκατε ότι πρόκειται για μια σοβαρότατη παγκόσμια απειλή;

Αν και έχουμε μάθει να ζούμε σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αυτό ήταν κάτι έξω από οτιδήποτε προβλέψιμο. Τέτοιες στιγμές γίνεται αντιληπτό ότι ο άνθρωπος και η υγεία αποτελούν ή πρέπει να αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα.  Και αυτή η πραγματικότητα επηρεάζει, αναμφισβήτητα, και τον δικό μας ρόλο: Νιώθουμε την ευθύνη να ανταποκριθούμε  σε νέα ζητούμενα και μάλιστα άμεσα και αποτελεσματικά. Να μην λείψει τίποτε από κανένα σπίτι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι εδώ θα βρουν όσα χρειάζονται, ότι εδώ η ζωή συνεχίζεται όπως χθες, αλλά με αυξημένες προφυλάξεις.

Εμείς, αμέσως, υιοθετήσαμε το σύνολο των απαραίτητων και ενδεδειγμένων υγειονομικών ενεργειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των θεσμικών εκπροσώπων της χώρας μας. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, λάβαμε αυστηρότερα μέτρα, χωρίς να υπολογίζουμε τον κόπο και το κόστος, για να νιώθουν οι πελάτες μας ασφάλεια όταν επισκέπτονται τα φυσικά μας καταστήματα ή το ηλεκτρονικό μας κατάστημα, με την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Ταυτόχρονα, νιώθουμε υπεύθυνοι και για τους δικούς μας «ήρωες», τους 13.575 εργαζόμενους στα καταστήματα και τις αποθήκες μας, που αγόγγυστα συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αντιλαμβανόμενοι ότι επιτελούν κοινωνικό έργο, χωρίς να διεκδικούν χειροκρότημα. Είναι ανακουφιστικό να βλέπεις ξανά χαμόγελα, να επανέρχεται η κανονικότητα μεταξύ των πελατών με τους  ανθρώπους μας, με ένα «σας ευχαριστούμε πολύ» ή «μπράβο σας γι’ αυτό που κάνετε».

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ βρέθηκαν στη δίνη της πανδημίας, καθώς ο κόσμος τις πρώτες ημέρες «βομβάρδισε» τα ράφια των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ελλείψεις να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και το προσωπικό να βρίσκεται βαλλόμενο και απροστάτευτο απέναντι στην κοσμοσυρροή. Πώς το αντιμετωπίσατε;

Έχουμε μάθει να λειτουργούμε υπό πίεση, αν και αυτή τη φορά ήταν κάτι πέρα από το αναμενόμενο. Ανταποκριθήκαμε γρήγορα στη ζήτηση, καλύψαμε τις απαιτήσεις των πελατών, ενισχύσαμε το προσωπικό, το οποίο θέλω και πάλι να ευχαριστήσω για την αυταπάρνηση που επέδειξε.  Την ίδια στιγμή, συμμορφωθήκαμε πλήρως με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την προστασία της δημόσιας υγείας, και «θωρακίσαμε» περαιτέρω τους ανθρώπους μας και τους πελάτες μας με τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε στην ηλεκτρονική καταγραφή εισερχομένων και εξερχομένων πελατών σε μεγάλο μέρος του δικτύου μας για την τήρηση της προβλεπόμενης αναλογίας και όπου αυτό δεν εφαρμόζεται, στη χορήγηση αριθμημένης κάρτας εισόδου. Για τον ίδιο σκοπό, τοποθετήσαμε διαγραμμίσεις στα ταμεία και στα σημεία εξυπηρέτησης.

Για τους ανθρώπους μας, εκτός από γάντια και μάσκες προστασίας, ενισχύσαμε επίσης την ασφάλεια των συναλλαγών στα ταμεία μας, με την τοποθέτηση προστατευτικού plexiglass. Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε “όλοι μαζί” και ας κρατάμε τις αποστάσεις!  Ακόμη, δώσαμε προτεραιότητα, από την πρώτη στιγμή, σε άτομα άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ, εγκυμονούσες, νοσηλευτικό προσωπικό και αστυνομικούς. Με φροντίδα για τις ευαίσθητες ομάδες!

Ποια είναι τα μεγάλα ζητούμενα από τις επιχειρήσεις, σήμερα περισσότερο από ποτέ;

Η γρήγορη ανταπόκριση. Η διαρκής αναζήτηση για νέες λύσεις και η καινοτομία. Η φροντίδα και η εστίαση στον άνθρωπο: τους συνεργάτες μας, τους πελάτες μας, τους προμηθευτές μας, το κοινωνικό σύνολο, ευρύτερα. Έτσι έχουμε μάθει, έτσι συνεχίζουμε.

Οι πωλήσεις online από τη μία στιγμή στην άλλη πολλαπλασιάστηκαν. Αυτό οδήγησε σε σημαντικές καθυστερήσεις παράδοσης με κύμα παραπόνων. Εσείς το αντιμετωπίσατε; Και  πώς το διαχειριστήκατε;

 Πράγματι, οι online παραγγελίες έχουν πολλαπλασιαστεί. Και θα είχαν αυξηθεί ακόμα περισσότερο, εάν οι συνθήκες δεν ήταν τόσο ιδιαίτερες με την επισκεψιμότητα αυξημένη, πέρα από κάθε πιθανή πρόβλεψη. Σε αυτή την πρόκληση, ανταποκριθήκαμε με νέες λύσεις, οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους πελάτες μας να κάνουν τις αγορές τους ηλεκτρονικά. Σε διάστημα, μόλις, μερικών εβδομάδων υλοποιήσαμε μια σειρά από ενέργειες όπως   η διεύρυνση στις ώρες των παραδόσεων, η παράδοση των online παραγγελιών και την Κυριακή, η αύξηση του αριθμού καταστημάτων εξυπηρέτησης, αλλά και του στόλου μας, η νέα συνεργασία με εταιρεία courier, που αποτελούν μερικές, μόνο, από αυτές.

Πρόσφατα, μάλιστα, εγκαινιάσαμε τη νέα υπηρεσία, AB collect, δίνοντας στους πελάτες μας περισσότερες επιλογές, ώστε να κάνουν online την παραγγελία τους και να παραλαμβάνουν από φυσικό κατάστημα ΑΒ, σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο.

Αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή, είναι ανάπτυξη του ecommerce σε πρώτο χρόνο και άμεσα. Και, για τον λόγο αυτό, προχωρήσαμε σε πάνω από 500 προσλήψεις ανθρώπων, σε διάστημα τριών εβδομάδων, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν από τις online παραγγελίες. Είναι μια ευκαιρία να τους καλωσορίσουμε στην ομάδα μας και να τους ευχαριστήσουμε για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας.

Ας μη μιλάμε για θυσίες όταν χάνονται ζωές. Επαναπροσδιορίζουμε πλάνα και προτεραιότητες και προσαρμοζόμαστε στις νέες απαιτήσεις. Για να είμαστε εδώ και αύριο, με  τον άνθρωπο πάντα στο επίκεντρο.

Από το 95% της πρώτης εβδομάδας κρίσης στην Ελλάδα, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων στον κλάδο των super market έχει υποχωρήσει στο 11%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Σας ανησυχεί το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι και ο τουρισμός θα είναι σε μεγάλη ύφεση;

Είναι δεδομένο και αναμενόμενο ότι μεγάλο μέρος της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης θα δοκιμαστούν. Και η οικονομία θα πρέπει να ανακάμψει.   Αντίστοιχα, ήδη διαφαίνονται νέες καταναλωτικές συμπεριφορές που θα διατηρηθούν και συνδέονται με την «ανάγκη για ασφάλεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, το social distancing «ήρθε για να μείνει» για ένα διάστημα. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση στο σπίτι ως το νέο «eating out», αλλά και για τις online αγορές. Ακόμη, αναδύονται «νέα κριτήρια αγοραστικής επιλογής» που αφορούν στην κοινωνική αλληλεγγύη, τα μέτρα υγιεινής, την υγιεινή διατροφή και ευεξία, καθώς και την εντοπιότητα.

Εμείς παρατηρούμε το περιβάλλον και πώς αυτό εξελίσσεται και  είμαστε έτοιμοι για να ανταποκριθούμε σε κάθε σενάριο για την «επόμενη ημέρα».

Ο ιδιωτικός τομέας στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός στο σύστημα δημόσιας υγείας και στην κοινωνία, με πρωτοβουλίες που ξεπέρασαν κατά πολύ τις δράσεις ΕΚΕ, όπως μέχρι σήμερα τις γνωρίζαμε. Ποιες αξίες καθόρισαν τις δικές σας κινήσεις στην ΑΒ Βασιλόπουλος;

Η προσφορά είναι στο DNA της ΑΒ Βασιλόπουλος. Πάντα εστιάζουμε στους ανθρώπους, πάντα φροντίζουμε αυτούς που μας φροντίζουν.  Από την πρώτη στιγμή, αναλάβαμε δράση και πρωτοβουλίες για να καλύψουμε ανάγκες με πραγματική αξία για την κοινωνία μέσα από μετρήσιμες πράξεις συνεισφοράς, με ουσιαστικό αντίκρισμα.

Στηρίξαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσα από δωρεά ύψους €494.000 για την αγορά ιατρικού εξοπλιστικού πακέτου τελευταίας γενιάς, που ενσωματώνει Artificial Intelligence τεχνολογίες και μπορεί να υποστηρίξει 30 ΜΕΘ. Διαθέτουμε €500.000 προς Δήμους, ΜΚΟ και Κοινωφελείς Οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα, προσφέραμε 200.000 μάσκες στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, που σε αυτή την κρίσιμη στιγμή παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας. 

Στο σημείο αυτό θέλω να σας επαναλάβω ότi δεν ξεχνάμε όμως και τους δικούς μας ανθρώπους, στα καταστήματα και τις αποθήκες μας, που εργάζονται σκληρά με αφοσίωση και αυταπάρνηση. Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης, διαθέσαμε για εκείνους περισσότερα από 3 εκατ. Ευρώ. Και είναι πραγματικά το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Κύριε Σταύρου, όλο σε όλο τον κόσμο, θα κληθούμε να θυσιάσουμε πολλά.  Γιατί θα χάσουμε πολλά. Ποια είναι η «κορυφαία» θυσία που καλούνται να κάνουν οι επιχειρήσεις σήμερα για να είναι αύριο παρούσες;

Ας μη μιλάμε για θυσίες όταν χάνονται ζωές. Ας πούμε απλώς ότι θα επαναπροσδιορίσουμε πλάνα και προτεραιότητες. Θα προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις, στις νέες προκλήσεις, στα νέα δεδομένα. Για να είμαστε εδώ και αύριο, πάντα με τον «Άνθρωπο» στο επίκεντρο σε καθετί που κάνουμε.

Το καταναλωτικό κοινό εγκαταλείπει ένα brand που δεν δηλώνει «παρόν» στις εξελίξεις;

Κάθε brand αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Και δεν μπορεί παρά να είναι συμμέτοχο σε αυτό το «εθνικό μαζί». Στην ΑΒ, φροντίζουμε την ελληνική κοινωνία και τη χώρα, γιατί το οφείλουμε. Σήμερα, περισσότερο, παρά ποτέ. Έχουμε χρέος να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σταθούμε δίπλα στην Πολιτεία. Να βάζουμε πλάτη για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία. Και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όσο χρειαστεί. Γιατί μόνο αν είμαστε και παραμείνουμε όλοι μαζί, θα έχουμε την ελπίδα ότι μπορούμε τελικά να τα καταφέρουμε.

Κύριε Σταύρου, σας ευχαριστώ πολύ!