Βουγιούκας (Τράπεζα Ηπείρου): Πως ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και το μήνυμα για ένταξη στον «Ηρακλή ΙΙΙ»

Βουγιούκας (Τράπεζα Ηπείρου): Πως ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και το μήνυμα για ένταξη στον «Ηρακλή ΙΙΙ»
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου δίνει έμφαση στις διαπροσωπικές σχέσεις με τους πελάτες της προχωρώντας παράλληλα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, αναφέρει ο CEO της στο Fortune Greece.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου δίνει έμφαση στις διαπροσωπικές σχέσεις με τους πελάτες της προχωρώντας παράλληλα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, αναφέρει ο CEO της τράπεζας, Ιωάννης Βουγιούκας, σε συνέντευξη του στο Fortune Greece.

Ο κ. Βουγιούκας μας μίλησε ενόψει του The Epirus Fintech Event, που διοργανώνεται τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ημερίδα που θα πραγματοιηθεί στα Γιάννενα από την κοινότητα ψηφιακών νομάδων C.Ioannina σε συνεργασία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου για το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας (αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ).

Στη συνέντευξη ο CEO της τράπεζας υπογραμμίζει πως η «ψηφιακή μετάβαση έχει ως αποτέλεσμα να εκλείψει το ανθρώπινο στοιχείο από τις τραπεζικές εργασίες. Εμείς πιστεύουμε ότι χωρίς διαπροσωπική αλληλεπίδραση είναι δύσκολο να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν στενές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες ειδικά σε επίπεδο επιχειρήσεων».

Μιλώντας για τα στοιχεία που διαχωρίζουν τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου από τον ανταγωνισμό, ο κ. Βουγιούκας αναφέρει πως «δεν αντιλαμβανόμαστε τους πελάτες μας ως απλούς καταναλωτές τραπεζικών προϊόντων» και κάνει λόγο για το άνοιγμα νέων καταστημάτων της τράπεζας, «εκεί που άλλες τράπεζες αποχωρούν».

Αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς πόρους σημειώνει πως «το ποσοστό μας στη χρήση αυτών των κεφαλαίων αναλογικά με το μερίδιο αγοράς μας είναι τουλάχιστον πενταπλάσιο από το μέσο όρο» και προσθέτει πως «αναμένουμε την πρόσκληση μας στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Ακόμα, ο κ. Βουγιούκας στέκεται στην υπηρεσία digital on boarding που ετοιμάζει η τράπεζα, ενώ μιλά για το αίτημα ένταξης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου στο «Ηρακλής ΙΙΙ» όπως και για τους στόχους επέκτασης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Ιωάννη Βουγιούκα στο Fortune Greece:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της τράπεζας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και πως μπορεί σε αυτόν να ενταχθεί η τεχνητή νοημοσύνη;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά τη λειτουργική αποτελεσματικότητα και δεν υποκαθιστά την εταιρική στρατηγική. Η Τράπεζα Ηπείρου παρέχει όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες στους πελάτες της, με υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας, στις πιο ανταγωνιστικές προμήθειες της αγοράς. Με την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στα μοντέλα μας αποσκοπούμε κυρίως στην ενίσχυση της ασφάλειας των διαδικτυακών συναλλαγών.

Όμως παράλληλα η ψηφιακή μετάβαση έχει ως αποτέλεσμα να εκλείψει το ανθρώπινο στοιχείο από τις τραπεζικές εργασίες. Εμείς πιστεύουμε ότι χωρίς διαπροσωπική αλληλεπίδραση είναι δύσκολο να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν στενές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες ειδικά σε επίπεδο επιχειρήσεων. Και αυτή ακριβώς είναι η στρατηγική μας: Η προσωπική σύνδεση με τους πελάτες μας.

Στην Τράπεζα Ηπείρου δεν αντιλαμβανόμαστε τους πελάτες μας ως απλούς καταναλωτές τραπεζικών προϊόντων

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν την πλειοψηφία της πελατειακής σας βάσης. Που διαφοροποιείστε στην εξυπηρέτησή τους σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Οι τράπεζες ωθούν τους πελάτες τους, ακόμη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις εξ αποστάσεως τραπεζικές συναλλαγές, δυσκολεύοντας παράλληλα την εξυπηρέτηση στα (μειούμενα) καταστήματά τους, όπου πλέον κάποιος θα πρέπει να έχει κλείσει ραντεβού μέρες πριν. Αυτό έχει ως συνέπεια την απώλεια της ανθρώπινης επαφής, η οποία κλονίζει και την εμπιστοσύνη των πελατών. Εμείς στην Τράπεζα Ηπείρου δεν αντιλαμβανόμαστε τους πελάτες μας ως απλούς καταναλωτές τραπεζικών προϊόντων. Επενδύουμε στην ενσυναίσθηση, καταλαβαίνουμε τις ανάγκες τους και τους προσφέρουμε τις πιο αρμόζουσες λύσεις στα μέτρα τους.

Ανοίγοντας νέα καταστήματα σε περιοχές που οι άλλες τράπεζες συρρικνώνονται, συνδεόμαστε πιο αυθεντικά και συναισθηματικά με τις τοπικές κοινότητες, τις εταιρείες και τους ανθρώπους, αναπτύσσοντας μακροχρόνιες και αποδοτικές σχέσεις εμπιστοσύνης. Για εμάς ο κάθε πελάτης είναι ένα ξεχωριστό μέλος της οικογένειάς μας.

Μπορούμε να εγκρίνουμε και να εκταμιεύσουμε ένα δάνειο μέσα σε δυο-τρεις εβδομάδες, όταν ο μέσος όρος του συστήματος υπερβαίνει τους τρεις μήνες

Ποιες είναι οι δυσκολίες και οι ευκαιρίες που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ της Ηπείρου;

Υπάρχει γενικό έλλειμμα τραπεζικής εξυπηρέτησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το οποίο ισχύει και για την Ήπειρο, η οποία έχει την ιδιαιτερότητα των απομακρυσμένων κωμοπόλεων και χωριών. Η συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου και η κεντροποίηση των τραπεζικών εργασιών έχουν αυξήσει κατά πολύ τους χρόνους ανταπόκρισης. Εμείς, που επεκτεινόμαστε εκεί που άλλες τράπεζες αποχωρούν, μπορούμε να εγκρίνουμε και να εκταμιεύσουμε ένα δάνειο μέσα σε δυο-τρεις εβδομάδες, όταν ο μέσος όρος του συστήματος υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Επιτυγχάνουμε θετική πιστωτική επέκταση, ενώ στο σύνολο του συστήματος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυτή είναι αρνητική, εξαιρουμένων των δανείων από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πώς βοηθούν την τράπεζα και τον ρόλο της στην οικονομική ανάπτυξη οι ευρωπαϊκοί πόροι; Χρειάζονται περισσότερους πόρους από την ΕΕ οι συνεταιριστικές τράπεζες;

Παρέχουμε εξειδικευμένες χρηματοδοτικές λύσεις στα μέτρα του πελάτη και προτάσεις για επιδοτούμενα ή/και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Η Τράπεζα συμμετέχει σε όλα τα Προγράμματα Εγγύησης και Συν – Επένδυσης της ΕΑΤ, χρηματοδοτεί έργα που έχουν υπαχθεί στο ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο και παρέχει μικρο-πιστώσεις σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). Από τα στοιχεία που έχουμε, το ποσοστό μας στη χρήση αυτών των κεφαλαίων αναλογικά με το μερίδιο αγοράς μας είναι τουλάχιστον πενταπλάσιο από το μέσο όρο. Αναμένουμε την πρόσκληση μας στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπου με τη συμμετοχή μας θα συμβάλλουμε στη δανειοδότηση με χαμηλότερα επιτόκια -ειδικά αυτήν την περίοδο του ακριβού χρήματος- περισσότερων μεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής, όπου παρατηρείται υστέρηση μέχρι στιγμής.

Εκτός από τη χρεωστική κάρτα που αλλάζει το CVC, τι άλλες υπηρεσίες/προϊόντα ετοιμάζεστε να λανσάρετε; Και ποιες είναι οι βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε για την περαιτέρω ανάπτυξη σας;

Εκτός από τη δυνατότητα αλλαγής του CVC στις κάρτες για λόγους ασφαλείας, μια άλλη πρωτοπορία μας είναι η «απλή» λειτουργία εφαρμογής στο app της Τράπεζας με μόνο τέσσερις βασικές συναλλαγές για τους πελάτες με μικρότερη ευχέρεια χρήσης. Μέσα στους επόμενους μήνες θα είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε την υπηρεσία ανοίγματος λογαριασμού από απόσταση (digital on boarding), χωρίς την επίσκεψη στο κατάστημα.

Οι βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι δύο.

Πρώτον, η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όπου για τις μικρότερες τράπεζες θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον Ηρακλή ΙΙΙ για να θωρακιστεί πλήρως το τραπεζικό σύστημα.

Δεύτερον, να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας στις ολοένα και υψηλότερες τεχνολογικές και εποπτικές απαιτήσεις, την οποία επιδιώκουμε να πετύχουμε με την επέκταση μας σε όμορους νομούς.

Αναμένουμε την απάντηση των εποπτικών αρχών σχετικά με την αίτηση που υποβάλαμε για πανελλαδική άδεια.

Στόχος μας είναι η Τράπεζα Ηπείρου να μετατραπεί από μια τοπική συνεταιριστική τράπεζα, σε μια περιφερειακή τράπεζα πρώτης επιλογής για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.