Ζήνα Μαυροειδή: Η e-Fresh είναι εταιρεία τεχνολογίας και όχι απλά ένα σούπερ μάρκετ

Ζήνα Μαυροειδή: Η e-Fresh είναι εταιρεία τεχνολογίας και όχι απλά ένα σούπερ μάρκετ

Το επιχειρηματικό μοντέλο που «τρέχει» με ισχυρή ανάπτυξη και χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την παράδοση των παραγγελιών του.

Το σενάριο εχει ωσ εξής: Βρίσκεστε στο Λονδίνο, µε µια πολύ καλή θέση εργασίας που προσφέρει αρκετά χρήµατα. Η καριέρα σας βρίσκεται σε διαρκή άνοδο, οι ευκαιρίες επαγγελµατικής ανάδειξης είναι πολλές και το καλοκαίρι του 2015, εν µέσω δηµοψηφίσµατος, capital controls και όλων όσα ακολούθησαν κάνετε ανήµερα των γενεθλίων σας στον ίδιο σας τον εαυτό ένα περίεργο «δώρο»: παραιτείστε από τη δουλειά σας και γυρίζετε στην Ελλάδα για να ανοίξετε το πρώτο καθετοποιηµένο online supermarket. Η ιστορία αυτή δεν είναι φανταστική. Είναι η πορεία της managing director της e-Fresh, Ζήνας Μαυροειδή τα τέσσερα τελευταία χρόνια. «Πάντα πίστευα ότι υπάρχουν ευκαιρίες εδώ. Και αυτό που λέω συνέχεια είναι ότι η χώρα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναµικό. Πραγµατικά, η Ελλάδα έχει πολλά αναξιοποίητα ταλέντα» µου απάντησε όταν τη ρώτησα τι είχε στο µυαλό της τη στιγµή που πήρε τη µεγάλη αυτή απόφαση.

Η συνάντησή µου µε τη Ζήνα Μαυροειδή έγινε στα κεντρικά γραφεία της e-Fresh στις Αχαρνές. Στο ίδιο σηµείο όπου τον Μάιο του 2015 βρέθηκε για έναν µήνα µόνη της, βάζοντας µπροστά τη διαδικασία υλοποίησης ενός οράµατος το οποίο είχε προβλέψει πως µπορεί να πιάσει στην ελληνική αγορά, ακόµη και υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Αφορµή για όλα αυτά στάθηκαν τα προσωπικά της βιώµατα. «Όταν ζούσα στο Λονδίνο και δεν είχα αυτοκίνητο, δεν µπορούσα να κουβαλήσω πολλά ψώνια του supermarket στο σπίτι. Γι’ αυτόν τον λόγο χρησιµοποιούσα συχνά τις online αγορές. Όταν ερχόµουν στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς ακόµη και οι µεγαλύτερες εταιρείες δεν διέθεταν µια ολοκληρωµένη υπηρεσία που να συµβαδίζει µε το ηλεκτρονικό εµπόριο και µε το τι περιµένει ο καταναλωτής όταν ψωνίζει online. Διείδα, λοιπόν, κάτι το οποίο ήταν θέµα χρόνου να έρθει κάποια µέρα στην Ελλάδα. Θεώρησα, µάλιστα, ότι θα ήταν πλεονέκτηµα να προλάβουν να το φτιάξουν Έλληνες στον τόπο τους. Αυτός ήταν ο απώτερος σκοπός µου όταν επέστρεψα το 2015».

Πόσο εύκολο είναι να ξεκινάς κάτι εν μέσω τόσης αβεβαιότητας;

Μπορεί το ξεκίνηµα της e-Fresh να έγινε υπό εντελώς περίεργες οικονοµικές και πολιτικές συνθήκες, όµως η εταιρεία αποτέλεσε έναν «αντιπερισπασµό δηµιουργικότητας» για την οµάδα που προχώρησε στην αρχική της στελέχωση. «Θυµάµαι χαρακτηριστικά στην αρχή που η οµάδα µας ήταν ακόµη αρκετά µικρή, ότι αυτό που λέγαµε ήταν πως, όταν ερχόµασταν εδώ, νιώθαµε µια ανάσα αισιοδοξίας και δηµιουργικότητας» σηµειώνει η Ζήνα. «Βλέπαµε τότε τις ειδήσεις, παρακολουθούσαµε τι γινόταν µε το θρίλερ της συµφωνίας µε τους δανειστές της Ελλάδας. Ήταν πολύ δύσκολο για την ψυχολογία όλων. Όµως γνωρίζαµε πως, όταν πιστεύεις πραγµατικά σε αυτό που κάνεις και το έχεις µελετήσει σωστά, τότε υπάρχουν ευκαιρίες. Ακόµη και σε τόσο δύσκολες περιόδους».

Για τη Ζήνα Μαυροειδή το παν είναι να εµποτίσεις την οµάδα σου µε το δικό σου όραµα. Να βρεις τα «κουµπιά» των συνεργατών σου ούτως ώστε να καταλάβουν, πρώτα από όλα οι ίδιοι, τη σηµασία ενός επιχειρηµατικού εγχειρήµατος και να το κάνουν, κατά κάποιον τρόπο, δικό τους. «Ήταν µια καινούργια οµάδα σε ένα γραφείο που ακόµη χτιζόταν. Αυτό από µόνο του αποτέλεσε ένα πολύ δύσκολο εγχείρηµα και θεωρώ ότι τα καταφέραµε, γιατί είχαµε συγκεκριµένη επιχειρηµατολογία στο µυαλό µας. Ξέραµε ακριβώς τι θα πούµε και ήµασταν κατάλληλα προετοιµασµένοι για τις συναντήσεις µας».

Η αποστολή αναζήτησης προµηθευτών, οι οποίοι σήµερα φτάνουν περίπου τους 350, «χτίστηκε» παράλληλα µε δύο ακόµη σηµαντικές προτεραιότητες: την τεχνολογική ανάπτυξη της e-Fresh και την εξασφάλιση των υποδοµών που θα τη στηρίζουν. Μαζί µε τη διαδικασία αναζήτησης του κέντρου logistics της εταιρείας και την πρώτη αποθήκη της στην περιοχή του Ρέντη, «έτρεξε» η έρευνα και ανάπτυξη του συστήµατος αυτοµατισµού. Η οµάδα µηχανικών ολοκλήρωσε τις βασικές δοµές και µέσα σε έναν χρόνο πέρασαν από τις µελέτες, τις δοκιµές και τις απαραίτητες µετατροπές, σε µια πλήρη γραµµή παραγωγής, η οποία σήµερα εξυπηρετεί την αγορά της Αττικής. «Τη διαδικασία συλλογής και συσκευασίας µιας παραγγελίας 35 τεµαχίων, που είναι και το πιο χρονοβόρο κοµµάτι, η e-Fresh την ολοκληρώνει σε τέσσερα λεπτά» σηµειώνει χαρακτηριστικά η Ζήνα Μαυροειδή, δείχνοντας πόσο αποτελεσµατική είναι η δουλειά που έγινε στον τοµέα της αυτοµατοποίησης.

Τεχνολογική εταιρεία ’ή online supermarket;

Ως τον Ιούνιο του 2016 η e-Fresh «έτρεχε» τη διαδικασία ολοκλήρωσης όλων των παραµέτρων που απαιτούσε µια καθετοποιηµένη µονάδα ηλεκτρονικού εµπορίου στον χώρο των τροφίµων. «Βιτρίνα» αυτής της µονάδας αποτελεί, φυσικά, η ιστοσελίδα της. Και όχι µόνο οι βασικές λειτουργίες που απαιτεί ένα σύγχρονο online shop, αλλά και εκείνες οι λεπτοµέρειες που αποτελούν για τη Ζήνα το συγκριτικό πλεονέκτηµα έναντι του ανταγωνισµού. «Είµαστε µια εταιρεία τεχνολογίας. Δεν είµαστε supermarket. Μου αρέσει να το λέω αυτό, γιατί έτσι περιγράφω τι κάνουν όλα τα διαφορετικά µας τµήµατα».

Τεχνολογίες όπως η χρήση αλγορίθµων για τη διευκόλυνση των αγορών και η χρήση πολλαπλών συστηµάτων πληρωµών, είτε διαδικτυακά είτε κατά την παράδοση, ενίσχυσαν την παρουσία της e-Fresh σε έναν κλάδο ο οποίος τώρα αποκτά τη δική του ταυτότητα στον κόσµο των ηλεκτρονικών αγορών. «Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η επαναληψιµότητα κάποιων κωδικών στο καλάθι µας. Εγώ µπορεί να ψωνίζω κάθε φορά 30 διαφορετικά πράγµατα, αλλά οι περισσότερες αγορές µου επαναλαµβάνονται. Η e-Fresh διαθέτει αλγορίθµους οι οποίοι κατά την ολοκλήρωση µιας παραγγελίας καταλήγουν στον πελάτη µε µια ερώτηση, όπως “µήπως ξέχασες αυτό το ψωµί του τοστ που αγοράζεις κάθε φορά, αλλά τώρα δεν το πήρες;”. Αυτό είναι εξαιρετικά χρηστικό και είναι εξατοµικευµένο για κάθε πελάτη».

Έτος-σταθμός το 2018

Το καλοκαίρι του 2017 η e-Fresh ολοκλήρωσε την κατασκευή της δεύτερης αποθήκης της στην περιοχή του Μενιδίου, ενώ µαζί µε την αύξηση των πωλήσεων ενίσχυσε και τον στόλο φορτηγών της, τα οποία παραδίδουν εντός ολίγων ωρών τις παραγγελίες των πελατών. Έχοντας µπει, πλέον, σε πλήρεις ρυθµούς, οι άνθρωποι της e-Fresh είδαν στην πράξη το πώς δούλεψε το εγχείρηµά τους µετά τον σχεδόν ενάµιση χρόνο αρχικής λειτουργίας, δίνοντας το πρώτο δείγµα γραφής για τη συνέχεια· η οποία δικαίωσε όλες τις προσπάθειες. Το 2018 η e-Fresh κατάφερε να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της.

Ο στόλος φορτηγών έφτασε τα 48, ενώ το συνολικό προσωπικό της εταιρείας αριθµεί πλέον 150 άτοµα. Καθεµία από τις δύο αποθήκες διαθέτουν περί τα 15.000 προϊόντα, ενώ όλα αυτά ήρθαν την ώρα που η αγορά της Αττικής παρουσιάζει σηµαντικές ευκαιρίες επέκτασης. «Υπάρχουν µεγάλα περιθώρια ανάπτυξης» υποστηρίζει η Ζήνα Μαυροειδή, δηλώνοντας ότι καταρτίζονται ήδη σχέδια επέκταση στην αγορά της περιοχής, καθώς η ζήτηση ενισχύεται διαρκώς. ​

Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune με τη νέα λίστα 40under40 για το 2019.