2019: Η χρονιά που οι «μονόκεροι» απέτυχαν
- 31/12/2019, 17:00
- SHARE
Ένας δημιουργικός μοντέρ, θέλοντας να αναδείξει τις αντιθέσεις και μεταβολές που έλαβαν χώρα στην δεκαετία που ολοκληρώνουμε, είναι πολύ πιθανό πως θα επέλεγε να αντιπαραβάλει πλάνα από τις αρχικές δημόσιες προσφορές στο χρηματιστήριο, τεχνολογικών εταιρειών. Τα τεράστια χαμόγελα, οι πανηγυρισμοί και οι αισιόδοξες δηλώσεις των στελεχών, που κυριαρχούσαν στις IPO κατά την αρχή της δεκαετίας του 2010, διαδεχόμενες από πρόσωπα σκεπτικά, απολογητικά ίσως, όπως του Μασαγιόσι Σαν, Chief Executive Officer της SoftBank, κατά την «ανάληψη της ευθύνης» του για τις απώλειες της εταιρείας έπειτα από σημαντικές επενδύσεις στην WeWork και στην Uber, που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, πριν από λίγους μήνες.
Είναι σημάδι αποτυχίας των εταιρειών και γενικότερης κρίσης του επιχειρηματικού μοντέλου της Silicon Valley, ή ωρίμανσης του κλάδου, με τους επενδυτές πλέον να εστιάζουν στα απτά κέρδη, αντί των πιθανών μελλοντικών αποδόσεων;
Οι απόψεις διίστανται. Προκειμένου να συμβάλουμε στα δεδομένα που μπορέσουν να βοηθήσουν να απαντηθεί το ερώτημα, ας θυμηθούμε τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν μερικοί από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς.
5. Lyft
Η εταιρεία ride-sharing Lyft ήταν η πρώτη σε ένα κύμα IPO εταιρειών υψηλού προφίλ οι οποίες επέλεξαν να πραγματοποιήσουν την αρχική δημόσια προσφορά τους το 2019.
Η εκτίμηση της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ανταγωνίστριας του Uber – η οποία αντιπροσωπεύει το 39% του αμερικανικού μεριδίου της αγοράς – προκάλεσε τον θαυμασμό, με τις μετοχές να «ανεβαίνουν» 23% κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, τον Μάρτιο.
Όμως, ο ενθουσιασμός δεν κράτησε πολύ. Τη δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσης, η Lyft υποχώρησε χαμηλότερα από την αρχική τιμή προσφοράς της, δημιουργώντας ένα σκοτεινό σύννεφο γύρω από τις μετοχές της, με τις προσπάθειες η μετοχή να πάρει και πάλι τα πάνω της να είναι ανεπιτυχείς μέχρι και σήμερα.
4. Peloton Interactive
Η Peloton είναι δύσκολη εταιρεία προκειμένου να οριστεί. Δραστηριοποιείται στον τομέα των διασυνδεδεμένων οργάνων άθλησης, όπως ποδήλατα γυμναστικής, και θέλετε να εμφανίζεται πως έχει στη διάθεσή της πολλά και διαφορετικά μονοπάτια από τα οποία μπορεί να αντλήσει αξία και να αναπτυχθεί. Όμως, η μετοχή της Peloton άνοιξε στα $27, $2 κάτω από την αρχική τιμή της IPO στα 29 δολάρια, και έκλεισε τελικά στα 25,76 δολάρια, 11,2% χαμηλότερα, σηματοδοτώντας την τρίτη χειρότερη επίδοση σε μεγα-χρηματιστηριακή εγγραφή από τον καιρό της οικονομικής κρίσης. Παρά τις ανησυχίες των επενδυτών, τα στελέχη εμφανίζονται καθησυχαστικά, διαβεβαιώνοντας πως το όραμα τους είναι μακροπρόθεσμο.
3. Endeavor
Η Endeavor μπορεί να μην αποτελεί μια κλασσική εταιρεία τεχνολογίας, αλλά το παράδειγμά της είναι χαρακτηριστικό της επικράτησης μιας ευρύτερης διστακτικότητας στην χρηματιστηριακή αγορά. Παρά το γεγονός πως χαρακτηρίζεται ως ένας γίγαντας της ψυχαγωγίας, με μεγάλα πρακτορεία ταλέντων αλλά και το δημοφιλές τουρνουά πολεμικών τεχνών UFC να φιγουράρουν στο χαρτοφυλάκιό της, η μητρική εταιρεία ανέβαλλε την δημόσια αρχική προσφορά της, αφότου συνάντησε μικρότερο του αναμενομένου επενδυτικό ενδιαφέρον.
2. Uber
Ίσως μια από τις πιο αμφιλεγόμενες δημόσιες εγγραφές του έτους ήταν αυτή του γίγαντα Uber Technologies. Στην μεγαλύτερη IPO της χρονιάς για τις ΗΠΑ, η αξία του αποτιμήθηκε στις 9 Μαΐου μεταξύ 75,5 και 82,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πολύ χαμηλότερα από την τιμή των 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σύμφωνα με τις αναφορές της ζήτησε στην προσφορά του.
Η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της Uber στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αποκάλυψε τα χλιαρά συναισθήματα της Wall Street σχετικά με την εταιρεία, με τις μετοχες να υποχωρούν κατά σχεδόν 8%.
Η μετοχή της Uber έκλεισε την πρώτη της ημέρα στις δημόσιες αγορές με αποτίμηση ύψους 69,7 δισ. Δολαρίων. Οι μετοχές από τότε έχουν χάσει το 33% της αξίας τους.
1. WeWork
Ο πάροχος χώρων συνεργασίας λογίζοταν ως ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα χρηματιστηριακά ντεμπούτα της Wall Street για το 2019. Αντ’ αυτού, μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκα της πρόσφατης επιχειρηματικής ιστορίας.
Η εταιρεία αντιμετώπισε έντονη κριτική για την δομή εταιρικής διακυβέρνησής της – και τον έλεγχο που ασκούσε ο ιδρυτής της και πρώην διευθύνων σύμβουλος Adam Neumann, ειδικότερα – καθώς και για τις ξαφνικές απώλειες και μια ιδιωτική αποτίμηση της που αποδείχτηκε πλασματική.
Τα υψηλότατα επίπεδα χρέους της, τα μεγάλα «ανοίγματα» καθώς και η κατάρρευση των υπέρ του δέοντος αισιόδοξων προβλέψεων για τα περιθώρια κερδοφορίας της, οδήγησαν την εκτιμώμενη αξία της να υποχωρήσει δραματικά και την Softbank, μια από τους καίριους επενδυτές της, να αναλάβει να ηνία της εταιρείας, εκδιώκοντας τον ιδρυτή της WeWork από τον θώκο του.