2019: Η χρονιά που οι «μονόκεροι» απέτυχαν

2019: Η χρονιά που οι «μονόκεροι» απέτυχαν
A man enter the doors of the "WeWork" co-operative co-working space on March 13, 2013 in Washington, DC. In a large warehouse-type office in Washington, software coders work on apps, while angel investors and mentors help budding entrepreneurs figure out strategy for their startups, in what is being dubbed Silicon Valley on the Potomac. AFP PHOTO/Mandel NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)
Από τις αναιμικές IPO των Uber και Lyft μέχρι την παταγώδη αποτυχία και κατάρρευση της WeWork, ο επιχειρηματικός κόσμος φαίνεται πως έγινε πιο δύσπιστος απέναντι στους «μονόκερους» και τις εξωφρενικές αποδόσεις που αυτοί υπόσχονται.

Ένας δημιουργικός μοντέρ, θέλοντας να αναδείξει τις αντιθέσεις και μεταβολές που έλαβαν χώρα στην δεκαετία που ολοκληρώνουμε, είναι πολύ πιθανό πως θα επέλεγε να αντιπαραβάλει πλάνα από τις αρχικές δημόσιες προσφορές στο χρηματιστήριο, τεχνολογικών εταιρειών. Τα τεράστια χαμόγελα, οι πανηγυρισμοί και οι αισιόδοξες δηλώσεις των στελεχών, που κυριαρχούσαν στις IPO κατά την αρχή της δεκαετίας του 2010, διαδεχόμενες από πρόσωπα σκεπτικά, απολογητικά ίσως, όπως του Μασαγιόσι Σαν, Chief Executive Officer της SoftBank, κατά την «ανάληψη της ευθύνης» του για τις απώλειες της εταιρείας έπειτα από σημαντικές επενδύσεις στην WeWork και στην Uber, που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, πριν από λίγους μήνες.

Είναι σημάδι αποτυχίας των εταιρειών και γενικότερης κρίσης του επιχειρηματικού μοντέλου της Silicon Valley, ή ωρίμανσης του κλάδου, με τους επενδυτές πλέον να εστιάζουν στα απτά κέρδη, αντί των πιθανών μελλοντικών αποδόσεων;

Οι απόψεις διίστανται. Προκειμένου να συμβάλουμε στα δεδομένα που μπορέσουν να βοηθήσουν να απαντηθεί το ερώτημα, ας θυμηθούμε τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν μερικοί από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς.