Αυτές είναι οι χώρες που φιλοξενούν τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

Αυτές είναι οι χώρες που φιλοξενούν τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους
epaselect epa07937520 The Burj Khalifa is illuminated during the '1 Year to Go to The World's Greatest Show' of Expo2020 Dubai as part of Expo 2020 Dubai Global Media Briefing at Burj Park the base of the world's tallest building of Burj Khalifa in Gulf emirate of Dubai, United Arab Emirates, 20 October 2019. UAE autorrities organize a three days of Expo 2020 Dubai Global Media Briefing to show what will happen until the opeining next year. Dubai became the first Middle East city to host the global event which is supposed to open on 20 October 2020. EPA/ALI HAIDER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η χαλαρή φορολόγηση βοηθά τους δισεκατομμυριούχους να μεγαλώνουν το εισόδημά τους και να πολλαπλασιάζονται.

Πού αρέσει σε έναν δισεκατομμυριούχο να έχει το σπίτι του; Για πολλούς, είναι μάλλον μια βίλα αξίας πολλών εκατομμυρίων με κομψούς μαρμάρινους πάγκους και κρυφές συσκευές που δεν χρησιμοποιούν ποτέ. Αλλά το πού βρίσκεται αυτή η έπαυλη εξαρτάται από τον δισεκατομμυριούχο. Στην τελευταία της απογραφή δισεκατομμυριούχων, η εταιρεία πληροφοριών Altrata εξέτασε τη βάση δεδομένων της Wealth-X για τα πάμπλουτα άτομα για να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση της τάξης των δισεκατομμυριούχων του κόσμου σήμερα. Η έρευνά της διαπίστωσε ότι τα τρία τέταρτα της συγκεκριμένης ομάδας βρίσκονται σε μόλις 15 χώρες.

Ωστόσο, 11 από αυτές τις χώρες χάνουν τους δισεκατομμυριούχους τους. Είναι πιθανό κάποιοι να μετακινούνται σε άλλη χώρα, ενώ άλλοι βγαίνουν εντελώς από τη …λέσχη. Ο πληθυσμός των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε συνολικά κατά 3,5%, σύμφωνα με την έκθεση, χάνοντας σωρευτικά 11,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο – μια πτώση 5,5%. Αυτό συμβαίνει αφότου οι δισεκατομμυριούχοι γνώρισαν αύξηση του πλούτου τους κατά τα πρώτα δύο χρόνια της πανδημίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους – 955 (30% του παγκόσμιου πληθυσμού δισεκατομμυριούχων), με συνολική περιουσία 4,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (38% του συνολικού πλούτου των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως). Παρά το γεγονός ότι είναι στην κορυφή, οι ΗΠΑ σημείωσαν μείωση 2,1% στους δισεκατομμυριούχους – μικρότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά μεγαλύτερη από οκτώ από τις 15 πρώτες χώρες.

Η πτώση αυτή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο η πτώση της Κίνας κατά 10%, η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα της λίστας. Η έκθεση αποδίδει την πτώση σε «διολισθαίνουσες μετοχές, lockdown λόγω COVID, πιέσεις στα ακίνητα και μια υποτονική οικονομία». Είναι αρκετά σημαντική ώστε να διευρύνει το χάσμα πλούτου μεταξύ της χώρας και των ΗΠΑ, αλλά η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας.

Εντωμεταξύ, η Γερμανία (νούμερο τρία) ήταν η ευρωπαϊκή χώρα που τα πήγε καλύτερα με βάση τα πρότυπα των δισεκατομμυριούχων. Παρά τον αντίκτυπο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χώρα είδε μια μικρή μόνο πτώση στον πληθυσμό των δισεκατομμυριούχων της, αν και αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι γνώρισαν μια μείωση σχεδόν 8% στον αθροιστικό πλούτο τους. Η χώρα εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό δισεκατομμυριούχων σε όλη την Ευρώπη, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στη λίστα, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο επίσης είδε τον πληθυσμό των δισεκατομμυριούχων του να μειώνεται.

Το ίδιο και η Ινδία, η οποία κατατάσσεται στην πέμπτη θέση. Φαίνεται ότι οι δισεκατομμυριούχοι μειώνονται σε κάθε χώρα εκτός από τη Ρωσία και τη Σιγκαπούρη, όπου παρατηρήθηκε αύξηση των δισεκατομμυριούχων κατά 4,7% και 8% αντίστοιχα. Ενώ η εισβολή της Ρωσίας προκάλεσε τριγμούς σε άλλες χώρες, οι μεγιστάνες στη χώρα φαίνεται να έχουν ανακάμψει από τις επιβληθείσες κυρώσεις.

Όμως, παρά το γεγονός ότι σε πολλές χώρες παρατηρήθηκε μείωση των δισεκατομμυριούχων, ο πραγματικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε σε ορισμένες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Βραζιλία. «Δεδομένης της ευρείας ύφεσης στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, αυτό καταδεικνύει την ποικιλομορφία των περιουσιακών στοιχείων των δισεκατομμυριούχων σε ατομικό και εθνικό επίπεδο, καθώς και τον πολύ άνισο αντίκτυπο των γεωπολιτικών γεγονότων στις διάφορες αγορές πλούτου», αναφέρεται στην έκθεση.

Η ύπαρξη δισεκατομμυριούχων γενικά λέει πολλά για την παγκόσμια εισοδηματική ανισότητα. Στις ΗΠΑ, αυξήθηκε για πρώτη φορά μέσα σε 10 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021. Έκτοτε έχει σταθεροποιηθεί λίγο, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο ζήτημα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η χαλαρή φορολόγηση βοηθά τους δισεκατομμυριούχους να μεγαλώνουν το εισόδημά τους και να πολλαπλασιάζονται, εξηγεί στο Fortune ο Μπομπ Λορντ, δικηγόρος φορολογικών θεμάτων και ανώτερος σύμβουλος φορολογικής πολιτικής των Patriotic Millionaires, μιας ομάδας ατόμων με μεγάλη περιουσία που πιέζει για μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων. Τώρα, πολλοί δισεκατομμυριούχοι, από τον Γουόρεν Μπάφετ μέχρι τον Τσαρλς Κοχ, αξίζουν περισσότερα από το ταμειακό υπόλοιπο του Υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνουν οι New York Times.

Έτσι, ακόμη και αν ο πλούτος τους μπορεί να πέφτει σιγά σιγά από τα ιστορικά υψηλά της πανδημίας, οι δισεκατομμυριούχοι εξακολουθούν να τα πηγαίνουν μια χαρά. Ακολουθούν οι χώρες με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους και πόσους δισεκατομμυριούχους έχουν στην πραγματικότητα: