Οι 10 σημαντικότερες παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις μέχρι σήμερα

Οι 10 σημαντικότερες παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις μέχρι σήμερα
Photo illustration of Euro and Dollars in Brussels - Belgium on July 21, 2022. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Στην Ελλάδα είμαστε καλά εξοικειωμένοι με τον όρο "οικονομική κρίση".

Το όριο του χρέους των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθεί πριν από την 1η Ιουνίου ώστε η χώρα να συνεχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και μετά την 15η του μηνός, έχει προειδοποιήσει επανειλλημένως η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων συνεχίζονται.

Το περίφημο «όριο δανεισμού» ή «ταβάνι του χρέους», που βρίσκεται πάνω από τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια -παγκόσμιο ρεκόρ-, ξεπεράστηκε πριν από μήνες· η κυβέρνηση διαχειρίζεται ως εδώ την κατάσταση με λογιστικές διευθετήσεις.

Αν κηρυσσόταν στάση πληρωμών, οι ΗΠΑ δεν θα ήταν σε θέση να πληρώνουν τοκοχρεολύσια σε όσους διακρατούν αξιόγραφα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που θεωρούνται οι ασφαλέστερες τοποθετήσεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές. Δεν θα μπορούν να καταβάλουν μισθούς στους δημόσιους λειτουργούς, συντάξεις σε βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, και ούτω καθεξής.

Οι συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία θα ήταν τρομακτικές, προειδοποιούν οικονομολόγοι.

Με αφορμή την τρέχουσα κρίσιμη κατάσταση στις ΗΠΑ, ας ρίξουμε μια ματιά στις 10 ισχυρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία.